image_printTulosta

 

Olin hiljattain terveystietoisten reissulla, eikä yhdelläkään ollut mitään omegaa mukana. Ei minullakaan, ja teki kovasti mieli joten kyselin jos jollakulla olisi edes joku Mölleri matkassa.

Harvinaisen hifisti safkailevalla kollegalla oli testien mukaan omegat aikamoisessa epäbalanssissa, vaikka on syönyt laadukkaana pidettyä omega-lisää ”aina kun muistaa”, eli ehkä parina tai muutamana päivänä viikossa. Alettuaan ottaa säännöllisesti, parempaa, paljon isompaa satsia ja vieläpä hyvällä antioksidanttisuojalla varustettuna, hän oli omien sanojensa mukaan ”kuin uusi ihminen” parissa viikossa, ja näyttääkin nyt energisemmälle kuin koskaan, ja haaveilee vain että ”saisi tehdä koko viikon pelkästään töitä” 🙂

Ainoastaan täysin paleograssfed tyyliin syövillä kavereilla näyttää omega-tasot olevan kondiksessa. Siis niillä, jotka ovat järjestäneet elämänsä laadukkaan syömisen ympärille, ja omistavat runsaasti pakkastilaa niittylihan suoratilauksiin. Ja hekin syövät lisäksi omega-lisää, päästäkseen tämän päivän maailmassa parhaaseen omegabalanssiin.

 

Mikä omegabalanssi?

Ennen ihminen sai ravinnostaan suunnilleen saman verran omega kolmosia ja kutosia. Kolmosilla on taipumuksena vaikuttaa kehossa tulehduksia rauhoittavasti, ja kutoset taas tukevat tulehdusreaktioita. Molempia tarvitaan, ihan kuin muussakin elämässä tarvitaan sekä työtä että lepoa, ja ne on hyvä olla tasapainossa. Jos tekee yhtäkkiä kymmenen kertaa enemmän työtä kuin lepoa, ja tätä jatkuu vuosia, tulee varmasti ongelmia. Jos työn ja latailun suhde menee jonnekin 20:1-tasolle tai vielä huonommaksi, ei mikään voi toimia enää kovin hyvin.

Safkoissa tulehdustyötä tekevää omega-kutosta saa nykyään paljon enemmän, ja kolmosta ei juuri yhtään, ja vielä vähemmän käyttökelpoisessa muodossa. Luonnossa omega kolmonen saa alkunsa mikrolevistä ja niittyjen vihreydestä. Kasvien ”munasolut” eli siemenet, pähkinät ja viljanjyvät edustavat lähes täysin omega-kutosta. Nykyään syödään hyvin paljon viljaa ja hyvin vähän tuoretta vihreää tai villieläimiä. Markettiin päätyvät eläimet ruokitaan lähes yksinomaan omega-6-viljalla, ja vihreillä laitumilla vain Valion mielikuvamainoksissa. Tehotuotanto ja maatalous on tuhonnut sekä meidän että eläintemme omegatasot, ja siksi maailma on niin täynnä hiljaista tulehdusta ja sen aiheuttamia oireita kuten kaikki krooniset taudit. Toki samalla on moni muukin balanssi mennyt pieleen, ravinnepuutoksista puhumattakaan, mutta omegabalanssi on se, mikä melkein aina tulee vastaan ensimmäisten joukossa, kun alat tutkimaan mitä tahansa terveyssuuntausta joka perustuu johonkin säteilyttämistä, leikkelemistä ja kehon toimintoja tuhoavia myrkkykemikaaleja hienovaraisempaan. Aina kun puhutaan kehon tukemisesta, osuu omega-aihe silmään hyvin pian. Minunkin tarinassani, toistakymmentä vuotta sitten epävirallisempaa linjaa edustaville ”huuhaa-sivustoille” eksyttyäni ihmeparantumisen toivossa, oli omega-3 yksi isoimpia ilmestyksiä D-vitamiinin ja tuoresafkan ohella.

Mutta saahan sitä omega kolmosta kuitenkin kalasta? Kalakin ruokitaan nykyään omega-6-viljoilla, gmo-soijalla, gmo-maissilla ja muilla aika karseilla jutuilla. Kotimainen kasvatettu lohi sisältää lisäksi älyttömät määrät antibiootteja ja tuhoaa ympäristöä suunnilleen enemmän kuin mikään. Kotimainen kirjolohi maistuukin aika pahalle, eikä se omegoita korjaa. Villikalassa on kyllä omegat kohdillaan, kunhan et käristä kalanrasvaa pilalle, eli pidät sen juoksevassa muodossa, ja nautit saaliin mahdollisimman tuoreena; hapettuneista eli pilaantuneista omegakolmosista ei hyötyä ole, vaan haittaa enemmän. Suomessa paraskin kala lähes aina poltetaan karrelle, niin ettei rasva ole enää piristävän juoksevaa, vaan väsyttävän eltaantunutta. Omegat ovat kaikkein herkimpiä rasvoja hapettumaan, niin valon, lämmön, metallien kuin hapenkin vaikutuksesta. Ruoanlaitossa kala kohtaa ne kaikki neljä yhtäaikaa, ellei käytä runsaasti hapelta suojaavaa vettä kuten keitoissa, mahdollisimman maltillista lämpötilaa, ja muitakin avuja kypsennykseen kuten marinointi ja runsas sitruuna, ettei kaikki jäisi pelkän kuumentamisen varaan. Kalan kanssa suosittelen aina ottamaan klorellaa välttääksesi elohopean haittavaikutukset. Kala ei ole tänä päivänä se helpoin tapa saada omegoita laadukkaasti ja turvallisesti.

Nyt kaikki sitten ottavat sitä Mölleriä. Mutta maistuuko se tuoreelle? Kalaöljyn kuuluu maistua niin hyvälle, maustamattomanakin, että sitä todella tekee mieli. Muuten se on pilalla. Ja vaikkei olisikaan, onko siinä riittävä antioksidanttisuoja kestämään ruoansulatuksen hapot ja muut reaktiiviset ionit? Ainoastaan ehjistä omegoista on hyötyä, eltaantuneista enemmän haittaa.

Möllerissä kuten melkein kaikissa muissakin kalaöljyissä on poistettu kaikki ravinteet, myös luontaiset vitamiinikompleksit, ja lisätty tilalle synteettiset. D-vitamiinin kohdalla en pidä tätä kovin suurena ongelmana, mutta synteettinen A-vitamiini on todistetusti toksista enkä sitä suosittelisi kellekään. Aina, kun uutisissa uutisoidaan A-vitamiinin tai myös E-vitamiinin haitallisuudesta, kyseessä on luonnottomat, luonnosta löytymättömät, insinöörin kehittelemät isomeerit. Sama pätee Möllerin edelleen käyttämään dl-tokoferoliin eli kaikkein huonoimpaan synteettiseen e-vitamiiniin. Ainoa ”hyvä” puoli Möllerin vitamiineissa on, että niitä on niin vähän ettei niistä kovin helposti koidu merkittävää haittaakaan.

Jos ostat omegaa kapseleissa, kuten minä usein, pure aina puhki niin saat maistaa onko se hyvää. Jos ei ole, älä syö sitä eltaantunutta roskaa. Kannattaa valita maustamatonta, jolloin maku kertoo totuuden eikä härskiintyneisyyttä päästä maskeeraamaan sitruunalla tai muilla freeseillä aromeilla. Hyvää omegaa alkaa pian tehdä päivittäin mieli, vaikka ajatus kalaöljyhimosta voisi kuulostaa naurettavalle jos on kokemusta vain hapettuneista rahastusöljyistä.

 

Mitä muuta omega kolmonen tekee?

  • ennen kaikkea jokaisesta solukalvosta joustavamman, niin että solut ottavat vihdoin vastaan ravinteita, ja säilyvät herkkinä hormoneille kuten insuliinille. Siksi omegoilla sanotaan voitavan ennaltaehkäistä niin monia kansantauteja. Terveempi solukalvo päästää paremmin ravinteet sisälle, aineenvaihduntajätteet ulos, ja kommunikoi ympäristönsä kanssa.
  • DHA-niminen omega kolmonen, jota saat laadukkaista ravintolisistä ja myös markettitasoa pari askelta laadukkaammasta ravinnosta, on silmille erittäin tärkeä, ja yhdessä karotenoidien (marjat, luomuporkkanan juissaaminen) ja rasvaliukoisten vitamiinien kanssa parantaa näkökykyä ihan silmissä. Tässä ei siis kyse ole siitä, että tämä olisi jokin ihmeaine, kyse on vain siitä, että se on koko keholle hirmu tärkeä aine jota ollaan aina saatu ravinnosta mutta markettiravinnosta sitä ei oikein enää saa, ja käristetystä ravinnosta ei senkään vertaa. Ravinnon tulisi olla tuoretta, hyvin kasvatettua ja hellävaraisesti valmistettua – Suomen syödessä moneen kertaan lämmitettyä laitosruokaa, ja shoppaillessa marketeista lähinnä viljaa ja viljaruokittua.
  • Ihon kosteus ja kimmoisuus talvella – etenkin rasvaliukoisten vitamiinien kera, kuten kokonainen E-vitamiinikompleksi. Moni ei enää valita talvi-ihoa kun on omegat kunnossa.
  • Mielen toiminnalle, ajatuksenjuoksulle, muistille ja älylle ihan ehdoton juttu; olennainen myös Alzheimerin ehkäisyyn.
  • Laadukkaat omega-kolmoset vähentävät ja parantavat allergioita hyvin merkittävästi ja ihmeellisen nopeasti useimmilla. Kunhan annoskin on riittävä, ja laatu & antioksidanttisuoja kohdillaan.
  • Syysmielialaan yksi parhaista jutuista, etenkin yhdessä rasvaliukoisten vitamiinien kanssa. EPA enemmän mielialaan, DHA enemmän hermojen rakennukseen. Hyvälaatuisista lisistä saat molempia, ja lisäksi antioksidanttisuojaa joka jo itsessään parantaa myös mielialaa. Ainakin kun annos on riittävä.
  • Nivelille ihan huikean tärkeä juttu.
  • Keskittymishäiriöt, ADHD – näiden yhteydessä Omega Kolmonen tulee jatkuvasti vastaan, ja vaikutus on nähty lähelläkin erittäin selvästi. Kuten hiljattain juteltiin kaverin kanssa, äidit ovat parhaita tuntemaan ravinnon vaikutukset, koska lapsesta näkee heti miten mikäkin vaikuttaa. Tämä on suoraa tekstiä jota kuulin Nannaa haastatellessani: ”ero on niin selkee, joka hetkessä, miten paljon rauhallisempi se on, nukkuu paremmin, vähemmän levoton, ei oo niin kiukkunen; aistiyliherkkyyskin helpottaa. Eilen pysty oleen seminaarissakin kun syönyt kaksi viikkoa omegaa. Keskittymiskyky ’noin sata kertaa’ parempi kun se syö tota. Tasapainosempi ja onnellisempi.” Omega kolmonen on täällä sekä äidille että lapselle se ensimmäinen, tärkein ja selkein juttu; maggu eli magnesium tulee kakkosena. D-vitamiinikin on tärkeä, mutta omegan ja hyvin imeytyvän magnesiumin vaikutukset huomaa jo samantien tai viimeistään päivissä ja viikoissa.

Guru Kirsi Sarimaa opettaa omegasta, miten se erityisesti hoitaa ruoansulatusta. Kresser toteaa samaa:

https://www.facebook.com/chriskresserlac/posts/711507015568231

Tyttökaverillakin oli jotain stressiperäistä suolistossa; Omega oli siihen ensimmäinen ja paras lääke. Näissä piireissä tulee paljon vastaan haavaisen paksusuolen paranemisia erityisesti omegoilla, ja siis runsaalla annoksella – etenkin jos saa samassa tai ottaa samalla myös kunnon satsit Deetä.

Käytännössä huomaat enemmän energiaa, jo parissa päivässä tai viimeistään parissa viikossa, koska hermosto toimii paremmin ja jokainen solukalvokin toimii paremmin ja vatsakin hoitaa hommansa. Se on aitoa energiaa, joka ei johda ylivilkkauteen vaan auttaa myös keskittymään ja saamaan asioita aikaan.

Naisille huomiona, ettei kuukautisten aikana ehkä tee mieli omegoita samalla tavalla kuin muuten. Keho tietää, kuinka omegat lisäävät veren juoksevuutta ja heikentävät hyytymistä, joten jos kuukautisvuoto on muutenkin runsasta, saattaisi kalaöljy tehdä siitä vielä runsaampaa.

 

Kuinka saisin lapsetkin syömään kalaöljyä?

Sillä, että se on laadukasta. Lapsen keho on sen verran fiksu, ettei se syö roskaa ainakin jos parempaa on tarjolla. Nämä kaksi ovat olleet lapsen kanssa varmoja hittejä:

Nordic Naturals, Children’s DHA

Nordic Naturals, Complete Omega Junior

 

Super-Emilin kautta sain mahdollisuuden puhua pari tuntia Tanskan kovimman superfood-pioneerin kanssa ja kysellä kaikki mikä on mieltä askarruttanut, kaverilta joka on pistänyt älyttömästi rahaa ja aikaa kaiken mahdollisen testaamiseen tieteellisesti. Hänen ehdoton ykkössuosituksensa yleisistä kalaöljybrändeistä oli Nordic Naturals; firman integriteetti, kuinka öljy prosessoidaan, hapettuneisuusarvot, puhtaus jne. Ei täydellinen, mutta ”vähiten huono vaihtoehto”. Itsekin olen havainnut Nordic Naturalsin iHerb-brändeistä parhaaksi omegoissa. Pullossa tuotteet eivät yleensä ole maistuneet niin tuoreelle, koska kuljetusmatkalla tapahtuu kaikenlaista kaikenlaisissa lämpötiloissa ja tullisäteilytyksissä, pakettien varomattomissa heittelyissä jne, mutta kapselimuodossa ovat olleet täyttä kultaa, etenkin lapselle. Niiden kanssa kannattaa ottaa myös rasvaliukoisista vitamiineista tärkeimmät, joihin laadukas ja silti edullisin on Thorne:

Thorne Research, Vitamin D/K2

Thorne-lisä maistuu myös lapselle. Me aikuiset otetaan lisäksi samalla vielä extra antioksidanttisuojaa astaxantiinista, joka on pitkälti se sama punainen väripigmentti, joka pitää omegat ehjinä myös villilohessa ja vaikkapa katkaravussa:

Nutrex Hawaii, BioAstin, Hawaiian Astaxanthin, 4 mg

Nutrex Hawaii, BioAstin, Hawaiian Astaxanthin, 12 mg

Meidän iäkkäiden kehossa hapetusstressi ja muu hiljainen tulehdus on jo ehtinyt pidemmälle, joten otetaan kaikki keinot käyttöön niin kestetään mukana lasten leikeissä.

Tässä alkaa olla jo, niin lapselle kuin aikuisellekin, sellaista comboa jolla saa kalaöljyn mainostetut hyödyt joita suurin osa tuotteista ei tarjoa (marketti- ja apteekkituotteet kaikkein vähiten), saamatta niitä haittoja joita kalaöljyjen kasvattamaan hapetusstressiin useissa tutkimuksissa liitetään. Jos oikein innostuu, voisi samassa setissä ottaa, kalaöljyn, antioksidantin ja D-, E- ja K2-vitamiinien lisäksi vielä Q-kympin (tai mahdollisesti vielä päräyttävämpi PQQ tai jopa Q-kympin Idebenone-muoto) sekä mahdollisimman aito A-vitamiini, kuten tuo karitsan maksa jota lämmittelen hellalla tätä tekstiä kirjoittaessa, päivän omegat juuri nautittuani. Ei näitä tarvi miettiä, jos on kaikki hyvin; he voivat hyötyä sitäkin enemmän joilla stressi, akuutti onnettomuus, pitkäaikaissairaus tai ylipitkä tehtävälista kuluttaa ravinteita jopa satakertaisesti. Kun puhutaan oikeasti hyvistä superfuudeista tai lisäravinteista, vaikutus on tosi päräyttävä, tuntuva ja nopeastikin parantava. Ei stimuloiva, vaan nousut ilman laskuja. Omega on useimmille se olennaisin – mutta samassa paketissa menee mitä parhaiten pari muutakin juttua.

 

Parasta ratkaisua etsimässä

Tänä päivänä on vaikea saada omegat balanssiin. Safkamme on pääasiassa omega-6 kasveja, ja niillä ruokittuja eläimiä.

Rypsissä on omega-kolmosta, mutta se kasvikunnan omega3 eli ALA muuttuu kehossa heikosti ”oikeiksi” eli pitkäketjuisemmiksi omegoiksi (EPA ja DHA) joita tarvitaan silmiin, aivoihin, hormoneihin ja solukalvoille. Kasvikunnasta ei niitä ”varsinaisia” omegoita saa ollenkaan, paitsi muutamista levistä, valkosipulista ja purasruohosta, ja siksi ainoa keino saada ruokavaliostaan läheskään riittävä annos hyviä omega kolmosia, on tilata valtavasti marketti-leveliä laadukkaampia munia, lihaa ym. eläintuotteita, ja valtavasti markettitasoa tuoreempaa villikalaa ja valmistaa se oikein. Kasvatettu kala on ruokittu lähes yhtälailla omega-kutosilla kuin tehokasvatettu eläinkin.

Ja sitten on tietenkin ne omega-lisät. Mutta nekin on raffinoitu; niistä puuttuu se antioksidanttisuoja, jonka saisit syömällä punaista villilohta tai katkarapua. Useat omega-lisät maistuvat ja tuntuvat eltaantuneelle jo suussa, ja loputkin hapettuvat vatsassa tai suolistossa ellet ota samalla runsasta annosta esim. astaxantiinia tai muita voimakkaita rasvaliukoisia antioksidantteja, kombona laadukkaan kalaöljyn kanssa (eikä sekään taida riittää niin hyvin kuin kuvittelin).

Mikä olisi ultimaattisesti hifein (ja myös hintavin) setti? Kysyin kaverilta, jonka harrastuksena on pitää oma terveys ja veriarvot parhaassa terässä erittäin suorituspitoista elämäntapaa varten. Hän ottaa Blue Ice Fermented Cod Liver Oilia, jossa on ihan kaikki tallella toisin kuin yhdessäkään muussa omega-lisässä tänä päivänä, ja lisäksi se on kalan ravinteikkaimmasta osasta eli maksasta. Kaveri ottaa tämän hifiöljy-ruokalusikallisen kanssa myös astaxantiinia (käsittääkseni 4 milligrammaa), ja ottaa tämän kalaöljycombonsa aamun aikana kuten itsekin olen kokenut parhaaksi, sen verran piristävä setti kyseessä.

Minulle henkilökohtaisesti ja useimmille muillekin iso ongelma on, ettei ole valmista rutiinia omega-öljyjen ostamiseen, ja siksi se usein unohtuu hifistelijöilläkin. Ja marketista vaikka muistaisi poimia omegaa matkaan kuukauden-parin välein, ei sieltä saa mitään kunnollista, jota kannattaisi ottaa ainakaan ilman antioksidanttisuojaa kuten astaxantiini, jota ei saa marketista ja joka tarvitsisi sitten jokatapauksessa tilata hankalasti vaikkapa iHerbista.

Minulle yksikään omega ei ole ollut niin seksikäs että innostuisin pitämään sitä koko ajan jopa varastossakin – paitsi Blue Ice -omegat. Mutta niihin minulla menee helposti viitisenkymppiä kuukaudessa, ja lisäksi joutuu hommaamaan antioksidanttilisän siihen kylkeen – ja osa eristä maistuu freshille, osa hieman pilaantuneelle. Blue Ice -omegoista kyllä minulle on tullut kaikkein paras olo, ja plussana saa samalla myös kaikkein aidointa D-, A- ja jopa K2-vitamiinia. Ja maustakin tykkään kaikkein eniten. Näitä suosittelen, jos hinta ei ole tärkein ostokriteeri, ja markettia haastavampi saatavuus ei haittaa, eli on okei vaikka joudut muistamaan tilata aina erikseen nettikaupasta. Ne, kellä rahaa eniten on, mutta eivät harrasta rakkaudella biohakkerointia, tykkäävät yleensä yksinkertaistaa asioita, ulkoistaa päänvaivoja ja maksaa helpottavasta palvelusta. Blue Ice-tuotteista sanoisin, että jos olet innokas biohakkeri, osta koko sarja, ja hämmästy miten hyvälle tuntuu ja maistuu – kunhan juuri kyseinen erä sattuu olemaan kunnossa eikä maistu eltaantuneelle, kuten ehkä takavuosina itselleni kävi pari kertaa. Reilusti yli puolet maistamistani eristä ovat olleet aivan loistavia ja kaikin puolin markkinoiden inspiroivinta, holistisinta ja houkuttelevinta laatua.

Chris Kresserin postaus vahvistaakin tuntemukseni: osa Blue Ice -eristä on testienkin mukaan ”rancid” eli eltaantunutta laatua. Postauksen perusteella parempi vaihtoehto voisi olla uusi Corganic.

Tutkimuksissa on tyypillisesti saatu dataa, että omega-lisän ottaminen vähentää tulehdusta kehossa ja parantaa terveyttä – kunnes pidemmällä aikavälillä omegoiden ottaminen kasvattaakin hapetusstressiä ja sitä kautta kehon tulehduksellisuutta, koska hapettumiselle herkistä omegoista puuttuu kunnollinen antioksidanttisuoja. Melkein kaikki markkinoiden omegatuotteet ovat raffinoituja, ja jotain ihan muuta kuin perinteisillä tavoilla valmistettuja – paitsi se Blue Ice ja Corganic. Ei se oikein riitä, että lopuksi lisätään hieman synteettistä E-vitamiinia, kun ensin on kaikki suojaravinteet poistettu ultraherkän omegarasvan ympäriltä.

Aidoimpien ja perinteisimpien omega-tuotteiden saatavuuteen ja antioksidanttisuojaukseen (ja hintatasoonkin) liittyvien haasteiden myötä olen kuitenkin alkanut päätyä takaisin perus raffinoituihin omegoihin, joihin asennetaan sitten erityisen hyvä antioksidanttisuoja. Uusin tilaukseni oli Life Extensionin Super Omega, jonka suojana on mm. ”olive oil bioflavonoids”. Vaikea sanoa mitään absoluuttista laadusta, minusta on tuntunut hyvälle; herkkäkehoinen tyttöystävä ei tykännyt.

Sitten vastaan tuli jälleen kerran Zinzinon öljy, jossa idea on viety vielä pidemmälle; kalaöljy on suojattu ei pelkästään oliiviöljyn ainesosilla vaan erittäin voimakkaalla kokonaisella oliiviöljyllä. Eilen pääsin maistattamaan tätä öljyä kumppanille, ja kommentti oli ”ainoo kalaöljy josta ei tuu paha olo, Nordic Naturalsin ohella.” Hänen ystävättärensä oli todennut samaa. Zinzinolle iso plussa siitä, että ovat ottaneet asiakseen todella korjata ihmisten omega-balanssin, siinä missä muut vain myyvät kalaöljyä ja parhaassa tapauksessa kertovat siitä jotain. Zinzino auttaa kädestä pitäen ottamaan oikean annoksen painokilojen mukaan, ja on tuonut paljon ihmisiä mukaan keskusteluun, opiskelemaan ja jakamaan aihetta, eikä ainoastaan käyttämään tuotteita asiakkaana. Miinukset ehkä alan monimutkaisimmasta palkkiosysteemistä jonka koukeroiden opettelu vie jälleenmyyjien huomiota pois olennaisesta eli asiakaspalvelusta, asiakassuhteista ja itse omega-asiasta. Toisaalta suuri plussa automaattisesta jatkotilauksesta, ja siitä ettei enää tarvitse kuin yhden purkin, koska tämän viitsii ottaa ilman astaxantiiniakin. Ettei se aivotoiminnalle niin tärkeä DHA enää unohdu. Vain ne omegat auttavat jotka tulee otettua.

 

Lopullinen tuomio ja suositukset

  • Tämänhetkisten tietojeni perusteella sanoisin, että jos haluat absoluuttisesti hifeimmän setin, kokeile jos saat tilattua Corganicia Suomeen jotenkin. Ja ota astaxantiini sen kanssa; kaikki muu siinä jo onkin ja mitä parhaassa muodossa; antioksidanttisuojaa voisi varmaan vielä vahvistaa. Corganicia pitäisi pystyä tilaamaan täältä, postikuluineen vajaalla viidelläkympillä kuukauden annoksen; en voi vielä kokemuksesta luvata että tilaus onnistuisi. Toivottavasti joku ryhtyy pian maahantuojaksi, ja kohtelee öljyä hellävaroin kaikissa logistiikan vaiheissa. Ja suosittelee asiakkaille sopivaa antioksidanttilisää samoihin ostoksiin, tehden parhaassa tapauksessa jopa tutkimusta aiheesta. Vitamiinit tuotteessa on jo valmiiksi, juuri oikeissa muodoissa. Corganic näyttää myös ihan överihyvää esimerkkiä viestinnän avoimuudessa, hyödyllisyydessä ja valaisevuudessa:

http://evclo.com/trip-to-norway-2

https://www.facebook.com/EVCLO

https://www.facebook.com/corganic

http://evclo.com/norway-feb-6-2013-2

http://evclo.com/evclo-natural-antioxidants

http://www.corganic.com/blog/rosita-cod-liver-oil-production

http://www.corganic.com/blog/industrial-production-of-cod-liver-oil

 

  • Halutessasi helpoimman palvelukokonaisuuden, tsekkaa Zinzino, ja ota sen kanssa D-vitamiinia ja mahdollisesti muitakin rasvaliukoisia vitamiineja. Siinä missä muut firmat vain lähinnä myyvät kalaöljyä, Zinzino varmistaa että todella saat omegatasosi kohdilleen ja opit aiheesta olennaisen. Jos Zinzinon öljyssä olisi riittävä annos D-vitamiiniakin mukana, ja mahdollisesti jopa myös K2-vitamiinia, ehkä luonnollista E-vitamiiniakin, se voisi olla ylivoimaisin vaihtoehto melkein jokaiselle joka haluaa jo lopettaa omegoiden kanssa säätämisen ja löytää pysyvän ratkaisun koko asiaan.

 

  • Jos haluat riittävän hyvää omegaa kaikkein edullisimmin ihan vaan puhtaasti rahallisen hinnan osalta, iHerbissa kannattaa tsekata Solgarin villilohiöljy, jota saa myös Ruohonjuurista ja Life-myymälöistäkin. Lapsille herkullisin Nordic Naturals on toistaiseksi saatavilla vain ulkomaisesta nettikaupasta. Jälkimmäisen kanssa ottaisin, jos mahdollista, extra suojaa antioksidanttien osalta; Solgar todennäköisesti pärjää kehossa ihan ookoosti ilmankin, melkein siinä missä tuore villikala (saatan olla mielikuvamainonnan uhri tässä, oikeasti tarvitaan lisää tutkimusta jotta voidaan sanoa kuinka hyvin öljy kestää kehossa). Nordic Naturals -tuotteet kannattaa tilata kapseleissa, koska pullot eivät ainakaan kesällä kovin hyvin kestä kuljetusrekkojen sauna-olosuhteissa.

 


Erikoismaininnan ansaitsee edelleen myös Blue Ice -brändi päräyttävällä Skate Liver -öljyllään ja kanelinmakuisella Cod Liver – tai Royal Oililla. Niiden kanssa suosittelen antioksidanttilisää kuten astaxantiini.

 

Lisäys keväällä 2020: nykyään käytän pääosin Balanstri-öljyä, joka on samalta tuotesuunnittelijalta kuin Zinzinon Balance-öljy. 

289 Kommenttia

  1. Minkälaista annostusta pitäisi allergioiden selättämiseen käyttää? Vaikutukset niihin ja suoliston tulehduksiin kuulostavat erittäin mielenkiintoisilta

    1. Sen verran, että saat kolmos-omegoita kokonaisuudessaan noin pari grammaa tai jopa hieman enemmän, kehonpainosta riippuen. Kokonaista kalaöljyä siis noin 5 millilitraa päivässä tai jopa enemmän; alle 10 millilitraa hyvänmakuista ja ruoansulatuksen kestävää kalaöljyä päivässä riittää.

      1. Kiitos! Ja blogisi tekstit ovat aina ehdoton ykkönen lukulistalla, jaat arvokasta tietoa 🙂

        1. Oi, ihana kuulla <3 Siihen pyritään, aina kun Nanna ehtii auttamaan 🙂

      2. Zinzino öljy on kai ainoa jossa on annostus ihmisen painon mukaan ja ainoa jonka teho voidaan todeta verikokeilla.

        1. Tykkään tosi paljon tuosta palvelukokonaisuudesta ja asenteesta sen takana. Ei minkään muun kalaöljyn kyljessä saa testiä, ja toista neljän kuukauden päähän vertailua varten. Ja jopa älypuhelin-applikaatio joka palkitsee siitä että muistaa ottaa omegat 🙂

    2. Zinzinon öljyllä puolessa vuodessa kausi allergia(koivu, timotei) poissa ja puolitoista vuotta, ei oireita enää. Olin menossa jo siedätykseen, mutta tein ihmiskokeen tuolla öljyllä. En ole katunut!!

      1. Niinhän sitä sanotaan, että suurin osa tuloksista tulee tärkeimmistä perusteista. Tänä päivänä yksi niistä on ehdottomasti laadukas omegalisä – ja juuri se unohtuu kaikkein helpoimmin. Huonoja kun ei tee mieli edes ottaa, ja markkinoilla on paljon kuraa edelleen. Onneksi yhä useampi firma nostaa rimaa, ja kertoo tästä myös asiakkaille. Toimivimmat ideat leviävät myös alan sisällä, sitä mukaa kun tietoisuus kasvaa ja jengi alkaa saada noita kokemuksia, että parempi tuote todella tekee aika ihmeitä.

        Toivon, että uskalletaan puhua yhä suoremmin ja rohkeammin ja kertoa mikä on hyvää ja mikä on kuraa. Mitä muidenkin kannattaa ostaa ja mitä metodeja muidenkin firmojen kannattaa suosia, ja mikä on jo aikansa elänyttä. Ziznino ei ideaansa salaile, mutta jos joku kopioisi idean, todennäköisesti oliiviöljy ei olisi ”ihan” samaa tasoa 🙂

  2. Muita omega-firmoja ja -tuotteita, joiden toiminnasta tykkään ja jotka vievät alaa asialliseen suuntaan:

    – Biocare: http://biocare.fi/verkkokauppa/ – erittäin tuore ja hellävaraisesti käsitelty öljy; tehtaat tuotu kalastamoiden vierelle; ehkä koko markkinoiden tummin luontainen punainen väri. Pikkumiinuksena raaka-aine eli kassilohi, jonka ravinnosta käsittääkseni noin puolet on villikalaa mutta toinen puoli omega-kutosta ja muita ei-niin-freshejä juttuja – joten O3-pitoisuus ei päätä huimaa. Kuulemma silti tehokas tuote, jo aika pienillä annoksillakin. Ainakin innovatiivinen toimija. Ja ekologinen; käyttää kalan ylijäämäosia ja suosii vimpanpäälle tehokasta logistiikkaa. Ja käsittääkseni ensimmäinen kunnollinen omegatuote, jota saa jopa marketeista, tarkemminsanottuna Sokoksilta.

    – Ecolomega: http://terveyshymy.fi/artikkelit/nyt-tuli-neitsytkalaoljy – samalla tavalla positiivista meininkiä. Ala kehittyy.

    – Suomen Terveysravinto / Sydänystävä Omega:
    http://suomenterveysravinto.fi/tuotteet/omega-3-kalaoljy/
    http://www.sydanystava.info/index1.php – tykkään Juhana Harjun blogaamisista ja muutenkin arvostan, että panostavat mainosbudjettia todelliseen eli hyödylliseen sisällön, koulutuksen ja tiedonjakamisen tuotantoon:
    http://suomenterveysravinto.fi/blogi/
    https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/673219736155600
    Plussat myös autoshippauksesta, eli että yhdellä tilauksella asia on hoidettu useammaksi kuulaudeksi. Annoskoko saisi vaan olla vähintään tuplat, triplat tai jopa enemmänkin. Mutta sitten taas antioksidanttisuojakin saisi olla ehkä tehokkaampi.

    1. Ainakin positiivista, että omegaa on tarjolla yhä useammassa paikassa ja tieto leviää. Toki tuoreus on yhtä tärkeä, eli että puheille löytyy myös katetta ja ihmiset saavat niitä tuloksia mitä luvataan ja mitä biokemian perusteella voisi toivoa.

      Lupaavalle tuo vaikuttaa; antioksidanttisuojaa todennäköisesti vois parantaa.

      Tällainen video olisikin mukava nähdä kaikista muistakin kalaöljyistä:
      https://www.youtube.com/watch?v=SvdO6aTjqH8

      Yksi mikä varmasti kaikissa tarkemmissa prosessikuvauksissa pistäisi silmään, on se hapettavan metallin määrä jota öljy joutuu kohtaamaan eri käsittelyiden aikana, hapesta ja valosta puhumattakaan, jopa lämmöstäkin. Ja kaikki tuo usein jopa ilman antioksidanttisuojaa.

      Maistamatta tai tarkemmin tutkimatta veikkaan, että Eskimossa, Ecolomegassa ja Sydänystävässä saattaa olla parempi fiilis. Tietämättä vertailukelpoisia ja kokonaisvaltaisia hapettuneisuus-testituloksia en voi varmaksi sanoa, ainoastaan heittää arvauksia prosessikuvauksien perusteella.

      Tässä muuten osuva taulukko siitä, miten huonoa kalaöljy voi olla ja minkäsuuntaisia tuotteita kannattaa mieluummin suosia:
      http://ecolomega.eu/home-2/freshness.html

  3. Hei, oisko mitään vaihtoehtoista omega-3-tuotetta kala- ja äyriäisallergiselle?

    1. Kalaöljy useimmiten sopii allergiselle. Öljyssä ei proteiinia jolle ihmiset useimmiten allergisia.

      Jos kovin paha allergia, testaa ensin pieni määrä kyynärtaipeeseen, jos ei mitn, kaulaan, huulille tippa.
      Tiedän pahasti reagoivien tehneen tämän testin ihan sairaalan aulassa. 🙂

    2. On:

      http://www.vegetukku.fi/tuotteet.html?id=4%2F154

      http://eu.iherb.com/Flora-DHA-Vegetarian-Algae-60-Veggie-Caps/37032

      Ne on tehty siitä mistä kalakin ottaa omegansa, eli uutettu mikrolevistä. Itse suosin nykyään täydempää spektriä (useampia omega kolmosia samassa) ja parempaa antioksidanttisuojaa, sekä edullisempaa hintaakin, mutta näiden mausta olen aina tykännyt myös. Varsinkin vegaanina se kun saa vihdoin vaikkapa 500mg DHA:ta päivässä, yleensä parantaa hyvin pian energiatasoja tuntuvasti.

  4. Hei!

    Mitä kalaöljyä suosittelisit raskaana olevalle? A-vitamiiniahan ei silloin suositella käytettäväksi lisänä, koska se on sikiölle haitallista…

    1. Synteettinen A-vitamiini on sikiölle ja äidillekin haitallista (esim. Möller ja suurin osa markkinoiden A-vitamiineista). Aito A-vitamiinikompleksi puolestaan on yksi tärkeimmistä vitamiineista koko raskaudessa.

      Luonnollinen A-vitamiinin lähde kuten laadukas maksa, mitenkään kohtuullisina annoksina (eli sellaisina joita saa suusta alas ilman että alkaa etomaan) voisi tuottaa ongelmia vain jos D-vitamiinitasot olisivat turhan alhaalla. Blue Ice -öljyissä sekä Corganicissa A ja D ovat jo valmiiksi ainakin jonkinlaisessa balanssissa, ja annostelusuositus kaikin puolin turvallisella tasolla.

      Juuri kellään suomalaisella ei käytännössä ole minkäänlaista A-vitamiinin yliannostuksen vaaraa ravinnon osalta, kunhan ei eksy Grönlannin reissulla syömään jotain valaan ja hylkeen maksoja nälkäänsä. Lisäravinteiden sisältämän synteettisen A-vitamiinin kanssa olisin varovaisempi, mutta niin ovat valmistajatkin, joten annostukset on mitoitettu varmuuden vuoksi alakanttiin. Itse otan Carlson-merkiistä kalanmaksasta uutettua A-vitamiinilisää silloin kun ei ole hetkeen sattunut vastaan kunnollista maksaa tai raffinoimatonta kalanmaksaöljyä. Käyttämäni tuotteen A-vitamiinipitoisuus on 25 000 UI eli 5 kertaa yli suosituksen, mutten silti ole huolissani koska myös D-vitamiinia käytän ainakin 10 tai jopa 20 kertaa yli suositusten.

      Raskaudessa voisin suositella esityisesti kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, laadukkaan kalaöljyn kera. Tärkeää on sekä A, D, E että jopa etenkin K2. Luonnollisimmin ne kaikki tarjoaa pieni Blue Ice -valikoima, tai jos ottaa Corganicin kanssa K2-lisää. Molempien kanssa mieluusti vielä se antioksidanttilisä. Tai sitten esim. Zinzino tai Eskimo, eli perus kalaöljy riittävällä antioksidanttisuojalla, ja sen kanssa tuo Thorne, ja jonkin verran silloin tällöin laadukasta maksaa (vaikka kerran-pari kuukaudessa). E-vitamiinia saa ihan kivasti auringonkukansiemenistä.

      Olisipa kiva elää maailmassa, jossa kaikki nuo vitamiinit ja ihmerasvat saisi edelleen ruoasta. Osa kavereista saakin, tai tekee kaiken mahdollisen saadakseen, mutta kyllä hekin silti supplementoivat ainakin omegoita ja yleensä myös rasvaliukoisia vitamiineja kuten D ja K2.

      Pari artikkelia:

      http://chriskresser.com/nourishing-a-growing-baby/

      http://wellnessmama.com/12579/organ-meats-healthy/

      Ja videota:

      Dr. Axe Superfoods For Pregnancy (tosin pellavasta en ole samaa mieltä; mieluummin Chia ja hamppu. Ja Suomessa et löydä kovin hyviä hapanmaitotuotteita, paitsi tyyliin parhaat vuohenjuustot)

      Powers of Vitamin K2

      Yleensä vähän villimmissä heimoissa kun nainen tulee raskaaksi, hänelle annetaan ravinnon ravinteikkaimmat osat kuten saaliseläinten sisäelimet. Olisi loogista toimia yhä näin, ja moni niin tekeekin. Ravintoa naiselle ja etenkin raskaana, ja jo ennen raskautta, ja myös imetyksessä. Runsaimmin ravintoa nykypäivän ravintoketjussa sisältää:
      laadukkaiden kananmunien keltuaiset, ei siis markettiluomujen vaan vielä monta kertaa parempien
      – laadukas maksa, kuten poron tai vaikka karitsan. Voita tai kermaa, sipulia, suolaa ja pippuria ja sun lemppari mausteita. Puolukoita.
      Oranssi ghee, ja yleensäkin eläinrasva silloin kun se on oranssia eli ”grass fed” eli voimakkaan karotenoidi- ja K2-pitoista. Käytä tätä sen maksan paistamiseen, niin lähtee rasvaliukoisten vitamiinien pitoisuudet ihan lapasesta (mutta siis todellakin turvallisella ja tasapainoisella tavalla).
      – Luut, jänteet, rustot, nivelet, nahat ja sisäelimet, eli kaikki kärsästä häntään, mikä marketti- ja laitossafkassa jätetään kokonaan syömättä. Tietenkin terveistä eli tuoreravintoa ja ulkoilmaa nauttineista eläimistä; sisälläkasvatettua gmorehulihaa tai muitakaan vastaavalla standardilla tuotettuja teollisuuseläintuotteita en voi suositella mistään syystä kellekään.

      Sitten vielä hapatteet, kuten Boris-juoma niin yhdessä omegabalanssin kanssa saat ravinteista ja ravitsevasta ruoasta rahoille ja panostukselle monin verroin vastinetta.

      Voisiko raskaana syödä joka päivä maailman herkullisinta jätskiä? Voi, ja voin suositella:
      https://www.bulletproofexec.com/get-some-ice-cream/ <3 (tosin reseptiin voi lisätä ihan vaikka hunajaakin tai vaikka lucumaa 🙂

      1. Kiitos todella seikkaperäisestä vastauksesta! Täytyy lukea tämä oikein ajatuksella ja huolella 🙂

    1. Tykkään. Todennäköisesti toimii vielä paremmin, jos samalla ottaisi esim. astaxantiinia, tai vaikka laadukasta E-vitamiinilisää. Muuten loistotuote mutta antioksidanttisuoja voisi olla tehokkaampi.

  5. Kiitos asiantuntevista kommenteista ja suosituksista. Tässä ei kuitenkaan ole otettu huomioon kasvikunnasta saatavia omega3-lisiä. Onko sille joku syy?

    Esimerkiksi flaxseed oilista saa ALAa, jota keho ilmeisesti tarvitsee muuttaakseen luontaisesti kehossa Jotain yhdisteitä niin että voi tuottaa itse DHA:ta ja EPAa. Kuitenkin asiasta on epäselvyyttä vielä mutta voisiko esim. Flaxseed oilin lisäys olla tarpeellista vaikka nauttisi DHA:ta ja EPAa? Tätä on muutamassa paikassa ehdotettu. Kuitenkin aika vähän tutkimusta on kai tuosta että ei käyttäisi kalaöljyjä ollenkaan vaan käyttäisi vain kasveista saatavaa omegaa. Ainakin iherbin flaxseed oilia käyttävät tuntuvat huomaavan isoja eroja mutta ne ovat tietty ”tutkimattomia” tuloksia.

    1. Pitkällisten pohdintojen myötä jätettiin paljon asioita pois artikkelista, jotta siinä säilyisi vielä edes jonkinlainen luettavuus. Mahtavaa kun tulee tätä keskustelua niin päästään puimaan läpi kaikki ne muutkin jutut!

      Keho pystyy muuttamaan ALA:ta EPA:ksi ja jopa DHA:ksi jonkin verran. Kuinka paljon? Ilmeisesti naisilla hieman paremmin kuin miehillä, ja yksilöllistä vaihtelua esiintyy. Joissain lähteissä puhutaan parista prosentista, jossain jopa paristakymmenestä. Tässä aika fiksun oloinen kommentaari:

      ”Women are more efficient at converting ALA into EPA and DHA because estrogens support the conversion enzymes.

      Human conversion of ALA into EPA ranges from 8% to 20%. Conversion of ALA to DHA ranges from 1% to 9%.”

      http://www.alligga.com/conversion-of-ala-into-epa-and-dha/

      Lisää herkkua:

      ”estimated conversions from ALA to DHA of less than 0.1% and a conversion to EPA plus DHA combined of less than 0.4% efficiency overall.”

      http://www.dhaomega3.org/Overview/Conversion-Efficiency-of-ALA-to-DHA-in-Humans

      ” Interestingly, no detectable formation of DHA was found in the men whereas an approximate conversion efficiency from ALA to DHA of 9% was found in women. These authors suggest that the greater fractional conversion in women may be due in part to a significantly lower rate of utilization of dietary ALA for beta-oxidation and/or the influence of estrogen or other hormonal factors on the conversion efficiency. In summary, the conversion efficiency from ALA to DHA is very limited in healthy individuals; furthermore, the apparent inefficiency of the conversion from ALA to DHA is markedly variable between individuals within different sectors of the populations such that the lack of sufficient dietary DHA could compromise optimal health in those with very minimal conversion capacities. The very low conversion efficiencies and wide variation in capacities lend support to serious consideration being given to dietary DHA as an ’essential’ fatty acid and/or a ’conditionally essential’ fatty acid depending upon the conversion capacity of individuals within the population.”

      Vegaaneista:

      ”The body can convert ALA into EPA and DHA. The enzymes that do this conversion also convert LA into longer chain omega-6s, and can be saturated with omega-6s if there is a lot in the diet. If they are saturated with omega-6s, they are not able to convert omega-3s.
      Most vegetable oils are high in omega-6s and vegetarians tend to get plenty in their diets. A 1981 UK study (17) showed that the dietary ratio of omega-6 to omega-3 fats was 16 for vegans and 6 for meat-eaters. A 1992 UK study (16) showed a ratio of 15.8 for vegan men vs. 10.2 for meat-eating men, and 18.3 for vegan women vs. 8.2 for meat-eating women. An ideal ratio is thought be about 3 or 4.”

      http://www.veganhealth.org/articles/omega3

      Ja lopuksi:

      ”whereas a certain, though restricted, conversion of high doses of ALA to EPA occurs, conversion to DHA is severely restricted. The use of ALA labelled with radioisotopes suggested that with a background diet high in saturated fat conversion to long-chain metabolites is approximately 6% for EPA and 3.8% for DHA. With a diet rich in n-6 PUFA, conversion is reduced by 40 to 50%. It is thus reasonable to observe an n-6/n-3 PUFA ratio not exceeding 4-6. Restricted conversion to DHA may be critical since evidence has been increasing that this long-chain metabolite has an autonomous function, e.g. in the brain, retina and spermatozoa where it is the most prominent fatty acid.”

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947

      Eli jos on paljon omega kutosia dieetissä, ALA ei konvertoidu pidemmiksi omegoiksi kovinkaan tehokkaasti. Jos kasviöljyjä korvaa kovilla rasvoilla, konversio todennäköisesti tehostuu jonkin verran.

    2. Flax Oilissa laatu /tuoreus on todella iso juttu. Flax on hyvää niin kauan kuin se maistuu erinomaiselle. Aika moni terveyspiireissä kiskoo kiukulla alas eltaantuneenmaksuista pellavaöljyä joka tuskin kelpaisi koirallekaan.

      King Joni joka jossain vaiheessa toi maahan Udon erinomaista öljyä, sanoi että jopa se maistuu erinomaiselle vain tuoreena, ja kun erän päivämäärä alkaa lähestyä, ei maku ole enää sama vasta-avattunakaan. Saman olen huomannut; aikanaan ihmettelin miksi osa Udo-eristä ei maistunutkaan niin hyvälle…

      Mutta joo, minun suositukseni olisi, että otti pellavaa, hamppua tai vaikka Chiaa, kannattaa kokeilla miltä tuntuu kun vetää viikon tai pari lisäksi myös ihan kunnon DHA-lisää kuten vaikkapa joku näistä:
      http://www.vegetukku.fi/tuotteet.html?id=4%2F154
      http://eu.iherb.com/Flora-DHA-Vegetarian-Algae-60-Veggie-Caps/37032
      http://nutru.com/our_products/omega.htm

  6. Moi! Kiitos loistoartikkelista!
    Onko on ok, että Corganin öljy on nestemäistä vaikka et suositellut Nordic Naturalsilta nestemäistä öljyä?

    1. Erinomainen kysymys!

      iHerbista tilattaessa, ainakin edullisinta tilaustapaa käyttäessä, paketti matkustelee pitkin USAn aurinkoisia etelävaltioita, ja sen huomaa ainakin kesällä. Corganiccia voi tilata suoraan Norjasta, joten vuodenajalla ei siinä ole merkittävää merkitystä.

      Hauskaahan tässä on se, että Nordic Naturalskin tehdään Norjassa, sitten shipataan Jenkkilään, ja Suomen terveysskene tilaa sen sieltä koska näin vältetään tullit ja ALVit, ja lisäksi iHerbista maksaa vähemmän lähettää kokonainen parin kilon paketti Suomeen kuin suunnilleen perus kirjeen lähettäminen Suomen sisällä poliittisesti suojellun Itellamonopolin alaisuudessa.

      Nämä kyllä maistuis suoremminkin maahantuotuna, ilman jenkkirundia:
      http://www.nordicnaturals.com/en/About_Us_portal/True_North_Documentary/1079

  7. Mihinkä testeihin viittaat tuolla alussa? Ettei olisi Zinzinon kuivaveritestit? Ne testithän ovat yhtä luotettavia kuin VW konsernit tekemät päästömittaukset?

    Entä mihin perustuu väite: ”Ennen ihminen sai ravinnostaan suunnilleen saman verran omega kolmosia ja kutosia”. Olisiko tähän heittää jotain tieteellistä dokumenttia asiasta? Ettei olisi väittämät napattu erään Z:lla alkavan firman markkinointimateriaalista.

    1. Suurin osa kavereista on käynyt joko Virossa (Synlab) tai sitten Antioksidanttiklinikan kautta. Joku oli verrannut Zinzinon tulosta Antioksidanttiklinikkaan, ja ero oli prosentin luokkaa (yleensä eri labrat tai jopa sama labra eri päivinä heittää enemmän).

      Tässä copypastea Zizinolta:

      ”Bioactive, joka on Balancen öljyn valmistaja, on osallisena monissa
      tutkimushankkeissa. Siellä on yhteistyökumppaneina mm. VTT (Valtion
      Tieteellinen Tutkimuslaitos). Eli luottoa yhtiöön löytyy korkeimmalta
      asiantuntevuuden taholta Suomessa. Uskoisin, että me voimme luottaa VTT:n
      arviointikykyyn yrityksen korkeasta tieteellisestä ammattitaidosta ja
      integriteetistä. Tuskin VTT osallistuisi yhteistyöhön
      minkään ”myrkky/käärmeöljyn (keskustelupalstojen kaunis kieli)” valmistajan
      tutkimuksiin. Tässä linkki yhteen
      tutkimusprojektiin http://www.1life63.com/en/research-our-own-researcheuropean-research-project/european-research-project

      Sekä:

      ”Vitas takaa öljyn valmistusprosessin ja tekee kuivaverianalyysit.
      Sen palveluita käyttävät mm. World Health Organisation (Maailman
      Terveysjärjestö) ja Cambridgen Yliopisto. Muut asiakasreferenssit:
      http://vitas.no/about-us/our-customers
      Suomalaisista palveluksia käyttää kuulemma ainakin Mehiläinen. En usko, että
      Vitasta kiinnostaa väärentää siellä kenenkään Balancen öljyä käyttävän henkilön
      testituloksia, joka voi sitten huudella totuuksiaan tästä yhtiöstä
      keskustelupalstoilla. Tällä laboratoriolla on varmasti paljon tärkeämpää
      tehtävää: Eikä varaa menettää uskottavuttaan. Se tekee valtavan määrä
      kuivaveritestejä MYÖS muille asiakkaille.
      ”As one the pioneers in modern use of dried blood spots, Vitas is recognized as a leading
      player within this field. The high throughput DBS facility currently receives, analyse and
      report about 5000 DBS sample every month””

      1. En jäänyt Zinzinon asiakkaaksi aikoinaan, kun tuotetta kokeilin. Hyvää oli maultaan toki, mutta hinta tuntui kovalta ja ajattelin sen johtuvan siitä, että hinta tulee maksettavaksi heille, jotka eivät ryhdy jälleenmyyjiksi tai eivät onnistu myymään riittävästi. Jäin siis pois toistaiseksi. Testin mukaan mulla oli *silloin* 3:6 -suhde tavoitteiden mukainen, mutta en silti saanut pulloa ilmaiseksi, koska omega 9 -pitoisuus oli mulla mm. oliiviöljyn ja monien muidenkin rasvojen suurkuluttajana liian suuri. Mitä arvelet, mitä haittaa tuosta edes voi olla?

      2. Niin, tuon Zinzino-kokeilun jälkeen päädyin ostamaan aina silloin tällöin Lysin öljyä. Siinä mua hämmentää se, että se ei pysy aivan kirkkaana jääkaapissa vaan alkaa samentua, jopa jähmettyä. Tuotteen väitetään olevan täyttä kalaöljyä, toivottavasti se myös on. No, kuitenkin, jos ostan sitä tai jotain muuta pullokalaöljyä, niin otan ison hörpyn ja sitten kaadan sekaan oliiviöljyä pullon täyteen. Ei se tietenkään varmasti täysin korvaa sitä, jos Zinzino todella käyttää niin superhifiä oliiviöljyä tuotteessaan.

        Ja muakin ärsyttää se, että aina pitää olla vähintään se sitruuna-aromi joukossa.

          1. Vaikuttaa hyvältä. Kiitos tästä ja yllä olevasta vastauksesta! 🙂 Ovatko nämä muovi- vai lasipullossa? Täytyy kysyä joka tapauksessa, vaikka kehuitkin Zinzinon laatua muovipullosta huolimatta.

    2. ”Suunnilleen saman verran” eli 1:1 tai jotain sinnepäin, voi olla myös 2:1 tai jopa 3:1, muttei 10:1 kuten nykyään tai pahimmillaan jopa 20:1.

      Kevättalvella 2006 lueskelin Joensuun kirjastolla Artemis Simopouloksen kirjaa, ja esim. Mercolan sivuilla sain lukea samaa asiaa jo vuotta aiemmin. Tosin Simopoulos on ihan kehällä muiden rasvojen suhteen; dissaa kookosöljyn pahaksi ”koska siinä on kovaa rasvaa”, eli PekkaPuskan, Schwabin ja Fogelin kanssa ihan samaa kerhoa sen suhteen – mutta omegoita on ihan itse tutkinut sitäkin enemmän.

      Tässä jotain viitteitä:

      ”Optimaalinen omega 6 ja omega 3 rasvojen suhde vaikuttaisi olevan luokkaa 1:1. Valitettavasti nykyisin suhde on helposti 10:1 (eli saamme 10 kertaa enemmän omega 6 rasvoja kuin meidän pitäisi) tai jopa 30:1. ”
      Helsinki Paleo – joiden podcastissa myös käyty läpi aihetta.

      ”Nykyään on vaikeaa saada riittävästi omega-3 rasvoja ravinnosta, joten kalaöljyä on hyvä syödä purkista samalla pyrkien vähentämään omega-6 rasvojen saantia.”
      Hki Paleo

      ”Olemme kehittyneet geneettisesti nykyisenlaisiksi syömällä sellaista ruokavaliota, jossa kasvikunnan omega-6- ja kalarasvasta tunnettujen omega-3-rasvahappojen saanti on ollut yhtä suurta, eli niiden suhde on ollut 1:1 tai ehkä 2:1. Ihmisen geenit ovat kehittyneet rakenteeltaan ja toiminnoiltaan tällaisen rasvahappotasapainon vallitessa.”
      http://www.tritolonen.fi/uutiset/461-krooniset-sairaudet-ja-omega-6omega-3-rasvahappojen-suhde

      ”On esitetty näkemyksiä siitä, että meidän kaukaisten esi-isien omega-3/omega-6-suhde suhde olisi ollut 1:1. Nykyisin tuo sama suhde tyypillisellä länsimaalaisella kaverilla on jotain 1:15.
      Mitä tämä tarkoittaa käytännön tasolla? Esimerkkinä mainittakoon vaikka se, että solumme joutuvat korvaamaan erilaisissa solutason prosesseissa optimaaliset rasvahapot ’heikompilaatuisilla’rasvahapoilla. Tämän myötä solukalvoista tulee jäykempiä, joka aiheuttaa runsaasti erilaisia ongelmia.”

      http://www.raikasweb.com/kaikki-mita-sinun-tarvitsee-tietaa-rasvoista

      Tutkimustietokannoista löytyy samaa asiaa loputtomasti:
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17045449
      http://ajcn.nutrition.org/content/54/3/438.abstract
      http://ajcn.nutrition.org/content/71/1/171S.full

      Juhana Harju osaa varmasti vastata vielä paremmin:
      http://suomenterveysravinto.fi/wp/wp-content/uploads/2015/09/netti_Lehti_Omega.pdf
      https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/691021247708782
      http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/02/kalan-valmistustavalla-on-merkitysta.html
      https://www.facebook.com/kirsi.salo.90/posts/10153355295058282?comment_id=10153355316693282&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D&pnref=story

      1. Kiitos hyvästä vastauksesta, mutta oikeastaan kaikki linkit johtivat samaan lopputulokseen. 1) Omega-3 on hyvä juttu 2) 3/6 suhde on käytännössä Simopouloksen hihasta vetämä väite.

        Olisiko siis oikeasti joku tutkimus olemassa, jossa esimerkiksi eri viiteryhmillä olisi tutkittu erilaisia 3/6 suhteita, mieluummin sellaisia joissa olisi ollut mukana tieteellisesti merkittävät viiteryhmät? Nimenomaan kiinnostaisi tietää, että joku olisi ihan oikeasti tutkinut noita suhteita oikeastikin lääketieteelisin metodein.

        1. Siihen varmaan tarvittaisiin aikakonetta; tarttisi mennä aikaan jolloin analyyttisia menetelmiä ei vielä ollut olemassa.

          Kuitenkin tutkimalla eri ruoka-aineiden omegasisältöjä, käy ilmeiseksi että mitä villimpää laatua sekä eläin- että kasvisafkat ovat olleet, kaloista puhumattakaan, sitä paremmat omegabalanssit meillä on ollut. Ainoastaan monokulttuuriviljely ja eläinten tehotuotanto ylipäänsä mahdollistaa omega6-överit. Ja se tiedetään satavarmaksi, ettei kumpaakaan ole ollut ikuisesti; ensin tuli ihminen, sitten monokulttuuriviljely, ja lopulta eläintenkin ruokkiminen yksinomaan monokulttuuriviljalla niittyjen ja laitumien sijaan.

  8. Hyödyllistä tietoa taas kerran. Kiitos siitä. 🙂 Mutta onko vinkata mistä löytäisin itselleni laadukkaat omega kolmoset, kun satun olemaan (mm. eettinen) vegaani? Muutenkin olisi mielenkiintoista kuulla sun näkökantaa vegaaniseen ruokavalioon. Tai siihen mietitkö minkä verran eettistä näkökulmaa valintoja tehdessäsi, kuten esimerkikisi tässä kalaöljy asiassa. Ts. saako helposti tietoa siitä mistä kaloista ja millä tavalla öljy on hankittu?

    1. Ilman muuta joku laadukas Vegan DHA kehiin! Vaikkapa 500mg päivässä. Lisäksi Chiaa kaksin käsin; naisilla se konvertoituu ainakin EPA:ksi (ja pikkusen myös DHA:ksi) keskimäärin tehokkaammin kuin miehillä. Siksi varmaan naisissa on enemmän vegaaneja 🙂

      http://eu.iherb.com/Flora-DHA-Vegetarian-Algae-60-Veggie-Caps/37032

      http://www.vegetukku.fi/tuotteet.html?id=4%2F154

      Saako helposti tietoa? Yleensä kaiken ruokateollisuuden bisnesmalli on salailu, viestintästrategia on salailu, ja markkinointistrategian hoitaa pr-toimisto joka ei edes tiedä tuotteesta, toiminnasta tai valmistusprosesseista yhtään mitään. Onneksi markkinoilla on myös artesaani-tason tuotteita kuten Corganic, jotka sitten myös viestivätkin ihan itse eikä mainostoimiston kautta. Yleensä avoimuus korreloi vahvasti eettisyyden kanssa. Päivänvaloa kestävästä toiminnasta on kiva kertoa asiakkaillekin.

      Siksi suoraan sanottuna vierastan suurinta osaa alan toimijoista. Eivät ne oikeasti kerro juuri mitään, ja ovat jääneet usein kiinni aika räikeistäkin valheista. Tilanne on kuitenkin tälläkin alalla kehittynyt netin ja kommunikaatiovallankumouksen myötä yhä parempaan suuntaan. Juuri sinun kaltaistesi kyselijöiden ansiosta.

  9. Hinta laatusuhteelaan balancen öljy!
    Itse en ole Suomen markkinoilta löytänyt yhtä hyvää vastinetta rahoilleni. 🙂

    1. Markkinoiden ainoa kokonainen palvelukonsepti, joka opettaa jokaista ottamaan riittävän annoksen, painokilojen mukaan ja siis vieläpä niin hyvin antioksidanttisuojattua että sitä kehtaa ottaakin säännöllisesti ja pitkään sen runsaan annoksen.

      Markkinoiden ainoa tuote, jota voisin nähdä ottavani pitkäänkin ihan vaan sellaisenaan, miettimättä tai säätämättä koko asiaa yhtään sen enempää. Sitten jos jaksaa hifistellä, ottaisin toki samalla myös D, K2, ehkä E, joskus jopa A. Joskus jopa Q10.

      Mutta siis kaikkia muita markkinoiden tuotteita kokisin tarpeelliseksi ainakin pidemmän päälle supplementoida jollain. Tai sitten niissä kapseleissa on määrät ja EPA-DHA-pitoisuudet sitä luokkaa että aika paljon saa purra kapselia rikki jos haluaa saada samat hyödyt. Ja en tiedä kestääkö niiden setit yhtä hyvin kehossa ehjänä.

      Jos joku haluaa hakea öljynsä ihan vaan normi Lifekaupasta, veikkaan että lähimpänä Zinzinon tyyliä edustaa Eskimo:
      http://www.life.fi/epages/life.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/HLT/Products/10180011
      http://www.life.fi/epages/life.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/HLT/Products/10180016

      Haluan kyllä kovasti nähdä jonkun vertailun, jossa selviää miten hyvin Eskimo pärjää Balancelle sen jälkeen kun se on siirtynyt pullosta kehoon tai ylipäänsä altistuu elementeille.

      Eskimossakin A-vitamiinin laatu voisi olla parempi, ja joihinkin tuotteisiin lisätystä rapsiöljystä en oikein tykkää. Aromeiden laadusta en saanut vielä tietoa, ovatko eteerisiä öljyjä (ja minkä laatuisia) vai keinotekoisempia. Ja annostus-ohje saisi olla isompi (tosin sitten voi olla että antioksidanttisuojankin tulisi olla vielä vähän parempi ehkä).

      1. Tarvitseeko Eskimo öljyn kanssa ottaa erikseen antioksidanttisuojaa? Mitkä kalaöljyt ylipäätään sisältävät jo itsessään riittävän antioksidanttisuojan?

    1. Norjalainen näyttää aika Zinzinolle, nopeasti arvioiden noin 25-30% edullisempaan rahalliseen hintaan (eri asia mitä maksaisi maahantuotuna). Liekö samalta tehtaalta? Vai eri kalaöljy. Ainakin veikkaisin että vähintään oliiviöljy tulee eri tilalta.

      Ruotsalainen näyttää jotenkin vielä enemmän Zinzinolle, tai ehkä se johtuu vain tutummasta kielestä.. Rasvahappotestikin on lähes prikulleen saman hintainen. Hyödyllisestä ja avoin-henkisestä, jopa asteen verran intohimoisesta sisältömarkkinoinnista plussat:
      https://www.youtube.com/watch?v=Iev9_6piwM4
      https://www.youtube.com/watch?v=_5cARMu8Ie4

      Mielenkiintoisesti ruotsalaisessa versiossa myös öljyn hinta on lähes eurolleen sama (kuin Zinzinossa).

  10. Moi. Mitä mieltä olet krilliöljystä, jossa on luontaisesti omega 3 lisäksi antioksidanttisuoja astaksantiini?

    1. Pitkään käytin krilliöljyä, mutta sitten nekin kaikki alkoivat maistua eltaantuneelle – vaikka astaxantiinien ja muiden marine flavonoidien piti ehdottoman erinomaisesti estää härskiintyminen. En löytänyt pitkään aikaan mitään yhtä seksikästä, kunnes lopulta päädyin New Chapter WholeOmegan ja Nordic Naturals -villilohiöljyn kautta Solgarin edullisempaan villilohiöljyyn, viime aikoina myös Biocaren kassilohiöljyä mennyt, joka on erityisen tumman punainen luontaiselta väriltään – mutta niidenkin kanssa olen ottanut extrana astaxantiinia aina kun sellaista sattunut olemaan käsillä. Eikä niissäkään ole hifeimpien kalanmaksaöljyjen rasvaliukoisia vitamiinikomplekseja mukana.

      Mitä tapahtui Krillissä? Sitä ihmettelin pitkään. Epäilin, että kysynnän monikymmenkertaistuessa on jossain prosessien vaiheessa tehty joku oikaisu, kuten yleensä tapahtuu. Kun ala kasvaa nopeasti, laatu harvoin kestää mukana. Vielä viime vuosikymmenellä krilliöljyt olivat parasta mitä tiesin enkä edes miettinyt enää mitään muita omegoita. Tätä artikkelia tutkiessa sain osviittaa, mitä on mahdollisesti saattanut krillin tuotannossa tapahtua:

      ”Authenticity is also a major issue. For example, any company can say their product is made from cod livers but may actually be derived from a mixture of fish species, and in some instances cod livers are never used! This has also been a major problem within the Krill Oil Industry.”
      http://evclo.com/faqs/

  11. Moi Olli,

    2/2013 todettiin Colitis Ulcerosa. Maanantaina jälleen tähystettiin, vieläkin tulehdusta suolessa. Oireita ei silti juurikaan, hyvin mennyt koko vuosi. Tammikuussa pääsin eroon kortisonista. Milläs ihmeellä saataisiin Calpro alle 100…viimeeksi vieläkin hiukan reilut 300. Ei laske ei sitten millään. Olen ottanut näitä kahta kolmea päivässä: https://www.hyvinvoinnin.fi/tri-tolosen-e-epa-650-mg

    Aloitin kurkuman kolmisen kuukautta sitten, tämän: http://www.iherb.com/Now-Foods-Curcumin-120-Veggie-Caps/13441
    mitokondrio vasta-aineet koholla lievän maksaongelman takia, PBC:tä ovat povanneet. Kurkuma ymmärtääkseni hyvää maksalle ja myös vaimentaa tulehdusta.

    Uskon, että olen saanut laadukkaasta Aloe Vera juomasta + probiootista hyvin jeesiä, mutta jotain vielä tarvisi.

    Tuon suoliston tulehduksen kun saisi tukahdutettua nyt kokonaan. Napsinko kenties liian vähän kalaöljyä ja vielä väärässä muodossakin…riittääkö pelkkä E-Epa, sitäkin olen funtsaillut.

    Kaikki niksit ja vinkit enemmän kuin tervetulleita! Saattaa olla pienestä kii…

    1. Joku mahdollisimman laadukas, ehkä jopa aika luonnollinen kalaöljy, ja riittävä annostus. Moninkertainen siihen nähden mitä yleensä neuvotaan. Tässä kohtaa peukutan Zinzinoa, joka huolehtii jokaiselle oikean, kilpailijoihin verrattuna huomattavan korkean annostuksen, painokilojen mukaan.

      D-vitamiinia sen kanssa, suosittelen ja suosin Carlsonin 4000IU, jossa mukana hieman omegaa (D on siis siellä missä sen kuuluu olla eli kalaöljyn seassa), ja lisäksi osa Deestä on peräti kalasta eikä ainoastaan synteettistä. Tai sitten se Thornen D/K2 voi olla hyvä, iisi ja edullinen ottaa runsaan kalaöljyannoksen kera. D-viskua tosiaan kannattaa napata reilusti, ja niin että taatusti imeytyy. Tasot kannattaa tässä tapauksessa hilata jopa satasen korkeammalle puolelle, tai ainakin yli kahdeksankymmenen, siinä missä normisti Suomessa suositellaan vain 40-80 nmol /l

      Aloe Vera on parhaimmillaan loistava; mitä merkkiä käytät?

      Silicum Tonic on upea lisä:
      http://hidastaelamaa.fi/2013/11/terveen-elaman-puolesta-pii-vahvistaa-suolistoa-ja-luustoa/

      Ja jos jaksaa vähän säätää, tuskin se glutamiinikaan huonoa tekee. Tämä on listasta ainoa ja ensimmäinen, joka ei maistu erityisen hyvälle; kaikkia näitä muita todella tekeekin mieli ottaa, kun laatu on kunnossa.

      Täällä on aika täydelliset ohjeet vatsan korjaamiseen:
      http://biohakkerit.fi/kirja/ravinto-kirja/

      Ja täällä vielä kattavammat:
      http://biohakkerit.fi/2015/08/28/olli-sovijarven-verkkovalmennus-alkaa-vatsa-kuntoon/

      Kuulin kerran hauskan tarinan, että joku oli jo odottamassa leikkausta saman vaivan takia; kaveri printtasi hänelle Nutrixin, ja leikkausta ei tarvittukaan koska tulehdusta aiheuttavat keinosafkat vaihtuivat aitoihin:
      http://biohakkerit.fi/files/2014/05/nutrix.pdf

      Pari korjausta vaan tekstiin:

      – agevesiirappia en enää suosittele; laatu on jo pitkään ollut jotain muuta kuin sen väitetään olevan

      – luomuakin tärkeämpää tänä päivänä on lähiruoka ja satokaudet:
      http://www.satokausikalenteri.fi/ – eikä markettiluomu ole lähellekään korkein standardi, ja kaikkein vähiten edullinen… Etenkin luomulihan sijaan suosittelen nykyään vahvasti lähi-/niitty-/villilihaa, ja lihaakin tärkeämpiä sisäelimiä ja oikeastaan aikkea muuta kuin lihaa mitä siinä eläimessä on.

      Muillekin lukijoille, jos kuulet työstäni nyt ensikertaa, Nutrix toimii edelleen alkujohdantona tähän maailmaan, perusoppaana ruokakauppaan ja strategiakarttana helppoon eli luonnon mukaiseen elämänmuutokseen.

      1. Moi Olli!

        Isot kiitokset vinkeistä, etenkin tuo Nutrix oli minulle uusi juttu.

        Kysyit mitä Aloe Veraa käytän. Käytän LR:n Aloe Vera hunajaa, mielestäni siitä on ollut suurin jeesi. Sen aloitettuani ainakin kortisonit jäi pois. http://elataysilla.com/aloe-vera-geelijuomat/ Sitä olen suositellut myös muille suolistosairaudesta kärsiville ja palaute on ollut hyvää.

        Saan jonkun verran yhteydenottoja tuon sivustomme kautta juurikin suoliston ongelmiin ja nyt voin välittää esim. juuri tuon Nutrix PDF:n heillekin. Yhteistyössä on voimaa!

        Tuo maksanhoito vinkki oli myös mainio, kiitos!

        1. Hyvälle näyttää tuo LR Aloe, mielellään maistan joku päivä. Verkosto-aloeissa myös Foreverista olen tykännyt, vaikken sen ainesosaluettelosta niin paljoa tykännytkään mutta itse juoma tuntuu hyvälle, ei mitään mehua vaan kunnon geeliä.

          Hyvä, että verkostofirmoja on noin paljon, koska kilpailu parantaa laatua, valikoimaa ja kustannustehokkuutta niin tuotteissa kuin verkostojen palkkiosysteemeissäkin. Tällä hetkellä niissä on vielä ihan naurettavan tehottomia ristikkäis-insentiivejä sisäänrakennettuna, eli esim. ei palkita tarpeeksi asiakkaiden palvelemisesta mutta sitten keinotekoisella vaatimus-kannustimella koitetaan kuitenkin edellyttää sitä jonkin verran. Tai pakotetaan kaikki erikoistumaan monimutkaisen systeemin saloihin vaikka varsinkin osan olisi aidosti hyvä erikoistua vain asiakaspalveluun. No, kaikkein nopeiten laatua ja tarkoituksenmukaisuutta tässäkin kaikessa nostaa mahdollisimman vapaa kilpailu ja mahdollisimman vapaa kommunikaatio ja koko tämä tiedonvälityksen vallankumous.

          Joo, hieno homma, ilman muuta sopii esitellä! Kunhan muistat varoittaa siitä agave-ansasta… ja ettei markettiluomu ole nykyään monenkaan tuotteen kohdalla kannattavin tai kustannustehokkain valinta, vaan vierestä saattaa saada paikalliskasvattajan >tuplasti tummempia, selvästi tuoreempia sertifioimattomie supermunia 3-osahintaan (true story)

          Hienoa blogaamista siellä, keep going! <3

          1. Pitikin kysyä Ollilta, mitä olet mieltä LR:n tuotteista. Homeopaattini suositteli tätä sarjaa, jota olenkin jo muutaman vuoden käyttänyt, erityisesti Aloe Vera-geeliä (Siveraa, jossa nokkosta), jonka ansiosta mm.pääsin eroon laktoosin aiheuttamista oireista sekä siitepölyherkkyydestä.
            Mutta äskettäin paksunsuolentulehduksen kokeneena, ja perheenjäsenen sairastama krooninen haavainen paksunsuolentulehduksen hoitaminen luonnonmukaisella tavalla kiinnostaa erityisesti. Homeopatialla paranin tulehduksesta ja lankokin pärjää paremmin sairautensa kanssa kun käyttää homeopaattisia tavislääkärin määräämien tavallisten ”myrkky”lääkkeiden rinnalla. Olen ihan vihreä näissä Omega ymv. asioissa, mutta vinkkejä ja neuvoja otetaan erittäin mielellään vastaan! 🙂

          2. Antaa mennä, jos hyvälle tuntuu. Kyllä verkostofirmat hieman yleistäen kautta linjan tekee asiat markettia tai apteekkia paremmin, ja joissain tapauksissa jopa erinomaisesti.

    2. Probiooteissa ihan ykkönen on kyllä Boris-juoma. Ja kotimaiset pientuottaja- tai luomu hapankaalit ja muut pastöroimattomat hyvinvoivista ekosysteemeistä tulevat hapatteet.

      Itse en ottaisi pelkkää E-Epaa laskien vain sen varaan. Oikeastaan en näe pointtia E-tuotteissa kun parempaakin on. Jos haluan eristettyjä omegoita, sitten joku NuTru Zen Omega

      Oman maksani sain joskus aika nopeasti kuntoon vetämällä päivittäin 2 tai joskus jopa kolme kapselia Liver Resque ja samalla yhden kapselin NAC. Maarianohdake (Milk Thistle, silymariini) yhdessä N-asetyylikysteiinin kanssa on Se Juttu.

    3. Hei,
      Tässä sinulle tärkeät aineet tulehduksen ja suolistoflooran hoitoon:
      – Serrapeptaasi-entsyymi (vahva tulehduksia, kystisyyttä ja verisuoniongelmia korjaava entsyymi-valmiste). Ota akuutin tulehduksen aikana ainakin 200.000 ug:n vahvuisena vähintään kerran päivässä
      – Boulardii (laajakirjoinen suolistoflooran hoitaja), ehdoton colitiksen ollessa aktiivisena. Käytä serran kanssa yhdessä. Kun tulehdus helpottaa, käytä boulardiita ylläpitävänä päivittäin yksi kapseli tai muutaman kerran viikossa. Tarpeen mukaan.
      – Maarianohdake (kuten Olli mainitsi, tai myös boldo, mutta ensisijaisesti maarianohdake) maksan hoitoon. Hoitaa myös colitis-lääkityksen helposti aiheuttamaa maksan rasvoittumista. Ota mieluummin uutteena, mutta toki myös kapseli käy
      – Pakurikääpä, ehdoton suomalainen vatsan, suoliston, immuunipuolustuksen, kolesterolin, vireystason etc. tuhattaituri. Solunsuoja.
      – Karin havupuu-uute, solunsuoja, tehokas tulehduksen hoitaja.
      – Mustikkaa maksalle ja vatsalle, ei pidä unohtaa tärkeitä kotimaisia!
      – Frantsilan masumahla
      – Öljyjen käyttö kannattaa tsekata tuntemuksen mukaan tulehduksen ollessa aktiivinen… eivät aina imeydy
      varsinkin, jos maksan kanssa ongelmaa. Myös tarkkana sitrusten kanssa. PH:ta on kyllä hyvä muuten hoitaa, halpa keino on ruokasooda (hyvälaatuinen, esim. steenbergs), vajaa teelusikka lasilliseen vettä pari kertaa päivässä.
      – Boris-juoman ohella helppo ja halpa on käyttää myös maitoheratuotteita, kuten kotimaista vitamolkea, tai toki vogelia, mutta se on kalliimpaa eikä yhtään sen parempaa. Siis hapatetut tuotteet
      – Voit tehdä ihanan suolisto-coctailin pakurista, kauramaidosta, mustikoista ja vaikka loraus sitä aloe-mehua (ota luomua, ja sellaista josta on poistettu aloiini)
      Näilläpä ensi hoito. Mutta suosittelen lämpimästi ottamaan serrapeptaasi + boulardii -yhdistelmää tähän akuuttiin tilanteeseen. Näin kertoilee chronin tautia -sairastavan läheinen ja luontaistuote- ja yrttilääkinnän jonkin sortin ammattilainen. Uskon, että saat näistä apua. Kaikkea ei tarvitse kerralla mättää. Ja ole nyt tässä vaiheessa niiden öljyjen kanssa kohtuullinen, sitten kun suoliston imeytymisprosessit on saatu kuntoon ja ennen kaikkea maksa, niin varovaisesti. Jos öljyä väen vängällä tähän tulehdukseen halutaan, niin MCT-keskipitkä -öljy, joka on imeytyvyydeltään parempi.
      Onnea matkaan ja hyviä vointeja.

      1. !!

        Erityiset peukut tuolle pakurikäävälle: tuttu, edullinen, mukava ja silti tehokas.

        Puhdas-plussalla ainakin luulis olevan toimiva Boulardii:
        http://www.life.fi/Puhdas-Saccharomyces-boulardii

        Serrapeptaasia olen tilannut iherbista:
        http://eu.iherb.com/Enzymedica-SerraGold-High-Activity-Serrapeptase-60-Capsules/6869

        Karin Havupuujuoma kuulemma ollut Kärkkäisellä ihan myyntilistan kärjessä, kuten ilahduttavasti Boriskin:
        https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/karin-havupuu-600-ml-uutejuoma
        https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/boris-3-l-maitohappobakteerijuoma
        Okei, Boulardiikin on siellä hieman edullisempi:
        https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/puhdas–caps-250-mg-30-kaps–saccharomyces-boulardii

  12. Kiitos kattavasta valikoimakatsauksesta! Eräs asia kuitenkin jäi mietityttänään: Mikä sun kantasi on EPA:n ja DHA:n etyyliesteröintiin? Jos kalaöljy on riittävän laadukasta, tarvitaanko sitä (kun käyttöaiheena on ADD-oireiden helpotus ja masennuksen torjunta)? Tolonenhan hehkuttaa kovasti sen puolesta. Itse paransin aikoinaan masennukseni etupäässä Tolosen E-EPA:lla (annostus vaihteli 1 – 6 g välillä elämäntilanteesta riippuen, välillä olin raskaanakin). Toisinaan kokeilin erilaisia halvempia, ei-etyyliesteröityjä merkkejä, mutta ne ei toimineet yhtä hyvin. Leaderin E-EPA oli vähän halvempaa, mutta vaikutti härskimmältä. Nyt olen pitkään syönyt Vitamarin E-EPA/E-DHA:ta, jossa tuntuisi näistä E-alkuisista olevan paras hinta-laatu-suhde (http://www.sinunapteekki.fi/catalog/hankintatukku/vitamar-1000-vahva-epa-kalaoljy-p-3120.html). Mitä mieltä?

    1. Luonnollinen triglyseridimuoto on parempi tai siis paras, tai siis vielä parempi kuin usein ”parhaana” mainostettu E-muoto:

      1. Natural triglyercide oil. This is what you get when you ’squeeze’ the whole fish and extract the natural oil from it. It is the closest to eating fish oil in its natural form, and is highly bioavailable. The drawback of this form is that, because it’s not concentrated, it usually has low levels of EPA and DHA. And because it isn’t purified, it can have high levels of contaminants such as heavy metals, PCBs, and dioxins.

      2. Ethyl ester oil. Occurs when natural triglyceride oil is concentrated and molecularly distilled to remove impurities. The ester form is still in a semi-natural state because it is the result of a process that naturally occurs in the body. The advantage to this form is that it can double or triple the levels of EPA and DHA.

      3.Synthetic triglyceride oil. This form occurs when natural triglycerides are converted to ethyl esters for concentration (as above), but then re-converted into synthetic triglycerides. The original position of the triglyceride’s carbon bonds change and the molecule’s overall structure is altered, which impacts the bioavailability of the oil.

      Take 1.5 times as much of the ethyl ester oils to get the same dose of DHA that you’d get from the natural triglyceride oils. For example, Vital Choice Wild Salmon Oil has 220 mg DHA per serving. To get the same amount of DHA from Jarrow Max DHA, which is an ethyl ester oil, you’d have to take a serving that provides 333 mg of DHA.

      http://chriskresser.com/the-definitive-fish-oil-buyers-guide/

    1. Löytyiskö linkkiä tuotteeseen? En löytänyt googlesta mitään.

  13. Mainitsit Eskimosta että pitäisi ottaa reilusti yli ohjeistuksen. Minkä verran olisi sopiva annos?

    1. Eskimossa lukee ”1 – 3 ml päivittäin ruokailun yhteydessä. (Maustemitta on 1 ml).”

      Sopivampi annos on 3-5 ml.

      En mene takuuseen, että tuotteen antioksidanttisuoja olisi niin kestävä, että suurempikin määrä kestäisi kehossa hapettumatta. Harmi ettei tätä voi kysyä valmistajaltakaan, koska heillä on hyvin todennäköisesti aidon viestinnän sijaan legalese-kieliset vastaukset valmiina joista kukaan ei saa mitään. Onneksi alalle on tulossa yhä lisää toimijoita, joita kiinnostaa todella tämä aihe ja jotka näkevät tässä paljon normibisnestä isomman merkityksen ja innostavamman potentiaalin. Heidät tunnnistaa rakkaudesta keskusteluun, oppimiseen ja jakamiseen, koska asia on niin tärkeä ja siitä löytyy aina uusia puolia; sen voi tehdä vielä paremmin.

      Eskimo ohjeistaa ottamaan 250mg DHA:ta päivässä. 500-1000 voisi olla parempi määrä, joissain tilanteissa jopa enemmän:
      http://chriskresser.com/the-definitive-fish-oil-buyers-guide/

      Kaiken kaikkiaan omegoitakolmosia (EPA + DHA + muut omega-kolmoset) olisi hyvä saada parikin grammaa päivässä. Mikä tarkoittaa pikemminkin viittä millilitraa kalaöljyä, ei yhtä millilitraa. Mutta suurin osa markkinoiden tuotteista on niin kehnoja etten ikinä ottaisi ainakaan kovin reilua annosta päivittäin.

      / /

      Solgarin villilohiöljyäkin suositellaan paketissa ottamaan 2 kapselia päivässä, josta saa vain reilut 200mg EPA ja vajaat 200mg DHA. Kannattaa mieluummin ottaa tuplat, tai pienikokoisellekin 3 kapselia päivässä, niin pääsee edes vähän lähemmäs viittäsataa milligrammaa sekä EPAssa että DHAssa. Ja tosiaan mitä isompi annos, sitä tärkeämmäksi korostuu antioksidanttisuojan merkitys, eli astaxantiini tuskin olisi huono idea samalla. Hyvä idea on noudattaa ohjeita ja ottaa öljyt samalla kun syö tai juo muutenkin jotain rasvaista. Ja lesitiini (tai laadukas juoksevanpehmeä munankeltuainen tai mehiläisen siitepöly) olisi hyvä idea myöskin, koska lesitiini auttaa rasva-aineenvaihdunnassa. Oma lempparitapa Omegoiden ottamiselle on kuuman Bulletproof-Chaijuoman tai muun rasvaisen ihanuuden kanssa aamulla tai aamupäivällä:
      http://tomikokko.com/five-am-coffee/
      http://www.tikis.fi/ravinto/talla-kahvilla-heaat-klo-5-aamulla/

      5AM- ja ties mihin Bulletproof -herkkujuomiin kannattaa lisätä Lesitiiniä niin niistä tulee vielä ihanampia. Ruokalusikallinen on sopiva, itse tykkään laittaa jopa hieman kukkurallisen, joskus aika reilustikin kukkuraisen…

  14. Ihan mielettömästi tietoa ja ihanaa kun jaksat vastailla ihmisille ja auttaa. Todella hienoa Olli. 🙂 Tästä sai hirveästi hyvää tietoa, nyt vain surffailemaan iHerbiin ja mietimään seuraavaa tilausta ja entistäkin parempia olotiloja! Kiitos ja hyvää loppuvuotta sinulle Olli 🙂

    1. Oi, kiiitos 🙂 Seuraavassa postauksessa voitaisiinkin mennä tarkemmin tärkeimpiin tuotteisiin mitkä minulle ja lähipiirille on ihan must. Magnesium, kalium, sinkki, jodi, msm… B12 ja muut B-vitamiinit (elämäntavassa joka polttaa niitä paljon). Ihanat rasvat, juomat, probiootit; suola ja mausteetkin. Ja millä helpoilla ratkaisuilla saa nyky-talotkin tukemaan terveyttä sen sijaan että veisivät sitä.

      Ihanaa, ettei enää tarvitse niin paljoa tilata iHerbista, vaan Suomeenkin on tullut laadukkaita ja silti kustannustehokkaita tuotteita kuten Puhdas Caps (tai onko se nyt Puhdas Plus vai Puhdas+), ja superfood-markkinoilla SuperLemon tarjoaa huippulaatua edulliseen hintaan niille jotka tietävät. Kärkkäinen tulee todennäköisesti ensi vuonna tarjoamaan vähintään yhtä hyvää ja jopa vielä edullisemmin. Ihan hirmu kiinnostavia asioita tapahtumassa alalla juuri nyt ja ensi vuonna, ja haluan olla mukana oppimassa ja sitten myös kertomassa mitä tosi siistiä meneillään ja miten tästä voi jokainen hyötyä.

      Suoraan sanottuna silti kaikkein isoimmin inspiroi Hannun toiminta:
      https://www.facebook.com/gourmetbazarfinland

      – ja kaikki, mitä Tomi Kokko tekee:
      https://www.facebook.com/tomikokkopage
      https://www.youtube.com/watch?v=HlnhA-W3aWw

  15. Kiitos kattavasta omega-infosta

    Sitten ihan käytännön asioita olisin kysellyt. Eli tuota Zinzinoa-se siis tilataan nimenomaan tuolta iHerbista? Kuinka isoja määriä sitä uskaltaa tai on kannattavaa kerralla tilata?

    Riittääkö vitamiinilisäksi mistä vaan ostetut d-vitamiinit (nykyään saa ruokakaupastakin) ja mitä muita lisiä suosittelit?VAI suositteletko jotain tiettyä vitamiinimerkkiä (taisit mainita Thornen? Saako sitäkin iHerbista?) Mikä merkitys sillä K2 on? En ole aiemmin kuullut edes siitä?

    1. Zinzino vaatii jälleenmyyjän/edustajan; sitä saa ainakin:

      Ilonalta

      Kirsiltä

      – Tampereella Antti

      – Joensuussa Weera

      Valitse kaunein ja laita viestiä, he neuvovat eteenpäin. ”User Experience” voisi olla virtaviivaisempikin, mutta systeemi on vielä nuori. Sama öljy oli joskus apteekkimyynnissä, muttei liikkunut sieltä, koska vaatii jonkun perustelemaan miksi öljyissä on eroa, joten nyt hommaan on valjastettu kokonainen verkosto.

      1. Lysi-öljy on samaa kuin Zinzino-öljy. On surullista kuinka ihmiset oikeasti menevät tämän firman hypetys-jargoniin mukaan. Kyse on verkostomarkkinoinnista, ja tavoite saada rekrytoitua mahdollisimman monta jalkaa kullekin ’partnerille’. Kyse ei ole tuotteesta, vaan ylälinjalaisten passiivisten tulojen kartuttamisjärjestelmästä. Tietoa löytyy Zinzinosta, kun vähän googlailee….

        1. Pakuriakin saa edullisemmin itse tekemällä, mutta silti moni ostaa Four Sigman instantteja, ja vieläpä hyvin tyytyväisenä. Ja Four Sigman kavereita ei ollenkaan haittaa että osa asiakkaista kasvaa heistä yli ja innostuu harrastelemaan aihetta niin syvästi ettei tarvitse enää heidän apuaan. Mutta ilman Four Sigmaa ei läheskään niin moni tällä hetkellä fiilistelisi sieniä, tai olisi edes kuullut koko aiheesta.

          Niin, onhan se älytöntä että jengi ostaa parinsadan farkkuja jostain erikoisliikkeestä, vaikka marketista saisi ihan samaa kangasta viisi kertaa edullisemmin. Olen kuitenkin ihan satavarma, että Zinzinon ansiosta lopulta paljon useampi löytää tiensä myös luontaistuotekauppojen kalaöljyhyllyille kuin ilman Zinzinoa olisi koskaan tapahtunut. Arvostan isosti firmaa, joka on luonut ”moottorin” joka tällä hetkellä levittää omega-tietoisuutta Suomessakin reippaasti enemmän, paremmin, isommin ja innokkaammin kuin yksikään toinen taho, firma tai järjestö koskaan. Ja toisaalta yksikään tuote ei ole niin hyvä, että se olisi diilinä paras kaikille, kaikilla tulotasoilla, kaikilla aikapreferensseillä, kaikilla eri harrastuneisuuden tasoilla.

          Don’t judge what you only see from the outside, only from one perspective.

        2. Itsekin olen vasta kokemuksesta oppinut, ettei halvimman, tylsimmän ja manuaalisimman palvelun promottaminen olekaan aina ollut optimaalisin strategia maailman muuttamiseen. Sillä saa mukaan vain halvimpia ja niitä joilla on ns. ”liikaa aikaa” säätämiseen. Vaikutusvaltaisimmat saa mukaan promouttamalla premium-palvelua jossa kaikki on tehty mahdollisimman valmiiksi.

          On ihmisiä, joilla on paljon aikaa ja vähän rahaa. Ja sitten on niitä, jotka mielellään investoivat sata euroa säästääkseen aikaa mutta ennen kaikkea vapauttaakseen focusta heidän omaan juttuun jossa ovat ihan älyttömän hyviä, tuottavia ja verkottuneita ja ohjaavat isoja kuvioita, toimivat korkealla tasolla. Sellaisille kaikenlainen säätäminen ja selvittäminen maksaa paljon, ja heille on sitäkin arvokkaampaa löytää maksimaalisen helppokäyttöisiä ja luotettavia palveluita, joissa nimenomaan saa palvelua ja opastusta ihmiseltä.

          Aina kun sanon jollekin menestyvälle yrittäjälle että ”sun kannattais aamupalalla sekoittaa sitä ja tilata tuolta tätä ja sitten miksata niitä noin ja sitten…” ennen kuin ehdin lopettaa lausetta, ne sanoo jo ihan suoraan, että ne ihan sama mitä maksaa, anna mulle se valmis juttu mitä mun ei tarvi miettiä. Koska niillä on jo tarpeeksi mietittävää, ja se miettiminen tuottaa niille paljon enemmän sekä tuhatlappusia että tarkoituksen ja merkityksen toteutumista, elämäntehtävän edistymistä.

          Kaikkien elämäntehtävä ei ole puuhailla ravintojuttujen parissa, eikä kaikkia kiinnosta käydä ensimmäisessäkään luontaistuotekaupassa (joissa suurin osa tuotteista on tosi huonoja anyway, joten asiantuntemattoman ei niihin kannatakaan mennä). Jos he osaavat ostaa sieltä jotain järkevää, se ei ole asiantuntemattoman tai konsulenttien korruptoiman henkilökunnan ansiota, vaan sen kaverin joka kertoo mitä sieltä kannattaa ostaa. Tästä tosin suosittelijalle eli arvokkaan työn tekijälle ei jää senttiäkään, kaikki voitto menee sille luontaistuotekauppiaalle joka koittaa pushata kaikkein korkeimman katteen täyteainepillereitä jotka eivät toimi. Verkostomarkkinointi saattaa potentiaalisesti korjata asiaa ja ohjata tuottoja hieman enemmän siihen suuntaan johon ne kuuluisivat.

          En usko, että Zinzinoa haittaa jos Lysin myynti kasvaa ja jopa moninkertaistuu. Veikkaan että heillä on Lysiin aika läheiset välit, kun bisnestäkin tekevät yhdessä. Veikkaan, että moni Zinzinolainen toivoo että ihmiset tajuaisivat ottaa Lysinsä kanssa ainakin jotain antioksidanttisuojaa. On epätodennäköisetä, että enemmän kuin 10-20% ihmisistä jaksaisi tai osaisi niin tehdä, vaikka asiasta joskus kuulisikin.

          Jos voin maksaa neljäkymppiä kuussa jotain mikä korjaa monta ongelmaa samalla ja antaa paljon energiaa, minun kannattaa maksaa se. Vaikka voisin saada samat tulokset muutenkin teoriassa, mutta käytännössä ei tulisi tehtyä. Autoshipilla on käytännön maailmassa yllättävän iso arvo, kun ihmisillä on tänä päivänä niin paljon asioita mietittävänä ja huolehdittavana. Samoin valmiilla yhdistämisellä on suurimmalle osalle suuri arvo, verrattuna siihen että luontaistuotekaupan lisäksi osaisi vielä metsästää kylän parhaan oliiviöljynkin ja muistaisi aina sekoittaa niitä suunnilleen optimaalisissa suhteissa. Jopa mukana tulevalla mittakupilla ja painon mukaisella ohjeistuksella on aikamoista arvoa suurimmalle osalla. Minäkään en ole ottanut omegaa riittävän säännöllisesti ja riittäviä määriä, vaikka näistä jotain tiedänkin ja mietin näitä juttuja enemmän kuin 99% kansasta.

          Se, mikä on teoriassa turhaa, voi usein todellisuudessa olla hyvin arvokasta. Pikkuasiat. Ihan sama kaverihan minä olen, menin treffeille sitten puhtaissa tai likaisissa vaatteissa. Kuitenkin lopputulos on täysin eri. Pikkujutut ovatkin toisinaan käytännössä yllättävän isoja.

          Hengasin viikonloppuna kaverin kanssa, jonka luennoista maksetaan useita tonneja. Ja kaiken sen tiedon voisi saada netistä ilmaiseksi tai kirjoista edullisesti. Ihmiset eivät ole enää pitkään aikaan maksaneet niinkään ”tuotteesta” tai ”kankaasta”, vaan palvelusta, kokemuksesta, tyylistä, suhteista, kulttuurista ja ajansäästöstä. Tämä on hyvä ymmärtää kun näitä juttuja miettii. Me hifistelijäharrastelijat ollaan sokeita nykypäivän todellisuudelle, minä myös, ja siksi en edes uskalla enää julkaista juuri mitään ennen kuin olen keskustellut siitä jonkun kanssa joka paremmin ymmärtää normaalia arkea ja massamedian ajatusmaailmaa. Kommentit sentään tulevat ilman merkittävää sensuuria 😉

        3. Oletko lukenut sisällysluettelon? Onko Balance pelkkää Lysiä? Onko sinulle esitelty Zinzino yrityksenä? Veikkaan ettei ole, sillä tiedot jotka juuri kirjoitit kertoo ehkä jostain toisesta firmasta…

          1. Ei se Lysiä ole, samalta tehtaalta kyllä mutta erilainen sekoitus: kun vertaat esim. Balancen ja Lysin omega-suhteita (esim. EPA suhteessa DHA:han), huomaat että kyseessä on hyvinkin eri öljy – myös kalaöljyn osalta.

          2. Jos viittaat artikkelin tietoihin, ne on kirjoitettu puolitoista vuotta sitten, enkä juurikaan tiedä, miten yrityksellä nykyään menee.

    1. Ihan mahtavaa on. Kuningas Joni opetti tänä kesänä, että Udossakin erän päivämäärä merkitsee eniten; erityisen tuoreena maistuu super mahtavalle ainakin heti avaamisen jälkeen; vanhempi erä alkaa olla jo jotenkin kitkerämpi. Öljy vanhentuu pullossakin, vaikka olisi kuinka hyvin suojassa valolta, lämmöltä, hapelta ja kaikelta. Kasviöljyt eivät vaan ole erityisen hyviä säilymään, paitsi vahva oliiviöljy säilyy jonkin verran, ja ilmeisesti chiaöljy saattaisi säilyä aika pitkään. Hyvä muistaa, että pellavaöljyn juominenkin on uuden ajan ihmiskoe; ”villipellava” eli Camelina voisi olla parempi ja perinteisempi.

      Udon kylkiäisenä kannattaa ottaa kunnon satsi DHA:ta. Udon sisältämä ALA muuttuu jonkin verran EPA:ksi, huonommin DHA:ksi. Udolla on valikoimissa myös hintavampi Udo’s DHA, mutta sen DHA-annos on miltei mitätön. Ota lisäksi 500mg päivässä DHA-lisää niin toimii:
      Flora DHA (suhteessa edullinen, helppo tilata)
      Opti3, vegetukku, suunnilleen yhtä kustannustehokas ratkaisu, vielä helpompi tilata kotimaasta
      – tosihifi NuTru, Kärkkäisen luontaistuoteosaston uuden valikoimavastaavan henkilökohtainen suosikki.
      superhifi Merriman Labs
      – aina varma Quantum Labs

  16. Hyvää tietoa Olli, kiitos!
    Toivon, että joku City-Terveys tms. toimija ottaisi Omegatestit valikoimaansa. Näin ala tulisi läpinäkyvämmäksi. Olisi tärkeää saada tarkistaa tuotteen toimivuus omassa kehossa.

    1. Niinpä, ja varmasti näin käykin pian. Ilmeisesti naapurimaissa näitä testejä on jo tarjolla yleisemminkin; joku mittaa 11 rasvahappoa, joku 26, ja kaikki ovat suht edullisia, helppoja, nopeita, varsin non-invasiivisia; ei tarvitse varata joka kerta aikaa lääkärille.

      Zinzinolle peukut, että levittävät tällä hetkellä ja välittömimmässä lähitulevaisuudessakin omegatietoisuutta ja rasvatestaus-innostusta enemmän, paremmin ja laajemmin kuin mikään muu porukka, jo ihan kokonsakin puolesta. Ei ole tällä hetkellä mitään Zinzinoa merkittävämpää asiantuntija-organisaatiota omegoiden osalta. Ei tietenkään suurin osa jälleenmyyjistä voi vielä tietää kaikkea aiheesta, mutta ainakin muutama pidempään tehnyt tyyppi tietää, puhuu, opettaa ja kouluttaa erittäin hyvin. Kunhan saavat palkkiosysteemiä simppelimmäksi niin isompi osuus puheesta ja koulutuksesta ja opiskelusta ja jakamisesta voi suuntautua itse asiaan eikä aikuisten liveroolipelin statseihin (vaikka hauskaa toki sekin, mutta aikamoista overheadia kokonaisuutta ajatellen; Steve Jobs sanoi joskus, että jos säästätä kymmenenkin sekuntia koneen käynnistyksestä, säästät maailmanlaajuisesti aika monta elinikää. Sama pätee kaikkeen yksinkertaistamiseen, vaikka byrokraattinen mielenlaatu tykkääkin aina olla hukkaamassa toisten aikaa).

    2. Cityterveydellä pystyy tarkistuttamaan omegat. Ei niin tarkasti eikä edullisesti kuin Balace-Testillä, mutta pystyy kuitenkin.

    1. Miinuspuolena annos on itseasiassa pienin tähän asti näkemäni. Saadaksesi omegan optimaaliset hyödyt, tarvitset kahden kapselin sijaan noin kaksikymmentä. Ja siinä on pureksimista, kuorien ulossylkemistä. Kilohinnaksi tulee noin 470 euroa, joka on korkein tähän asti näkemäni (jos ei lasketa Frezzoria joka meni useampaan tuhanteen, sekä Blue Ice -öljyjä kapseleissa joissa niitä ei kannata ostaa).

      Paljon paremman diilin saat ostamalla vaikkapa Eskimoa mistä tahansa Laiffista. Solgarin villilohiöljyäkin saat Suomesta huomattavasti edullisempaan kilohintaan. Ja villilohi voittaa kaikin puolin parhaimmankin luomulohen.

      1. Kiitos neuvoista ja näkemyksestä! Näin kun asiaan vasta perehtyy niin sitä on yksi jos toinenkin näkökulma mitä ei kerralla älyä tarkastella. Nyt purkki Solgaria testissä 4 kapselin päiväannoksella, katsotaan josko olo muuttuisi 🙂

        1. Uskon, että toimii <3

          Itse pureksin ne Solgaritkin, ja syljen kuoret pois, tai joskus purskein nekin 🙂 Otan yleensä aterian kanssa, vähän kuin kaataisin mitä tahansa laadukasta öljyä ruoan päälle, täydentämään rasvakoostumusta. Haluan todella nauttia omegani.

  17. Zinzino on jääkylmä huijaus. Tuo kuivaveritesti on todettu huijaukseksi, eikä kuivaveritestistä saatavilla arvoilla ole mitään tekemistä näyttöön perustuvan lääketieteen kanssa.

    Lääketiede taas on Omega-suhdeluvusta tätä mieltä (lainaus Long Playn Zinzino-artikkelista):
    ”Suomalaiset ravitsemussuositukset eivät ota kantaa
    rasvahappojen suhteeseen”, sanoo ravinnon turvallisuuden
    professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta.
    Tutkimuksissa ei ole saatu selville, missä suhteessa ihmisen
    kannattaisi nauttia omega 6:ta ja omega 3:a – kumpikin on sinällään
    todettu hyödylliseksi.
    Ja kun rasvahappojen ihanteellista suhdetta ei tiedetä, eivät
    tutkijat tietenkään väitä, että suhdeluvulla olisi jotain tekemistä
    vakavien sairauksien ehkäisemisen kanssa.

    Aika vaarallista, että jaat täällä virheellistä ja tutkimuksiin perustumatonta tietoa ihmisille ja sitä kautta vaikutat negatiivisesti ihmisten luottamukseen lääketiedettä kohtaan. Tällaisten uskomushoitojen kanssa parhaimmillaan ihminen menettää vain rahaa, mutta pahimmillaan homma menee hengenvaaralliseksi, kuten tapahtui tälle syöpään sairastuneelle ja sen kautta julkisuudessa esiintyneelle Jani Kokki-nimiselle tanssijalle. Muista vastuusi, aika moni ihminen lukee näitä blogeja, eikä kaikilla ole kykyä tarpeeksi kriittiseen ajatteluun!

    P.S. En ole lääkäri, enkä työskentele lääketeollisuuden tai lääketieteen parissa.

    1. On lukijoita, jotka ovat kanssasi samaa mieltä – ja sitten on heitä jotka ajattelevat erilailla. Kaikille, jotka ovat jossain siinä välimaastossa, suosittelen katsomaan asiaa molemmilta kanteilta:

      http://www.kemikaalicocktail.fi/2012/12/vahan-vastuuta-marina-heinonen/
      http://turpaduunari.fi/ei-valheita-eika-valikoituja-tutkimusnayttoja/

      ”Professori Heinonen jatkoi halventavaa esitystapaansa nostaen esiin mm. Safkatutkan kirjoittelun, jota hän seuraa aktiivisesti ja nostaa sieltä artikkeleita sitten luennoilleen kevennyksiksi ja vitseiksi, joille voi opiskelijoiden kanssa naureskella. Oman osansa saivat myös luomutuotteet ja nykyvillitykset kuten kookosöljy, jota jotkut hullut laittavat jopa kahviin (muut nauroivat, minä nostin käteni…).

      Kaiken kaikkiaan yhteenvetona professori Heinosen luennosta jäi mieleen se, että lisäaineet ovat turvallisia (niitä on esim. puolukassa), ruoan prosessointi on ruoanlaittoa, hän syö vain lisäaineellista leipää, ihanaa kun ruoka säilyy pitkään, aspartaami ja muut makeutusaineet ovat ok. Olisin odottanut noinkin valistuneen ja korkeassa asemassa olevan professorin asenteen olleen hieman yleisöään kunnioittavampaa. Minulle jäi tosi paha maku suuhun koko esityksestä dissauksineen ja itsestäänselvyyksineen.”

      http://www.terapiakokkausta.fi/terveellinen-paivakotiruoka-espoossa/

      Myös Matti Tolosen radiohaastattelu voi valaista asian toista puolta:
      http://www.radiofinlandia.net/index.php/max-and-the-ducks-show/1422-tohtori-matti-tolonen-max-and-the-duckpin-haastattelussa.html

      Mitä useammalta kantilta mitä tahansa asiaa tsekkaa, yleensä sitä parempia päätöksiä pystyy omaa elämää varten tekemään, etenkin haastavissa tilanteissa. Itse en saanut apua lääketieteeltä ja vielä vähemmän virallisista ravintosuosituksista, joten aloin suosimaan sitä mistä virallinen taho ei sanallakaan mainitse, eli tuoreutta, ravinnetiheyttä, jossain määrin jopa aitoutta ja tietynlaista perinteisyyttä. Uskon aikalailla siihen mitä Michael Pollan sanoo, että keskimäärin ihmiset ovat parempia kokkeja kuin teollisuustehtaat.

      Sinulle, joka haluat tiukkaa tiedettä, arvostat argumentoinnin tarkkuutta ja äärimmäistä perusteellisuutta, kannattaa tsekata Biohakkerien toimintaa:
      http://nyt.fi/a1305753825865
      http://www.goodnewsfinland.fi/feature/teemu-arina-hakkeroi-itsensa-kuntoon/
      http://www.radionova.fi/ajankohtaista/uutiset/Teemu-Arina-kertoo-vinkit–Nain-parannat–elamanlaatuasi-biohakkeroinnin-avulla-33774.html (loistava haastattelu)
      http://biohakkerit.fi/kirja/ravinto-kirja/

      Tänään tapasin kaverin, joka piikittää itseensä kuukaudessa noin 5000 eurolla interferonia. Se, että kustannus on ulkoistettu ”yhteiskunnalle” eli jokaiselle työtä tekevälle & tuleville valtionvelkojen maksajille, ei tee piikittämisestä sen vastuullisempaa tai turvallisempaa. Äitini, joka teki pitkän uran lääkärinä, teki aikanaan ihan samaa, silloin hinta taisi olla vain ~3000€ kuussa, ja pääsi suht nopeasti puhe- ja liikuntakyvystään eroon. Paraneminen alkoi vasta piikittämisen loputtua ja uskomushoitoihin kuten ravitsevampaan ruokaan perehtymisen myötä. Tässä lääkäri, joka paransi oman ms-tautinsa selvittämällä mitä ravinteita mitokondriot ja hermosolut tarvitsevat ja mistä se myeliini suurinpiirtein rakentuu, tai siis mitä ovat ne pahimmat puutokset nykysafkassa ja kuinka saada ne yhä ruoasta:
      http://chriskresser.com/treating-ms-and-autoimmune-disease-with-dr-terry-wahls/

      Wahlsin MS oli siis jo aika pitkällä, paljon pahempana kuin minulla koskaan. Ja silti selvisi. Ja oli ehtinyt saada jo seitsemän vuoden ajan parhaita allopaattisen nykylääketieteen hoitoja, päätyen vain vuosi vuodelta pahempaan kuntoon. Vasta ravinnetiheämpi ja paremmin balansoitu tuoresafka auttoi, ja ohjeet ovat lopulta hyvin maalaisjärkeenkäypiä. Toisin kuin Marina Heinosen lisäainesuositukset. Joko Marina ei tiedä tai ei halua tietää, että safkan lisäaineita ei uuteta puolukasta tai sitruunasta, vaan ne tehdään kiinassa myrkyllistä aspergillus niger -hometta rääkkäämällä, ja sitten ainakin jossain määrin ”puhdistamalla”. Ja sitten ihmetellään miksi jengi saa allergiaoireita E-koodatusta ”siruunahaposta” vaikkei sitruunan kanssa olisi mitään ongelmaa.

      En usko, että on järkevää poistaa ruoasta ravinteet eli maku- ja väriaineet ja sitten lisätä tilalle synteettiset myrkkyhomeista uutetut lisäaineet. Mutta kukin tavallaan.

      En myöskään usko, että meidän kannattaisi syödä yhtäkkiä 10 tai 20 kertaa enemmän inflammatorisia omega kutosia kuin tulehdusta rauhoittavia kolmosia, jos tiedetään satavarmaksi että niittylihassa, villikalassa ja muussa perinteisemmässä safkassa ne ovat paljon paremmin balanssissa. Enkä myöskään usko, että se vähä omega kolmonen mitä saadaan, kannattaisi käristää tai muuten hapettaa muotoon joka tiedetään ihmiselle haitalliseksi (esim. uudelleenlämmitetty keskuskeittiösafka).

      Kuivaveritesti on varmasti todettu huijaukseksi nettipalstoilla. Jos luet oikein tarkasti nettipalstoja, siellä on mm. Matti Nykänen todistettu avaruusolennoksi. Tästä voi tsekata, ketkä käyttävät saman labran palveluita:
      http://vitas.no/about-us/our-customers
      Sieltä näyttäisi nopealla vilkaisulla löytyvän Zinzinon lisäksi mm. Oxford, Cambridge ja Oslon yliopisto.

      Jossain foorumilla luki, että mistä voidaan tietää että testi oikeasti menee tuonne Vitas-labraan? Ja/tai mistä voidaan tietää, ettei sitä joku peukaloi ja heitä numeroita hatusta, vaikkapa niin että toinen testi näyttäisi aina parempaa tulosta kuin ensimmäinen? No siitä, että testit lähtevät anonyymeina (jos niin haluat), eikä sinun tarvitse ilmoittaa onko testi ensimmäinen vai toka. Jos ilmoitat, he käyttävät tätä dataa tarkentaakseen tilastoja ihmisten keskimääräisestä omegasuhteesta eri maissa. Ei täydellinen menetelmä, koska jokuhan voisi ihan piruuttaan antaa heille vääriä tietoja, mutta vähintään sama ongelma on kaikessa muussakin ravitsemukseen liittyvässä seurantatutkimuksessa.

      Testit eivät mene Zinzinon kautta; kukaan Z-tyyppi ei siis koske niihin missään kohtaa.

      En pidä Zinzinoa maailman parhaana juttuna; Z on yksi taho joka tekee tällä hetkellä arvokasta työtä ja jotka ansaitsevat tämänhetkistä mainettaan parempaa, eivätkä itse ymmärrä julkisesta viestinnästä juurikaan. Ruotsalainen pörssiyhtiö, tekee jotain virallisia videoita jotka eivät anna kellekään mitään. Toisaalta pörssiyhtiötä ohjaa tänä päivänä sellainen määrä lakikoukeroita, että Jorma Ollilankin sanotaan sanoneen, ettei nykySuomessa (tahi -ruotsissa) voitaisi enää rakentaa tyhjästä sellaista menestystarinaa, koska byrokratiaa on vaan niin paljon ja ”kaikki kiva kielletty” tai miten se sanotaankaan. Zinzinossa on ihan liikaa turhaa byrokratiaa ja ihan liian vähän aitoa ja aidosti anteliasta kommunikaatiota ulospäin. Mutta saman voisit sanoa mistä tahansa virallisesti listatusta pörssiyhtiöstä, jota ohjaa pääasiassa lakiosastot ja pykälien vaatimukset. Sen tiedän, että jonkun on aika tehdä jotain tälle omega-asialle: tarjota jotain valmiimpaa, kätsympää, riittävää painokilojen mukaista annosta, autoshippiä niin ettei se unohdu ensimmäisten joukossa, riittävää laatua jotta sitä juo mielellään, sekä riittävää antioksidanttisuojaa ettei se aiheuta eltaantuneita röyhtyjä heti kun ruoansulatus alkaa hoitaa hommaansa. Tässä mielessä Zinzinolla ei ole edes kilpailijaa tällä hetkellä, jolla olisi potentiaalia vaikuttaa niin laajasti ja positiivisesti sekä omegatietoisuuden leviämiseen, että konkreettisiin tuloksiin koko kansan osalta. Zinzino tulee tekemään siitä työstä ja tuloksesta jokatapauksessa vain murto-osan, mutta voi olla sitäkin tärkeämpi katalysaattori ja alkuunpanija siinä, että viiden vuoden päästä tai jo aiemminkin meillä on ns. ”joka kodissa” oikeasti toimivat omegat ja niitä osataan ottaa oikea määrä, ne eivät ole härskiintynyttä laatua, ne maistuvat hyvälle ilman keinoaromeitakin, ja niissä on riittävän toimiva antioksidanttisuojaus mahahappojakin varten. Mahdollisesti vielä rasvaliukoiset vitamiinitkin mukana, riittävällä annostuksella ja riittävän luonnollisella laadulla. Ja lopullinen tavoite on tietenkin se, ettei omegalisiä lopulta enää edes tarvita, kun pellot vaihtuu niityiksi ja metsälaitumiksi. Sitä odotellessa ja siihen tähdätessä autan niitä jotka merkittävimmin voivat vaikuttaa ensiaskelten etenemiseen.

    2. Perusteellimmin asiaan perehtynyt laittoi infopläjäyksen:

      ”Pohjosmainen ministerineuvosto on linjannut omega3:n minimitarpeen ja todennut että omega3 ja omega6 -rasvahapot ovat kaikille ihmisille välttämättömiä joka päiväisessä ravinnossa:
      http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:745789/FULLTEXT01.pdf

      Kyseinen ruokavaliosuositus sisältää kaikki lähteet ja tutkimukset joihin siinä viitataan ja siinä puhutaan muun muassa lisääntyneestä riskistä sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diapetekseen, iho-oireisiin, aivojen toimintaan, sikiön kehitykseen ja moneen muuhunkin vaivaan.

      Kukaan ei voi sanoa onko juuri sinulla hyvät tai huonot arvot tai tarvitsetko sinä ruokavalion muutosta tai jopa lisäravinnetta purkista, koska jokaisella on yksilöllinen ruokavalio ja yksilöllinen keho joka imeyttää yksilöllisellä tavalla ruoka-aineita. Sitä varten testaaminen on parempi tapa kuin olettaa että ei tarvitse mitään tuotetta tai popsia satunnaisia tuotteita mutu-tuntumalla.

      Se mitä kukakin syö, on sitten jokaisen oma asia, ja sitä, saako ihminen kuinka paljon mitäkin rasvoja voi sitten testata verikokeella vaikkapa omassa sairaalassaan tai sitten vaihtoehtoisesti antioksidanttiklinikalla tai vaikkapa Zinzinon myymällä testillä, kukin oman halunsa mukaan.

      En tiedä onko kyseisen yrityksen markkinoima tuote juuri kyseiselle henkilölle paras, mutta sen verran uskallan sanoa että valtaosalla ihmisistä on tarve syödä jotain omega3-lisäravinnetta, koska harva meistä syö 100 grammaa tuoreena hankittua tai pakastettua vapaana kasvanutta rasvaista kalaa joka päivä riittävän hellävaraisesti valmistettuna, ja tästä asiasta on hyvä puhua ääneen jotta ihmiset saavat tarpeellisen tiedon voidakseen päättää miten haluavat ongelman ratkaista.”

    3. Vielä pari lainausta huomattavasti Marinaa autoritaarisemmista lähteistä:

      ”Interestingly, some recommendations have been made on the basis of the ratio of n−6 to n−3 fatty acids (Figure 2⇓). For example, the World Health Organization has recommended a ratio of n−6 to n−3 fatty acids of 5–10:1 (37). Sweden has recommended that this ratio be 5:1 (38), and Japan (39) has recently changed its recommendation from 4:1 to 2:1 (W Lands, personal communication, 1998).”
      http://ajcn.nutrition.org/content/71/1/179S.full

      ” In general, grass-fed animals accumulate more omega-3 than do grain-fed animals, which accumulate relatively more omega-6.[77] Metabolites of omega-6 are more inflammatory (esp. arachidonic acid) than those of omega-3. This necessitates that omega-6 and omega-3 be consumed in a balanced proportion; healthy ratios of omega-6:omega-3, according to some authors, range from 1:1 to 1:4 (an individual needs more omega-3 than omega-6).[78] Other authors believe that ratio 4:1 (when the amount of omega-6 is only 4 times greater than that of omega-3) is already healthy.[79][80] Studies suggest the evolutionary human diet, rich in game animals, seafood, and other sources of omega-3, may have provided such a ratio.[81][82]”

      https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid

      Hyvinvointipiireissä jengi yleensä tähtää noin 2:1 tai ainakin alle 4:1. Joku Dave Asprey oli saanut omansa peräti 1,5:1, välttämällä varsin aktiivisesti myös kutosia, vaikka avocadoja syökin huoletta. Ja edelleen, väestökeskiarvot niin Suomessa, Pohjoismaissa kuin etenkin Jenkkilässä ovat tänä päivänä jopa selvästi 10:1 tulehduksellisemmalla puolella.

  18. Hei, Olli.
    Minä olen käyttänyt Frantsilan Optimi Omegaa siinä pitäisi olla 3 ja 6 suhteessa 1:1 miksi mielestäsi kalaöljy on parempi, puuttuuko kasviölystä jotain? Kiitollinen olisin vastauksesta. Ystävällisin terveisin: Jeannette

    1. Kasviöljystä puuttuu ”pitkäketjuiset omegat” eli EPA ja etenkin DHA. Keho pystyy rakentamaan näitä elintärkeitä pitkäketjuisia omegoita myös kasvikunnan ALA-omegasta; naiset yleensä paremmin kuin miehet. Mutta jokatapauksessa EPA- ja etenkin DHA-määrät tuppaavat jäämään hieman pieneksi jos niitä ei saa suoraan ja ehjässä muodossa, ja hyvin antioksidanteilla suojattuna niin etteivät ne eltaannu pilalle myöskään mahassa ja edes suolistossa.

      Frantsila on ihana merkki, ja olen tykännyt tuosta öljystä. Kasveissa ja myös kasviöljyissä on paljon hyvää, silloin kun hommaa tehdään rakkaudella siemenestä pulloon ja keittiöön saakka. Erityisen ihanaa tuossa öljyssä on herkkien öljyjen suojaksi uutetut ”antioksidanttiset, runsaasti klorofylliä ja karotenoideja sisältävät luomuyrttiuutokset.”

    1. Hmm, en löydä googlesta kyseistä merkkiä.

      Tarkoititko B’Nature? Kyllä kaikki mitä Ekolo myy, on jollain tapaa spesiaalia ja keskimääräistä parempaa, myös tämän alan standardeilla.

      Vai sittenkin B nature?

      1. Jos tarkoitit Ekolon myymää B’Nature Omegaa, niin en pidä pellavaa parhaana omegan lähteenä. Heikko antioksidanttisuoja, ja puuttuu kokonaan EPA ja DHA. Tässä tuotteessa lisäksi vielä pieni annostus – vaikka toisaalta isompikaan annostus ei riittäisi varsinkaan DHA-tasojen nostoon ehkä parhaalla mahdollisella tavalla, ja isolla annostuksella myös antioksidanttisuojauksen merkitys korostuisi entisestään, koska isompi määrä herkkää ja huonosti suojattua omegakolmosta kehossa on vielä isompi haittatekijä hapettumisen kannalta. Siksi(kin) omegat kannattaa ottaa ”tehokkaasti” eli saada vähän pienemmästäkin määrästä se EPA ja etenkin DHA mitä ne hermot, silmät ja solukalvot todella haluavat (ja tänä päivänä erityisesti kaipaavat).

        Jollekin kehotyypille pellava voisi jonkun teorian mukaan olla kyllä aika hyväkin juttu:
        http://www.dadamo.com/typebase4/depictor5.pl?167
        http://www.dadamo.com/typebase4/depictor5.pl?168

        Jokatapauksessa tässäkin kannattaa purra kapseli auki, niin keho saa sen maku- ja koostumusinformaation kuten kuuluu. Jos tuntuu hyvälle ja keho oikein kaipaa sitä, silloin varmaan aika hyvä juttu. Jos tulee kauheita eltaantuneita ”kalaröyhtyjä”, ei ehkä sitten teekään mieli enää samalla tavalla.

        1. Kiitos vastauksesta! Mitenkäs muut kyseisen merkin tuotteet ovatko mistään kotoisin? Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

  19. Ihan kiinnostava teksti, vaikka ite oon aika varovainen kovin pitää pitkälle menevien tulkintojen kanssa, ainakaan blogilähteisiin perustuen.

    Ite oon tykännyt Opti3:sta, se on suoraan levistä saatu vegaaninen valmiste, josta itelleni tuli hyvä fiilis.

    Ja karitsan maksa ei ole mikään lisäravinne, se on karitsan elintärkeä sisäelin.

    1. Hyvä pointti; se oli minulta vähän ”jekku” tapa viitata siihen ajattelutapaan, että yleensä lisäravinne on sitä parempi, mitä lähempänä se on ruokaa tai jopa kokonaista ateriaa, joka on tavallaan se kaiken ”supplementoinnin” Gold Standard, jos katsotaan imeytyvyyttä, biosaatavuutta, mutta ennen kaikkea tunnettujen ja toistaiseksi tuntemattomien ainesosien ja muiden vaikuttavien tekijöiden yhteisvaikutuksia, ja tarkoituksenmukaista yhteispeliä kehon kanssa. ”Ruoka olkoon lääkkeesi”, ja kuten Terry Wahlskin toteaa, on parempi ottaa ruoasta jos sen voi sieltä saada. ”Luonnollinen” on tosin tänä päivänä vähän vastaava ideaali kuin ”puolueeton”; kumpaakaan ei ole olemassa vaikka lähelle voi päästä, eikä kumpikaan ole aina edes tärkein kriteeri toiminnan kokonaisvaltaiselle kannattavuudelle.

      Omalla kohdalla olen päätynyt tällä hetkellä valitsemaan:
      – superfuudeista jotain mitkä tuntuisivat tällä hetkellä toimivan
      – lisäravinteista sekä ’luonnollisempaa’ osastoa että myös tehostetumpaa ääripäätä; on kokonaisia uutteita ja sitten on Futmed-suihkeita joissa vaikuttava aine ei muodosta edes kokonaista molekyyliä – ja jotain siltä väliltäkin kuten mahdollisimman bioaktiivisia mutta kuitenkin täysin synteettisiä B-vitamiinimuotoja.

      Täältä voit jo alustavasti tutkia meidän tämänhetkisiä keittiökaappeja, ja me autetaan jos haluat tietää jotain spesifiä, vaikka kokonaisen tuotesuositussivun aikaansaaminen kestää näillä näkymin vielä ensi vuoteen:
      https://www.facebook.com/olli.posti/posts/10153430123938500
      https://www.facebook.com/erkki.palviainen/posts/10156222973600048

      Me myös kuunnellaan, kun on joku spesifi parannus-ehdotus tai kehitysidea. Kuinka voimme palvella paremmin? Pistä pari referenssiä, missä asiat tällä hetkellä tehdään tasokkaammin niin me napataan vaikutteet mukaan kehityskeskusteluun.

      / /

      Opti-kolmosta en ole testannut, mutta veikkaan että samaa fiilistä kuin NuTrussa tai muissa hifeimmissä vegaani-omegoissa; sellanen ultra puhdas tunne suussa, ja rakenne niin silkkinen, kuin se imeytyisi jo melkein limakalvojen läpi suoraan. Ainoana pikku miinuksena vege-omegoissa näen hinnan, joka nousee korkeaksi jos ottaa todella kunnon annosta ja säännöllisesti, ja lisänä ehkä mielellään kylkeen vielä jotain extra antioksidanttia ja parhaassa tapauksessa rasvaliukoisia vitamiinejakin.

      Siitä on ollut viime päivinä monien kanssa puhetta, että pillerit yleensä nostavat hintaa ja laskevat laatua. Siksi suosittelen mieluusti D- ja K2-vitamiiniksi tuota Thornea; se on suunnilleen ilmaista, koska sitä ole tarvinnut puristaa pillereihin tai valuttaa kapseleihin. Aika vähän tulee enää tilattua tabuja; enemmän suihkeina, tippoina, jauheina, jopa rasvana iholle. Parempaa ja edullisemmin, ja määristä ei tarvi säästellä. Ja runsaampien määrien kanssakaan ei tarvi avata kymmentä kapselia vaan pääsee paljon helpommalla. Samasta syystä en esim. osta maca kapseleita (joita saisi availla kourallisen), vaan ostan hyvän makuista jauhetta ja isossa pussissa.

      Juuri koskaan en ainakaan syö kapseleita, vaan joko puren ne auki, tai jauhekapseleiden tapauksessa avaan sisällöt juomaan ja heitän kapselikuoret pois. Lisäravinteissakin olen huomannut, että kun keho saa makuinformaation ja muun suutuntuman, se alkaa ihan spontaanistikin signaloimaan että nyt tekisi mieli tuota B-vitamiinia tai lisää maggua. Ei tarvikaan syödä ohjelman mukaan, voikin syödä yhä vapaammin kehon mukaan. Siihen vielä Kirsin ilmaiset kotitestit (ainakin Heidi Harjun Uusi Päivä -kirjassa ohjeistettuna) niin alkaa jo aika kivasti pärjätä supplementtienkin kanssa. Tärkeintähän siinä lopulta on se mittaaminen ja tunnustelu. Vain sillä voi varmasti löytää ne tuotteet, jotka itselle toimivat, ja joille juuri omassa kropassa on tarvetta, jopa enemmän kuin mitä ravinnosta tulee saaneeksi.

    2. Henkilökohtaisesti törmäsin 2004-2005 siihen tosiasiaan, että silloin en vaan mitenkään löytänyt mitään parannus-ohjeita tai rohkaisevia ratkaisuja tieteellisen- tai virallisenpätevästi perustelluista lähteistä, joten jouduin turvautumaan sumeaan logiikkaan, salapoliisityöhön ja oikeustieteelliseen argumentointiin, mukaanlukien aihetodisteet silloin kun täysin vedenpitäviä johtolankoja ei ole tarjolla.

      Edelleen monissa tai siis yleensä jopa kaikkein kiinnostavimmissa asioissa tilanne on aika sama. Hifeimpiä artesaanituotteita ei vaan ole tutkittu vielä kymmenen miljoonan euron plasebokontrollitutkimuksissa, jos firman liikevaihtokin on vasta on satatonnia. Pioneerityö onarvailua, testailua, uncharted territorylla liikutaan aihetodisteilla, johtolangoilla, vielä rohkeampien pioneerien kokemuksella, ja pitkään asiaa intohimolla tehneiden ja luottamus-asemaansa ansainneiden sanomisia cross-referenssaamalla. Ei siis niitä joiden asema perustuu valtaan tai/eli viralliseen asemaan, vaan niiden sanomisia joilla valtaa ei ole ja jotka sen positiivisen vaikutusvaltansakin menettäisivät nopeasti jos kohtelisivat sitä huolimattomasti.

      Kyse on myös ajankäytön optimoinnista ja realiteettien huomioinnista. Yksi ihminen ei ehdi kaikkea, ja kun tavoitteena on löytää tämän eliniän aikana tai siis jo tässä markkinatilanteessa relevanteimmat tuotteet ja muut ratkaisut, valitsen kuin liiketoiminnassa, eli riittävän suora tie riittävän luotettavaan lopputulokseen. Yes, I have to make that judgement, ja kokemus, mentorien opetukset ja tiimin sisäinen kehityskeskustelu kehittää sitä tatsia valita paremmin.

      Liike-elämässä harrastetaan yllättävän paljon huuhaata. Koska siellä tulos merkitsee enemmän kuin metodologiseen puhdasoppisuuteen yli-invesotiminen. Siellä tiedostetaan akatemiaa paremmin resurssien, ajan ja huomiokapasiteetin rajallisuus, ja etsitään optimaalista kokonaisstrategiaa, ja vältetään yli-investoimista siinä vaiheessa kun tarkkuusinvestoinnin tuplaaminen pienentäisi erehtymisen riskiä enää turhan minimaalisesti.

      Toki uran edetessä saa yhä paremmin valita kaiken ja molemmat, koska verkostoon tulee lisää luotettavia käsivarsia, joilta voi lainata, oppia ja kysyä yhä tehokkaammin. Käytössä olevat hyvän työn tekemiseen tarvittavat resurssit kasvavat, vaikkei niitä omistaisikaan.

  20. Kiitos todella päräyttävästä infopaketista!
    Mitä öljyä suosittelisit 15 vuotiaalle, crohnin tautia sairastavalle tyttöselle?
    Oisko jotain sellaista suht helppoa, mitä voi syödä ihan pitkiäkin aikoja?
    D:n ottaa suihkeena. Ainut valmiste, joka imeytyy hyvin,mikä on löytynyt tähän mennessä.
    Kohtuullisen paljon se on syönyt muitakin lisäravinteita. Mutta vähensin, koska maksa-arvot alkoi nousta.
    Nyt syö D, boulardii, maitohappobakteeri, k2, valkosipuliöljyä, sinkki.

    1. Varmaan joku perus Eskimo voisi hoitaa homman.

      D-vitamiini ilman muuta; yksi kaveri pääsi Crohnistaan vaihtamalla perus D-vitamiinin erityisen hyvin imeytyvään versioon. Ja ottamalla sitä erityisen laadukastakin valmistetta 100 mikrogrammaa päivässä.

      Piihappogeeliä suosittelen ilman muuta:
      http://hidastaelamaa.fi/2012/11/terveen-elaman-puolesta-piigeeli-on-balsamia-vatsallesi/

      Ja ennen kaikkea luuliemiä, kalanpääkeittoja, tai kokonaista kanasoppaa nahkoineen – tai vähintään jotain kollegeeni- tai gelatiinivalmistetta.

      Probiooteissa tykkään tällä hetkellä eniten Biomedista, ja kotimaisesta Boris-juomasta. Kombuchaa käytän kätevänä ruoansulatus-apuna, eli ruokajuomana. Joskus jopa Karma-merkkistä kefiiriä.

      Yksi parhaita vatsan parantaja saattaa olla ternimaito – runsaina annoksina. Glutamiini-aminohappoa voi ottaa pienikokoisempikin muutamia grammoja, jopa parikin kertaa päivässä.

      E-vitamiinista voi olla erityistä apua myös, ja maksaa kannattaa syödä joskus, vaikka edes kerran kuussa.

      Siinä ideoita, joista varmasti pienikin osa jo riittää paranemiseen, mutta hyvä olla näitä keinoja varastossa, joita voi pinota toistensa päälle niin kauan kunnes homma on kunnossa. Eniten uskon, että saatte apua luu- ja muista gelatiinipitoisista liemistä ja keitoista. Laadukkaista aineksista.

  21. Osaatko Olli sanoa että jos perhe tutulla on ollut aivoverenvuoto ja kuulemma pelastu kun hemoglobiini ollut välillä 130-135 ja veri on ollut paksumpaa eli jos omega 3 ohentaa verta niin se voi olla vaarallista?

    1. Jos oikeesti aivoissa tollanen juttu, niin sillon minimoisin kyllä omegat ja juurikin paksuntaisin verta. Ittellä oli toissakeväänä ja pari kertaa sen jälkeenkin tilanne jossa luulin saaneeni saman jutun, se oli mega pelottavaa, ja eka ajatus oli että ainakin omegat kokonaan pois. Ja jostain K-vitamiinia.

      1. Mikäs tämän päivän paras Omega-valmiste? Ite oon tykästynyt Puhdas+ Premium Omega + vahva dha. Jos kehossa tulehdusta niin ei Omega vai miten se meni?

  22. Suurkiitos! Ruokavalio tytöllä on gluteeniton, makeuttamaton (ei kestä hunajaakaan) ja hiivaton. Maito oli tosi pitkään poissa, mutta nykyään syö joskus.
    Melko lailla paleo tyyppinen ruokavalio, tällä hetkellä.
    Tyttö on ollut varsin herkkä suolistoltaan. Muistan kun ostin sille luomunautaa Prismasta, eikä käynyt.
    Noh, vaihdoin lihan niitty ruokittuun, luomu agnusnautaan… Ei mitään oireita 🙂
    Lihalla ja lihalla on ihan selkeesti eroa 😉
    Nykyään ruokavaliota on pystytty monipuolistamaan, kun sietokyky on parempi.
    Tuossa pari vuotta sitten hän oli tosi huonossa kunnossa ja lääkärit ehdotti ainoana vaihtoehtona, biologisia lääkkeitä. Siihen mennessä tyttö oli jo syönyt kortisonia ja sytostaatteja + perus suolisairaan lääkkeet.
    En suostunut. Löysin sitten loistavan homeopaatin , jolle tytön vein.
    Homeopaatti oli hoitanut tyttöä vasta 3 viikkoa, kun kaikki arvot palautui normaali ihmisen normaali arvoiksi! 😀
    Tuohon ei länsimainen lääketiede olis tuskin koskaan pystynyt.
    Nyt tyttö on edelleen voinut olla ilman lääkkeitä, toivottavasti myös jatkossa… Mutta homeopaatilla käydään edelleen.
    Viimeisin homeopatian voitto oli, kun tyttö sairastui mykoplasmaan ja sen myötä keuhkokuumeeseen ja ottihan se suolikin tuosta sairastelusta itteensä, mutta homeopatialla tyttö saatiin taas jaloilleen 🙂

    1. NIINPÄ! 🙂 Teollinen on teollista, aito on aitoa. Teollinen on sitä karseampaa mitä tarkemmin sitä tutkii. Ja vastaavasti mitä lähempää pääsee observoimaan aitoa meininkiä, sitä enemmän paljastuu upeita yksityiskohtia.

      Juuri noin se menee. Itsekin söin eilen ehkä eniten maitotuotteita ikinä; raakaa alppivoita ja sen sellaista. Ja muistelin, että niin, maitohan oli ensimmäisiä kiellettyjä juttuja silloin kun aloin parantaa omaa ms-tautia – ja astman paranemisessakin maitotuotteiden vähentäminen auttoi ratkaisevasti. Eikä maito edes oikein sovi kehotyypilleni, keholleni, veriryhmälleni, whatever. Mutta kuten David Favor opettaa, tyyppiluokitukset käyvät sitä turhemmaksi, mitä laadukkaampi raaka-aine. Hyvä sopii lähes kaikille, superhyvä aikalailla kaikille. Varsinkin ajan kanssa, koska huippuravitseva helpostisulava tulehduksia vähentävä ruoka saa kehon toimimaan paremmin ja antaa kaikki ainekset solujenväliseen kommunikointiin, kaikenlaiseen kehonsisäiseen signalointiin, ja jokainen systeemi immuniteettia ja allergiareaktioita myöten saa oikeat ainekset terveeseen toimintaan. Nautinto ja rauha tietenkin auttaa aina myös. Ja hyvän ruoan jakaminen ihanassa porukassa kivoilla mestoilla. Sieltä se terveys lopulta löytyy, ennemmin kuin (elämän ja nautinnon) välttelystä.

    2. Juu, ei länsimainen lääketiede oikein vakuuta, paitsi ennätyksiärikkovalla ylimielisyydellään, johon laillasuojeltu monopoliasema ja varauksettoman ansaitsematon arvostus aina johtaa.

      Homeopaateista loistavia kokemuksia. Niiden täytyy ansaita arvostuksensa, koska yhteiskunta ei sitä heille valmiina anna.

      Kuinkahan monen urheilijankin ura on loppunut johonkin loppumattomaan mykoplasmaan? Koskahan sporttaajat alkavat suosia fiksuja keinoja? Yksi suosii jo, ja hänestä tuli samantien heräämisensä jälkeen maailman ehkä pian jo kaikkien aikojen ylivoimaisin tennispelaaja.

  23. Hei!
    Pakurihan on antioksidantti- pommi. Olisiko siitä apua omegoiden kanssa otettuna?

    1. Luultavasti. Sain eri asiantuntijoilta eri vastauksia; jokatapauksessa ainakin osa pakurin runsaista antioksidanteista on myös rasvaliukoisia.

      Itse huomaan ottavani omegat samalla tavalla kuin oliiviöljyn, eli eihän kukaan juo oliiviöljyä sellaisenaan (paitsi tieteellisesti ajattelevat bodarit), vaan tietenkin se sopii parhaiten ruoan mausteeksi. Sama fiilis mulla on omegoista. Kaikki syömäni safkat sisältävät runsaasti makua ja väriä eli antioksidantteja. Ei lisäaine-värejä vaan aitoja värejä jotka ovat aina hyviä antioksidantteja, ja niitä on kokonainen kirjo, kaikessa aidossa ruoassa.

      Toki tyhjään mahaan aamulla ottamisessakin voi olla puolensa, mutta mä haluan ennen kaikkea nauttia niistä öljyistä eikä vain ”ottaa” niitä. Ja nautinto toimii yleensä maukkaaksihavaituissa kokonaisuuksissa paremmin kuin eristeissä.

  24. Tietääkö joku onko se hyvä – vai huono juttu noissa omega3 demovideoissa joissa laittavat omega3 rasvahappoa styroksimukiin ja se sulaa se muki. Kumpi siis laadukkaan omegan merkki – sulaminen vai ei sulaminen 😛

    Kiitos Olli huippu palstasta!

    1. Kiitos; pian tulee vielä parempi 😉

      Voisin kuvitella että jos kerran omegan kuuluu sulattaa styrofoamia niin varmaan se sitten toimii kuten kuuluu jos se sen sulattaa. Hyvä omega on onneksi hirmu helppo testata: jos se maistuu hyvälle se on hyvää ja jos se maistuu eltaantuneelle, haisee pilaantuneelle kalalle ja muodostaa inhottavan kalvon kitalakeen, se on varmasti hyvin huonoa. Parhaat öljyt tuntuvat imeytyvän melkein suoraan suusta; niiden rakenne on niin samettia, ne ikäänkuin ”häviävät”. Ja niitä tekee mieli; tulee himo.

      Pureksin aina kaikki omega-kapselit. Olen liian monta kertaa pilannut päiväni syömällä vahingossa eltaantunutta rasvaa; en kaipaa sitä aivosumun tunnetta, vaan mieluummin paukuttelen näitä tekstihommia mieli kirkkaana.

    1. Kuulostaa hyvinkin sopivalle; itse olen saattanut ottaa jopa ruokalusikallisenkin.

      1. oho eli mäkin voin hyvillä mielin ottaa jopa sen verran välillä, kun iho oireilee ja vatsakin

        1. Esim. Ecolomega-pullossa lukee suositusannoksena joka 15 millilitraa päivässä. Monissa omegoissa perus päiväannos-suositus on ehkä vain 4- tai 5-osa siitä mitä voisi ihan turvallisesti vielä ottaa.

          Suurilla määrillä hapetusstressi on voimakkaampi, eli antioksidanttisuojauksen merkitys korostuu. Itselläni on ollut hyvä fiilis syödä Zinzino-öljyä reilua annosta, ehkä ruokalusikallista päivässä, kun siinä vaikuttaisi antioksidanttisuojaus olevan erityisen hyvä. Jos ottaisin jotain muuta kalaöljyä reilua satsia pitkään säännöllisesti, ottaisin samalla mahdollisimman hyvää rasvaliukoista antioksidanttia kuten astaxantiini, tai luonnollinen E-vitamiini, pitääkseni öljyn mahdollisimman ehjänä myös vatsassa ja kehossa.

    1. Itse tilaisin todennäköisimmin iHerbista. Solgar näyttää hyvälle, mutta käy kalliiksi Suomessa.

      Ravintolisistä tilaan ehkä puolet iHerbista, ja puolet kotimaisilta laatumerkeiltä tai -maahantuojilta kuten Puhdas+, Futmed, ja myös TerraNova.

      Safkat ja superfuudit hommaan melkein aina kotimaan markkinoilta. Lisäravinteissa vaan säästää niin paljon tilaamalla ulkomailta; Suomessa ala on tiukasti säännelty -> hinnat korkeat, valikoima vajaa ja laatu… no, on sekin nousemaan päin.

  25. vaikuttaa mulla oireden perusteella olevan silmävärvettä, kun silmät hallitsemattomasti liikkuu ylös alas sivuttain ja jotenkin tuntuu pyörivän. plus sitten vielä ne tummat verhomaiset verhot ilmaantuu välillä esim. seinään jopa käteen eli heikos hapes silmät

    1. Nyt joudun nostamaan kädet pystyyn; voi olla niin monia eri syitä ja niiden ristikkäisvaikutuksia, ja niin monia eri avaimia paranemiseen, riippuen mm. edellisistä.

      Terveys sinänsä on paras vastalääke moneen vaivaan, ja se on jokaisen oma tie – jossa oma intohimo, innostus, kiinnostus ja mielenkiinnon ruokkiminen on kaiken alku.

  26. jees tota zinzinoakin vois testaa ja hyvä, että siinä antioksidantti suoja kohillaan. paljos sitä kehtais enimmillään ottaa?

    1. Se kehon painon mukainen suositusannos on hyvä. Mulla se on jotain about 11 millilitraa päivässä, josta siis kalaöljyä ehkä vajaat seitsemän millilitraa. Käytännössä suunnilleen ruokalusikka päivässä, ja ehkä voisi illalla ottaa vielä puolikkaan päälle jos oikein tekee mieli.

      On se Zinzino-öljy diilinä mun mielestä hyvä just sen takia että se toimii sellaisenaan, isollakin annoksella. Jos oikein jaksaa säätää pikkurahan takia, on ilmeisesti mahdollista myös ostaa Lysi (osta se niin ettei se läpinäkyvä pullo oo altistunut kaupan valoille kovinkaan paljoa), ja kotona kaataa siitä reiluun puoleenväliin johonkin omaan tummaan pulloon, ja loput ehkä 40% supervahvaa ja sikakallista oliiviöljyä. Maksoin hiljattain 130€ litralta sellasesta italialaisesta oliiviöljystä, joka oli täysin suodattamaton, tosi tuoreista oliiveista ja jonka polyfenolipitoisuus oli tosi korkea. Sellasta voi saada edullisemminkin, mutta todennäköisesti tarvii varautua maksamaan useita kymppejä puolelta litralta, tai ainakin toista kymppiä. Että siinä on sekä kitkeryys että ”pippurisuus” todella niin korkea että se potkii vielä kalaöljyllä laimennettunakin. Mut käytännössä tollanen jäis helposti seuraavina kuukausina tekemättä, ja vain niistä omegoista on hyötyä, joita tulee otettua, ja mielellään vielä suht säännöllisesti.

      Tutkimusten mukaan + pikkusen maalaisjärkeä /valistunutta arvailua soveltaen säännöllisesti otetuista omegoista on pidemmän päälle jopa haittaa, jos on iso annos ja antioksidanttisuoja (tai muutenkin laatu) ei ole ihan priimaa.

      En siis tykkää läheskään kaikista Zinzinon tuotteista, ja esim. Balance Shake on mielestäni jopa huono, enkä tykkää myöskään firman toiminnassa tietystä vanhanaikaisesta salailun ja laskelmoinnin kulttuurista – mutta jos mun pitäs ittelleni yksi valmis omegatuote valita säännölliseen käyttöön, se olisi tällä hetkellä ilman muuta Zinzinon Balance, ja juuri firman oman ohjeistuksen mukaan otettuna, painokilojen mukaisella annostuksella.

      Tosi monia omegoita on testailtu, ja tuosta tulee mulle edelleen paras fiilis.

      1. syötkö bluicea samaan aikaan, kuin zinzinoa? ite oon tähän asti tankannu vaan bluicea tosin en oo tienny mitään tosta antioksidantti suojasta, niin tulis varmaan halvemmaks ottaa tästä lähin zinzinoa.

        1. Syön millon mitäkin, mutta Balance ollut lähes jatkuvassa käytössä about syksystä asti. Sen kanssa olen viime aikoina lisäksi ottanut silloin tällöin Rosita-kalanmaksaöljyä A-vitamiinin saamikseksi ja jopa samanmerkkistä Ratfish Oilia K2-vitamiinille. Jos sattuisi olemaan jotain Blue Icea tai vaikka useampaakin, ottaisin varmaan niitäkin samaan aikaan Zinzino Balancen kanssa. Blue Iceissakin on kivasti rasvaliukoisia vitamiineja: Cod Liver Oilissa etenkin A-vitamiinia, Royal Oilissa ja Butter Oilissa myös K2-vitamiinia, samoin ehkä Skate Liver Oilissa – ja veikkaan että myös E-vitamiinia joissain niistä on jonkin verran, samoin Deetä.

          Zinzinossa ei itsessään ole kovin merkittäviä määriä vitamiineja, joten usein otan sen kanssa jossain muodossa jotain siitä puuttuvia rasvaliukoisia vitamiineja, kuten D, A ja K2 (ja jopa E)

  27. Mitä mieltä Olli olet OMEGA CURE omega -3 öljystä. Myydään ainakin Norjassa.

    1. Vaikuttaa hyvälle; tuskin antioksidanttisuoja ihan Zinzinon tasolla, jonka oliiviöljyn polyfenolipitoisuus on peräti 300-350 mg/kg.

      Uskon että OmegaCure on kyllä erityisen raikasta, erityisen vähän hapettunutta. On varmasti hyvä tuote, hyvä juttu:

      https://www.youtube.com/watch?v=iVMmmy-ZY1c
      https://www.omega3innovations.com/about-our-oil

      Suosittelen ottamaan D-vitamiinia sen kanssa.

      Plussat runsaasta omega- tai siis annosmäärästä: https://www.omega3innovations.com/store/omega-cure/omega-cure-flavored.html

      Kyllä käyttäisin, tai vähintään testaisin ja vertailisin fiilistä Zinzinoon. Voi olla että jäisi lopulta käyttöön Zinzinon rinnalla. Pääasia, että molemmat kiinni jääkaapin takaseinässä, eli mahdollisimman kylmässä, niin säilyy kumpikin freshinä pitkään. Tosin Zinzino olisi näistä jonkin verran edullisempi. Zinzino on todennäköisesti pikkusen puhtaampi, ja paremmin suojassa hapettumiselta myös kehossa. Omega Cure taas sisältää laajemman spektrin kaikenlaisia ravinteita, ja maistunee vähintään yhtä tuoreelle.

      Amazonissakin arvostelijat tykkää, myös ne missä lukee ”Verified purchase”: http://www.amazon.com/Omega3-Innovations-Omega-Cure-Unflavored/dp/B00JBEPACY

  28. Kiitos tästä tekstistä! Kommentteja oli niin paljon etten kaikkea lukenut, pahoittelut mikäli tätä on jo kysytty 🙂
    Mitä mieltä olet Ecolomegan öljystä? Minkä verran sitä kannattaisi aikuisen (naisen) ottaa? Mitä ottaa huomioon käytössä? Entä onko se lapsille 2-6v hyvä tuote ja minkä verran heille kannattaa antaa? Tällä hetkellä lapsilla käytössä eskimon kids ja itsellä Ecolomega, mietin josko pärjäisi yhdellä purkilla.
    Kiitos jo etukäteen 🙂

    1. Eräs kaveri, joka kyllästyi Zinzinon byrokratiaan ja salailevaan kohteluun ylälinjan taholta, suosittelee nykyään Ecolomegaa kyselijöille. Itse tykkään edelleen vieläkin enemmän Balance Oilista, vaikken sitä ole missään vaiheessa vielä saanut aikaiseksi myydä 🙂 Tämän kyseisen kaverin luona nappaan jääkaapista Ecolomegaa, ja tykkään siitäkin kyllä.

      Zinzinossa on hyvänä puolena kehon painon mukainen annostus, joka on mitoitettu juuri oikein.

      Ecolomegassa voi huoletta kukavaan ottaa sen purkissa suositellun isoimman annoksen eli 15ml päivässä, koska Ecolomega on kasvatettua kalaa ja siten rehustaan johtuen sisältää aika vähän niitä omega-kolmosia. Ecolomegaa pitääkin ottaa tosi paljon jos meinaa todella vaikuttaa kehon omegabalanssiin. Plussaa taas ecolomegassa on sen tuoreus; tosi freshi maku ja koostumus, suorastaan samettinen suutuntuma. Mahdollisena miinuksena saattaa olla alan keskiarvoa pikkusen korkeammat dioksiini- ja raskasmetallipitoisuudet hellävaraisemmasta puhdistusmenetelmästä johtuen, mutta tämä on vain arvaus enkä perusta tätä mihinkään tietoon mitä olisin vielä saanut löydettyä.

      Herkkäkehoinen kaveri sanoi, että ainoat omegat joista hänelle ei ole tullut pahaa oloa tai röyhtyjä, ovat olleet juuri Zinzinon Balance sekä Ecolomega, ja myös iHerbista tilatut Nordic Naturals -kapselit silloin kun ne ovat vielä tuoreita (kapselitkin eltaantuvat, jopa jääkaapissa, mikäli ehtivät elää siellä kuukausia.)

      Lasten annoksen voit laskea helposti painokilojen mukaan, eli jos aikuiselle sopiva on vaikkapa 15 ml, ja jos lapsi painaa viisi kertaa vähemmän, silloin lapselle sopiva on vastaavasti 3ml.

      Uskon että pärjää yhdellä purkilla, mutta hyvälle kuulostaa myös tuo teidän yhdistelmä <3

      Onhan se kätevintä jos koko perhe pärjää yhdellä pullolla. Siihen tarkoitukseen heittäisin ihan hatusta, että tällä hetkellä ykkösvalintani olisi Balance, kakkonen Ecolomega ja kolmonen Eskimo, noin kokonaisuuttakin, jääkaapissasäilyvyyttä ja käyttömukavuutta ajatellen.

  29. nyt on on zinzino balanceoil appelsiini sitruuna-minttu makusena 🙂 mitä mieltä nitten monivitamiinista balancextend?

    1. Nopeaa toimintaa!

      Extend menee mun asteikolla marketti- ja apteekkivitamiinien yläpuolelle, mutta pikkusen alle sen mitä itse ainakaan isompia määriä käyttäisin, kun parempaakin on saatavissa lähes samaan hintaan. Mutta näen siinä kyllä arvoa kokonaisuutena. Uskon että tuo Zinzinon öljy-monivitamiini-kokonaissysteemi toimii aika hyvin, ja se on valmis systeemi jonka joku on suunnitellut järkevästi, vaikkakin tottakai tiettyjä aika tyypillisiä kompromisseja tehden (pienet määrät, ei-ihan-parhaita muotoja vitamiineista, jättää aukkoja, sisältää täyte-/lisäaineita).

  30. näköjään tossa balanceoilissa on deetäkin, mutta jos ostai silti päälle vielä d-suihkeen?

    1. Itse en pidä Balancen sisältämän Deen määrää mitenkään merkityksellisenä; tarttisi olla viisi kertaa enemmän että mitään huomaisi. Zinzinon tuotteet on tehty viranomaisstandardien mukaan varman päälle jotta bisnestä voi helpommin skaalata kansainvälisesti. Joten vitamiinimäärät on vedetty niin alas ettei minkään tulevan kohdemaan virkailijoilta tule valitusta.

      Zinzino-verkoston sisällä ihmiset suosittelevatkin toisilleen syömään Balancen kanssa extra deetä, koska he ymmärtävät mistä on kyse eivätkä yritäkään väittää Balancen D-määrää millääntavoin riittäväksi.

      D-suihkeet on hyviä, ne vaikuttaa toimivan, ja aika kiva ja kustannustehokas juttu.

  31. joo niin paljon hehkutettu öljy, että pakko oli ottaa testiin 🙂 huomasin vaan, että vähän tulee röyhtäsyjä mitä mulle ei blue icen kalanmaksaöljystä tule, mutta eipä tuo häiritse. mitäs makua sä suosit zinzinolta? 🙂

    1. Okei wau, tää on toka kerta kun kuulen kalaröyhdyistä juuri Zinzinon kohdalla – ja edellinen kerta oli, kun kaveri kertoi ottavansa hieman ylimitoitetun satsin aamulla tyhjään mahaan.

      En tullutkaan ajatelleeksi että Blue Ice voikin olla poikkeuksellisen hyvä tässä mielessä, mutta nyt kun sanoit niin alkoi heti tehdä taas mieli… – tai sitten sen annostus on vaan pienempi.

      Zinzinon hehkutus perustuu osittain siihen, että moni myy sitä, ja Zinzinon systeemi perustuu aika paljon ahneus- ja hoputusnappien painelemiseen, varsinkin uusien jälleenmyyjien kohdalla. Mutta kaikista Zinzinon tuotteista juuri tämä öljy on kyllä jotain spesiaalia; siinä käytetyn oliiviöljyn polyfenolipitoisuuskin on tasoa jota en ole nähnyt vielä missään; kallein öljy mitä olen ostanut (maksoi yli satasen kilolta) jäi vielä kymmeniä prosentteja jälkeen Zinzino-öljyssä käytetyn erikoisöljyn polyfenolipitoisuuksista.

      Itse en saa Balancesta tai muistakaan (riittävän hyvistä) omegoista röyhtyjä, koska otan ne melkein aina päivän ekan muutakin rasvaa sisältävän mättösafkan ohessa. En ajattele kalaöljyä niinkään terveystuotteena, vaan ruokarasvana, jota tekee mieli kulauttaa hyvän safkan kanssa, vähän kuin oliiviöljy sopii salaatin kanssa tai lämpimänkin safkan ohessa. Ja saatan ottaa toisen kulauksen vielä illallakin jos safkan kanssa tekee selkeesti mieli vetää se ~puolikas ruokalusikallinen. Mutta ymmärrän myös, että tyhjään mahaan ottamisessa voi olla omat hyvät puolensa; ihan miten tykkää.

      Mikä maku? Hmm, olisinkohan eniten tykänny appelsiinista ja sitruunasta, tällä hetkellä taitaa olla Appelsiini. Kaikkia oon maistanu, mut en oo oikein edes kiinnittäny huomiota siihen aromin makuun, vaan tarkkailen sitä itse kalaöljyn makua ja suutuntumaa aromin takana. Ja mitä keho sanoo siitä; tekeekö juuri sitä mieli ja kuinka paljon.

  32. jees mahtavaa, kun vastailet 🙂 riittäiskö muuten zinzino antioksidantti suojaksi blue icen kanssa? en tiennytkään zinzinon oliviiöljyn olevan niin laadukasta 🙂 ja voiko zinzinoo ottaa jatkuvasti hieman yli annostuksen? muistan kun joskus iho naamasta oli taas huonommassa kunnossa, niin tankkasin sillon eskimo kalaöljyy jopa 8rkl päivässä 😀 ei tullut muita oireita, kun juurikin niitä röyhtäsyjä ja iho näytti tosi terveelle alle kuukaudessa 🙂

    1. Ajattelen, että riittää, mutta tottakai jos mulla on purkki astaxantiinia, otan sen samalla, jolloin veikkaan että voi riittää vieläkin paremmin.

      En näe tarvetta hankkia astaxantiinia extraksi, jos sulla on jo Balance Oil (ja säilytät sen kylmässä eli jääkaapin takaseinässä eikä ovessa).

      Käsitykseni Balancen oliiviöljystä on, ettei se monien mielestä olisi edes ”laadukasta” vaan yksinkertaisesti liian voimakasta käytettäväksi ruoan kanssa 🙂 Itse kyllä tykkäisin, koska olen aina metsästänyt kaikkein pippurisimpia ja kitkerimpiä oliiviöljyjä; tähän mennessä ainakin voimakkaimmasta päästä on ollut Clearspringin tunisialainen.

      Oho, aikamoista määrää otettu Eskimoa!

      Käsitykseni on, että omegatasot on järkevintä, kannattavinta ja mukavinta nostaa pikemminkin päivittäisen ja pitkäjänteisen säännöllisyyden kautta, kuin kuuriluontoisella överöinnillä. Vaikkei heti pääsisi lopulliseen maaliin, minulle riittää olla tilanteessa jossa saan tuntea olon paranevan päivä päivältä.

  33. joo balance oil on ja juurikin jääkaapissa takaseinässä 🙂 hyvä vedän sitten molempia eli blue icea ja zinzinoa jatkossa. ajattelin joku ruokalusikka zinzinoo ja 1tl blue icea, mutta nyt pelkkää zinzinoa 1.5 ruokalusikkaa. mikäs kalaöljykapseli ois hyvä bluicen vai joku muu? vaimo ei tykkää noist öjyist, niin siksi kysyn.

  34. Moi ja kiitos hyvästä työstä jota olet vuosien saatossa tehnyt. Muistan yhden ekoista tube-videoistasi jossa neuvoit, miten koulusafka kannattaa vetää. Meno oli jo siinä helvetin kovaa.

    Mulla on Blue icen skate liver oilia. Mulle tulee siitä ” fishy burpseja”. Tarkottaa se sitä, että se on eltaantunutta?

    Asiasta toiseen:

    Mitä mieltä olet antioksidanttiklinikan käyttämästä lisäravinnehoidosta – eli siitä, että ensin mitataan ihmiseltä vitamiini- ja hivenainetasot ja sen jälkeen aletaan poistamaan todettuja puutoksia passittamalla ihminen hakemaan apteekista ja kaupasta hirveesti lisäravinteita ja douppaamaan niitä aamusta iltaan? Voiko esim. keskilaatuisten lisäravinteiden runsas käyttö saattaa herkän ihmisen krooniseen rasitustilaan unettomuuksineen päivineen, kun askorbiinihapot sun muut kuormittaa kehoa ja sisäelimiä?

    Jos mä syön ravinnerikkaan aterian tai vaikka Greener grassessiä, mulle tulee hyvä ja tasapainoinen olo. Mut jos kiskon vaikka Life extensionin Mix tabletseja, mä alan käymään ylikierroksilla, mun keho menee kireeks, vähä niin ku stressitilaan. Sama myös jos mä otan d-vitamiinia purkista säännöllisesti.

    Pistää miettimään mikä on totuus lisäravinteiden kohdalla. Is it all bullshit? Can too much of a good thing be bad?

    Kiitos,

    Samuli

    1. Jeah! 🙂 Kouluajatkin oli kivaa… kuulin hiljattain luennolla palautetta kaverilta joka oli samalla kampuksella, ja ne aina tsekkas että ”tuo on se hyypiö joka laittaa leivälle enemmän voita kuin leipää, ja pistää ihan hulluna kaikkia mausteita, eikä ota ollenkaan perunaa tai pastaa vaan mättää ihan hulluna salaattua ja öljyjä siihen päälle…”

      Fishy Burps tarkoittaa että vois ottaa vähän vähemmän, ottaa ruoan kanssa, tai kokeilla toista merkkiä tai toista erää.

      Antioksidanttiklinikan idea on loistava, mutta näin ”tuotesuosittelijan” ja hifistelijän näkökulmasta hävettävän surkeasti toteutettu. Toki siellä on nykyään freshejä ajatuksia edustavia lääkäreitä joista osa suosittelee potilaille aivan järkyttävän huippulaatuisia ja fiksusti valittuja lisiä! Mutta tottakai sanomattakin on selvää mitä mieltä olen vanhemman koulukunnan tavasta määrätä tuhannella eurolla surkeaa ja toksista apteekkikamaa viattomille potilaille.

      Moni on kokenut ettei ole pystynyt syömään sellaista määrää paskalaatuisia täytenainepillereitä, ja siinä heidän keho on ihan oikeassa.

      Ja tuo on myös totta, että paremmatkin pillerit kuten LEF eivät nekään ole ihan laaturuoan tai -viherjauheen veroisia kokonaisuuksia. Luonnossahan kaikesta löytyy aina se ”pitkä häntä” eli vähän mutta kymmeniätuhansia ellei satojatuhansia eri ainesosia ja niiden variaatioita. Mitä tapahtuu kun tämä Long Tail leikataan kokonaan pois? Se on yksilöllistä; minulle toimii käytännössä yhdistelmä huippusafkoja, ja myös synteettisiäkin mutta mahdollisimman puhtaita ja laadukkaita lisiä.

      Dave Aspreylla hyvä artikkeli aiheesta: https://www.bulletproofexec.com/optimize-your-supplements/

    2. Joo, en tykkää siitä että liikaa liian huonoja lisäravinteita.

  35. Hei Olli. Osaatko kertoa mitkä ravinteet vaikuttavat eniten hiusten kasvuun mielestäsi? Kärsin hiustenlähdöstä. Tällä hetkellä olen paneutunut näihin öljyihin, mutta mietin muita ravinteita.

    1. Biotiini; Superior Sourcesta kuullut hyvää palautetta hiusten ja kynsien kasvuun: http://luontaiscenter.fi/Biotin-1000mcg-100tbl-Superior-Source

      Rikki kuten MSM – sekä rikkipitoiset aminohapot kuten kystiini ja kysteiini joita saa ihan mukavasti perus proteiininlähteistä kuten laatulihasta – itse otan lisäksi NAC-lisää eli N-asetyylikysteiiniä, jopa 600-1000mg päivässä.

      Pii eli Silica

      Omega-kolmoset

      Kollageeni ja sen rakennusaineet.

      Sinkki, E-vitamiini, ja varmaan moni muukin hivenaine ja vitamiini 🙂

      Eli käytännössä mistä ne saa parhaiten omaan elämään? Mahdollisimman laadukkaista raaka-aineista.

      Esim. näistä http://bembu.com/hair-growth-vitamins aika monet saa erinomaisesti laadukkaasta maksapadasta.

      Itselläni stressi ja ravinnevajarit jossain vaiheessa johti aika runsaaseen hiusten irtoiluun, niin että oli vaatteet ja takit täynnä hiuksia 🙂 Ja panostettuani taas enemmän ravitsemukseen, ravinnetankkailuun ja myös onnellisuuteen ja rentoiluun, on hiukset pysyny paremmin päässä.

      Nuo öljyt hiuksille on kans kivoja: http://www.stylecraze.com/articles/28-powerful-home-remedies-for-hair-growth/ Ihanaa hieroa päähän tosi ravinteikkaita ja vitamiinipitoisia luonnon rasvoja.

      Vielä yksi yhteenveto:
      http://foodmatters.tv/articles-1/11-foods-and-natural-remedies-for-healthy-hair-growth

  36. Mulle ei käy oikeastaan mikään ruoka ja kroppa on täysin sekaisin.. oon yrittänyt syödä sitruunalla maustettua kalaöljyä mutta saan keuhko-oireita. Samoin on oliiviöljyn laita ja muidenkin, vain auringonkukkaöljy ja möllerin kalanmaksa käy. Olisikohan markkinoilla mitään kalaöljyä, mitä ei olisi maustettu? Ecolomegan kapselit käy tod näk jos pureskelen ja sylkäisen kuoren.

  37. Terve Olli!

    Oletko perehtynyt Herbalifen omega 3 ja muihin vitamiineihin mitä kauppaavat? Kiinnostaisi kuulla mitä mieltä olet.

    1. Fiilis, että parempia kuin mille näyttävät sisältökuvauksen perusteella. Sama fiilis tullut monesta verkostotuotteesta. Luultavasti kontrolloivat valmistusta läheisemmin, kuin perusfirmat jotka tilaavat huonoimmilta eli halvimmilta sopimusvalmistajilta normispeksien mukaan. Itse pysyn edelleen HealthForcessa 🙂 https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/healthforce

  38. Moi, kiitos todella kattavasta tekstistä ja hyvistä vastauksista.

    Olen yksi niistä, jotka eivät jaksa kovin pitkällisesti ravintolisiin paneutua mutta jotka haluavat hyvän tuotteen (tai, jos pakko, tuotesetin). Onko siis niin, että

    Nordic Naturals (esim.) Omega-3, Lemon, 1000 mg, 180 Soft Gels + Thornen D/K2 on riittävä kombo

    ja saman asian ajaa Blue Ice Fermented Cod Liver Oil Non-Gelatin caps?

    Haluaisin vain mahdollisimman yksinkertaisen setin laadukasta tuotetta.

    Avusta kiittäen
    Hanna

    1. No kuulostaa kyllä erinomaiselle 🙂

      Itse tosin suosin hintasyistä pulloja kapselien sijaan, aina kun mahdollista. iHerbin kanssa yleensä ei ole kovin realistista, koska varsinkin kesällä pullot tuppaa eltaantumaan matkalla, ainakin jos käyttää edullista ja hidasta shippaustapaa.

  39. Auttavatkohan Omegat todella masennukseen, millaisia tietoja sinulla on aiheesta? Paras B-comblex-tyyppinen vitamiini tällä hetkellä?

    1. Pidän omegaa yhtenä isona tekijänä – ja merkittävänä pullonkaulana nykyään monien ruokailussa, myös minun (ja siksi otan sitä paljon ja usein ja mahdollisimman hyvillä antioksidanttisuojauksilla).

      Tästä Beestä tykkään tällä hetkellä, myös hintaakin huomioiden.

  40. Moikka Olli! ?
    Mites tämmönen ku ecolomega?
    Mitä oot mieltä? 🙂

    1. Balancesta tykkään enemmän, vaikka Balance on edullisempi, omega3-määriin nähden.

      Ecolomega tulee kalliiksi, jos siitä haluaa saada paljon omega kolmosta.

      Uskon että Balancessa paremmat suhteet myös omegoiden välillä. Ja oliiviöljyn rasvat ja flavonoidit auttamassa ja suojaamassa… Täällä lisää keskustelua aiheesta.

      Toki Ecolomegakin on hyvä. Ostan kaupasta kuitenkin ehkä pikkusen mieluummin Eskimoa, mutta menee makuasioiksi…

  41. Hei
    Kiitos asiantuntevista kirjoituksista. Olisin kysynyt neuvoa Thornen D/K2 vitamiinin annosteluun. Pullossa on mainittu 2tippaa/d mutta vaikuttaa kovin pieneltä.

    1. Mä ottaisin viisi kertaa enemmän, eli kymmenen tippaa. Eli 125 mikrogrammaa D (eli 5000 IU), ja 1000 mikrogrammaa K2.

      Sopiva annos on jossain kahden ja kymmenen tipan välillä.

      Jos ottaa lähemmäs kymmenen tippaa, eli noinkin reilusti Deetä, on hyvä huomioida myös d-vitamiinin magnesiumia (ja kaliumiakin) kuluttava vaikutus, jonka olen nähnyt ainakin omalla kohdallani.

  42. Paluuviite: Top 5 luontaistuotteet Kärkkäiseltä – Tiinamarja.fi
  43. Kovasti on Omega asiaa täällä:) Kiitos siitä!

    Ikinä en ole kalaöljyjä aikaisemmin ottanut, kunnes ystäväni sai minut kokeilemaan Eqologyn Pure Arctic Oilia. Ilmeisesti aivan uusi tuote Suomen markkinoilla.
    Kyyninen kun olen, minua mietityttää väitetty ”paremmuus” muihin kilpailijoihin nähden ja se saikin minut surffailemaan mm tähän blogiin, joten olisiko mielipidettä asiaan. Onko kyseessä asiallinen tuote, vaiko ylihintainen verkostomarkkinointi huijaus… Totox arvoa painotettiin kovasti tämän tuotteen kohdalla ja se oli muistaakseni 4.

    http://fi.eqology.com/index.php?do=product&id=1057

    http://fi.eqology.com/index.php?do=page&page_id=365

    1. Suunnilleen sama konsepti kuin Zinzinolla; subjektiivisen testauksen perusteella sanoisin ettei ihan niin hyvä öljy. Tästä tuli vähän sellainen fiilis, kuin jos lisää Ecolomegaan oliiviöljyä. Omega-suhteetkin muistuttavat enemmän Ecolomegaa kuin Balancea (Balancessa enemmän EPA, Ecossa ja Arcticissa enemmän DHA). Nopeasti vilkaistuna näyttäisi, että Balancessa käytetty oliiviöljy olisi miltei tupla-vahvuinen tämän polyfenolimäärään verrattuna.

      Meille asiakkaille hyvä uutinen, kun tulee kilpailua. Ehkä tämänkin takia Zinzino laski hiljattain hintojaan.

      Mahtavaa, että tulee lisää tuotteita joissa omega on yhdistetty oliiviöljyyn. Uusi idea on helpompi lyödä läpi verkoston kautta, josta se lopulta leviää myös konservatiivisiin rakenteisiin ja jäykempiin jakelukanaviin.

      Noista eri arvoista olen… vähän samaa mieltä kuin kaikista muistakin mittauksista. Niissä usein tunnustellaan sokeana elefantin eri osia. Kolesteroliarvo kertoo terveydestä… vain kun sitä yhdistää omiin holistisempiin havaintoihin. Yksittäinen mittaus-arvo on mahdollista saada hyväksi joko kokonaislaadun ansiosta ja seurauksena, tai sitten sen kustannuksella. Tai siitä riippumatta. Siksi tulkinta ja tunnustelu on lähes aina tärkeämpi kuin yksittäinen numero.

      Tosi paljon tottakai tapahtuu sitä, että joku arvo saadaan hyväksi tietyssä prosessin vaiheessa. Manuka-hunaja voi olla NPA24+ silloin kun se mitataan – mutta onko se sitä vielä Suomessa kaupan hyllyllä?

      Aina on enemmän tällaisia kysymyksiä, joihin alkaa saada relevantteja vastauksia vasta kun tutustuu ihmisiin joilla on paljon kulissientakaista hand on -kokemusta asioiden itsensä kanssa toimimisesta. Minun tietoni omegoistakin ovat liikaa luettua tai kuulopuhetta. Mutta alkulähteitä ja suoraa kokemusta kohden tässä edetään.

  44. Moikka 🙂
    Mites tuo astaxanthin määrä; 4 vai 12mg?
    Ja jos ottaa zinzinoa, niin tarviiko silloin?
    Päästä pyörällä ku pyöritelly näitä iherbissä :’D
    Kiitos vastauksestasi jo etukäteen 🙂 <3

    1. Kumpi tahansa hyvä. Ideaalina pidetään, jos vois ottaa 2 tai 3 kertaa sen 4mg pitkin päivää. Eli yhteensä 8 tai 12 mg.

      Uskomukseni on, että Zinzinossa antioksidanttisuojaus olisi jo omasta takaa jopa parempi kuin normiöljy + astaxantiini.

      Unelmatilannehan on löytää öljy, joka ei vaadi lisiä ––> elämä helpottuu.

      Zinzino olisi minulle ihan unelma, jos sisältäisi vielä sopivat määrät rasvaliukoisia vitamiineja hyvässä muodossa, ehkä jopa Q-kympinkin… mutta se olisi jo regulatiivisestikin hankalaa, eri maiden eroavilla tullisäännöskäytännöillä… tällä hetkellä Ollin fiilis on, että Zinzino on käytännössä parasta omegoissa – mutta tästä on monia mielipiteitä, näkemyksiä ja huhuja moneen suuntaan.

    1. Me tykätään siitä – tosin tykkäsin Balancesta hiukan enemmän (maku, suutuntuma, EPA/DHA-suhde – mutta nämä ovat myös makuasioita)

      Kiva kun tulee näitä uutuuksia, joissa on kaikissa enemmän tai vähemmän kopioitu Zinzinon innovaatio, tasomittaus & bisnesmalli: http://www.truenordic.com/product/omega/

      Meille asiakkaille se on hyvä; ei jää hyvä asia yhden jalan varaan, vaan Zinzinon menestys on synnyttänyt kokonaisen alan.

      1. Moi!
        Kiinnostaa näiden öljyjen oliiviöljy-komponentti. Olen tähän asti käyttänyt Solgarin kapseleita http://eu.iherb.com/Solgar-Full-Spectrum-Omega-Wild-Alaskan-120-Softgels/23562 mutta koska en pidä kapseleiden nielemisestä, olen sopinut Zinzinon edustajan kanssa tilaavani seuraavaksi sieltä. Eli oliiviöljy kiinnostaa siksi, että sen suhteen olen kaikista omista hifistelyistäni ”hifein” ja tilaan suoraan pienviljelijöiltä (yleensä Kroatiasta). Tiedossa varmaan sinullakin, Olli, on nämä extra virgin -”kusetukset” mitä on uutisoitu: että pullossa oleva öljy on aivan jotain muuta kuin etiketin mukaista. Eli toisin sanoen mistä tietää, miten huolella kalöljyfirma valitsee oliiviöljyn vai tyytyykö bulkkiöljyyn. Balance-öljyn tuote-esite mainitsee oliiviöljyn olevan ”korkeapolyfenolinen” ja extra virgin, mutta vastaavilla sanoilla noita huijausöljyjäkin on maailmalla markkinoitu. Toki voisin firmasta tiedustella käyttämäänsä oliiviöljyä, mutta ihmettelen täällä & samalla heitän sulle Olli pyynnön käsitellä oliiviöljyjä joskus blogissasi, se olis mahtavaa. Energistä syksyä toivottelee Katariina 🙂

        1. Se on ihana tuo Solgar <3 Tulee mieleen NuSkin, jota hiljattai testasin ja tykkäsin jopa vielä enemmän

          Oho, no sulla on sitten tosi hifiä oliiviöljyä <3

          Näistä vois keskustella lisää Hifistely-ryhmässä? https://www.facebook.com/groups/HifiEdition/

          Joo, öljyjutut on siltä osin jonkin verran tuttuja: http://turpaduunari.fi/aito-oliivioljy/ http://www.iltalehti.fi/terveys/2015031719370552_tr.shtml

          Zinzinon idea siis on, että oliiviöljy on niin voimakasta että se on jopa pahanmakuista. Joku tila tai pari jossain Espanjassa; sellainen oliivilajike joka ei ole kovin kulinaarinen, vaan ainoastaan hirmu jyty.

          Oliiviöljyä jo käsiteltykin: http://terveyskirjat.fi/rypsi-vai-oliivi/ https://olliposti.fi/rypsi-vai-oliivi/#comments <3

  45. Olipa johdatteleva kirjoitus, nu3.fi sivuilta löysin edullista ja tuli opeasti

  46. Moikka,
    ja iso kiitos työstä mitä teet. En edes tiedä mistä alottaisin, mutta toivoisin mielipidettäsi ravintolisiin. Olen kohta vuoden elänyt reumadiagnoosin kanssa, lisäksi sairastan astmaa ja allergioita on parisenkymmentä, mutta näiden kroonisten autoimmuunisairauksien yhteyttä lääkärit eivät tietenkään näe. Juuri ohitin teinivuodet, käytännössä olen siis vielä lapsi. En ole syönyt kortisoneja tai reumalääkkeitä, vaan menin funkkislääkärille ja sain ruokavalio+ravinto-ohjeet. Kortisonipiikkejä saan niveliin, ja sytostaatteja olen jonkin verran ottanut, mutta huomasin suuren avun elämänmuutoksella ruuan suhteen. Nyt tilanne on kesän aikana mennyt huonommaksi, ja olen niin uupunut ja väsynyt etten tiedä mitä tekisin. Ruokailut ja vitamiinitkin ovat alkaneet kyllästyttää, joten tämä on toki itseaiheutettu oravanpyörä. Kilpirauhanen on ollut aiemmin vajaatoiminnan puolella, sain sen myös savikuurilla ja viljat pois jättämällä rauhoittumaan, mutta nyt kesällä ei ole ollut voimia keskittyä hyvään ravintoon ja ravintolisiin.
    Funkkislääkäri suositteli valtavasti Biomedin ja Biosorin tuotteita sekä Better2you -suihkeita. Ovatko laadukkaita, mitä mieltä? Olen itse alkanut pohtimaan olisiko kyseessä jokin yhteistyö, vaikka olen niistä kokenutkin apua. Kalaöljyistä suositeltiin turskanmaksaöljyä(higepa), Tolosen E-epa 650mg. Listalla lähemmäs 20 tuotetta, aloitin ensimmäiset 3kk hyvin, ja ostin nuo tuotteet ja käytin ne loppuun, rahaa paloi yli 400e. Oli sen arvoista, mutta nyt taloustilanteeni on eri, joten haluan olla varma, että tuotteet mitä ostan, ovat _oikeasti_ vähintäänkin keskiluokkaa. Maitohappobakteereina olen syönyt Biolattea, onko ok?
    Tässä on nyt monta kysymystä, mutta jos joutaisit edes noihin merkkikysymyksiin vastaamaan, olisin superkiitollinen! Tästä aiheesta kun itselläkin olisi puhuttavaa moneksi tunniksi.. 😀

  47. Moi!

    En ole vielä itse päässyt juuri minkäänlaiseen hifistelyn makuun omega3:sten kanssa ja ajattelin kysyä sulta, että onko näistä enemmän haittaa kuin hyötyä?

    http://www.fitnesstukku.fi/5/fi/artiklar/omega-3-90-caps-1000-mg

    taitavat olla niitä perinteisiä ”marketin huonoja kalaöljyjä”, mutta oon nyt alkanut kärsimään luultavasti alkavasta nivelreumasta ja teen muutoksia ruokavaliooni ottamalla muunmuassa gluteenin pois pelistä. Näitä olisi vielä hyllyssä pari purkkia, en ole koskaan niitä jaksanut tarpeeksi säännöllisesti syödä, joten hyötyjä on vaikea mainita.

    Ainakin EPA ja DHA -arvot ovat ihan jees mikäli syö riittävästi per päivä.

    Kiitos vastauksestasi 🙂

  48. Paluuviite: Proteiinia pilleristä ja hyvänmakuinen Omega 3-valmiste - My project is me
  49. Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksistasi. Tarkoituksena olisi yrittää hoitaa kuntoon lapsesta asti vaivannut lievä atooppinen ihottuma. Kaupan vitamiineijä olen kohtuudella käyttänyt mutta en tiennytkään että niissä on noin suuria laatueroja?. Muuten olen perus rasvoilla ihottumaani hoitanut, mutta välillä sekin touhu kyllästyttää varsinkin kun ihottumaa esiintyy käsissä (sormissa)☹. Olen tilannut mainitsemasi seuraavat tuotteet: NordicNaturals Omega-3, Lemon, 1000 mg ja Thornen D/K2 sekä nutrex Hawaii, BioAstin, Hawaiian Astaxanthin, 4 mg. Näillä ajattelin lähteä kokeilemaan. Minkäslaisella annostuksella noita kannattaisi ottaa ja olisiko vielä joitakin muita vitamiineja hyvä käyttää? Toivotaan että saisin ihottumani selätettyä ja eihän se yleisen sisäisen hyvinvoinnin kohoaminenkaan haitaksi ole?. Kiitos!

  50. Moi.

    Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista.
    Milläs annostuksella seuraavia mainitsemiasi tuotteita lähtis ottamaan? Nordic Naturals Omega-3, Lemon, 1000 mg sekä Nutrex Hawaii, BioAstin, Hawaiian Astaxanthin, 4 mg sekä Thorne Research, Vitamin D/K2.
    Tarkoituksena olisi kokeilla jos saisin lievän atooppisen ihottumani kuriin. Markettien öljyjä ja ravinteita olen käyttänyt, mutta minulle oli täysin uutta tietoa se, että laatueroilla on noin suuri merkitys. Joten tästä eteenpäin vain laadukkaita tuotteita. Ruokavalio on mielestäni kohdillaan. En ole ehdoton minkään suhteen, mutta syön pääasiassa perus ruokia ja tietty kotimaista tai luomulaatuista.
    Kiitos suosituksista!

    1. Voit poistaa tämän kommentin. Kyseessä sama henkilö kuin edellisessä kommentissa. Luulin epähuomiossa ettei ensimmäinen kommenttini tullut lainkaan listalle 🙂

  51. Terve, tämän artikkelin tulisi jokainen kalaöljyä nautiskelevan lukea

    Osaatko auttaa seuraavassa asiassa:
    jälkikasvulla on ADD, johon ollaan yritetty vaikuttaa mm. Tri Tolosen E-EPA-tuotteella ilman vaikutusta (normaali annos).
    Mikä tulee olla lasten annos, jos päädytään näihin suosittelemiisi tuotteisiin?
    Nordic Naturals, Children’s DHA
    Nordic Naturals, Complete Omega Junior
    Pitäydytäänkö purkin kyljessä olevassa vai enemmän?
    Entä onko Thorne Research, Vitamin D/K2 tarpeellinen vielä tämän lisäksi?
    Jos on (tai ei), niin tarvitaanko vielä lisäksi D-vitamiinivalmiste ja kuinka paljon?

    Vai voiko koko porukka ekaluokkalaisesta aikuisiin nauttia esim. Blue Icen tuotteita?

    Monta kysymystä. Mutta todellakin, jos kalaöljyllä saisi haaveilut aisoihin niin helpottaisi elämää suuresti…

    1. Zinzinossa huippua on painokilojen mukainen annostus. Esim. 60-kiloiselle noin 2 grammaa päivässä, kun laskee yhteen EPA+DHA

      Samaa voit soveltaa muihin tuotteisiin ja erikokoisiin nauttijoihin.

      Useimmista omegatuotteista saa ohjeen mukaisella annostuksella vain puoli grammaa EPA+DHA. Ja toisaalta jos saisi paljon enemmän, kasvaisi hapetusstressi kehossa pidemmän päälle, ilman parempaa antioksidanttisuojausta, johon uudemmissa omegatuotteissa on onneksi alettu panostamaan.

      Nordic Naturalsseja voi kokeilla ihan annostus-ohjeen mukaan, veikkaan että on vaikutusta. Ja voi kokeilla myös 150-prosenttisella annostuksella, ihan maksimissaan tupla-annoksella.

      Kyllä omegan lisäksi suosittelen D & K2.

      Kyllä kaikki voivat nauttia Blue Ice -tuotteita. Niiden ainoa ongelma pidemmän päälle voisi olla A-vitamiinin korkeampi määrä suhteessa D-vitamiiniin – mikä voisi pidemmän päälle heikentää luustoa jonkin verran. Tämä korjautuu helposti Thornen D/K2-tuotteella (eikä se oikeasti ihan niin tarkkaa tai akuutin vakavaa ole, ainoastaan jotain mitä voi pidemmänpäälle tiedostaa)

  52. Hei,

    olen käyttänyt koko elämäni eri merkkisiä kalaöljyjä, edullisista kalleimpiin. Olen vain uskonut, että kalaöljy on hyvästä, sitä taisi tulla jo äidin maidossa ??
    Nyt olen vajaa kolme kuukautta käyttänyt Zinzinon BalanceOilia ja ensimmäistä kertaa huomaan hyvää tekevät vaikutukset. Minulla on liuta autoimmuunisairauksia ja yksi niistä on CREST, tämän ja muiden autoimmuunisairauksien myötä minulla on hiljainen tulehdus elimistössä ja jatkuva väsymys ja alakulo, aivosumu ja sata muuta ärsyttävää vaivaa. Nyt on olo, kun olisin herännyt 20 vuoden unesta. Aivosumu on kadonnut, mieliala hyvä, on pirteä ja jaksaa, nivelet eivät enää ole kipeät, ja käsien ja jalkojen iänikuinen paleleminen taitaa olla historiaa, nukun hyvin ja näen kymmeniin vuosiin unia, iho ja kynnet sekä hiukset voivat hyvin, palautuminen ja jaksaminen on aivan toista, kuin ennen. Tätä listaa voisi jatkaa vieläkin, kaikella tapaa elämänlaatu on huikeasti parempi. Ja kerrottakoon, että olen aina syönyt terveellisesti, jo kotitilalla kaikki oli luomua, itsetehtyä, puhdasta ruokaa. Ja aina käyttänyt lisäravinteita, ostopaikkana useimmiten luontaistuote. Mutta jotainhan on jossain kohtaa mennyt pieleen, kun olen hankkinut kehooni nuo autoimmuunisairaudet. Varmaan ruokavalio 20-40vuotiaana on ollut mitä sattuu useimmiten. Mutta onneksi ne voi saada kohenemaan oikealla ruokavaliolla ja lisäravinteilla. En voi syödä viljaa, en maitotuotteita, monille ruoka-aineille allerginen. Mutta en olisi ikinä uskonut, että vaihtamalla kalaöljyn tuotteesta toiseen, joka on laadukas ja imeytyy oikeasti, on noin iso vaikutus. Tuo laadukas. korkea polyfenolipitoinen oliiviöljy kera laadukkaan kalaöljyn, ainakin minulla toimii aivan uskomattoman hyvin. Se ihana sivuvaikutus laadukkaalla kalaöljyllä on, että se saa aikaiseksi hyvän mielen ? Tunne on, kuin olisin palannut nuoruudenpäiviin energisyyden, hyvänolon osalta ja jokaista päivää odotan innolla, mitä ihanaa huomenna tapahtuu. Ja nyt tietysti tutkin ja luen kaikkea mahdollista ravinnosta ja lisäravinteista, avautui aivan uusi elämä ja maailma. Kiitos Olli sinun postauksista ja perehtyneisyydestä ravintoon. Näitä on ilo lukea!
    Seuraava steppi on vaihtaa vitamiinit ja muut luontaisiin, pois synteettisistä.
    Iloa ja hyvää oloa kaikille!

    1. Ihanaa <3 <3

      Joo, jo pelkästään se, kun saa kalaöljyä vihdoin kunnollisen määrän, tekee monilla ihmeitä. Ja sitten kun vielä laatukin hifiä, niin aika moni kokee aika siistejä juttuja <3

  53. Paluuviite: Miksi omega-3:sta kannattaa nauttia päivittäin? – Tiinamarja.fi
    1. Kyllä siitä tykkäsin.

      Eniten tykkään nykyään nestemäisistä, missä mukana vahva oliiviöljy, joten niitä tulee enimmäkseen käytettyä – tai sitten Yanon krilli-kalaöljyä.

  54. Lisäys edelliseen: Monennelleko sijalle laittaisit Life Extensionin? Yritän löytää nyt sellaisen kalaöljyn ettei tarvitsisi vuodesta toiseen joka toisena kuukautena vaihtaa ja joka olisi kuitenkin siedettävän hintainen.

    1. Parasta hinta-laatusuhdetta saat, kun ostat ilman kapseleita pullona, tai sitten Yano-merkkistä jonka hinta-laatusuhde on aina super.

      1. Kiitokset!
        Pitääpä kokeilla. Satun vain inhomaan kalan makua, jo 60 vuotta 😀 enkä tahdo saattaa nestemäisenä ottaa yökkimättä. Uskollisesti maistan kalaa aina kun sitä on jossain tarjolla mutta aina palanen suussa miettii kumpaan suuntaan lähtisi 🙂

          1. Lämmin kiitos vastauksista, Kärkkäiselle siis! Äidilläsi on syytä olla sinusta ylpeä. Oikein Mukavaa Joulua Olli!

  55. Olli, voisitko tehdä postauksen maitohappobakteereista, niiden mahdollisista vaikutuksesta histamiinin vapauttamiseen jne. En ole yrityksistä huolimatta löytänyt omaa suosikkia.

  56. Saako siis Suomesta kaupasta (ei siis netistä 🙂 ) laadukasta D-vitamiinitarpeen täyttävää tuotetta?

    1. Mun kirjoissa Super D 50mcg, koska siinä lukee ”uutettu” / kalanmaksaöljystä: http://www.vitaravinne.fi/dvitamiini-superd-bioteekki-p-676.html

      Muut Super Deet olivat viime katsomalla samaa puolisynteettistä kuin muutkin markkinoiden perus D-tuotteet.

      Blue iceja fanitan myös, vaikkei niissä hirmuisesti Deetä olekaan, mutta ainakin pitäs olla mahdollisimman luontaista:
      https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/green-pasture-blue-ice-237-ml-appelsiini-rauskunmaksaoljy
      https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/green-pasture-blue-ice-237-ml-kaneli-turskanmaksaoljy

      1. Kiitos.

        Mitä kaikkia lisäravinteita otat päivittäin/semipäivittäin?

        1. Hahaa, ihana kysymys 🙂

          Omega 3
          nyt talv…

          ääähhh tähän tarvii vastata joskus kunnolla, tyyliin kurssin muodossa. Siinä on niin paljon nyansseja. Joidenkin tuotteiden kohdalla esim. laatu merkkaa paljon, ja budjetista tai muusta riippuen mun suositus voi olla hyvin eri.

          Mutta tärkeimpinä nyt varmaan magnesium, sinkki, MSM-rikki, Pii – eli kivennäis- ja hivenainelisät. Kaliumia tällä hetkellä saan kookosvedestä. Jodiakin otan lähes päivittäin, usein seleeniäkin koitan muistaa.

          B-vitskut ja B12
          ehkä K2, C

          Maksa on mulle ihana vitamiinipommi

          En saa tästä vastausta josta olisi kauheasti hyötyä; se voi olla seuraavan verkkokurssin aihe: hifistelyt, superfoodit ja ravinnetiheät erikois- tai perinneruoat

  57. Moi Olli!
    Luin kaikki nuo kommentit + juttusi. Paljon uutta ja aivan loistavaa tietoa, kiitos siitä!
    Kysyisin itelleni kun en oo saanut vastausta mistään..
    Olen saanut joku aika sitten aivovamman ja kysyisin, että osaatko sanoa mitkä ravintolisät, vitskut ym. erityisesti mulle olisi hyvästä.
    Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

    1. Wau, mahtavaa että jaksoit lukea kaikki 🙂 <3

      Auts, nyt menee vähän vaikeaksi alkaa tässä neuvomaan…

      Nykyään huomioni suuntautuu näissä mahdollisimman ravinnetiheisiin ja "biosaatavuudeltaan" korkeisiin safkoihin, kuten keitto luomulohen päistä ja perkeistä, maksapata Highlanderin tai muun laatueläimen maksasta… äh, tässä on liikaa nyansseja että pelkästä tekstistä olisi kauheasti hyötyä (ja yritetty on). Siksikin teen nykyään sitä isoa työtä organisoidummin, yksi selkeämmin selitetty, näytetty ja perusteltu askel kerrallaan: http://www.supermarketsurvival.fi/

  58. Hei Olli,

    Sainpas luetuksi kaikki kommenttikin! 😀 Kiitos tästä! <3

    Tässä on juuri omega3 öljy hakusessa ja sain postauksestasi paljon lisätietoa aiheesta. Tuo antioksidantti juttu oli ihan uusi asia! Hyvä että tietoa tulee lisää!

    Kyselisin vähän lisää tuosta Zinzinosta vielä, itseä hieman ahdistaa tuo muovipuollo siinä.. Mitä itse olet siitä mieltä?

    Myyjänkin jo löytyi samalla puolison ja koiran toimesta kun myös sille tarvittaisiin öljyä, sillä kun on vatsa ja närästysongelmia samoin polvien kanssa ja nyt vielä sydämen sivuääniä. Tähän voisi Balance auttaa – ja heti tiesin, että nyt puhutaan Zinzinosta kun samaan aikaan luin tätä postausta kommentteineen. 😀

    Sitten tarvisi myös meille ihmisille öljyä, Hashi + muuta ja puolisolla EDS (Ehlers Danlos syndrooma) löytyy.. Itselle hurja apu Hasiin on jo tullut AIPstä (autoimmuuni protokolla) paleosta. Todellakin on väliä mitä syö ja sen syömisen laadulla! Vaikka "virallistahoille" tämä onkin täyttä hepreaa.

    Mutta varmaan myös hyvä omega3 ois paikallaan.. Oon useampia mölleristä kalliimpiin käyttänyt, mutta ei nyt ehkä mitään hirveän havaittavaa ole tapahtunut. Tai en vaan ole huomannut.

    Puhuitkos myös tästä:

    http://finherb.fi/ecolomega-kalaöljy-200-ml-kalaöljyjen-extra-virgin-omega-3-6-7-9.prod

    Tätä siis piti syödä paljon ja sisältää dioxiinia sun muuta? Ja varmaan tarvii myös antioksidanttilisän. Eli olisiko Zinzino hinta-laatusuhteiltaan paras ja loppujen lopuksi myös edullisin vaihtoehto?

    Pitikö ezkimoonkin mieluiten syödä jotain antioksidanttia?
    Ja helpointa toki olisi kun voisi antaa samasta pullosta myös karvakaverillekin, mikä ainakin Zinzinon kanssa onnistuisi helposti.

    Mutta ainut mikä mietityttää tuossa Zinzinossa on tosiaan se muovi pullo. Tuntuu älyttömälle, että niin hyvää öljyä pilattaisiin laittamalla se muovipulloon. Toki tummaan sentään, mutta muoviin kuitenkin.

    Juuri BFA on mm. monen Hashin yksi trikkereistä ja pyrin välttämään sitä niin paljon kuin mahdollista. Myyjä sanoi myös itse harmitellen tätä etenkin aluksi, ja sanoi myös, että öljyn voi pullon avaamisen jälkeen siirtää tummaan lasipulloon ja sitten jääkaappiin siinä.

    Kuitenkin juuri rasva/öljy on se joka eniten muovista niitä myrkkyjä itseensä vetää.. :(( Ja joo kannetaanhan sitä oliiviöljyäkin usein ensin muovikanistereissa ja öljyjä varastoidaan isoihin muovikanistereihin/sammioihin kuljetusten ja varastointien ajaksi ennen pullotusta/purkitusta. Ääh.. en halua ajatella tuotakaan prosessia sen enempää.. Voisikin tuottaa kaikki itse ja säädellä mitä materiaaleja yms. prosesseissa käytetään yms. yms.

    Samoin myös mietityttää nuo öljyjen makuaineet, AIPssä kun ei saisi mitään keinotekoisia käyttää eikä edes "luonnollisia" aromeja.

    Vielä lopuksi kysyisin, että sattuisko sulla olemaan mitään vinkkejä EDSään?

    Kiitos paljon! <3

    1. Mua se muovipullo ei oo ahdistanu. Miksi? Koska öljy ei oo maistunu tai tuntunu muoviselle. Mulla on aika herkkä keho; esim. maistan kun lähdevesi alkaa huoneenlämmössä maistua parissa päivässä muoviselle kanisterissa.

      Joo, totta tuo että virallisesti ravinnon laadulla ei ole merkitystä – kunhan syöt raffinoitua, deoforisoitua ja kemiallisesti kovetettua margariinia koska se on LAADUKASTA Rasvaa 🙂 <3

      1. Musta tuntuu, että itse haettu lähdevesi alkaa maistua huoneenlämmössä hyvinkin äkkiä muoviselta, ihan siis parissa tunnissa, mutta toki se on saattanut olla siinä kanisterissa kylmässä useita viikkoja jo siinä vaiheessa :O

    2. Karvakavereillahan löytyy omakin ”Balance”, aika samalla idealla: https://effebalance.fi/ https://www.facebook.com/effebalance/

      Frendi tekee siellä myyntiä, ja itsekin olen tuotetta maistellut. SEN pullosta mulle tuli vähän muovinen fiilis, ja tuntui kuin öljy tarttuisi pullon seiniin mikä lisää härskiintymis-pinta-alaa. Zinzinossa mulle yksi mukavimpia juttuja on ollut juurikin pullo, ja miten se käyttäytyy öljyn kanssa.

    3. Joo, mäkin suosin eteerisiä öljyjä; ”luonnolliset aromit” ovat yleensä muuta kuin luonnollista – paitsi luomutuotteissa nekin on useammin kohdillaan.

  59. Moi!
    Onko Olli sinulla kokemusta kun Blue Ice fermented cod liver oil polttaa kurkkua ja vatsaa? Otin ensimmäiset 2ml ja olin aivan seota siitä poltteesta kun säikähdin 😀
    Pikaisella googlettelulla selvisi, että muillakin tullut tuotteesta vastaavaa, mutta en tiedä mistä se johtuu?
    Kerro toki jos sulla vastaus tähän oireeseen on tiedossa..

    1. Ps. Jälkijunassa vielä: olen kokenut blue ice öljyn jälkeen koko illan sydämessäni vihlonnan tunnetta, joka tulee kohtauksittain. Nyt rupeaa jo pelottamaan.
      Mitähän se öljy teki kropassa ?

      1. Hmm, olisko ollut eltaantunut erä?

        Tuleeko öljystä ”kalvo kitalakeen”? Sellanen kuin makkarasta, tai muusta pilaantuneesta tai käsitellystä tai liikaa kuumennetusta rasvasta?

    2. Mikä maku?

      Mulla ehkä viidesosa eristä on ollut vähän huonona. Fiilistelen, mikä olo tulee, ja tekeekö öljyä mieli ottaa lisää. Ja vertaan fiilistä muihin hifeihin kalaöljykokemuksiin.

  60. ”Sama pätee Möllerin edelleen käyttämään dl-[alfa-]tokoferoliin eli kaikkein huonoimpaan synteettiseen e-vitamiiniin.”

    Atopiani vuoksi käytän helokkiöljyä (tai mustaherukansiemenöljyä) säännöllisesti. Efamolin tuote on mielestäni muuten hyvä, mutta itku kun siinä on tuo synteettinen E-vitamiini. Silti olen käyttänyt, kun ei aina jaksa tilata kalliilla Briteistä Allergy Research Groupin EPOa (eli ei dopingia vaan evening primrose oilia). Enkä hetkeen ole etsinytkään parempaa tuotetta, kun sitä en silloin löytänyt, kun olin etsintätuulella. Pitää varmaan kohta alkaa katsella, ellei joku täällä tiedä asiasta jo valmiiksi enemmän 🙂

  61. Olishan noita kai ihan hirveän laaja valikoima iHerbissä, mutta muistaakseni joskus kokeilin jotain ja se ei vaan ollut tuoreen makuista. Sitten halu kokeilla muita outoja firmoja väheni huomattavasti kun se Allergy R. Gr. puuttui.

    Efamolissa on siis tarkalleen ottaen DL-alfatokoferoliasetaattia.

  62. Onko kokemusta metyleeninsinisestä?
    https://www.bluebrainboost.com/p/methylene-blue-nootropic/

    Mitä mieltä olet nykyään, keväällä 2017, että minkä merkkisiä lisäravinteita kannattaa käyttää minkäkin ravinteen kohdalla? Olen lukenut netistä paljon kirjoituksiasi vuosien varrelta ja suosituksistasi, mutta ajat ovat muuttuneet ja monet linkeistäsi vanhentuneita ja jotkut tuotteet poistuneet myynnistä.

    Kiinnostaisi jokin perus vitamiinisetti, jonka voisi ottaa säännölliseen käyttöön tukemaan hyvinvointia luomukasviksien, luomulihojen ja superfoodien lisäksi. Tähän mennessä lisäravinteet ovat olleet vieras alue, enkä ole käyttänyt muuta kuin solgarin villilohiöljyä ja ecolomega kapseleita vuorotellen sekä solgarin sinkkipilolinaattia 22 mg, mutten ole huomannut noilla mitään vaikutusta. Terveellisistä elämäntavoista huolimatta ei ole niin hyvä fiilis kun voisi tällä ruokavaliolla kuvitella olevan. En siis ole liekeissä, joten ajattelin lähteä kokeilemaan olisiko laadukkailla lisäravinteilla vaikutusta.

    Harkinnassa säännölliseen käyttöön ainakin seuraavat:
    – Omega-3 = Omega3Olive TAI Yano: Omega-3 krilliöljy
    – D-vitamiini = Carlson Labs: Solar D Gems
    – C-vitamiini = Puhdistamo Super C-vitamiini TAI Madre Labs: Madre C
    – Sinkki = Thorne Research: Double Strength Zinc Picolinate TAI New Chapter: Zinc Food Complex /// jollain sivulla suosittelit Ångström sinkkiä, mutta netistä ei yhtäkkiseltään löytynyt.
    – Magnesium = Yano magnesium kärkkäisiltä TAI joku muu parempi..
    – B-vitamiiniyhdistelmä = Thorne Research: Stress B-Complex TAI Premier Research: Max B-ND
    – B12-vitamiini = Pure Advantage B-12 Spray tai joku muu…? vai tarviiko B-yhdistelmän lisäksi ollenkaan..?
    – K2-vitamiini = Thorne Research: Vitamin K2
    – Astaksantiini = Nutrex Hawaii BioAstin Astaxanthin 4mg
    – Kreatiini = Optimum Nutrition: Micronized Creatine Powder
    – MSM = Sunfood Pure Opti-MSM flakes TAI Puhdistamo OptiMSM
    – L-teaniini = Doctor’s Best Suntheanine L-theanine

    Mitä näyttää?
    Onko muita suosituksia tai paremmuusehdotuksia?

    Olisi siistiä, jos tekisit ite jonkun -2017-päivitetyn listan kaikesta mitä ite nykyään esim. käytät ja mitä merkkiä ym ym. (:

  63. Hei Olli,
    Kaipaisin apua:

    Olen parikymppinen nainen.
    Ravintolisinä syön:

    Omega: https://eu.iherb.com/pr/Nordic-Naturals-Complete-Omega-Lemon-1000-mg-120-Soft-Gels/4190

    Biotiini: https://eu.iherb.com/pr/Natrol-Biotin-Maximum-Strength-10-000-mcg-100-Tablets/25842

    D-vitamiini: https://eu.iherb.com/pr/Healthy-Origins-Vitamin-D3-10-000-IU-360-Softgels/21298

    + opti msm-jauhe

    Pitäisikö mielestäsi lisäksi olla muita ravintolisiä.
    Kärsin ajoittain tosi kuivasta ihosta, sekä pahasta ihottumasta käsissä. (jos kädet hikoaa, saan ne täyteen rakkuloita, ja siitä lähtee kierre.)

    Miten postauksessa mainitsemasi astaxantiinit, suositteletko niitä? tai voiko olla muita ravintolisiä, sekä suositteletko jotain noita käyttämiäni vaihtamaan toiseen merkkiin?

    Olen käynyt myös homeopaatilla, mutta siitä on jo aikaa ja nyt kaipaisin apua ravintolisien valitsemiseen 🙂

    //Milla

    1. Liian vaikea kysymys 🙂

      Itse käytän myös magnesiumeita, B-vitskuja, etenkin B12, ja… kaikenlaista. Ennen kaikkea mahdollisimmin hyvin mineralisoitunutta, mahdollisimman hyvin kasvatettua ruokaa, juuresta latvaan ja kärsästä häntään.

  64. Ensinnäkin kiitoksia tästä tekstistä ja vastauksista.. Mitä mieltä olet tästä https://shop.makrobios.fi/product/5812/OliveHeart%25C2%25AE%2520neitsytoliivi%25C3%25B6ljy Antioksidanttisuojana Kalaöljyn kanssa? Olen tähän mennessä ottanut 1tl eskimoa ja 2rkl daniolo oliiviöljyä.. Siihen päälle viel biomedin E-tipat, sekä A-tippaa, Bioteekin super D ja K2, välillä myös Nutrexin Astaxantiinia… Tosiaan tuossa OliveHeartin öljyssä mainostetaan olevan korkea polyfenolipitoisuus, mutta onkohan tuo muuten kuinka laadukasta?

