image_printTulosta

Loisto kirja! Lueskelin kaverin luona, joka on fanittanut kirjailijaa ja hänen vastaanottojaan jo pitkään. Nyt Marja on, frendiä lainatakseni, ”tehnyt itsensä tarpeettomaksi”, kirjoittamalla niin hyvin kirjoitetun kirjan, että kirjailija saa rauhassa nauttia etelän lämmössä, ja kirja hoitaa vastaanottohommat. Minunkin silmään teos sisältää ihan oikeaa asennetta:

”Virallisten ravitsemussuositusten mukaan teolliset kasvirasvalevitteet, pullomargariinit, teollisesti käsitellyt kasviöljyt ja kylmäpuristetut öljyt ovat kaikki samanarvoisia pehmeän rasvan lähteitä ja terveyden edistäjiä. Onko näin?

Oliiviöljyn terveyttä edistävät vaikutukset tunnetaan oleellisena osana Välimeren ruokavaliota. Laatutietoiset Välimeren maiden asukkaat eivät koskaan laittaisi ruokaansa yli 200 asteen lämpötilassa kuumennettua, valkaistua ja suodatettua öljyä, joka läpinäkyvässä muovipullossa kaupan loisteputkien alla menettää viimeisetkin terveyttä edistävät vaikutuksensa. Oliiviöljyn rasvahapot ovat avokkaita, jos niitä ei voimakkaasti kuumenneta. Vielä arvokkaampia ovat öljyn polyfenolit ja antioksidantit, jotka tuhoutuvat kaikessa kuumennuksessa. Siksi oliivinviljelijät kaatavat vihertävän, tuoksuvan, hapokkaan öljynsä lautaselle ruoan päälle tai leivän kostukkeeksi. Tähän ei ole tarvittu tieteellisiä rasvahappo- ja antioksidanttianalyyseja, vaan vuosisatainen kokemusperäinen tieto terveyttä ylläpitävästä ruoasta.”

Kirjoittaja Marja Ruuti on koulutukseltaan ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti – ja lisäksi perehtynyt myös funktionaaliseen lääketieteeseen ja luonnonmukaisen tervydenhoidon menetelmiin.

”Tutkimus ei löytänyt kalan käytöstä suojaavaa vaikutusta sydäntautien kehittymisessä. Selitys saattaisi löytyä ruoanvalmistusmenetelmistä. Pohjoiskarjalalaisen kuntoutuskeskuksen ravitsemusterapeuttina tapasin aikoinaan satoja sydäntautia sairastavia. Ruokapäiväkirjoissa näkyi itse pyydetyn kalan runsas käyttö, mutta vakiototeamus oli: kala täytyy paistaa pannulla. Kalan arvokkaat rasvat tuhoutuvat pannulla paistettaessa, olipa rasva mikä tahansa.”

Marja korostaa, kuinka terveellisessä välimeren ruokavaliossa ruoka kuumennetaan lempeästi – ja sisältää paljon tuoreita yrttejä.

Kirjassa suositellaan vihreää, kauden kasviksia, runsaasti (etenkin kotimaisia) marjoja… ja aitoa luulientä! Sekä kokonaista kanakeittoa luineen ja nahkoineen. Ja luomueläinten puhtaita maksoja, super ”ravintolisänä” toisinaan täydentämään kasvisvoittoista syömistä.

Ravintoaineissa korostetaan mm. seleeniä, sinkkiä, C-vitamiinia… Yrteissä mainitaan mm. voikukka, kurkuma, maarianohdake, siankärsämö – sekä vihreän merkitys, myös maksan hyvinvoinnille. Hoidoissa maininnan saavat mm. hieronta, aromaterapia, vyöhyketerapia, akupunktio, ja colonic-huuhtelu.

Mitkä tyypilliset oireet saattavat helpottua huomattavasti maksan hyvinvointia hoivaamalla? Kirjassa lueteltu mm.:

 – väsymys

 – päänsärky

 – iho-oireet

 – palelu tai hikoilu

 – PMS-oireet

 – katkonainen uni

 – mielialanheittelyt

Henkilökohtaisesti uskon, että yllämainittujen lisäksi kuivaverianalyysi voi olla yksi simppeleimmistä ja kätevimmistä keinoista saada näkyvää palautetta maksan voinnista.

”Maksan hoidosta hyötyy jokainen, joka syö torjunta-ainein viljeltyä, lisäainein valmistettua ruokaa, juo tavallista vettä, hengittää kaupunki-ilmaa, istuu paikallaan suurimman osan päivästä, nukkuu liian vähän tai kärsii päivittäisestä stressistä.” Lisäksi kirjassa mainitaan myös sisäilman laatu, muovin käyttö, ja nykykulttuurin taipumus käyttää kuormittavia kemikaaleja ihan kaikkeen ihan kaikessa. Onneksi aidon arvostus on kasvussa kaikilla elämän osa-alueilla, huonekalujen materiaaleista ja esineiden pinnoitteista aina pesuaineisiin ja safkan säilytysastioihin. Muovi ja muu petrokemia alkaa olla last season.

Myös tunteiden yhteys maksan hyvinvointiin tulee käsitellyksi:

”Sietääkö temperamenttinen italialainen alkoholia paremmin kuin suomalainen, koska purkaa kiihkeät tunteensa välittömästi eikä tukahduta niitä kovettumuksi kehoonsa? Alentaisiko suomalaisen kolesteroliarvoja statiineja tehokkaammin alemmuuskompleksin, naapurikateuden ja muukalaisvihan kaltaisten tunteiden vaihtamine hyväksyvään sosiaalisuuteen?” Toisen puolesta iloitseminen ja kaikkien kannustaminen saa omankin sapen virtaamaan paremmin. Voi vaan kuvitella, kuinka paljon päivittäinen uutistulva pelko-ahneus-kateuspommituksineen rasittaa maksaa, puhumattakaan kulttuuriin sisäänrakennetusta kiire-ohjelmoinnista, tai yleisestä uskomuksesta jonka mukaan kiireisempi olisi arvokkaampi, ylirasittuneempi ihmisenä parempi. David Wolfe ohjeistaa: ”take control of our suggestive environment” – ihan samalla tavalla kuin kannattaa rakentaa itselleen keskimääräistä kohottuneempi ruokaympäristö. Ympäröidä siis itsensä ja perheensä normaalia paremmilla safkoilla – ja myös ajatuksilla ja vaikutteilla.

I’ve found it’s much easier to get healthy when you’re reading healthy books, books about health. Then, you’re like, “Oh wait. Spirulina, what’s this? I want to try it.” It puts the idea in your mind and then all of a sudden, boom, you’re there and ready and available to try it out.

Keeping your subjective environment supportive is very key.

That means you can’t have people in your household who are like nagging at you constantly trying to throw genetically-modified corn chips in your face. You have to change your suggestive environment. We become, whether we know it or not, like the people we hang out with. If those people are cynical and a lot of people are cynical, if they’ve given up on themselves at some level and they do not want to get healthy, then you have to kind of cross that bridge. You have to go, well…You have to step out of the situation. That can cause some tough decisions. It can cause a divorce. It can cause a new love. It can cause both.

– David Wolfe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *