Norja! Keskiyön auringon, ilmiömäisten vuonojen ja järvien, fanaattisen hiihtokulttuurin ja upeiden revontulien maa. Kuulostaa ihastuttavalta paikalta. 

Nyt Norjan hallitus on antanut lisäsyyn vierailla tällä Skandinavian niemimaan alueella. Helmikuun 12. päivänä 2022 Norja on avannut rajansa kokonaan kaikille matkailijoille ja poistanut kaikki matkustusrajoitukset, maskipakot, turvavälit, karanteenit ja piikkivaatimukset koko maassa (Huippuvuoret pois lukien)

.

Voisiko tämä olla alku dominovaikutukselle ympäri maailmaa? Toivoa sopii. 

Aikojen alussa

Kansainvälinen matkustaminen tuli sata vuotta sitten määrittelemään nykyaikaa ja liberalismia: halua ja kykyä mennä minne tahansa vapaana ihmisenä kansallisista sidonnaisuuksista riippumatta. Tämä todellisuus oli huipentuma pitkälle ryömimiselle ulos feodalismista, jota teknologia auttoi ja vaurauden demokratisoituminen tuki. 

Ennen ensimmäistä maailmansotaa kuka tahansa, jopa ilman passia, saattoi hypätä laivaan ja tutustua uusiin maihin, uusiin kansoihin, uusiin kokemuksiin, uusiin elämäntapoihin, mikä avarsi mieliä ja johti osaltaan valistukseen ja ihmisten veljeyteen.

.

Lähes koko maailma oli avoinna matkailulle ja kaupankäynnille. Tuskin kukaan kyseenalaisti sitä. Vapautta ei uhattu. Se näytti olevan sisäänrakennettu siihen, miten maailma toimi ja miten me elimme. Meillä oli oikeuksia, joihin kuului myös oikeus matkustaa. 

Marraskuussa 2019 tein kahden viikon mittaisen matkan Viroon, maahan, joka on siirtänyt koko hallituksensa lohkoketjuun, tavatakseni e-Residency -tiimin ja noutaakseni virolaisen digitaalisen residenssikorttini. Se oli jännittävää! Tuntui, että mahdollisuudet yrittäjyyteen, vapaakauppaan ja globaaliin ystävyyteen kukoistivat. 

Uusi normaali?

Yllättäen maaliskuussa 2020 koko maapallo sammutettiin. Kaupankäynti, matkailu ja vapaus ylittää rajoja jäädytettiin. Kaikki se, mitä pidimme itsestäänselvyyksinä – vapautemme, ystävyyssuhteemme, perheemme ja syntyperämme, yhteys perintöömme ja yhteisöihimme – katkaistiin. Kaikki vuosisatojen aikana saavutettu edistys pysähtyi täysin. Tästä seurannut taantuminen heimosidonnaisuuteen, taantuminen autoritaarisuuteen, siitä aiheutuneet sivulliset vahingot ja luottamuksen tuhoutuminen kansanterveyteen ovat olleet masentavia.


Paria vuotta myöhemmin protestit pakkomääräyksiä vastaan jatkuvat esimerkiksi Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa. Näiden maiden johtajat, Justin Trudeau ja Jacinda Ardern, joutuvat kohtaamaan suosionsa laskun, kun vastarinta heidän yliampuvaa politiikkaansa vastaan kasvaa. Vastaisku näyttää pahenevan, kun nämä poliitikot näyttävät olevan valmiita uhraamaan äänestäjänsä pelastaakseen kasvonsa. 

Italia ja Itävalta jatkavat tuplasti ja rajoittavat kansalaisiaan drakonisilla, autoritaarisilla ja tyrannimaisilla säädöksillä. Piikkipassit ovat pakollisia, jos haluaa työllistyä, käydä ruokaostoksilla, ulkona syömässä, kuntosalilla tai elokuvissa. Sääntöjen unohtaminen voi johtaa koviin sakkoihin

Mielenosoitukset ovat jatkuneet kuukausia Israelissa, Italiassa, Itävallassa, Belgiassa, Ranskassa ja monissa muissa maissa.

Tämä on normaalia

Mitä oppia Norja tarjoaa muulle maailmalle? Näyttää siltä, että virallinen muistio Norjan viranomaisilta heijastelee paljon siitä, mitä Great Barringtonin julistus suositteli epidemian alusta asti. Suojaa riskiryhmät elä elämääsi ilman pelkoa. Näin sen olisi pitänyt olla alusta alkaen.

Viesti Norjan viralliselta matkailusivustolta: ”Voit matkustaa Norjaan ilman, että sinun tarvitsee huolehtia mistään muusta kuin siitä, että sinulla on hauskaa!” Tämä kuulostaa järkevältä ja tervetulleelta. 

Voi olla, että tartun tuohon tarjoukseen. Ehkä sinunkin kannattaisi. Aloitetaan luottamuksen, vapaan yritystoiminnan, vapaaehtoisen vuorovaikutuksen ja valistuneen maailman jälleenrakentaminen.

Tämä on positiivinen tie eteenpäin. Tältä normaali näyttää. Vai pitäisikö sanoa: Tämä on elämää! 

Norja on tulevaisuus, ja muun maailman on noustava kyytiin. Kutsukaa maailma takaisin maahanne. Avatkaa rajat kaupankäynnille ja vieraille. Tuokaa seikkailu ja löytöretket takaisin kaikille. 

Norja, täältä tullaan!

Tekijä

  • Lucio Saverio-Eastman Co-Founder and Technology/Creative lead at Brownstone Institute. Omaa monipuolista ja laajaa tietämystä suunnittelusta, kehittämisestä ja menestyksekkäiden verkko-, web-, verkkokauppa- ja digitaalisten media-alustojen perustamisesta monenlaisille markkinoille. Tarjoaa luovaa, teknologista, visuaalista ja sosiaalisen median ohjausta ja tukea rahoitus-, kustannus-, koulutus-, musiikki- ja viihde-, tietotekniikka- ja voittoa tavoittelemattomille aloille.

2 Kommenttia

  1. Hetken jo luulin, että Olli oli muuttamassa Norjaan! Houkutteleva ajatus, muuten…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *