EMF-tiede

Onko säteilyhaitoissa kyse tiedosta vai huuhaasta?

Tässä lainauksia julkaisuista:

Matalan intensiteetin sähkömagneettiset kentät vaikuttavat jänniteohjatun kalsiumkanavan (VGCC) aktivoitumisen kautta aiheuttaen varhain alkavaa Alzheimerin tautia: 18 erilaista evidenssia

Martin L Pall 1 (vuodelta 2022)

– Sähköisesti tuotetut sähkömagneettiset kentät (EMF), mukaan lukien langattomassa viestinnässä, kuten matkapuhelimissa, Wi-Fi:ssä ja älykkäissä mittareissa käytetyt kentät, ovat koherentteja ja tuottavat erittäin suuria sähköisiä ja magneettisia voimia, jotka vaikuttavat jänniteohjattujen kalsiumkanavien jänniteanturiin ja aiheuttavat solunsisäisen kalsiumin [Ca2+] määrän kasvua. Alzheimerin taudin (AD) kalsiumhypoteesi on osoittanut, että jokainen tärkeä AD-spesifinen ja epäspesifinen kausaalinen tekijä syntyy liiallisesta [Ca2+]:stä. [Ca2+] vaikuttaa Alzheimerin tautiin liiallisen kalsiumsignaalin ja peroksinitriitti /oksidatiivinen stressi /tulehdusreitin kautta, joita kumpaakin sähkömagneettiset kentät nostavat.
Alzheimerin ilmeiseen noidankehään liittyy amyloidi-beetaproteiini (Aβ) ja [Ca2+]. Kolmenlaiset epidemiologiset tutkimukset viittaavat siihen, että sähkömagneettiset kentät aiheuttavat Alzheimerin tautia, myös varhain alkavaa Alzheimerin tautia. Laajat eläinmallitutkimukset osoittavat, että matalan intensiteetin sähkömagneettiset kentät aiheuttavat hermoston rappeutumista, myös Alzheimerin tautia, ja Alzheimerin tautia sairastavilla eläimillä Aβ:n, amyloidin esiasteproteiinin ja BACE1:n pitoisuudet ovat koholla. Rotilla, jotka altistuvat pulssimaisille sähkömagneettisille kentille päivittäin, on raportoitu kehittyvän yleistä tai lähes yleistä hyvin varhain alkavaa hermoston rappeutumista, mukaan lukien Alzheimerin tauti; nämä havainnot ovat pinnallisesti samankaltaisia kuin ihmisillä, joilla on digitaalinen dementia.

Esitetään yhteenveto 18 eri havainnosta, jotka yhdessä tarjoavat vahvaa näyttöä siitä, että EMF:t aiheuttavat Alzheimerin taudin. Kirjoittaja on huolissaan siitä, että yhä voimakkaammin sykkivä ”älykäs” langaton viestintä voi aiheuttaa laajalle levinnyttä, hyvin, hyvin varhain alkavaa Alzheimerin tautia ihmispopulaatioissa.

Tieteellinen näyttö kumoaa FCC:n ja ICNIRP:n radiosäteilyn altistumisen raja-arvojen taustalla olevat terveysolettamukset

International Commission on the Biological Effects of Electromagnetic Fields (vuodelta 2022)

FCC ja ICNIRP hyväksyivät 1990-luvun lopulla radiotaajuisen säteilyn (RFR) altistumisrajat suojellakseen väestöä ja työntekijöitä RFR:n haittavaikutuksilta. Nämä raja-arvot perustuivat 1980-luvulla tehdyistä käyttäytymistutkimuksista saatuihin tuloksiin, joihin sisältyi 40-60 minuutin altistuminen viidelle apinalle ja kahdeksalle rotalle, ja sen jälkeen sovellettiin mielivaltaisia turvakertoimia 4 W/kg:n kynnysarvoon (SAR, Specific Absorption Rate). Raja-arvot perustuivat myös kahteen tärkeään oletukseen: mahdolliset biologiset vaikutukset johtuivat vain kudosten liiallisesta kuumenemisesta ja että vaikutuksia ei esiintyisi oletetun kynnysarvon SAR-arvon alapuolella, sekä kahteentoista oletukseen, joita FCC tai ICNIRP eivät olleet täsmentäneet.
Tässä asiakirjassa osoitamme, miten viimeisten 25 vuoden aikana tehty laaja tutkimus osoittaa, että FCC:n ja ICNIRP:n altistumisrajojen perustana olevat oletukset eivät pidä paikkaansa ja että ne aiheuttavat edelleen haittaa kansanterveydelle. SAR-kynnysarvon alittavilla altistuksilla havaittuja haittavaikutuksia ovat muun muassa reaktiivisten happilajien ei-terminen indusoituminen, DNA-vauriot, kardiomyopatia, karsinogeenisuus, spermavauriot ja neurologiset vaikutukset, kuten sähkömagneettinen yliherkkyys. Lisäksi useissa ihmistutkimuksissa on havaittu tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä RFR-altistuksen ja lisääntyneen aivo- ja kilpirauhassyöpäriskin välillä. Silti FCC ja ICNIRP vahvistivat vuonna 2020 ja tässä artikkelissa tarkastellun todistusaineiston valossa samat raja-arvot, jotka vahvistettiin 1990-luvulla. Näin ollen nämä altistumisrajat, jotka perustuvat vääriin oletuksiin, eivät suojele riittävästi työntekijöitä, lapsia, yliherkkiä henkilöitä ja väestöä lyhytaikaiselta tai pitkäaikaiselta RFR-altistumiselta. Näin ollen tarvitaan kiireellisesti ihmisten ja ympäristön terveyttä suojaavia altistumisrajoja. Näiden raja-arvojen on perustuttava tieteelliseen näyttöön eikä virheellisiin oletuksiin, etenkin kun otetaan huomioon ihmisten ja ympäristön lisääntyvä maailmanlaajuinen altistuminen RFR-altistukselle, mukaan lukien 5G-televiestinnän uudet säteilymuodot, joista ei ole olemassa riittäviä terveysvaikutustutkimuksia.

Ihmisen fibroblastit in vitro altistettuna 2,45 GHz:n jatkuville ja pulssimuotoisille aaltosignaaleille: Biologisten vaikutusten arviointi monimenetelmällisellä lähestymistavalla

Elisa Regalbuto 1 2Anna Anselmo 1Stefania De Sanctis 1Valeria Franchini 1Florigio Lista 1Monica Benvenuto 3 4Roberto Bei 4Laura Masuelli 5Guglielmo D’Inzeo 6Alessandra Paffi 6Eugenio Trodella 6Antonella Sgura 2 (vuodelta 2020)

– Lisääntyvä altistuminen radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille (RF-EMF), erityisesti langattomien viestintälaitteiden aiheuttamalle altistumiselle, herättää kysymyksiä niiden mahdollisista haitallisista terveysvaikutuksista. Tähän mennessä useissa in vitro -tutkimuksissa, joissa on arvioitu RF-EMF:n genotoksisia ja sytotoksisia ei-lämpövaikutuksia, on raportoitu ristiriitaisia tuloksia, jotka voivat johtua pääasiassa riittämättömästä koesuunnittelusta ja hyvin karakterisoitujen altistusjärjestelmien ja -olosuhteiden puutteesta.
Sähkömagneettisten kenttien aiheuttamaa signaalimodulaatiota on tutkittu vähän. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli analysoida 2,45 GHz:n altistumisen aiheuttamia mahdollisia muita kuin termisiä biologisia vaikutuksia käyttämällä karakterisoitua altistusjärjestelmää ja monimenetelmällistä lähestymistapaa. Ihmisen fibroblasteja altistettiin jatkuville (CW) ja pulssimuotoisille (PW) signaaleille 2 tunnin ajan lankalappusoluihin perustuvassa altistusjärjestelmässä, jonka ominaisabsorptionopeus (SAR) oli 0,7 W/kg. Mahdollisten biologisten vaikutusten arviointi suoritettiin monimenetelmällisellä lähestymistavalla, johon sisältyivät klassiset biologiset merkkiaineet (genotoksiset, solusykli- ja ultrastruktuuriset) ja geeniekspressioprofiilin arviointi tehokkaan korkean läpimenon seuraavan sukupolven sekvensoinnin (NGS) RNA-sekvensointimenetelmän (RNA-seq) avulla. Tuloksemme viittaavat siihen, että 2,45 GHz:n radiotaajuuskentät eivät aiheuttaneet merkittäviä biologisia vaikutuksia solu- tai molekyylitasolla arvioiduissa altistusparametreissa ja -olosuhteissa.

Ominaisabsorptionopeuden arviointi sähkömagneettisten kenttien biovaikutusten dosimetrisenä suureena

Dimitris J Panagopoulos 1Olle JohanssonGeorge L Carlo (vuodelta 2013)

– SAR-arvolla viitataan lämpövaikutuksiin, kun taas suurin osa ihmisen aiheuttaman ionisoimattoman ympäristön säteilyn biologisista vaikutuksista on muita kuin lämpövaikutuksia. Vaikka SAR-arvo voitaisiinkin arvioida tarkasti koko kudoksen, elimen tai kehon osalta, biologinen/terveydellinen vaikutus määräytyy tiettyjen biomolekyylien absorboiman energian/tehon pienistä määristä, joita ei voida laskea. Lisäksi se riippuu kenttäparametreista, joita ei oteta huomioon SAR-arvon laskennassa. Näin ollen SAR-arvoa ei pitäisi käyttää ensisijaisena annosmittaussuureena, vaan sitä pitäisi käyttää vain täydentävänä mittarina, ja arviointimenetelmä ja siihen liittyvä virhe olisi aina ilmoitettava. Säteilyn/kentän intensiteetin ja muiden fysikaalisten parametrien (kuten taajuus, modulaatio jne.), jotka voidaan mitata suoraan ja joka tapauksessa tarkemmin biologisten kudosten pinnalta, pitäisi olla sähkömagneettisille kentille altistumisen ensisijainen mitta, vaikka biologisen vaikutuksen ennustamiseen liittyy epälineaarisuudesta johtuen samanlaista epävarmuutta.

Wi-Fi-säteilyn vaikutusten arviointi Escherichia Coli 0157H7:n, Staphylococcus Aureuksen ja Staphylococcus Epidermiksen antibioottiherkkyyteen, metaboliseen aktiivisuuteen ja biofilmin muodostumiseen

Said-Salman I H 1 2Jebaii F A 3Yusef H H 4Moustafa M E 5 (vuosi 2019)

– mikroaaltojen lähteenä käytettiin Wi-Fi-reititintä ja bakteerisoluja altistettiin Wi-Fi-säteilylle yhtäjaksoisesti 24 ja 48 tunnin ajan.
Tulokset: Altistuminen Wi-Fi-säteilylle muutti Escherichia coli 0157H7:n liikkuvuutta ja antibioottiherkkyyttä. Wi-Fi-säteilyllä ei kuitenkaan ollut vaikutusta Staphylococcus aureuksen ja Staphylococcus epidermiksen antibioottiherkkyyteen. Toisaalta altistetut solut osoittivat Escherichia coli 0157H7:n, Staphylococcus aureuksen ja Staphylococcus epidermiksen lisääntynyttä metabolista aktiivisuutta ja biofilminmuodostuskykyä verrattuna altistamattomaan kontrolliin.

Päätelmät: Nämä tulokset osoittavat, että Wi-Fi-altistus vaikutti bakteereihin stressiä aiheuttavalla tavalla lisäämällä Escherichia coli 0157H7:n antibioottiresistenssiä ja liikkuvuutta sekä tehostamalla Escherichia coli 0157H7:n, Staphylococcus aureuksen ja Staphylococcus epidermiksen biofilmin muodostumista. Tuloksilla voi olla merkitystä näiden tarttuvien bakteerien aiheuttamien vakavien sairauksien hoidossa.

Ionisoimattoman sähkömagneettisen säteilyn biologiset vaikutukset

A Fedorowski 1A Steciwko (1998)

  • PMID: 9587915

– 1970-luvun puolivälin jälkeen, jolloin Adey havaitsi, että erittäin matalataajuinen sähkömagneettinen kenttä (ELF-EMF) voi vaikuttaa kalsiumionien poistumiseen eri soluista, ionisoimattoman säteilyn biologiset vaikutukset ovat herättäneet kasvavaa kiinnostusta ja lukuisia tutkimushankkeita. Tällä hetkellä on melko kiistatonta, että säteilyllä on sekä stimuloivia että inhiboivia vaikutuksia erilaisiin fysiologisiin soluparametreihin. Samaan aikaan eräät epidemiologiset tutkimukset viittaavat siihen, että altistuminen sähkömagneettiselle säteilylle on mahdollisesti haitallista, vaikka sen intensiteetti olisi hyvin pieni. On osoitettu, että termiset tekijät eivät ole vastuussa näistä vaikutuksista, joten niitä kutsutaan nykyään ”ei-lämpövaikutuksiksi”.
Kirjoituksessamme käsitellään ionisoimattoman säteilyn biologisten vaikutusten kolmea eri näkökohtaa: biosähkömagnetismia, sähkömagneettibiologiaa ja sähkömagneettista biotietoa. Ensinnäkin kuvaamme, miten sähkömagneettisia kenttiä ja fotoneja voidaan tuottaa elävässä solussa, miten biologisia syklejä ohjataan ja mitkä ovat endogeenisen sähkömagneettisen säteilyn ominaisuudet. Toiseksi käsittelemme ulkoisen sähkömagneettisen säteilyn ja elävän aineen vuorovaikutuksen eri puolia keskittyen erittäin mataliin taajuuksiin, radio- ja mikroaaltoihin. Lisäksi mainitaan näiden vuorovaikutusten mahdolliset mekanismit. Lopuksi esitämme lyhyen katsauksen nykyisiin teorioihin, joissa selitetään, miten sähkömagneettiset kytkennät voivat hallita avointa ja dissipatiivista rakennetta eli elävää organismia. Sähkömagneettisen bioinformaation teoria näyttää selittävän, miten erilaisia fysiologisia prosesseja käynnistetään ja ohjataan sekä miten monimutkaisen biologisen järjestelmän sisällä voi mahdollisesti esiintyä pitkän kantaman vuorovaikutuksia.

5G-moduloitujen 3,5 GHz:n radiotaajuisten kenttäaltistusten vaikutukset HSF1:n, RAS:n, ERK:n ja PML:n aktivoitumiseen elävissä fibroblasteissa ja keratinosyyteissä

Alexandre Joushomme 1Rosa Orlacchio 2Lorenza Patrignoni 1Anne Canovi 1Yann Loïck Chappe 1Florence Poulletier De Gannes 1Annabelle Hurtier 1André Garenne 1Isabelle Lagroye 1 3François Moisan 4Muriel Cario 4Philippe Lévêque 2Delia Arnaud-Cormos 2 5Yann Percherancier 6 (vuodelta 2023)

– Matkaviestintäteknologian radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille altistumisen mahdolliset terveysriskit ovat herättäneet yhteiskunnallista huolta. Väestön suojelemiseksi on asetettu suuntaviivoja (esim. ei-spesifinen kuumeneminen yli 1 °C:n lämpötilaan altistuttaessa radiotaajuisille kentille), mutta kysymykset muiden kuin lämpöaltistusten mahdollisista biologisista vaikutuksista ovat edelleen avoimia. Matkaviestinnän viidennen sukupolven (5G) käyttöönoton myötä on arvioitava, aiheuttaako altistuminen tälle uudelle signaalille solujen stressireaktiota, mikä on yksi pakollisista vaiheista turvallisen käyttöönoton ja terveysriskien arvioinnin etenemissuunnitelmassa.

Sähkömagneettisten kenttien biologiset vaikutukset – kunkin taajuusalueen, erityisesti radiotaajuutta pienemmän taajuusalueen, turvallisuusrajat

M Nakagawa 1 (vuodelta 1996)

  • PMID: 8909558

– Siitä lähtien, kun Wertheimer ja Leeper raportoivat vuonna 1979, että sähkönjakelujohtojen läheisyydessä asuvilla lapsilla on jopa kaksi- tai kolminkertainen määrä syöpää, leukemian tai syövän yhteys erittäin matalataajuisiin sähkömagneettisiin kenttiin (ELF) on ollut toistuvasti kiistelyn aiheena. Sähkömagneettisen kentän biologisia vaikutuksia ei voi tiivistää muutamaan sanaan, sillä ne johtuvat taajuuseroista. Tässä katsauksessa käsitellään sähkömagneettisten kenttien biologisia vaikutuksia mikroaaltotaajuuksista staattiseen magneettikenttään, ja pääpaino on niin sanotuissa ei-termisissä vaikutuksissa radiotaajuusalueen alapuolella. Ei-termiset vaikutukset ovat melko heikkoja verrattuna korkeiden taajuuksien vaikutuksiin, ja niitä on pitkään pidetty tuntemattomana asiana. Koska sähkömagneettista energiaa on kuitenkin alettu käyttää yhä enemmän korkeilla tasoilla, voimme nyt selvästi havaita indusoitujen pyörrevirtojen aiheuttamat biovaikutukset. Toisaalta joitakin havaintoja matalan tason ELF-sähkömagneettisesta kentästä, jota epäillään syöpää edistäväksi tekijäksi, on saatu pääasiassa epidemiologisella menetelmällä. Syöpätutkijat, jotka ovat viime aikoina käsitelleet voimajohtokysymyksiä, ovat julkaisseet monia raportteja hyvin matalien (0,1 mikrotonnin luokan) ELF-sähkömagneettisten kenttien onkologisista vaikutuksista. Olisi kuitenkin kerättävä lisää tietoa, jotta voitaisiin tehdä asianmukaisia johtopäätöksiä siitä, voivatko matalat ELF-sähkömagneettiset kentät edistää syöpää. Staattisten magneettikenttien turvallisuusstandardien osalta on huomattava, että vuonna 1993 Yhdistyneen kuningaskunnan kansallinen säteilysuojelulautakunta (National Radiation Protection Board) ja kansainvälinen säteilysuojelujärjestö (International Radiation Protection Association) julkaisivat korkeimmat koskaan suositellut arvot.

Ulkoinen radiosäteily muuttaa solujen lukumäärää ja ROS-tasapainoa mahdollisesti NADPH-metabolian ja apoptoosin säätelyn kautta

Sheung-Ching Chow # 1Yang Zhang # 1Raymond W M Ng 2Shu-Yuen Ron Hui 2 3Ilia A Solov’yov 4 5 6Wing-Yee Lui 1 (vuosi 2024)

– Tutkimuksemme osoitti, että heikko RF-EMF riittää aiheuttamaan muita kuin lämpövaikutuksia ihmisen napanuorasuonen endoteelisoluihin (HUVEC). Heikon RF-EMF:n altistaminen edistää solujen lisääntymistä, estää apoptoosia ja muuttaa ROS-tasapainoa. Useita signaalireittejä ja keskeisiä entsyymejä, jotka osallistuvat NADPH-aineenvaihduntaan, solujen proliferaatioon ja ferroptoosiin, muutettiin. Nykyinen tutkimuksemme tarjoaa ensimmäistä kertaa vankkaa näyttöä siitä, että nykyiset turvallisuusstandardit, joissa tarkastellaan ainoastaan RF-EMF:n lämpövaikutusta solukudokseen, ovat riittämättömiä. Näin ollen nykyisiin ohjeisiin, standardeihin ja asetuksiin on syytä reagoida nopeasti ja muuttaa niitä.

Muutoksenhaku, jolla on väliä tai ei ole väliä mikroaaltosäteilyn viidennen sukupolven, 5G:n, käyttöönoton lykkäämisestä

Lennart Hardell 1Rainer Nyberg 2 (vuosi 2020)

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) on luokitellut 30 kHz-300 GHz:n taajuusalueen radiotaajuisen säteilyn vuodesta 2011 lähtien ”mahdolliseksi” syöpää aiheuttavaksi ryhmään 2B. Sittemmin lisätutkimukset ovat vahvistaneet näyttöä, joten RF-säteily voidaan nyt luokitella ihmisen syöpää aiheuttavaksi ryhmään 1. Tästä huolimatta mikroaaltosäteily laajenee ja henkilökohtainen ja ympäristön altistuminen lisääntyy. Tähän vaikuttaa osaltaan se, että suurin osa maista tukeutuu ohjeisiin, jotka on laatinut kansainvälinen ionisoimattoman säteilyn suojelukomissio (ICNIRP), joka on yksityinen saksalainen kansalaisjärjestö. ICNIRP luottaa ainoastaan radiotaajuisen säteilyn lämpövaikutusten (kuumenemisen) arviointiin ja jättää siten huomiotta suuren joukon julkaistua tietoa, joka osoittaa muun kuin lämpösäteilyn aiheuttamat haitalliset vaikutukset. Mikroaaltosäteilyn viidettä sukupolvea, 5G:tä, ollaan ottamassa käyttöön maailmanlaajuisesti, vaikka ihmisten terveydelle ja ympäristölle mahdollisesti aiheutuvista riskeistä ei ole tehty kattavia tutkimuksia. Syyskuussa 2017 EU:lle lähetetyssä vetoomuksessa tällä hetkellä >260 tutkijaa ja lääkäriä pyysi 5G:n käyttöönoton lykkäämistä siihen asti, kunnes teollisuudesta riippumattomat tutkijat ovat tutkineet kattavasti tähän uuteen teknologiaan liittyvät terveysriskit. Vetoomus ja neljä EU:lle >2 vuoden aikana esitettyä vastalausetta eivät ole tähän mennessä saaneet EU:lta myönteistä vastausta. Valitettavasti päättäjät eivät näytä tietävän riskeistä mitään tai jopa väärää tietoa. EU:n virkamiehet luottavat ICNIRP:n ja kehittymässä olevia ja vastikään havaittuja terveysriskejä käsittelevän tiedekomitean (SCENIHR) jäsenten mielipiteisiin, joista useimmilla on yhteyksiä teollisuuteen. He näyttävät hallitsevan arviointielimiä ja kumoavat riskit. On tärkeää, että nämä olosuhteet kuvataan. Tässä artikkelissa esitetään yhteenveto 5G-valituksessa esitetyistä varoituksista radiotaajuuksiin liittyvistä terveysriskeistä ja EU:n terveysasioista vastaavalle komissaarille syyskuusta 2017 lähtien lähetetyistä kirjeistä sekä kirjoittajien vastineista. EU:n vastaukset näyttävät toistaiseksi asettaneen etusijalle teollisuuden voitot ihmisten terveyden ja ympäristön kustannuksella.

EMF-tutkimuksen on ohjattava varovaisuusperiaatetta

Martin Blank 1 (vuosi 2006)

Varovaisuusperiaatteeseen perustuvia sääntelytoimia ohjaavat yleensä epidemiologisten tutkimusten tulokset. Vaikka sähkömagneettisia kenttiä (EMF) koskeva laboratoriotutkimus on tuottanut ja tuottaa edelleen paljon merkityksellistä tietoa, se jätetään usein huomiotta. Laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että monien taajuuksien sähkömagneettiset kentät stimuloivat monia biologisia järjestelmiä ja että kentän voimakkuuden ja keston kynnysarvot ovat alhaiset. On myös osoitettu, että EMF stimuloi solujen proteiinisynteesiä ja nopeuttaa elektroninsiirtoreaktioita. Viime vuosina on saatu tärkeitä käytännön oivalluksia solujen stressivasteen tutkimuksesta, jossa sekä ELF- (tehotaajuus) että RF-kentät (radiotaajuus) saavat soluissa aikaan saman biologisen vasteen, vaikka niiden energiatasot ovat hyvin erilaiset. Koska tämä suojaava biologinen vaste ei määräydy absorboidun energian tason mukaan, parhaisiin käytettävissä oleviin biologisiin todisteisiin perustuvien turvallisuusstandardien on 1) tunnustettava muut kuin lämpösuojavasteet ja 2) otettava huomioon kumulatiivinen altistuminen koko sähkömagneettisen spektrin alueella.

Wi-Fi on olennainen uhka ihmisterveydelle

Martin L Pall 1 (2018)

Toistuvat Wi-Fi-tutkimukset osoittavat, että Wi-Fi aiheuttaa oksidatiivista stressiä, siittiöiden/kivesvaurioita, neuropsykiatrisia vaikutuksia, mukaan lukien EEG-muutokset, apoptoosia, solujen DNA-vaurioita, hormonaalisia muutoksia ja kalsiumin ylikuormitusta. Jokainen näistä vaikutuksista aiheutuu myös altistumisesta muille mikroaaltotaajuisille sähkömagneettisille kentille, ja kukin tällainen vaikutus on dokumentoitu 10-16 katsauksessa. Näin ollen jokainen näistä seitsemästä sähkömagneettisen kentän vaikutuksesta on Wi-Fi:n ja muiden mikroaaltotaajuisten sähkömagneettisten kenttien todettu vaikutus. Kukin näistä seitsemästä vaikutuksesta on myös seurausta näiden sähkömagneettisten kenttien pääasiallisen vaikutuksen, jänniteohjatun kalsiumkanavan (VGCC) aktivoitumisen, jälkivaikutuksista. Vaikka VGCC:n aktivoituminen sähkömagneettisen kentän vuorovaikutuksen kautta VGCC:n jänniteanturin kanssa näyttää olevan sähkömagneettisten kenttien pääasiallinen vaikutusmekanismi, muilla mekanismeilla näyttää olevan vähäisempi merkitys. Vähäisempiä ovat muiden jänniteohjattujen ionikanavien aktivoituminen, kalsiumsyklotroniresonanssi ja geomagneettinen magnetoreseptiomekanismi. Keskustellaan viidestä ei-lämpimän sähkömagneettisen kentän vaikutusten ominaisuudesta. Nämä ovat, että pulssimaiset sähkömagneettiset kentät ovat useimmissa tapauksissa aktiivisempia kuin pulssittomat sähkömagneettiset kentät; keinotekoiset sähkömagneettiset kentät ovat polarisoituneita ja tällaiset polarisoituneet sähkömagneettiset kentät ovat paljon aktiivisempia kuin polarisoimattomat sähkömagneettiset kentät; annos-vastekäyrät ovat epälineaarisia ja epäharmonisia; sähkömagneettisten kenttien vaikutukset ovat usein kumulatiivisia; ja sähkömagneettiset kentät voivat vaikuttaa nuoriin ihmisiin aikuisia enemmän. Näitä yleisiä havaintoja ja aiemmin esitettyjä Wi-Fi-vaikutuksia koskevia tietoja käytettiin arvioitaessa Fosterin ja Moulderin (F&M) Wi-Fiä koskevaa katsausta. F&M:n tutkimuksessa väitettiin, että Wi-Fi:stä oli seitsemän tärkeää tutkimusta, joista jokainen ei osoittanut vaikutuksia. Mikään näistä ei kuitenkaan ollut Wi-Fi-tutkimus, ja jokainen niistä erosi aidosta Wi-Fistä kolmella eri tavalla. F&M saattoi korkeintaan päätellä, että vaikutuksesta ei ollut tilastollisesti merkitsevää näyttöä. Näissä seitsemässä F&M:n tutkimuksessa tutkittujen lukumäärän pienuus osoittaa, että jokaisessa tutkimuksessa ei ole riittävästi tehoa, jotta niistä voitaisiin tehdä merkittäviä johtopäätöksiä. Yhteenvetona voidaan todeta, että on olemassa seitsemän toistuvasti havaittua Wi-Fi-vaikutusta, joiden on osoitettu johtuvan myös muista samankaltaisista sähkömagneettisille kentille altistumisista. Jokaista näistä seitsemästä olisi siksi pidettävä Wi-Fi-järjestelmän todettuina vaikutuksina.

Matkapuhelimen taajuudella toimivien sähkömagneettisten kenttien ei-lämpövaikutukset solunsisäisen proteiinin, myoglobiinin, uudelleenmuodostumiseen

Fabrizio Mancinelli 1Michele CaragliaAlberto AbbruzzeseGuglielmo d’AmbrosioRita MassaEttore Bismuto (vuosi 2004)

– Matkaviestinnässä käytetyn 1,95 MHz:n taajuuden mikroaaltosähkömagneettiselle kentälle altistumisen aiheuttamat ei-lämpövaikutukset on havaittu solunsisäisen proteiinin, tonnikalan myoglobiinin, hemiinisidospaikan uudelleen taittumisen kinetiikassa.

Sähkömagneettiset kentät vaikuttavat jänniteohjattujen kalsiumkanavien aktivoitumisen kautta aiheuttaen suotuisia tai haitallisia vaikutuksia

Martin L Pall 1 (2013)
PMCID: PMC3780531

– Kaksikymmentäkolme tutkimusta on osoittanut, että jänniteohjatut kalsiumkanavat (VGCC) tuottavat näitä ja muita sähkömagneettisten kenttien vaikutuksia siten, että L-tyypin tai muut VGCC:n salpaajat estävät tai vähentävät huomattavasti erilaisia sähkömagneettisten kenttien vaikutuksia. Lisäksi näiden kanavien jänniteohjatut ominaisuudet voivat tarjota biofysikaalisesti uskottavia mekanismeja EMF:n biologisille vaikutuksille. Tällaisten EMF-altistusten jälkireaktiot voivat välittyä typpioksidin synteesin Ca(2+)/kalmoduliinin stimuloinnin kautta. Mahdollisesti fysiologiset/terapeuttiset vasteet voivat olla suurelta osin seurausta typpioksidi-GMP-proteiinikinaasi G -reitin stimulaatiosta. Hyvin tutkittu esimerkki tällaisesta ilmeisestä terapeuttisesta vasteesta, EMF:n stimuloima luun kasvu, näyttää toimivan tätä reittiä pitkin. Patofysiologiset vasteet sähkömagneettisiin kenttiin voivat kuitenkin olla seurausta typpioksidi-peroksinitriitti-oksidatiivisen stressin vaikutusreitistä. Tässä tarkastellaan yhtä tällaista hyvin dokumentoitua esimerkkiä, EMF:n indusoimaa DNA:n yksisäiekatkoksia soluissa, joita mitataan emäksisillä komeettamäärityksillä. Tällaisten yksisäikeisten katkosten tiedetään syntyvän tämän reitin vaikutuksesta. Tietoja tällaisten katkosten EMF:n aiheuttaman induktion mekanismista on vain vähän; ne tiedot, jotka ovat saatavilla, tukevat tätä ehdotettua mekanismia. Myös muilla Ca(2+)-välitteisillä, typpioksidista riippumattomilla säätelymuutoksilla voi olla merkitystä. Tässä artikkelissa tarkastellaan siis olennaisesti tuettuja kohteita, VGCC:tä, joiden stimulaatio tuottaa ihmisillä/korkeammilla eläimillä ei-lämpimän EMF:n vasteita, joilla on Ca(2+)/kalmoduliini-riippuvaisia typpioksidin lisäyksiä sisältäviä jälkivaikutuksia, jotka voivat selittää terapeuttisia ja patofysiologisia vaikutuksia.

Autismi ja EMF? Patofysiologisen yhteyden uskottavuus – Osa I

Martha R Herbert 1Cindy Sage (vuosi 2013)

– Vaikka autismin kirjon sairaudet määritellään käyttäytymisen kannalta, niihin liittyy myös monitasoisia biologisia häiriöitä, joilla on silmiinpistäviä yhtäläisyyksiä sähkömagneettisten taajuuksien ja radiotaajuuksien (EMF/RFR) fysiologisten vaikutusten kanssa. Tämän asiakirjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan, miten patofysiologia voi vaikuttaa kriittisesti ASC-tautien etiologiaan, patogeneesiin ja keskeisten piirteiden jatkuvaan syntyyn. Tarkastelemme patofysiologisia vaurioita keskeisissä soluprosesseissa, jotka liittyvät sekä ASC:hen että EMF/RFR-altistusten biologisiin vaikutuksiin, jotka edistävät kroonisesti häiriintynyttä homeostaasia. Monissa tutkimuksissa, joissa on tutkittu ASC-tautia sairastavia henkilöitä, on havaittu oksidatiivista stressiä ja todisteita vapaiden radikaalien aiheuttamista vaurioista, solujen stressiproteiineista ja antioksidanttien, kuten glutationin, puutteista. ASC:n kohonnut solunsisäinen kalsium voi johtua genetiikasta tai olla tulehduksen tai ympäristöaltistusten jälkivaikutus. Solukalvojen lipidit voivat olla peroksidoituneita, mitokondriot voivat olla toimintahäiriöisiä, ja erilaiset immuunijärjestelmän häiriöt ovat yleisiä. Aivojen oksidatiivinen stressi ja tulehdus sekä veri-aivoesteen ja aivojen perfuusion heikkenemiseen viittaavat toimenpiteet on dokumentoitu. Tämän asiakirjan toisessa osassa tarkastellaan, miten ASC-tautien käyttäytyminen voi johtua elektrofysiologisen värähtelysynkronisaation muutoksista, miten EMF/RFR voi vaikuttaa näihin muutoksiin virittämällä elimistöä, ja miten nämä haavoittuvuudet vaikuttavat politiikkaan. Muutokset aivojen ja autonomisen hermoston elektrofysiologisessa toiminnassa ja aistien käsittelyssä ovat vallitsevia, kouristukset ovat yleisiä ja unihäiriöt ovat lähes yleisiä. Kaikkia näitä ilmiöitä esiintyy myös sähkömagneettisille kentille ja radiotaajuuksille altistumisen yhteydessä, mikä voi lisätä järjestelmän ylikuormitusta (”allostaattista kuormitusta”) liitännäissairauksissa lisäämällä riskiä ja pahentamalla haastavia biologisia ongelmia ja oireita; päinvastoin altistumisen vähentäminen voi parantaa liitännäissairauksien oireita vähentämällä fysiologisen korjauksen estymistä. Erilaiset elintärkeät mutta haavoittuvat mekanismit, kuten kalsiumkanavat, voivat häiriintyä ympäristötekijöiden, erilaisten autismiin liittyvien geenien tai molempien yhteisvaikutuksen vuoksi. Koska raportoidut ASC-taudit ovat lisääntyneet dramaattisesti samaan aikaan langattoman teknologian käyttöönoton kanssa, meidän on tutkittava aggressiivisesti ASC:n ja sähkömagneettisten kenttien/RFR:n mahdollisia yhteyksiä. Todisteet riittävät perusteeksi uusille julkisille altistumisnormeille, jotka on suhteutettu matalan intensiteetin (ei-termisiin) altistumistasoihin, joiden nyt tiedetään olevan biologisesti häiritseviä, ja suositellaan vahvoja, väliaikaisia varovaisuuskäytäntöjä.

Autismi ja EMF? Patofysiologisen yhteyden uskottavuus osa II

Martha R Herbert 1Cindy Sage (2013)

– Monissa tutkimuksissa, joissa on tutkittu ASC-tautia sairastavia henkilöitä, on havaittu oksidatiivista stressiä ja todisteita vapaiden radikaalien aiheuttamista vaurioista, solujen stressiproteiineista ja antioksidanttien, kuten glutationin, puutteista. ASC:n kohonnut solunsisäinen kalsium voi johtua genetiikasta tai olla tulehduksen tai ympäristöaltistusten jälkivaikutus. Solukalvojen lipidit voivat olla peroksidoituneita, mitokondriot voivat olla toimintahäiriöisiä, ja erilaiset immuunijärjestelmän häiriöt ovat yleisiä. Aivojen oksidatiivinen stressi ja tulehdus sekä veri-aivoesteen ja aivojen perfuusion heikkenemiseen viittaavat toimenpiteet on dokumentoitu. Tämän asiakirjan II osassa dokumentoidaan, miten ASC-tautien käyttäytyminen voi johtua elektrofysiologisen oskillatorisen synkronoinnin muutoksista, miten sähkömagneettiset kentät ja radiotaajuusspektrit voivat vaikuttaa näihin muutoksiin virittämällä elimistöä, ja miten nämä haavoittuvuudet vaikuttavat politiikkaan. Siinä esitetään yksityiskohtaisesti näyttöä mitokondrioiden toimintahäiriöistä, immuunijärjestelmän säätelyhäiriöistä, neuroinflammaatiosta ja aivojen verenkierron muutoksista, muuttuneesta elektrofysiologiasta, sähkömagneettisen signaloinnin, synkronoinnin ja aistien käsittelyn häiriöistä, aivojen ja elimistön virittämättömyydestä ja autistisesta käyttäytymisestä, jotka ovat tästä patofysiologiasta johtuvia emergenttejä ominaisuuksia. Muutokset aivojen ja autonomisen hermoston elektrofysiologisessa toiminnassa ja sensorisessa prosessoinnissa ovat hallitsevia, kohtaukset ovat yleisiä ja unihäiriöt ovat lähes yleisiä. Kaikkia näitä ilmiöitä esiintyy myös sähkömagneettisille kentille ja radiotaajuuksille altistumisen yhteydessä, mikä voi lisätä järjestelmän ylikuormitusta (”allostaattista kuormitusta”) ASC:ssä lisäämällä riskiä ja pahentaa haastavia biologisia ongelmia ja oireita; päinvastoin altistumisen vähentäminen saattaa parantaa ASC:n oireita vähentämällä fysiologisen korjauksen estymistä. Erilaiset elintärkeät mutta haavoittuvat mekanismit, kuten kalsiumkanavat, voivat häiriintyä ympäristötekijöiden, erilaisten autismiin liittyvien geenien tai molempien yhteisvaikutuksen vuoksi. Koska raportoidut ASC-taudit ovat lisääntyneet dramaattisesti samaan aikaan langattoman teknologian käyttöönoton kanssa, on tutkittava aggressiivisesti ASC:n ja sähkömagneettisen säteilyn ja radiotaajuuksien välisiä mahdollisia yhteyksiä. Todisteet riittävät perusteeksi uusille julkisille altistumisnormeille, jotka on suhteutettu matalan intensiteetin (ei-termisiin) altistumistasoihin, joiden nyt tiedetään olevan biologisesti häiritseviä, ja suositellaan vahvoja, väliaikaisia varotoimenpiteitä.

Autoimmuuniprosessit pitkäaikaisen matalan tason sähkömagneettisille kentille altistumisen jälkeen (kokeen tulokset). Osa 2. Yleinen järjestelmä ja kokeen olosuhteet. Kokeellisten tehtävien mukaisten RF-altistusolosuhteiden kehittäminen. Eläimen tila pitkäaikaisen altistuksen aikana

A A IvanovIu G Grigor’evV N Mal’tsevA M UlanovaN M StavrakovaV G SkachkovaO A Grigor’ev
(vuosi 2010)

  • PMID: 20297676

– Tässä asiakirjassa kuvataan koe-eläinten (Wistar-rotat) käsittely- ja altistusolosuhteita sekä menetelmiä, joita käytettiin tutkittaessa pitkäaikaisen matalan tason (500 mikroW/cm2) altistumisen immunologisia vaikutuksia radiotaajuisille (2450 MHz) sähkömagneettisille

Autoimmuuniprosessit pitkäaikaisen matalan tason sähkömagneettisille kentille altistumisen jälkeen (kokeen tulokset). Osa 3. Pitkäaikaisen ei-lämpimän RF-EMF-altistuksen vaikutus komplementtifiksaatiovasta-aineisiin homologista kudosta vastaan

A A IvanovIu G Grigor’evV N Mal’tsevA M UlanovaN M StavrakovaV G SkachkovaO A Grigor’ev
(vuosi 2010)

  • PMID: 20297676

– Tässä artikkelissa esitellään tuloksia tutkimuksesta, joka koskee rottien pitkäaikaisen matala-asteisen mikroaalto-altistuksen immunologisia vaikutuksia. Rotat altistettiin kaukokentässä 2450 MHz:n jatkuvan aallon kentille, joiden tehotiheys häkissä oli 500 mikroW/cm2 7 tuntia päivässä yhteensä 30 päivän ajan, jolloin koko kehon SAR-arvo oli 0,16 +/- 0,04 W/kg. Altistumisen vaikutuksia rottien aivojen ja maksan immunologisiin parametreihin tutkittiin käyttämällä komplementtikiinnitystestiä matalassa lämpötilassa (4 °C). Muodostettiin kolme ryhmää (”EMF-altistus”, ”näennäisaltistus” ja häkkikontrolli), joissa kussakin oli 16 rottaa. 14. päivänä 30 päivän altistuksen jälkeen aivokudosta vastaan otettujen vasta-aineiden titterit olivat 0,69 +/- 0,08 häkki-kontrolli-ryhmässä, 0,89 +/- 0,05 näennäisaltistettujen ryhmässä ja 1,19 +/- 0,07 sähkömagneettiselle kentälle altistettujen ryhmässä. Maksan antigeeneihin kohdistuvia vasta-aineita esiintyi vähemmän. Aivohomogenaatteja vastaan olevien vasta-aineiden titterien nousu näennäis- ja EMF-altistettujen ryhmien kohdalla voisi selittyä eläinten stressireaktiolla ja organismin autoimmunisaatiolla.

Autoimmuuniprosessit pitkäaikaisen matalan tason sähkömagneettisille kentille altistumisen jälkeen (kokeen tulokset). Osa 4. Oksidatiivisen solunsisäisen stressireaktion ilmeneminen rottien pitkäaikaisen ei-lämpimän sähkömagneettiselle kentälle altistumisen jälkeen

Iu G Grigor’evV F MikhaĭlovA A IvanovV N Mal’tsevA M UlanovaN M StavrakovaI A NikolaevaO A Grigor’ev (2010)

  • PMID: 20297677

– Rotat altistettiin kaukokentässä 2450 MHz:n jatkuvan aallon kentille, joiden tehotiheys häkissä oli 500 mikroW/cm2 7 tuntia päivässä yhteensä 30 päivän ajan, jolloin koko kehon SAR-arvo oli 0,16 +/- 0,04 W/kg. Muodostettiin kolme ryhmää (”EMF-altistus”, ”näennäisaltistus” ja häkkikontrolli), joissa kussakin oli 16 rottaa. Kunkin rottien ryhmän koodatusta seerumista arvioitiin 16 kemiallista ainetta vastaan suunnatut verenkierrossa olevat vasta-aineet (IgA, IgG ja IgM) entsyymikerroinanalyysillä (ELISA-testi). Aminohappojen ja typpioksidin (NO) tai sen johdannaisten (NO2-tyrosiini, NO-arginiini, NO-kysteiini + NO-nautanesteen seerumin albumiini, NJ-metioniini + NO-asparagiini + No-histidiini, NO-BTrypnohan + NJ-Tyrosiini), pieniketjuisia rasvahappoja, hydroksyloituja rasvahappoja, palmitiini-/myristiini-/oleiinihappoa, AZE:tä (rasvahappojen hapettumistuote) löydettiin sähkömagneettiselle kentälle altistuneiden rottien veriseerumista. Yleensä IgM:n vasta-aineita todettiin konjugoitujen antigeenien osalta, IgG:n osalta harvoin ja IgA:n osalta niitä ei todettu lainkaan. Vasta-ainepitoisuudet olivat korkeammat 7. päivänä altistumisen jälkeen kuin 14. päivänä altistumisen jälkeen.

Hapetusstressin ja geneettisen epävakauden arviointi matkapuhelinten tukiasemien läheisyydessä asuvien asukkaiden keskuudessa Saksassa

Sachin Gulati 1Wilhelm Mosgoeller 2Dietrich Moldan 3Pavol Kosik 1Matus Durdik 1Lukas Jakl 1Milan Skorvaga 1Eva Markova 1Dominika Kochanova 1Katarina Vigasova 1Igor Belyaev 4
(2024)

– Ihmisen altistumista radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille (RF-EMF) rajoitetaan, jotta vältettäisiin lämpövaikutukset kudoksissa. Hyvin alhaisen intensiteetin altistuksessa voi kuitenkin muutaman tunnin kuluttua esiintyä ”muita kuin lämpövaikutuksia”, kuten oksidatiivista stressiä, DNA- tai kromosomipoikkeavuuksia jne., joita kutsutaan genomi-instabiiliudeksi. Kroonisesta (vuosia kestävästä) altistumisesta ei-lämpimille RF-EMF-taajuuksille tiedetään vain vähän. Tunnistimme maaseutualueella kaksi vierekkäistä asuinaluetta, joiden asukkaat altistuivat joko suhteellisen alhaiselle (kontrolliryhmä) tai suhteellisen korkealle (altistujaryhmä) lähellä sijaitsevien matkapuhelinten tukiasemien (MPBS) lähettämälle RF-EMF-altistukselle. Vapaaehtoisiksi ilmoittautui 24 tervettä aikuista, jotka asuivat kodeissaan vähintään 5 vuotta. Kodeissa tutkittiin yleiset sähkömagneettisen kentän tyypit, ja verinäytteistä testattiin hapettumistila, ohimenevät DNA-muutokset, pysyvät kromosomivauriot ja erityiset syöpään liittyvät geneettiset merkkiaineet, kuten MLL-geenin uudelleenjärjestelyt. Dokumentoimme mahdolliset sekoittavat tekijät, kuten iän, sukupuolen, ravitsemuksen, ionisoivalle säteilylle (röntgensäteilylle) altistumisen, työperäisen altistumisen jne. Ryhmät sopivat hyvin yhteen, ikä, sukupuoli, elämäntapa ja ammatilliset riskitekijät olivat samanlaisia. Vuosien mittaisella altistuksella ei ollut mitattavaa vaikutusta MLL-geenin uudelleenjärjestelyihin ja c-Abl-geenin transkription muuttumiseen. Korkeampaan altistukseen liittyi korkeampia lipidien hapettumis- ja hapettumisperäisten DNA-lesioiden tasoja, joskaan ei tilastollisesti merkitsevästi. DNA:n kaksoisjuostekatkokset, mikrotumat, rengaskromosomit ja akentriset kromosomit eivät eronneet merkittävästi ryhmien välillä. Kromosomipoikkeavuudet, kuten disentriset kromosomit (p=0,007), kromatidien aukot (p=0,019), kromosomifragmentit (p<0,001) ja kromosomipoikkeavuuksien kokonaismäärä (p<0,001), olivat merkittävästi suurempia altistuneessa ryhmässä. Mikään mahdollinen sekoittaja ei häirinnyt näitä tuloksia. Kromosomipoikkeavuuksien lisääntynyt määrä, joka liittyy liialliseen altistumiseen ionisoivalle säteilylle, voi esiintyä myös ionisoimattomalle säteilylle altistumisen yhteydessä.

Ihmisen aiheuttamat sähkömagneettiset kentät: jänniteohjattujen ionikanavien toimintahäiriöt, oksidatiivinen stressi ja DNA-vauriot (Katsaus)

Dimitris J Panagopoulos 1Andreas Karabarbounis 2Igor Yakymenko 3George P Chrousos 4
(2021)

– Eläinten/biologisten näytteiden altistaminen ihmisen aiheuttamille sähkömagneettisille kentille, erityisesti erittäin matalilla taajuuksilla (ELF) ja mikroaalto-/radiotaajuuskaistalla (RF), johon ELF-taajuudet aina yhdistetään, voi johtaa DNA-vaurioihin. DNA-vaurioilla on yhteys solukuolemaan, hedelmättömyyteen ja muihin patologioihin, kuten syöpään. Suurjännitelinjoista johtuva ELF-altistuminen ja langattomien viestintäantennien/-laitteiden aiheuttama monimutkainen RF-altistuminen liittyvät lisääntyneeseen syöpäriskiin. Lähes kaikki ihmisen aiheuttamat RF-EMF:t sisältävät ELF-komponentteja modulaation, sykinnän ja satunnaisen vaihtelun muodossa. Polarisaation ja koherenssin lisäksi ELF-säteilyn olemassaolo on siis yhteinen piirre lähes kaikissa ihmisen aiheuttamissa sähkömagneettisissa kentissä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan ihmisen aiheuttamien sähkömagneettisten kenttien aiheuttamia DNA-vaurioita ja niihin liittyviä vaikutuksia. Ionien pakko-oskillaatiomekanismi, joka aiheuttaa solukalvojen jänniteohjattujen ionikanavien epäsäännöllisen portin avautumisen solukalvoilla polarisoituneiden/koherenttien EMF:ien vaikutuksesta, kuvataan laajasti. Ionikanavien toimintahäiriöt häiritsevät solunsisäisiä ionikonsentraatioita, jotka määräävät solun sähkökemiallisen tasapainon ja homeostaasin. Tässä tutkimuksessa osoitetaan, miten tämä voi johtaa DNA-vaurioihin reaktiivisten happilajien/vapaiden radikaalien ylituotannon kautta. Näin saadaan kokonaiskuva siitä, miten ihmisen aiheuttama sähkömagneettisille kentille altistuminen voi todellakin johtaa DNA-vaurioihin ja niihin liittyviin patologioihin, myös syöpään.

Matkapuhelinsäteilyn (1800 MHz) aiheuttama ei-terminen DNA:n rikkoutuminen ihmisen fibroblasteissa ja transformoiduissa GFSH-R17 rotan granuloosasoluissa in vitro

Elisabeth Diem 1Claudia SchwarzFranz AdlkoferOswald JahnHugo Rüdiger
(2005)

– EMF-altistus (1800 MHz; SAR 1,2 tai 2 W/kg; erilaiset modulaatiot; 4, 16 ja 24 tunnin ajan; jaksottainen 5 min päälle/10 min pois päältä tai jatkuva aalto) aiheutti DNA:n yksi- ja kaksoissäikeiden katkoksia. Vaikutukset ilmenivät 16 tunnin altistumisen jälkeen molemmissa solutyypeissä ja erilaisten matkapuhelinmodulaatioiden jälkeen. Ajoittainen altistus vaikutti voimakkaammin komeettatestissä kuin jatkuva altistus. Tästä syystä voimme päätellä, että indusoituneet DNA-vauriot eivät voi perustua lämpövaikutuksiin.

Matkapuhelinaltistuksen genomivaikutukset lisääntymisjärjestelmään

Ahmad Yahyazadeh 1Ömür Gülsüm Deniz 1Arife Ahsen Kaplan 1Gamze Altun 1Kıymet Kübra Yurt 2Devra Davis 3
(2018)

– Ihmiset altistuvat yhä suuremmille sähkömagneettisille kentille (EMF) eri taajuuksilla teknologian kehittyessä. Tässä yhteydessä sähkömagneettisten kenttien biologisten vaikutusten ymmärtämisen parantaminen on edelleen tärkeä ja ensisijaisen tärkeä kysymys. Vaikka useissa tässä numerossa ja muualla julkaistuissa tutkimuksissa on keskitytty sähkömagneettisten kenttien aiheuttaman oksidatiivisen stressin mekanismeihin, asiaan liittyvien prosessien tarkkaa ymmärtämistä ei ole vielä selvitetty. Koska tutkimusten tulokset ovat epäselviä, EMF-altistusta koskevaa kysymystä olisi kirjallisuudessa arvioitava lisääntymisjärjestelmän genomitasolla. Tämän vaatimuksen perusteella on tarpeen tarkastella yksityiskohtaisesti hiljattain julkaistuja tutkimuksia. Tämän tutkimuksen päätavoitteena on osoittaa erot EMF:n negatiivisen ja positiivisen vaikutuksen välillä eläinten ja ihmisten lisääntymisjärjestelmään. Kirjallisuudesta on tehty laaja katsaus, joka perustuu tunnettuihin tietokantoihin, kuten Web of Science, PubMed, MEDLINE, Google Scholar, Science Direct, Scopus. Tässä asiakirjassa tarkastellaan nykyistä kirjallisuutta, ja sen tarkoituksena on auttaa ymmärtämään paremmin matkapuhelinten ja langattomien järjestelmien lähettämien sähkömagneettisten kenttien genotoksisia vaikutuksia ihmisen lisääntymisjärjestelmään ja erityisesti hedelmällisyyteen. Nykyinen kirjallisuus paljastaa, että matkapuhelimet voivat vaikuttaa solujen toimintoihin muiden kuin lämpövaikutusten kautta.

Pientaajuisten sähkömagneettisten kenttien vaikutus hermostoon

H Langauer-Lewowicka 1S Marzec
(vuosi 1994)

  • PMID: 8028706

– Menetelmissä esitetään lyhyt katsaus kirjallisuuteen, joka käsittelee sähkömagneettisten kenttien, lähinnä matalien ja erittäin matalien taajuisten kenttien, ei-lämpöisiä biovaikutuksia.

Tieteellinen näyttö on ristiriidassa kanadalaisen turvallisuuspaneelin havaintojen ja oletusten kanssa: mikroaallot vaikuttavat jänniteohjatun kalsiumkanavan aktivoitumisen kautta aiheuttaen biologisia vaikutuksia muilla kuin termisillä tasoilla, mikä tukee mikroaaltojen ja matalampien taajuisten sähkömagneettisten kenttien toiminnan paradigman muutosta

Martin L Pall
(2015)

– Tässä katsauksessa tarkastellaan mikroaaltojen sähkömagneettisten kenttien (EMF) vaikutuksen paradigman muutosta pelkistä lämpövaikutuksista jänniteohjatun kalsiumkanavan (VGCC) aktivoitumisen kautta tapahtuvaan vaikutukseen. Mikroaaltojen/matalamman taajuuden sähkömagneettisten kenttien osoitettiin kahdessa kymmenessä tutkimuksessa vaikuttavan VGCC:n aktivaation kautta, koska kaikki tutkitut vaikutukset estettiin kalsiumkanavan salpaajilla. Tätä vaikutustapaa tukivat myös sadat tutkimukset, joissa osoitettiin mikroaaltojen aiheuttamia muutoksia kalsiumvirroissa ja solunsisäisessä kalsiumin [Ca2+]-signaloinnissa. VGCC:iden ja vastaavien kanavien biofysikaaliset ominaisuudet tekevät niistä erityisen herkkiä matalan intensiteetin ei-lämpimille sähkömagneettisille kentille altistumiselle. Ei-termiset tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmissa tapauksissa pulssikentät ovat aktiivisempia kuin ei-pulssikentät ja että tietyissä intensiteetti-ikkunoissa olevilla altistuksilla on paljon suuremmat biologiset vaikutukset kuin pienemmillä tai suuremmilla intensiteeteillä; nämä molemmat ovat johdonmukaisia VGCC:n roolin kanssa, mutta ristiriidassa pelkän lämmittävän/termisen roolin kanssa. VGCC:n aktivoitumisen jälkivaikutuksiin kuuluvat kalsiumsignalointi, kohonnut typpioksidi (NO), NO-signalointi, peroksinitriitti, vapaiden radikaalien muodostuminen ja oksidatiivinen stressi. Jälkivaikutukset selittävät toistuvasti raportoituja biologisia vasteita muille kuin lämpöaltistuksille: oksidatiivinen stressi, solujen DNA:n yksi- ja kaksoissäikeiset katkokset, syöpä, miesten ja naisten hedelmättömyys, melatoniinin väheneminen ja unihäiriöt, sydänmuutokset, mukaan luettuina takykardia, rytmihäiriöt ja äkillinen sydänkuolema, erilaiset neuropsykiatriset vaikutukset, mukaan luettuna masennus, ja terapeuttiset vaikutukset. Muitakin kuin VGCC:n aiheuttamia muita kuin termisiä mekanismeja saattaa esiintyä, mutta minkään niistä ei ole osoitettu vaikuttavan nisäkkäisiin. Biologisesti merkityksellisiä turvallisuusstandardeja voidaan kehittää tutkimalla solulinjoja/soluviljelmiä, joissa on paljon erilaisia VGCC:tä, ja mittaamalla niiden vasteita erilaisille sähkömagneettisille kentille altistumisille. Asiantuntijapaneelin vuonna 2014 laatimassa kanadalaisessa raportissa tunnustetaan ainoastaan lämpövaikutukset ionisoimattoman säteilyn altistumisen turvallisuusnormien osalta. Sen kanta on näin ollen ristiriidassa kaikkien edellä esitettyjen havaintojen kanssa. Raporttia arvioidaan tässä monin tavoin, muun muassa Karl Popperin esittämän todisteiden vahvuuden arvioinnin avulla. Popperin mukaan vahvin todiste on todiste, joka vääristää teorian; toiseksi vahvin on ”riskialttiin ennusteen” testi; heikoin vahvistaa ennusteen, jonka mukaan teoria voisi pitää paikkansa, mutta ei sulje pois vaihtoehtoisia teorioita. Kaikki todisteet, jotka tukevat raportin päätelmää, jonka mukaan ainoastaan lämpövaikutukset on otettava huomioon, ovat heikointa tyyppiä eli ne vahvistavat ennusteen mutta eivät sulje pois vaihtoehtoja. Sitä vastoin on tuhansia tutkimuksia, jotka ilmeisesti vääristävät heidän kantansa. Raportissa väitetään, että muille kuin lämpövaikutuksille ei ole olemassa biofysikaalisesti käyttökelpoisia mekanismeja (tämä on osoittautunut vääräksi, ks. edellä). Raportissa väitetään, että kirjallisuudessa on monia ”epäjohdonmukaisuuksia”, joiden vuoksi suuri määrä tutkimuksia on hylätty; kuitenkin sillä ainoalla alalla, jolla tämä väite ilmeisesti dokumentoidaan, eli genotoksisuuden osalta, ei ole mitään epäjohdonmukaisuuksia; pikemminkin se osoittaa, että eri solutyypit, kentät ja loppupisteet tuottavat erilaisia vasteita, kuten pitäisi odottaa. Kertomuksessa väitetään, että kaihin muodostuminen johtuu lämpövaikutuksista, mutta siinä jätetään huomiotta tutkimukset, jotka vääristävät tämän väitteen, sekä tutkimukset, jotka osoittavat [Ca2+]i:n ja VGCC:n roolin. On aika vaihtaa paradigmaa pelkistä lämpövaikutuksista VGCC:n aktivoitumiseen ja siitä johtuviin myöhempiin vaikutuksiin.

Sähkömagneettisen kentän aiheuttamat biologiset vaikutukset ihmisissä

Jolanta Kaszuba-ZwoińskaJerzy GrembaBarbara Gałdzińska-CalikKarolina Wójcik-PiotrowiczPiotr J Thor
(2015)

  • PMID: 27012122

– Altistuminen keinotekoisille radiotaajuisille sähkömagneettisille kentille (EMF) on lisääntynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä. Sen vuoksi tieteellinen ja yhteiskunnallinen kiinnostus sen vaikutukseen terveyteen on lisääntynyt, vaikka altistuminen jäisi huomattavasti alle sovellettavien normien. Sähkömagneettisen säteilyn voimakkuus ihmisen ympäristössä kasvaa ja saavuttaa tällä hetkellä tähtitieteellisiä tasoja, joita ei ole koskaan aikaisemmin koettu planeetallamme. Sähkömagneettisen säteilyn vaikutus eläviin organismeihin on sen suora tunkeutuminen kudoksiin. Nykyiset sähkömagneettisille kentille altistumista koskevat standardit Puolassa ja muualla maailmassa perustuvat lämpövaikutukseen. On hyvin tiedossa, että heikot sähkömagneettiset kentät voivat aiheuttaa kaikenlaisia dramaattisia muita kuin lämpövaikutuksia kehon soluissa, kudoksissa ja elimissä. Havaittuja oireita on vaikea yhdistää muihin ympäristötekijöihin, joita esiintyy samanaikaisesti ihmisen ympäristössä. Vaikka sähkömagneettisten kenttien ei-lämpövaikutuksista käydään edelleen keskusteluja, Maailman terveysjärjestön (WHO) Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus (IARC) luokitteli 31. toukokuuta 2011 radiosähkömagneettiset kentät kategoriaan 2B mahdollisesti syöpää aiheuttaviksi. Sähkömagneettiset kentät voivat olla vaarallisia paitsi syöpäriskin myös muiden terveysongelmien, kuten sähkömagneettisen yliherkkyyden (EHS), vuoksi. Sähkömagneettinen yliherkkyys (EHS) on ilmiö, jolle on ominaista oireiden ilmaantuminen sen jälkeen, kun ihmiset ovat altistuneet sähkömagneettisille kentille. EHS:lle on ominaista oireyhtymä, johon liittyy laaja kirjo epäspesifisiä monielinoireita, mukaan lukien sekä akuutit että krooniset tulehdusprosessit, jotka sijaitsevat pääasiassa ihossa ja hermostossa sekä hengityselimissä, sydän- ja verenkiertoelimissä ja tuki- ja liikuntaelimissä. WHO ei pidä EHS:ää sairautena, joka määritellään lääketieteellisen diagnoosin ja johonkin tunnettuun oireyhtymään liittyvien oireiden perusteella. Oireet voivat liittyä yhteen ainoaan sähkömagneettisen kentän lähteeseen tai johtua monien lähteiden yhdistelmästä. Sähkömagneettisiin kenttiin liittyville raportoiduille oireille on ominaista päällekkäisyys muiden henkilöiden kanssa, joilla on näitä oireita, joilla on laaja kirjo kliinisiä ilmenemismuotoja, jotka liittyvät altistumiseen yhdelle tai useammalle sähkömagneettisen kentän lähteelle. Sähkömagneettisen yliherkkyyden ilmiö dermatologisen sairauden muodossa liittyy mastosytoosiin. EHS-potilaiden ihovaurioista otetut biopsiat osoittivat, että ihokerrosten epidermiksen kerroksissa on mastosyyttejä ja niiden degranulaatiota sekä anafylaktisen reaktion välittäjäaineiden, kuten histamiinin, kymaasin ja tryptaasin, vapautumista. Maailmassa on yhä enemmän ihmisiä, jotka kärsivät EHS:stä ja kuvaavat itseään vakavasti häiriintyneiksi ja joilla on useita epäspesifisiä elinoireita, kun he altistuvat pienille sähkömagneettisen säteilyn annoksille, ja joihin liittyy usein yliherkkyyttä monille kemiallisille aineille (Multiple Chemical Sensitivity-MCS) ja/tai muita ympäristöstä johtuvia intoleransseja (Sensitivity Related Illness-SRI).


Sitten en jaksanut enää kääntää kaikkea, mutta lisään tähän vielä julkaisuja, niin näet, kuinka runsaasti niitä jo on:

Mobile phone induced EMF stress is reversed upon the use of protective devices: results from two experiments testing different boundary conditions

– Tässä työssä tutkitaan sähkömagneettisten kenttien (EMF) vaikutusta sykevaihteluun (HRV), syljen kortisolipitoisuuteen, valtimoveren happipitoisuuteen ja tärykalvojen lämpötilaan sekä sähkömagneettisten kenttien aiheuttaman stressin torjumiseksi kehitettyjen suojalaitteiden mahdollista vaikutusta. Pilottitutkimuksessa nauhoitukset tehtiin 15 minuutin matkapuhelinsoiton aikana, joka aiheutti suuren EMF-kuormituksen sen jälkeen, kun perusmittaus oli tehty levossa, jossa EMF oli hyvin alhainen. Toisella käyntikerralla tämä toistettiin osallistujien käyttäessä kolmea suojalaitetta (pohjalliset, riipus, matkapuhelinsiru). Päätutkimuksessa käytettiin neljää koevartta, joista kahdessa toistettiin pilottitutkimuksen koeasetelma ja kahdessa tutkittiin vain yhden matkapuhelinsirun vaikutusta avoimen ja piilotetun järjestelmän avulla. Molemmissa kokeissa altistuminen sähkömagneettiselle kentälle vähensi HRV:tä ja lisäsi syljen kortisolipitoisuutta. Suojaavassa koetilanteessa HRV nousi yli ja kortisoli laski alle lähtötason mittausten tason. Kaikki erot olivat suuria ja spesifisiä, eivätkä epäspesifiset vaikutukset, kuten plasebovaikutukset, muokanneet niitä.

Effect of Low Power Microwave Radiation on Microorganisms and other Life Forms

Toshi Mishra, Preemada Kushwah, Krunal Dholiya and Vijay Kothari
(vuosi 2013)

– Mikroaaltojen dielektrinen vaikutus polaarisiin molekyyleihin on tunnettu jo yli vuosisadan ajan. Polaarisia molekyylejä on soluissa veden, DNA:n ja proteiinien muodossa, ja ne reagoivat mikroaaltouunin
sähkömagneettiseen kenttään pyörimällä. Tämä pyöriminen synnyttää kulmavoiman, joka aiheuttaa kitkaa naapurimolekyylien kanssa, jolloin kehittyy lineaarinen momentti (värähtelyenergia). Näin säteilyenergia muuttuu lämpöenergiaksi. Värähtelyenergiasta syntyvä vaikutus
on lämpövaikutus, joka syntyy biosysteemissä sähkömagneettisten aaltojen (mikroaaltojen) tunkeutuessa biologisiin materiaaleihin ja lämmittäessä solunsisäisiä ja -ulkoisia nesteitä värähtelyenergian siirtymisen kautta. Mikroaaltojen lämpövaikutus eroaa kuitenkin tavanomaisesta lämmitysvaikutuksesta.

– Radiotaajuuslaitteiden lisääntyvästä käytöstä on tullut trendi ja tarve suuressa osassa yhteiskuntaa.

Association between Exposure to Electromagnetic Fields from High Voltage Transmission Lines and Neurobehavioral Function in Children

Jiongli Huang, Tiantong Tang, Guocheng Hu, Jing Zheng, Yuyu Wang, Qiang Wang, Jing Su, Yunfeng Zou, Xiaowu Peng 
(vuosi 2013)

– Mahdollisten sekoittavien tekijöiden kontrolloinnin jälkeen monimuuttujainen regressio osoitti, että 500 kV:n voimajohtojen läheisyydessä sijaitsevaa koulua käyvät lapset suoriutuivat huonommin visuaalista säilyttämistä ja tähtäämistä koskevista tietokonepohjaisista neurobiologisista testeistä verrattuna lapsiin, jotka kävivät koulua, joka ei sijainnut voimajohtojen läheisyydessä.
Tulokset viittaavat siihen, että pitkäaikainen altistuminen voimalinjojen sähkömagneettisille kentille saattaa vaikuttaa kielteisesti lasten hermostollisiin toimintoihin.

Effect of 900-, 1800-, and 2100-MHz radiofrequency radiation on DNA and oxidative stress in brain

– Tutkimuksen tulokset osoittivat, että DNA-vaurioita ja oksidatiivisen stressin indikaattoreita havaittiin enemmän altistumisryhmissä kuin näennäiskontrolliryhmässä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että matkapuhelinten 900-, 1800- ja 2100 MHz:n säteilyaltistukset voivat aiheuttaa oksidatiivisia vaurioita, lisätä lipidiperoksidaatiota ja lisätä oksidatiivisten DNA-vaurioiden muodostumista rotan aivokudosten otsalohkossa. Lisäksi 2100 MHz:n säteily voi aiheuttaa DNA:n yksisäikeisten katkosten muodostumista.

Health Hazards Due to Electromagnetic Radiation in The Workplace

(vuosi 2015)

– Useissa tutkimuksissa on todettu, että radiotaajuuksille altistuminen liittyy sairauksiin, kuten syöpään, neurologisiin sairauksiin, lisääntymishäiriöihin, immuunijärjestelmän toimintahäiriöihin ja sähkömagneettiseen yliherkkyyteen.

– Tutkimuksissa on todettu, että matkapuhelimet ovat riskitekijöitä seuraaville:
(1) Neurologiset vaikutukset, kuten unihäiriöt, oppimisvaikeudet, masennus ja itsemurhat.
(2) Lisääntymisvaikutukset, sydämen rytmihäiriöt sydänkohtaus ja sydänsairaudet.
(3) Virukset ja tartuntataudit.
GSM-antennin säteily aiheutti myös biologisia vaikutuksia:
 Unihäiriöt
 Päänsärky
 Keskittyminen
 Muistin unohtuminen kokonaan
 Masennus

Kognitiiviset vaikutukset:
Radiotaajuussäteily, jota tavalliset GSM-matkapuhelimet säteilevät ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Oikeakätisillä koehenkilöillä, jotka olivat altistuneet säteilylle päänsä vasemmalla puolella, oli keskimäärin huomattavasti pidemmät vasteajat verrattuna oikealle puolelle altistumiseen ja näennäisaltistumiseen. Pidempi altistumisaika mobiilisäteilylle saattaa lisätä vaikutuksia suorituskykyyn. Useat matkapuhelinten käyttäjät raportoivat myös lyhytaikaisen muistin heikkenemisestä. Pidempi altistuminen vaikuttaa voimakkaasti kognitiivisiin toimintoihin.

Health Risks of Electromagnetic Radiation from Mobile Phone on Brain of Rats

(vuosi 2008)

– Ensimmäistä ryhmää käytettiin kontrolliryhmänä, ja kaksi muuta ryhmää altistettiin matkapuhelimen 900 MHz:n sähkömagneettiselle säteilylle viikon ajan (1 h/vrk) ja kahden viikon ajan (1 h/vrk). Kontrolliryhmä valmistettiin kytkemällä matkapuhelin pois päältä, kun eläimet olivat samoissa altistusolosuhteissa (näennäisaltistus EMR:lle). Tämän jälkeen kaikkien ryhmien osalta tutkittiin oksidatiivisen stressin merkkiaineita ja patologisia muutoksia aivokudoksessa. Tulokset osoittivat plasman lipidiperoksidi- (PLPO) ja malondialdehydi- (MDA) tasojen merkittävää nousua. Myös aivojen superoksididismutaasin (SOD), katalaasin (CAT), glutationireduktaasin (GR) ja glutationiperoksidaasin (GSH-Px) aktiivisuudet aivokudoksessa laskivat merkittävästi. Nämä muutokset viittasivat hapettumisvaurioihin ja antioksidanttijärjestelmän häiriöihin. Histopatologiset tutkimukset paljastivat matkapuhelimen sähkömagneettiselle säteilylle altistumisen aiheuttamia soluvaurioita aivokudoksessa. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että reaktiivisilla happilajeilla voi olla merkitystä mekanismissa, jota on ehdotettu selittämään matkapuhelimen (MP) biologisia sivuvaikutuksia aivokudoksessa..

– Nykyisten matkapuhelinten, joiden kokonaisteho on noin 2 W, arvioidaan tuottavan vain vähäistä paikallista kuumenemista, jolla ei todennäköisesti ole haitallisia vaikutuksia. Viimeaikaiset tutkimukset useissa maissa viittaavat kuitenkin siihen, että elävään kudokseen kohdistuu ”muita kuin lämpövaikutuksia”, jotka vaihtelevat veri-aivoesteen läpäisevyyden muutoksista aivosähkökäyrässä ja silmäoireissa tapahtuviin muutoksiin.

Risks to Health and Well-Being From Radio-Frequency Radiation Emitted by Cell Phones and Other Wireless Devices

(vuosi 2019)

– Aikuiseen mieheen verrattuna lapsen päätä vasten pidetty matkapuhelin altistaa syvemmät aivorakenteet suuremmalle säteilyannokselle tilavuusyksikköä kohti, ja nuoren, ohuen kallon luuydin imee noin 10-kertaisesti suuremman paikallisen annoksen. Kokeelliset ja havainnointitutkimukset viittaavat myös siihen, että miehillä, jotka pitävät kännyköitä housujensa taskussa, on huomattavasti alhaisempi siittiöiden määrä ja merkittävästi heikentynyt siittiöiden liikkuvuus ja morfologia, mukaan lukien mitokondrioiden DNA:n vaurioituminen. Kertyneen näytön perusteella suosittelemme, että IARC arvioi uudelleen vuonna 2011 tekemänsä luokituksen radiotaajuuksien karsinogeenisuudesta ihmiselle ja että WHO tekee järjestelmällisen katsauksen useista muista terveysvaikutuksista, kuten siittiöiden vaurioitumisesta. Tällä välin nykyinen tietämys antaa hallituksille, kansanterveysviranomaisille ja lääkäreille/terveydenhuollon ammattilaisille perusteet varoittaa väestöä siitä, että matkapuhelimen pitäminen kehon vieressä on haitallista, ja tukea toimenpiteitä, joilla vähennetään kaikkea altistumista radiotaajuuksille.

– An extensive review of numerous published studies confirms non-thermally induced biological effects or damage (e.g., oxidative stress, damaged DNA, gene and protein expression, breakdown of the blood-brain barrier) from exposure to RFR (63), as well as adverse (chronic) health effects from long-term exposure (64). Biological effects of typical population exposures to RFR are largely attributed to fluctuating electrical and magnetic fields (6567).

Indeed, an increasing number of people have developed constellations of symptoms attributed to exposure to RFR (e.g., headaches, fatigue, appetite loss, insomnia), a syndrome termed Microwave Sickness or Electro-Hyper-Sensitivity (EHS) (6870).

Causal inference is supported by consistency between epidemiological studies of the effects of RFR on induction of human cancer, especially glioma and vestibular Schwannomas, and evidence from animal studies (8). The combined weight of the evidence linking RFR to public health risks includes a broad array of findings: experimental biological evidence of non-thermal effects of RFR; concordance of evidence regarding carcinogenicity of RFR; human evidence of male reproductive damage; human and animal evidence of developmental harms; and limited human and animal evidence of potentiation of effects from chemical toxicants. Thus, diverse, independent evidence of a potentially troubling and escalating problem warrants policy intervention.

– Emerging human evidence is confirming animal evidence of developmental problems with RFR exposure during pregnancy. RFR sources should be avoided and distanced from expectant mothers, as recommended by physicians and scientists (babysafeproject.org).
Other countries should follow France, limiting RFR exposure in children under 16 years of age.
Cell towers should be distanced from homes, daycare centers, schools, and places frequented by pregnant women, men who wish to father healthy children, and the young.

No Place To Hide – Newsletter of the Cellular Phone Taskforce

(vuosi 2001)

– During the last 50 years, the round-the-clock power of radio emissions has increased by a factor of more than 50,000.

– In recent times, we have observed a growing interest by researchers in the paradoxical effects of exposure of living organisms to small doses of various biologically active substances. What is “paradoxical” is that these effects are generally observed at concentrations of four to ten orders of magnitude lower than normally used and thus not expected to produce any response, and that unusual patterns of
response are typical of the effects of super-low doses.

The level of biological organization at which the effects of super-low doses are detected is highly varied—from cellular, macromolecular, organic and tissue to animals, plants and entire populations.
General experimental results obtained from various animals and humans gives evidence that exposure to radiation or chemical substances may induce identical reactions to those experienced at doses differing by five to ten orders of magnitude. The clearest example of such an effect is the use of homeopathic preparations or cancer medicines at super-low doses. Similar results are also seen under the influence of super-high frequency radiation (SHF radiation). Thus on the curve of the relationship of the value of the physiological effect to the power density of irradiation, two maxima are seen. These maxima are also separated by a “dead zone,” the presence of which is explained as the result of the inclusion of active barrier mechanisms and compensating systems in the working of the organism. When these powers cease working, total agitation is observed, culminating in death of the organism.

In the natural course of evolution, the receptor system was formed in such a way that it reacts only to the most significant signals of low intensity. This, for example, was successfully demonstrated in rats in experiments on development of the conditioned “avoidance” reflex depending on parameters of weak electromagnetic signals. The reaction developed best of all to signals with a frequency of 300 Hz at a power density of 10-11 W/cm2. Increasing or decreasing the power density by one or two orders without changing other parameters of the signal made it impossible to develop a conditioned reflex. Changing the frequency to 500 or 50 Hz had the same effect.

One of the main peculiarities of the creation of resonance effects is the scant power and short time of irradiation. Thus , the informational-wave therapy apparatus “Porog-1” and “Minitag” work at a super-low power flux density of roughly 10-17 W/cm2 over the course of a few seconds or minutes.
Observed higher resonance frequencies of a living cell coincide with frequencies of radiation of communications satellites. The power densities and duration of irradiation created by these satellites will significantly exceed (by ten or more orders of magnitude—such irradiation is possible over the course of a whole lifetime) the energetic doses inducing changes in living cells.

In this connection we consider possible consequences from the effects of electromagnetic radiation from communications satellites on biological objects. Phased array antennas are capable of scanning the earth with a dispersion angle of 0.3 degrees. The installation of such antennas in a global system of low-orbit satellites, transmitting with a power of 800 W, working at frequencies of 20 and 30 GHz, at an orbital height of 1400 Km, may provide the Earth’s surface with power densities of 10-8 to 10-9 W/cm2 or pulsed 10-2 to 10-3 W/cm2 in the microsecond range. Negative consequences of this may be changes in cell structures and physiological processes, genetic changes, and alteration of psychophysiological conditions and behavior (development of conditioned reflexes). As a result of superpositioning fields from several sources of radiation, standing waves may arise, the frequency of which may coincide with resonance frequencies of living cells or rhythms of various organs and functional systems of an organism. Therefore there will be a likelihood of changes (including negative changes) in the genetic apparatus of living cells during prolonged exposure to low-energy electromagnetic radiation from communications satellites. As a result of such effects on genetic mechanisms of transcription, translation and repair, and also on the mechanism of gene expression, there may result the production of significantly different biological species with unpredictable characteristics.

The link between radiofrequencies emitted from wireless technologies and oxidative stress

(2016)

– The results of the studies we reviewed here indicated that mobile phones and similar equipment or radars can be thought as a factor, which cause oxidative stress.

Mechanisms of interaction of extremely low frequency electric fields and biological systems

(2003)

– A range of thermal and non-thermal interaction mechanisms are reviewed, with respect to the question of possible effects of weak ELF fields in biological systems.

Extremely Low Frequency Electromagnetic Fields Facilitate Vesicle Endocytosis by Increasing Presynaptic Calcium Channel Expression at a Central Synapse

(2016)

– Accumulating evidence suggests significant biological effects caused by extremely low frequency electromagnetic fields (ELF-EMF). Although exo-endocytosis plays crucial physical and biological roles in neuronal communication, studies on how ELF-EMF regulates this process are scarce. By directly measuring calcium currents and membrane capacitance at a large mammalian central nervous synapse, the calyx of Held, we report for the first time that ELF-EMF critically affects synaptic transmission and plasticity. Exposure to ELF-EMF for 8 to 10 days dramatically increases the calcium influx upon stimulation and facilitates all forms of vesicle endocytosis, including slow and rapid endocytosis, endocytosis overshoot and bulk endocytosis, but does not affect the RRP size and exocytosis. Exposure to ELF-EMF also potentiates PTP, a form of short-term plasticity, increasing its peak amplitude without impacting its time course. We further investigated the underlying mechanisms and found that calcium channel expression, including the P/Q, N, and R subtypes, at the presynaptic nerve terminal was enhanced, accounting for the increased calcium influx upon stimulation. Thus, we conclude that exposure to ELF-EMF facilitates vesicle endocytosis and synaptic plasticity in a calcium-dependent manner by increasing calcium channel expression at the nerve terminal.

Cell phone use and behavioural problems in young children

– The highest OR for behavioural problems were for children who had both prenatal and postnatal exposure to cell phones compared with children not exposed during either time period. 

– The findings of the previous publication were replicated in this separate group of participants demonstrating that cell phone use was associated with behavioural problems at age 7 years in children, and this association was not limited to early users of the technology. Although weaker in the new dataset, even with further control for an extended set of potential confounders, the associations remained.

Adverse health effects of 5G mobile networking technology under real-life conditions

(2020)

• Most laboratory experiments were not designed to identify the more severe adverse effects reflective of real-life conditions.

• Many experiments do not include the real-life pulsing and modulation of the carrier signal.

• Vast majority of experiments do not account for synergistic adverse effects of other toxic stimuli with wireless radiation.

• 5G mobile networking technology will affect not only the skin and eyes, but will have adverse systemic effects as well.

Non-Thermal Effect of Microwave Radiation on Human Brain

(2005)

– These findings confirm the quasi-thermal origin of the effect, different from average heating.

Non-thermal effects of radiofrequency electromagnetic fields

(2020)

– Radiofrequency hyperthermia creates additional non-thermal effects in association with significant ion fluxes.

Non-thermal activation of the hsp27/p38MAPK stress pathway by mobile phone radiation in human endothelial cells: Molecular mechanism for cancer- and blood-brain barrier-related effects

(2002)

– All these changes were non-thermal effects because, as determined using temperature probes, irradiation did not alter the temperature of cell cultures, which remained throughout the irradiation period at 37 ± 0.3 °C. Changes in the overall pattern of protein phosphorylation suggest that mobile phone radiation activates a variety of cellular signal transduction pathways, among them the hsp27/p38MAPK stress response pathway. 

Microwave frequency electromagnetic fields (EMFs) produce widespread neuropsychiatric effects including depression

(2016)

– Two U.S. government reports from the 1970s to 1980s provide evidence for many neuropsychiatric effects of non-thermal microwave EMFs, based on occupational exposure studies. 18 more recent epidemiological studies, provide substantial evidence that microwave EMFs from cell/mobile phone base stations, excessive cell/mobile phone usage and from wireless smart meters can each produce similar patterns of neuropsychiatric effects, with several of these studies showing clear dose–response relationships. Lesser evidence from 6 additional studies suggests that short wave, radio station, occupational and digital TV antenna exposures may produce similar neuropsychiatric effects. Among the more commonly reported changes are sleep disturbance/insomnia, headache, depression/depressive symptoms, fatigue/tiredness, dysesthesia, concentration/attention dysfunction, memory changes, dizziness, irritability, loss of appetite/body weight, restlessness/anxiety, nausea, skin burning/tingling/dermographism and EEG changes. In summary, then, the mechanism of action of microwave EMFs, the role of the VGCCs in the brain, the impact of non-thermal EMFs on the brain, extensive epidemiological studies performed over the past 50 years, and five criteria testing for causality, all collectively show that various non-thermal microwave EMF exposures produce diverse neuropsychiatric effects.

Exposure to radiation from global system for mobile communications at 1,800 MHz significantly changes gene expression in rat hippocampus and cortex

(2008)

– We have earlier shown that radio frequency electromagnetic fields can cause significant leakage of albumin through the blood–brain barrier of exposed rats as compared to non-exposed rats, and also significant neuronal damage in rat brains several weeks after a 2 h exposure to a mobile phone, at 915 MHz with a global system for mobile communications (GSM) frequency modulation, at whole-body specific absorption rate values (SAR) of 200, 20, 2, and 0.2 mW/kg. We have now studied whether 6 h of exposure to the radiation from a GSM mobile test phone at 1,800 MHz (at a whole-body SAR-value of 13 mW/kg, corresponding to a brain SAR-value of 30 mW/kg) has an effect upon the gene expression pattern in rat brain cortex and hippocampus—areas where we have observed albumin leakage from capillaries into neurons and neuronal damage.

Proteomic analysis of continuous 900-MHz radiofrequency electromagnetic field exposure in testicular tissue: a rat model of human cell phone exposure

(2017)

– These proteins affect signaling pathways in rat testes and spermatogenesis and play a critical role in protein folding and secretion in the endoplasmic reticulum. Our results indicate that exposure to RF-EMF produces increases in testicular proteins in adults that are related to carcinogenic risk and reproductive damage. In light of the widespread practice of men carrying phones in their pockets near their gonads, where exposures can exceed as-tested guidelines, further study of these effects should be a high priority.

Electrosmog and species conservation

(2014)

– Despite the widespread use of wireless telephone networks around the world, authorities and researchers have paid little attention to the potential harmful effects of mobile phone radiation on wildlife. This paper briefly reviews the available scientific information on this topic and recommends further studies and specific lines of research to confirm or refute the experimental results to date. Controls must be introduced and technology rendered safe for the environment, particularly, threatened species.

Non-thermal DNA breakage by mobile-phone radiation (1800 MHz) in human fibroblasts and in transformed GFSH-R17 rat granulosa cells in vitro

(2005)

– Effects occurred after 16 h exposure in both cell types and after different mobile-phone modulations. The intermittent exposure showed a stronger effect in the comet assay than continuous exposure. Therefore we conclude that the induced DNA damage cannot be based on thermal effects.

Non-thermal effects of EMF upon the mammalian brain: the Lund experience

(2007)

– Since 1988 our group has studied the effects upon the mammalian blood-brain barrier (BBB) by non-thermal radio frequency electromagnetic fields (RF-EMF). These have been revealed to cause significantly increased leakage of albumin through the BBB of exposed rats as compared to non-exposed animals—in a total series of about two thousand animals. One remarkable observation is the fact that the lowest energy levels give rise to the most pronounced albumin leakage. If mobile communication, even at extremely low energy levels, causes the users’ own albumin to leak out through the BBB, also other unwanted and toxic molecules in the blood, may leak into the brain tissue and concentrate in and damage the neurons and glial cells of the brain. In later studies we have shown that a 2-h exposure to GSM 915 MHz at non-thermal levels, gives rise to significant neuronal damage, seen 28 and 50 days after the exposure. In our continued research, the non-thermal effects (histology, memory functions) of long-term exposure for 13 months are studied as well as the effects of short term GSM 1,800 MHz upon gene expression. Most of our findings support that living organisms are affected by the non-thermal radio frequency fields.

Effects of GSM modulated radio-frequency electromagnetic radiation on permeability of blood–brain barrier in male & female rats

(2016)

• Efforts have to be made to understand the mechanisms of the interaction of radio-frequency radiation and the central nervous system.

• Exposure to the pulse modulated radio-frequency radiation could lead to increase in the permeability of blood–brain barrier.

– Results have shown that 20 min pulse modulated radio-frequency radiation exposure of 900 MHz and 1800 MHz induces an effect and increases the permeability of blood-brain barrier of male rats. For females, 900 MHz was found effective and it could be concluded that this result may due to the physiological differences between female and male animals. The results of this study suggest that mobile phone radation could lead to increase the permeability of blood-brain barrier under non-thermal exposure levels.

Biological Effects of Microwaves and Mobile Telephony

(2003)

– the frequency induced effects in the non thermal low intensity range, are unique to a living organism, where the “coherence”component of the electromagnetic waves is discerned by the living organism and the oscillatory similitude of such waves interferes with the biological endogenous rhythms of the organism, akin to the electromagnetic interference phenomena occurring while turning on a cell phone inside an
aircraft.

– Besides the intensity component induced effects (thermal effects) which are known to occur in living and non living organisms, the uniqueness of the living organisms is their ability to respond to aspects of technologically produced radiation other than its intensity, like coherence, at intensities well below the limits of safety guidelines. Such high degree of coherence associated with technologically produced electromagnetic fields from the natural ones can be easily discerned by living organisms including humans and result in frequency specific subtle, non thermal effects against which the existing safety guidelines do not yield any protection.

Planetary electromagnetic pollution: it is time to assess its impact

(2018)

– public exposure regulations in most countries continue to be based on the guidelines of the International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection1 and Institute of Electrical and Electronics Engineers,2 which were established in the 1990s on the belief that only acute thermal effects are hazardous. Prevention of tissue heating by radiofrequency electromagnetic radiation is now proven to be ineffective in preventing biochemical and physiological interference. For example, acute non-thermal exposure has been shown to alter human brain metabolism by NIH scientists,3 electrical activity in the brain,4 and systemic immune responses.5 Chronic exposure has been associated with increased oxidative stress and DNA damage6,7 and cancer risk.8 Laboratory studies, including large rodent studies by the US National Toxicology Program9 and Ramazzini Institute of Italy,10 confirm these biological and health effects in vivo. As we address the threats to human health from the changing environmental conditions due to human activity,11 the increasing exposure to artificial electromagnetic radiation needs to be included in this discussion.

Due to the exponential increase in the use of wireless personal communication devices (eg, mobile or cordless phones and WiFi or Bluetooth-enabled devices) and the infrastructure facilitating them, levels of exposure to radiofrequency electromagnetic radiation around the 1 GHz frequency band, which is mostly used for modern wireless communications, have increased from extremely low natural levels by about 1018 times (figure). Radiofrequency electromagnetic radiation is also used for radar, security scanners, smart meters, and medical equipment (MRI, diathermy, and radiofrequency ablation). It is plausibly the most rapidly increasing anthropogenic environmental exposure since the mid-20th century, and levels will surge considerably again, as technologies like the Internet of Things and 5G add millions more radiofrequency transmitters around us.

Adolescent in-school cellphone habits: A census of rules, survey of their effectiveness, and fertility implications

(2011)

– The fertility literature is inconclusive, but increasingly points towards significant time- and dose-dependent deleterious effects from cellphone exposure on sperm. Genotoxic effects have been demonstrated from ‘non-thermal’ exposures, but not consistently.

There is sufficient evidence and expert opinion to warrant an enforced school policy removing cellphones from students during the day.

Understanding physical mechanism of low-level microwave radiation effect

(2018)

– The synchronous cumulative impact of coherent microwave electric field makes possible the field-induced effect despite the field strengths are much weaker than intermolecular fields. The rotation of dipolar molecules results in restructuring hydrogen bonds between the molecules despite the energy of MW radiation is much less than the energy of bonding. The cumulative impact of coherent MW field in a medium has been convincingly confirmed by the measurable dielectric permittivity of the medium. The described mechanism of MW field-induced effect confirms that the nature of the effect differs from the thermal effect and that the exposure by MW radiation can create the specific consequences in biology and materials not characteristic for conventional heating.

Aloe arborescens juice prevents EMF-induced oxidative stress and thus protects from pathophysiology in the male reproductive system in vitro

(2018)

  • Electromagnetic field (EMF) induces toxic events in spermatogenic cells.
  • Aloe juice prevents EMF-induced increased formation of reactive oxygen species.
  • Aloe juice inhibits ROS-mediated DNA damage, cell cycle arrest and apoptosis.
  • Aloe juice may preserves fertility from EMF-induced toxic events in mouse germ cells.

– More and more studies suggest that prolonged exposure to EMF may cause adverse biological effects and point directly to a significantly negative correlation between EMF and human health, especially men fertility. In our previous study, we reported that this could be related to the EMF-induced reactive oxygen species formation, followed by DNA damage, cell cycle arrest and apoptosis induction. In this study, we decided to expand our research by the search for substances which would prevent EMF-induced damage in spermatogenic cells. Such an agent seems to be Aloe arborescens Mill. juice, which was shown to possess a wide range of protective properties. The administration of aloe extract helps among others to prevent the formation of free radicals by various biochemical pathways. Therefore, the main aim of our study was to provide a significant knowledge concerning the mechanism involved in the multi-pathway cytoprotective response of aloe juice against EMF. The study was carried out in an in vitro mouse spermatogenesis pathway cell lines (GC-1 spg and GC-2 spd). Our results suggest that the aloe juice has many positive effects, especially for the cellular antioxidant systems by reducing the intracellular reactive oxygen species pool induced by EMF. In consequence, aloe juice prevents DNA damage, cell cycle arrest and therefore the viability and metabolic activity of both cell line tested are preserved. In conclusion, our study provides new insight into the underlying mechanisms through which aloe juice prevents spermatogenic cells from cytotoxic and genotoxic events.

Role of Kombucha Tea in the Control of EMF 950 MHz Induced Injury in Rat Heart and Lung Organs

(2011)

– Cell phone usage has increased significantly nowadays. The present study has highlighted the negative effect of cell phone exposure in rats and the possible protective role of Kombucha tea to overcome these effects. Methods: The control group received a black tea only, while KT group received KT (0.1ml/100g BW/day) orally, the EMF group exposed to EMF (950MHz) 1 hr daily for 50 days, the KT-EMF group were pre-treated with KT for one week and then simultaneously challenged with EMF exposure for additional 50 days. Cardiopulmonary tissue oxidant/antioxidant status was determined. Results: EMF exposure caused marked rise in cardiopulmonary lipid peroxidation (MDA), superoxide dismutase (SOD) besides serum lactate dehydrogenase (LDH) and aspartate amino transferase (AST) levels whereas tissues glutathione peroxidase (GSH-Px) as well as serum total antioxidant capacity were decreased. KT administration successfully attenuated these adverse effects of EMF. Conclusions: Our study demonstrated that KT could proffer a measure protection against EMF exposure induced oxidative damage by possibly reducing lipid peroxidation and increasing the antioxidant defense mechanism in rats.

Fielding a current idea: exploring the public health impact of electromagnetic radiation

(2008)

– It is important for physicians and public health officials to be aware of the fundamental science and clinical implications of EMF exposure. 

– Basic scientific study of the human body has demonstrated that most physiological functions in living organisms are electrochemical in nature. Living cells are made up of molecules and atoms, which in turn are made up of electrons, neutrons and protons. The intrinsic functioning of these atoms and molecules with homeostasis of cells, tissues and organs is entirely dependent on ordered chemical and electrical activity. Disturbance of intrinsic electrical or chemical processes within cell…

DNA is a fractal antenna in electromagnetic fields

(2010)

– The wide frequency range of interaction with EMF is the functional characteristic of a fractal antenna, and DNA appears to possess the two structural characteristics of fractal antennas, electronic conduction and self symmetry. These properties contribute to greater reactivity of DNA with EMF in the environment, and the DNA damage could account for increases in cancer epidemiology, as well as variations in the rate of chemical evolution in early geologic history.

Millimeter (MM) wave and microwave frequency radiation produce deeply penetrating effects: the biology and the physics

(2021)

– Electronically generated EMFs are coherent, producing much higher electrical and magnetic forces then do natural incoherent EMFs.
The fixed relationship between electrical and magnetic fields found in EMFs in a vacuum or highly permeable medium such as air, predicted by Maxwell’s equations, breaks down in other materials.
Specifically, MM-wave electrical fields are almost completely absorbed in the outer 1 mm of the body due to the high dielectric constant of biological aqueous phases. However, the magnetic fields are very highly penetrating.
Time-varying magnetic fields have central roles in producing highly penetrating effects. The primary mechanism of EMF action is voltage-gated calcium channel (VGCC) activation with the EMFs acting via their forces on the voltage sensor, rather than by depolarization of the plasma membrane. Two distinct mechanisms, an indirect and a direct mechanism, are consistent with and predicted by the physics, to explain penetrating MM-wave VGCC activation via the voltage sensor. Time-varying coherent magnetic fields, as predicted by the Maxwell–Faraday version of Faraday’s law of induction, can put forces on ions dissolved in aqueous phases deep within the body, regenerating coherent electric fields which activate the VGCC voltage sensor. In addition, time-varying magnetic fields can directly put forces on the 20 charges in the VGCC voltage sensor. There are three very important findings here which are rarely recognized in the EMF scientific literature: coherence of electronically generated EMFs; the key role of time-varying magnetic fields in generating highly penetrating effects; the key role of both modulating and pure EMF pulses in greatly increasing very short term high level time-variation of magnetic and electric fields. It is probable that genuine safety guidelines must keep nanosecond timescale-variation of coherent electric and magnetic fields below some maximum level in order to produce genuine safety. These findings have important implications with regard to 5G radiation.

The Effects of RF-EMF on the Child Brain

(2019)

– Guidelines created to limit the exposure have not been changed since 1981 and do not consider children. The mechanism thought to cause cancer is reactive oxygen species (ROS), which cause the creation of micronuclei. RF-EMF poses a greater threat to children than adults. This is due to the major anatomical differences between the head of a child and an adult. The skull of a child is much thinner than that of an adult. Additionally, the marrow in the skull of a child is much more vulnerable to RF-EMF. Another difference is the presence of myelin in the brain of a child. Until the age of two production of myelin sheath occurs at a frenzied pace. After age two production slows but continues into adulthood. The uncompleted myelin sheaths, as well as the unprotected axons, can be easily damaged by RF-EMF. This can lead to axonal degeneration and decreased action potential speeds. Another difference is the presence of neural stem cells. Neural stem cells differentiate from neuroepithelial tissue. These cells then commit to oligodendrocytes or astrocytes and undergo cell division to form immature glial cells. Research shows that children contain a substantial amount of these stem cells, whereas adults do not. RF-EMF inhibits cell division resulting in a decreased number of immature glial cells. 

Constructing Topographies of EMF Risks from Underground Power Lines

(2019)

– The level of EMF from underground power lines turned out to be higher, and therefore more harmful than that from power line towers. In the debates that took place from then on over the EMF risk, ACCEH and NIER(National Institute of Environmental Research) presented conflicting topographies of EMF risk. This paper examines measuring practices of ACCEH and NIER by analyzing the measuring sites, measuring devices, and measuring heights chosen by each organization. This paper further examines how ACCEH and NIER mobilized various standards(EMF exposure limit, measurement guideline, categorization of carcinogens) differently. This controversy on the EMF from underground power lines of Seoul has raised concerns on the non-thermal effects of EMF in the long-term exposure and has led people to question whether burying the power lines is the safe alternative to building power line towers.

Electromagnetic fields stress living cells

(2009)

– Specific DNA sequences on the promoter of the HSP70 stress gene are responsive to EMF, and studies with model biochemical systems suggest that EMF could interact directly with electrons in DNA. While low energy EMF interacts with DNA to induce the stress response, increasing EMF energy in the RF range can lead to breaks in DNA strands. It is clear that in order to protect living cells, EMF safety limits must be changed from the current thermal standard, based on energy, to one based on biological responses that occur long before the threshold for thermal changes.

Could Myelin Damage From Radiofrequency Electromagnetic Field Exposure Help Explain the Functional Impairment Electrohypersensitivity? A Review of the Evidence

(2014)

– headache is common only in electrohypersensitivity, while ataxia is typical of demyelination but infrequently found in the former group. Overall, evidence from in vivo and in vitro and epidemiological studies suggests an association between RF-EMF exposure and either myelin deterioration or a direct impact on neuronal conduction, which may account for many electrohypersensitivity symptoms. The most vulnerable are likely to be those in utero through to at least mid-teen years, as well as ill and elderly individuals.

Thermal and non-thermal health effects of low intensity non-ionizing radiation: An international perspective

(2018)

  • Exposure to electromagnetic fields has increased dramatically.
  • Electromagnetic fields at low and non-thermal intensities increase risk of cancer in animals and humans.
  • Some individuals are particularly sensitive and develop a syndrome of electrohypersensitivity.
  • There is an urgent need to recognize hazards associated with excessive exposure to non-thermal levels of electromagnetic fields.

– There is strong evidence that excessive exposure to mobile phone-frequencies over long periods of time increases the risk of brain cancer both in humans and animals. The mechanism(s) responsible include induction of reactive oxygen species, gene expression alteration and DNA damage through both epigenetic and genetic processesIn vivo and in vitro studies demonstrate adverse effects on male and female reproduction, almost certainly due to generation of reactive oxygen species. There is increasing evidence the exposures can result in neurobehavioral decrements and that some individuals develop a syndrome of “electro-hypersensitivity” or “microwave illness”, which is one of several syndromes commonly categorized as “idiopathic environmental intolerance”. While the symptoms are non-specific, new biochemical indicators and imaging techniques allow diagnosis that excludes the symptoms as being only psychosomatic. Unfortunately standards set by most national and international bodies are not protective of human health. This is a particular concern in children, given the rapid expansion of use of wireless technologies, the greater susceptibility of the developing nervous system, the hyperconductivity of their brain tissue, the greater penetration of radiofrequency radiation relative to head size and their potential for a longer lifetime exposure.

The Cellular Stress Response:
EMF-DNA Interaction

(2012)

– It appears that the DNA molecule is particularly vulnerable to damage by EMF because of the coiled-coil configuration of the compacted molecule in the nucleus. The unusual structure endows it with the self similarity of a fractal antenna and the resulting sensitivity to a wide range of frequencies. The greater
reactivity of DNA with EMF, along with a vulnerability to damage, underscores the urgent need to revise EMF exposure standards in order to protect the public.