    1. Hyvälle kuulostaa tuo sinun combotus 🙂

      Minullakin oli joskus kalaöljyn, esim. Solgar-villilohen tai nordic Naturalssin kanssa:
      – E-vitsku
      – astaxantiini
      – Carlson Solar D Gems -d-vitamiini
      – Q10
      – ja jopa A-vitamiini, esim. vahvasta kalanmaksaöljystä
      – ja jopa K2 🙂

      Kaikki jääkaapissa lähekkäin, helppo ottaa kaikki kerralla. Toimi!

      1. Kiitokset vahvistuksesta.. Ei muuta kun OliveHeartia testiin! 🙂
        Hienoa että vastailet vieläkin, vaikka tämä postaus on jo yli vuoden vanha.

        1. Aina välillä täällä näkyy uutta aktiivisuutta 🙂

          Ajattelin ensi kuussa kirjoittaa tästä aiheesta updeitin johonkin kanavaan 🙂

          Tähän tekstiin meni siis jopa sata tuntia aikanaan toissavuonna. Nyt haluan investoida jatkotutkimukseen myös vähintään kymmeniä tunteja, jotta saadaan vielä hifimpää selkeyttä tähän mielestäni tärkeään ja monia koskettavaan aiheeseen.

          1. Kuulostaa todella hyvältä! Kiinnostaisi kyllä lukaista se sitten:)
            Ja Olipas muuten tiukkaa kamaa tuo OliveHeart… just testasin 1tl ja poltteli kurkussa oikeen mukavasti.

    1. Arvostan tuota tuotetta – ja monia muitakin vege-omegoita, joissa siis levä-pohjainen EPA & DHA <3

  65. Aika kärkästä mainostekstiä, niinkuin mainoksissa on tietysti tapana olla. Omega-6-rasvahappo, linolihappo, on välttämätön rasvahappo eli sitä on saatava ravinnosta. Sitä tarvitaan pitämään iho terveenä, estämään sen kuivumista ja sitä kautta hilseilyä. Linolihaposta muodostetaan arakinodihappoa ja edelleen eikosanodeja. Kyllä, eikosanoideja tarvitaan tulehdusreaktion syntymiseen, jotta ihmisen immuunipuolustus voisi toimia normaalisti. Infektiot aiheuttavat tulehdusreaktion, jonka tehtävä on tuoda valkosolut paikalle. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei aiheuta tulehdustilaa elimistössä. Keskivartalolihavuus ja ylipaino taas tulehdustilaa voi aiheuttaa ja ainoa lääke siihen on laihdutus – omegalisillä ei ole mitään vaikutusta. Diabetespotilailla ja dyslipidemioista kärsivillä Omega-3 -lisät voivat olla jopa haitaksi.

    Kannattaa tarkastaa oma vitamiinien saanti esim jollain ruokapäiväkirjasovelluksella kuten http://www.fineli.fi (Ilmainen valtion ylläpitämä voittoa tavoittelematon sivu). Kun syö edes jotenkuten normaalia ruokaa yli 2000 kalorin edestä päivässä, voi huomata, että kaikkia vitamiineja ravinnosta saa tarpeeksi ja useimpia ylikin. Kannattaa tarkastella mistä oma huono olo tai mieli johtuu. Yksittäisen ruoka-aineen puutoksesta alakulo ja terveysongelmat harvoin johtuvat. Anemiat selviävät verikokeella jos sellaisesta on epäilys.

    1. Entä, jos omegoiden olisi parempi olla lähempänä historiallista tai esihistoriallista balanssia, kuin nykyajan huonosti kasvatetuilla ja ravinnetyhjiksi prosessoiduilla feikkifoodeilla?

      Vaikuttaa, että olet tutustunut vain yhteen näkökulmaan – ja juuri siihen kaikkein virallisimpaan. Olet skeptinen muita ajatuksia kohtaan, mutta nielet purematta sen, joka ”annetaan ylhäältä”. Jätät huomioimatta, että myös se virallinen näkemys on altis kaikenlaisille vaikutteille, poliittisille kompromisseille ja ihmisten (tai pahimmassa tapauksessa jopa legalististen instituutioiden) tekemille ratkaisuille.
      https://olliposti.fi/wp-admin/edit-comments.php#comments-form
      Se, mitä meidät on opetettu pitämään arvovaltaisena, onkin itseasiassa sisältä katsottuna hyvin byrokraattista, hidasta, jäykkää ja rajoittunutta.

      1. Hei!

        Tietysti kaikissa asioissa on monia puolia. En tiedä minkä alan tutkinto sinulla on, mutta yliopistomaailmasta varmasti tuttua sinulle on ehdoton kriittisyys ja se ohjaa myös minua. Ja jos olet gradua tai edes kandia tai muuta kirjallisuuskatsausta joutunut tekemään, on varmasti tiedossa kuinka ankaraan kriittisyyteen professorit opiskelijoita koulivat, sillä kaikki tieteellisissäkään julkaisuissa olevat artikkelit eivät kelpaa. Kriittisyyttä tarvitaan sillä samasta aiheesta löytyy useita tutkimuksia puolesta ja vastaan – enemmän tai vähemmän laadukkaita. Jäykkyys ja hitaus tutkimuksessa johtuu siitä, että kaikki dokumentoidaan, toistetaan, analysoidaan ja niin edelleen. Vain niin voidaan tuottaa laadukasta tietoa. Internet pursuaa erilaisia terveyssivustoja, jotka välittävät usein valikoitua tietoa, ja joita kuitenkinkäytetään ensisijaisesti markkinointikanavina.

        Populismissa virallisen ja ’tylsän’ rinnalle tarjotaan jotain jännittävämpää ja sellaista jota ihmiset haluavat kuulla, oli se totta tai ei. Pahaan oloon keksitään siis syy johon on näennäisen helppo ratkaisu – tässä onnistuvat poliitikot ja esimerkiksi tässä lisäravinnebisneksessä markkinoinnin mestarit. Huonosta olosta kärsiviä ja heikkoja käytetään hyväksi monessa muussakin mielessä kuten agressiiviset uskonnot, esimerkkinä skientologia.

        Ihmisen fysiologia on monimutkainen kokonaisuus, joka pitää sisällään monia muita monimutkaisia kokonaisuuksia, joita tieteellä yritetään selittää. Siksi on mielestäni naiivia uskoa yksittäisten ruoka-aineiden ihmeominaisuuksiin kun kyse on kuitenkin niin laajasta kokonaisuudesta, jossa kaikki vaikuttavat kaikkeen.

        Oma olo on tietysti hyvä mittari kaikessa tietysti, mutta kannattaa muistaa, että tutkimuksissa aina myös osa plasebo -ryhmässä olevista koehenkilöistä saa positiivisia vaikutuksia ja kokevat että se auttaa. Oli sitten kyse c-vitamiinin piristävästä vaikutuksesta tai kroonisista selkäkivuista kärsivän potilaan kivun hoidosta.

        Kun syödään yksittäisiä ravintoaineita lisäämään ’energiaa’ olisi hyvä tutustua konseptiin ’fatigue’ – mielestäni sopivaa suomenkielistä sanaa termille ei ole. Siinä vaikuttaa monimutkaisesti myös psykologiset asiat kuten motivaatio ja monet muut tekijät. Jos kiinnostaa niin voin lähettää sinulle linkkejä laadukkaisiin tutkimuksiin, joita ei todellakaan mitkään poliittiset vaikuttajat ohjaa – miksi poliitikkoja edes kiinnostaisi väsymystä käsittelevät tutkimukset? Ne ovat raskasta luettavaa ja niissä selitetää tarkasti kaikki menetelmät, mutta sisältää todella mielenkiintoisia asioita siitä, miten väsymyksen tunne ihmisellä muodostuu ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Kun ymmärtää sanan fatigue merkityksen ja tieteen monialaisen ja parhaan selityksen siihen vaikuttavista tekijöistä, ymmärtää miksi jopa lumepillerit saavat ihmisen jaksamaan paremmin.

        Kannattaa tutustua johonkin fysiologian perusteita käsittelevään oppikirjaan – niissäkin mennään aika syvälle. Ymmärtääkseen fysiologiaa taas olisi hyvä tietysti tutstua myös vaikkapa lukiotason kemiaan.

        En halua mainostaa mutta hakusanalla Ihmisen anatomia ja fysiologia löytynee jo jotain kirjoja. Farmasian pääsykokeissa vaadittava kirja on jo ihan hyvä.

        Jos innostut lukemaan riippumattomia alkuperäistutkimuksia niin tämä pyramidi on hyvinkin käyttökelpoinen:

        https://thelogicofscience.files.wordpress.com/2016/01/hierarchy-of-evidence2.png

        Vaikutat uteliaalta, toivottavasti vielä innostut tieteestä ja ihmisen elimistön toiminnasta!

        Hyvää kevättä

        1. Tarkoitan, että jokaisella tutkijalla on taloudelliset, sosiaaliset ja melkein joskus jopa moraaliset kannustimet saada tuloksia, joista alan isoimmat suorat tai epäsuorat rahoittajat /valtatahot hyötyvät tai vähintään tykkäävät:
          https://youtu.be/TrCizlAOBAo?t=4s

        2. Olen nähnyt tarpeeksi, mitä tiede tekee ihmisille: tieteellä on helppo myydä lääkkeitä, jos lääkefirmoilla on eniten rahaa rahoittaa tiedettä. Tieteellä on helppo myydä myös funktionaalisia elintarvikkeita ja muuta ultra-prosessoitua shaibaa, jos sen ultraprosessoidun feikkisafkan valmistajilla on riittävästi budjettia rahoittaa sekä tiedettä, että myös sen uutisointia.

  66. Puhut ’Feikkifoodeista’ ja samalla kannustat kuitenkin syömään purkista erinäisiä jauheista pillerin muotoon puristettuja lisiä?

    1. pyydän anteeksi, että teen niin 😉

      Feikkifuudeilla tarkoitan ravinnetyhjäksi prosessoitua, jossa tavoitellaan vain hintaa ja katetta. Lisissä suosittelen mieluiten niitä, missä tavoitellaan laatua ja asiakkaan hyvinvointia – toisin kuin Valion ja Saarioisen ultraprosessoiduissa valkosokerinmakuisesti e-koodatuissa kuolinturhakkeissa.

  67. Jengi on tosiaan todella sokeaa ja pitää kalaöljyjä vähintäänkin hyvänä juttuna. Se kuitenkin sellainen ”lisäravinne”, jota kehoon ei kannattaisi laittaa. Ellei sitten halua pilata aivojaan.

    1. Huh, kuulostaapa oudolle ajattelulle. Luulin, että kalaöljy nimenomaan auttaisi aivoja? Siis ainakin jos ei ole liian eltaantunut tai muuten huono. Minulla kalaöljy oli yksi ensimmäisiä supplementteja, joka selkeästi alkoi parantaa oloa pahimpina ms-vuosina – kuten myös hyvä ja runsas d-vitamiini, runsas kurkuma ruoanlaitossa, laadukas spirulina & chlorella… ja mahdollisimman tuore mehiläisen siitepöly <3

      1. Omega3:et kyllä, muttei kalaöljy. Isona syynä mm. raskasmetallit ja kalaöljyn nopea härskiintyminen (öljyn haju peitetään suodattamalla, lisäaineilla ja yleensä synteettisillä vitamiineilla).

        Tämä kalaöljyn ylistäminen alkoi 90-luvulla, kun punainen liha yhdistettiin sydän- ja verisuonisairauksiin. Sitä ennen joissain eläintutkimuksissa öljyn lisääminen ruokavalioon oli aiheuttanut lisääntyneitä syöpätapauksia, vaatimattomasti 20 kertaisesti verrattuna verrokkiryhmään…

  68. Olen pahasti kala-allerginen, ollut koko ikäni. Monien tahojen (myyjät) vakuuttelujen jälkeen uskalsin alkaa käyttämään kalaöljy valmisteita ja hyödyinkin niistä hyvin paljon. Kunnes parin vuoden kuluttua kasvojen ihottuma paheni ja menin antioksidanttiklinikalle ja sitä kautta allergiatesteihin, joista löytyi turska täysillä pisteillä. Mikä mahtaisi olla turvallinen valmiste, jolla voisin turvata hyvät omegat

      1. Nyt on myös Zinzinolle tullut vegaaneille sopiva omega 3 tuote!

  69. ”Ihmisen fysiologia on monimutkainen kokonaisuus, joka pitää sisällään monia muita monimutkaisia kokonaisuuksia, joita tieteellä yritetään selittää”

    ja nämä Ritvan syvästi arvostamat yliopistomaailman professorit väittää että tämä ”monimutkainen kokonaisuus” kuitenkin syntyi kun random salama iski johonkin ..ja siitä se kaikki sitten lähti.

    Usko pois Ritu – älykkyyttä löytyy muualtakin kuin yliopistolta ja vaikka netissä paljon huu-haata onkin niin on täällä varmasti osa tottakin ja kirjastoista loput totuudet – kriittisyys on aina paikallaan ja olen huomannut että ennen kaikkea silloin mitä useampi tohtorinhattu keskustelukaverilla on.

    1. Olen valmis testaamaan, mitä tapahtuu, kun yhä useammilla meistä on vihdoin pääsy useampien näkökulmien – ja omiakin voi varsin vapaasti tuoda mukaan keskusteluun. Tottakai kaikessa kaikki (näkökulmat) ei ole aina pelkkää parasta laatua… joten vihdoin pääsemme oppimaan, kuinka tunnistaa hyvää laatua ja tarkoituksenmukaisuutta – niin tiedossa kuin vaikkapa ravinnossa.

      Joskus byrokratian, kontrollin ja kustannuksien kasvattaminen (esim. virallinen tiede) voi joiltain osin nostaa laatua. Joskus taas parempaa laatua, tietoa tai taitoa syntyy vapaammissa olosuhteissa. Toivon meille kaikille antoisaa ja kehittävää tutkimusmatkaa kohti sellaisten tietolähteiden ja oppimismetodien metsästystä, joilla on todella aikaa, vapautta ja mahdollisuuksia myös välittää asiasta, asiakkaista ja kaikkien hyvinvoinnista – ja joiden kädet eivät ehkä ole ihan niin vahvasti sidottuna suurteollisuus-rahoittajan tai muun valtavan valtarakenteen edunvalvontaan.

  70. Mahtavaa ja asiapitoista tekstiä, iso peukku, jatka Olli samaan tapaan.
    Tuossa aiemmin mainittu Life Extension Omega 3 on allekirjoittaneen mielestä toiminut hyvin, varsinkin tämä plus… https://eu.iherb.com/pr/Life-Extension-Omega-Foundations-Super-Omega-3-Plus-120-Softgels/67022
    Astaxantiini mukana…
    Näitä tulee myö napsittua päivittäin: https://eu.iherb.com/pr/MRM-Complete-E-60-Softgels/10997
    ja kysyisinkin kommenttiasi ko. tuotteesta ?

    Kiitos ja hyvää kevään alkua

    1. Kiitos, näitä tahdonkin ehtiä tänä vuonna tekemään lisää <3 Ihana kuulla, että kiinnostaa.

      Ooh, no vaikuttaa kyllä ihanalle, taidan itsekin tilata tuon – jos se ei maistu eltaantuneelle vaan hyvälle.

      Ihana tuo E (hintan nähden), ja näissä gelcapseissa täyteaineetkaan eivät ole pahoja.

      1. Olisi kiinnostava kuulla, että oletko jo ehtinyt kokeilla tuota tilaamaasi omega3:sta (LEF) ja mikä on mielipiteesi? Itsekin harkitsen nyt sitä tilaavani. Itse oon joskus tilannut iHerbistä Carlson labsin Norvegian very finest fish oilia? Onko sulle tuttu?

        1. Nyt se ei maistunut kovin hyvälle; varmaankin huono vuodenaika tilata hitaalla toimituksella 🙂 Omega ei oikein tykkää kuljetusrekkojen sauna-olosuhteista Jenkkilän eteläosissa…

          Ehkä tilaisin mieluummin Carlsonia, tai Nordic Naturalssia – ja kylmempinä kuukausinam ja/tai nopeammalla tilaustavalla.

  71. Hei,

    mitä olet mieltä chlorellan Epasta ja chlorellan käytöstä Epan saannin turvaamiseksi?

    1. Määrät ei oikein riitä – varmasti hyvä juttu, mutta itse otan extraa.

      Muutenkin haluan runsaammin otetut omegani hyvin suojassa hapelta, ja mielellään myös valolta ja lämmöltä.

  72. Hei! Sain tuttavalta linkin sun sivuille. Jäi ihan koukkuun, mutta paljon luettua menin hieman sekasi enkä osaa itse päättää miten lähtis edullisesti rasvahappo tasapainoa korjaamaan. 5v pojalla alkoi tänä keväänä siitepöly allergia oireita ja itsellä vaivaa raskausaikana korkeat verensokerit. Näihin kiinnostaisi lähteä rasvahappotasapainon korjausta kokeileen, ongelmana vain rahan riittävyys. Mutta kuitenkin periaatteena aina ennemmin vähän tinkiä jostain muusta kuin näiden laadusta. Minkä firman tuotteilla ihte lähtisit tässä tilanteessa kokeileen. ? Niin ja kielet ei oo hallinnassa joten mieluusti suomenkieliset sivut?

  73. Hei…Kiitos sinulle ja kaikille kommentoijille. ..ite etin pitkään hyvää öljyä itselleni ja mun kohdalla Pharmanexin Marine Omega (sis krilliä) on ollu loistava. Onko tuttu sinulle ja mitä mieltä? Samalla firmalla myös mun tarpeille loistava monivitamiini… no ainakin on mm herkkä CRP 0.6 triglyt 0.5 ja kaikki allergiat ja nivelkivut poissa. ..eli olo kertoo… vaihtoehtoja varmaan monia, mutta siihen yleensä olen jäänyt, mikä on parhaalata tuntunut…. nyt oon jo pysyny täsfä yli 2 vuotta…ja tällä kombolla huomasin myös sen, että voin syödä nyt myös kuukautisten aikana kalaöljyä saamatta pitkittynyttä vuotoa…johtuisiko tuosta monivitamiinista ja etenkin sen K sta? No…nyt kuitenkin olo parempi kuin koskaan. Hyvään ei kannata tyytyä, vaan tavoitella parasta… ?Parasta oloa teille kaikille!

    1. JOO, maistoin tuota NuSkinin Omegaa, ja se oli tosi hyvää! Ja Kirsi Sarimaakin kehui, että se on yksi noin kolmesta hänen tuntemasta öljystä, jolla todella saa hyvin balanssiin omegat, hankalammillakin tapauksilla – eli että on tehokas ja imeytyy jne.

    2. Mahti-arvoa, ja se on ihanaa kun saa allergiat ja nivelkivut pois, kun tulehdukset helpottaa kehossa <3 <3

      NuSkin on kyllä hyvä firma! Ja arvostan heidän Pharmanex-antioksidanttiskanneria.

  74. Paluuviite: Vatsa kuntoon (tutkimusmatka, osa 1) | Olli Posti
  75. Kukaan ei tainnut kommentoida mitään Lysi-kalanmaksaöljystä. Minä olen saanut omega 3:6 kohdalleen sillä öljyllä. Testaus oli vielä ZinZinon tekemä (ilman heidän tuotettaan). Lysin hinta ymmärtääkseni laatuun nähden edullinen. Onkohan muilla samoja kokemuksia?

    1. Uskon, että Lysikin toimii tässä. Uskon myös, että vuosien kuluessa on hyvä saada Lysiä parempi antioksidanttisuojaus, jos ottaa omegaa jatkuvasti ja suuria annoksia.

    1. Tässä tapauksessa taitaa jo enemmän merkata hankkimistavan mukavuus: kummasta juuri sinä haluat sen hankkia.

      Jos molemmat olisivat ilmaisia ja yhtä helposti saatavilla, saattaisin ehkä kallistua Zinzinon puoleen.

  76. Hei Olli,

    Eikös Unexin öljyssä ole enemmän EPA ja DHA rasvahappoja / ml Epaxin laadukkaasta kalaöljystä ja TerraCretan ekstra neitsyt oliiviöljy (Zinzinon oliiviöljystä ei taida olla muuta tietoa kuin että se tulee Espanjasta). Unex on kotimainen yritys ja Zinzino Ruotsalainen pörssiyritys. Unex ei ”pakota” asiakkaitaan kuukausien kestotilauksiin kuten viittasitkin ilmeisesti hankkimistavan mukavuudella, olen maistanut molempien firmojen öljyä ja Unexin öljy oli paremman makuista, Zinzinon öljyssä on kiiltävämpi ja nätimpi etiketti ..niin ja onhan Unexin öljy myös edullisempaa, mutta hintahan on tietysti sivuseikka 🙂

    1. On varmasti hyvä! Mutta en huomannut että olisi EPA- ja DHA-rasvoja mukana. Maistoin juuri Juice Plussan hyvin samantyylistä tuotetta, jossa oli myös EPA ja DHA, mikrolevästä uutettuna, tykkäsin (tosin hintakin aikamoinen)

  77. Olen vasta herännyt rasvahappotarpeeseen, kun tuttavani kauppasi minulle Balance Oilia. Pidin sitä ryöstöhinnoitteluna ja hätäisesti sitten menin ja ostin tänään E-EPA 500 mg. Ryhdyin tutkimaan asiaa netistä tarkemmin ja havaitsin, että DHA puuttuu tästä nyt kokonaan. Löysin sinun mielettömän blogisi ja lyhyesti totesin itselleni, että kiireisenä tulen lopuksi näjöjään kuitenkin päätymään Balance Oiliin:) Nyt kun minulla on 120 kpl E-EPAa, niin mitä ehdotat ostettavan rinnalle, että vastaa järkevää kokonaisuutta? Lämmin kiitos avustasi jo etukäteen:)

    1. Täsmennyksenä vielä, että käytän ostamani E-EPA:t + sinun ehdottamasi lisukkeet alta pois ja sitten siirryn tod.näk. Balance Oilin käyttäjäksi kaiken sen jälkeen mitä olen tänään blogistasi lukenut. Arvostan:)

    2. Jos haluaa reilun annoksen hyvää omegaa hyvällä antioksidanttisuojalla, ei kymppi kuussa saata ihan riittää. 20-40€ kuussa omegaan kuukaudessa voi olla hyvä sijoitus hyvinvointiin.

    3. Kiva kun löysit – ja kiva kun Nanna on aikanaan auttanut näiden tekstien selkeyttämisessä 🙂

    4. Tällä hetkellä omasta jääkaapista löytyy perus Eskimo, ja uusi tuote Balanstri – joka on samantyylinen kuin Zinzino.

  78. Hei Balanstri Omega 3 + tosiaan voi syödä 0,15 ml/painokilo/vrk, että ei tule yliannostusta? Vai mikähän olisi turvalinen raja.

  79. Moi Olli!

    Mitä mieltä uudesta Zinzinon Balance Oil Veganista? Ensinäkemältä vaikuttaa fiksulle tuottelle!

    1. Joo se oli enemmän tai vähemmän minun suunnittelema tuote. Jotain kompromissia joutui tekemään hintasyistä, mutta kelpo lopputulos hintaan nähden.

    1. Jos Zinzino miellyttää, suosittelen Balanstri: https://balanstri.fi

      Puhdas+ on kelpo tuote, itse fanitan vielä enemmän näitä oliivi-omegoita, kuten Balanstri, Zinzino ja Unex

  80. Moi! Tosi hyödyllinen teksti, kiitos! Vertasin Zinzinon BalanceOilin EPA:n ja DHA:n suhdetta SuomiVitan omegakolmosiin. Ne näyttäisi ainakin sen puolesta paremmalta kuin esim. Puhdas+! Onko sinulla tietoa SuomiVitan omegoiden laadusta muuten? 🙂

    1. Ihana kuulla <3 En oikeasti ole kovin vakuuttunut, että EPA ja DHA pitäisi olla juuri tietyssä suhteessa. Vähän sama kuin "mikä on oikea kolesteroliarvo", tai mikä on ihannepaino? Onko kaikille 100 kiloa hyvä? Tottakai kokonaisuus merkkaa enemmän kuin yksittäinen "oikea" arvo.

      SuomiVita näyttää olevan etyyliesteröity, jota pidän hyvänä muttei niin hyvin imeytyvänä kuin vaikkaa Zinzinon "natural triglyceride" -muoto.

      Eniten minua SuomiVitassakin kiinnostaisi maku ja suutuntuma. Ja arvostan kovasti omegoita, joissa antioksidanttisuojan kanssa on hifistelty enemmän.

      Puhdas Plussassa hyvä maku ja tuore suutuntuma maustamattomanakin. Mutta koen, ettei säily jääkaapissakaan niin pitkään hyvänä kuin vaikkapa Balanstri, jossa on oliiviöljy suojana.

      Kiitos lukemisesta ja keskustelusta <3

  81. Heippa Olli,

    Ihan huikeaa perehtymistä asiaan ja kiitos, kun jaat sitä kaikille tiedoksi!

    Oletko kokeillut (tai tutustunut) Young Livingin OmegaGize-valmistetta? Siinä mukana D3 sekä Q10. Lisäksi olen ymmärtänyt, että mukana olevat eteeriset öljyt suojaavat kalaöljyä härskiintymiseltä.
    Annoskoko varmastikin saisi olla isompi kuin suositeltu.

    1. Kiinnostaa tutustua, vaikka taidan vasta nyt kuulla tuotteesta ensimmäistä kertaa. Mielestäni YL tekee asioita hyvin.

  82. Paluuviite: Olli Postin opissa 1 | Hopeahapsista huolimatta.
    1. On vegaanisiakin DHA-lisiä, kuten Opti3. Näitä voi kysellä vegaanikaupoista ja terveyskaupoista.

  83. Mitä omegaa suosittelen nyt, lähes kolme vuotta myöhemmin?

    Henkilökohtaisesti eniten tykkään Balanstri-omegasta, etenkin tämä piparminttumaku:
    https://balanstri.fi/balanstri-omega-piparminttu
    https://www.ruohonjuuri.fi/omega-3-oljy-piparminttu-300-ml-balans-8717953147323

    Myös Unex-omegassa on samaa ideaa, mutta Balanstrissa käytetty oliiviöljy vaikuttaisi antavan voimakkaamman suojan.

    Eskimo toimii edelleen perus hyvänä, tavallista paremmin antioksidanttisuojattuna, omegalisänä.

    Lisäksi verkostomarkkinoinnin kautta myydään monia erinomaisia omegoita.

    Huhujen mukaan markkinoille voi olla jo tänä vuonna tulossa entistä kiehtovampia uutuuksia täydentämään erinomaisesti antioksidanttisuojattua omegavalikoimaa.

    Tämän tuotteen suunnittelussa olin itse mukana, ja nyt kun vihdoin maistoinkin sitä, se jopa hieman ylitti odotukset:
    https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/yano-rasvaliukoiset-vitamiinit%2C-30-kaps-ravintolisa

  84. Moi,

    Mietin tuota antioksidanttisuojaa omegoiden kanssa. Astaksantiinia on käsittääkseni luonnostaan kasviplanktonissa. Jos sitä sattuu olemaan valmiiksi ja hommaa vaikka (tod.näk.) Blue Ice cod liver oilia tai Nordic Naturalsia, mitä luulet, toimisiko/riittäisikö, jos öljyn kanssa ottaisi jonkin verran kasviplanktonia? Siinä on toki omegoita itsessäänkin enkä tiedä mikä olisi antioksidanttisuojaksi riittävä määrä.

    Kiitos etukäteen näkemyksestäsi ja aurinkoa!

    1. Jos puhutaan kasviplanktonijauheesta, se maistuu ja tuoksuu minun suussa eltaantuneelle, eli suoja ei ole ollu riittävä. Kasviplankroni näyttäisi säilyvän kunnolla vain merivedessä /suolavedessä tai jotain sinnepäin.

      Mieluummin ottaisin kokonaiset neljä milligrammaa astaxantiinia jostain tuotteesta.

      1. Oletko kokeillut Fit line Omega 3 vegan tuotetta ?www.6491879well24.com
        Itseäni hieman arveluttaa kaikista omega tuoteissa se kun veri ohentuu ja esim. verensokerinmittauksessa vuotaa kuin seula…. Saatika jos sattuis jotain ja joutuisi leikkaukseen kun periaatteessa n. 3 vkoa pitäisi pitää taukoa omegoista.

  85. Moikka pitkästä aikaa! Kokeillaanpa onko tämä ketju vieläkin elossa 😀 Oletko kokeillut tuota Puhdistamon krilliöljyä (Super Omega-3)? ajattelin itse ottaa sen käyttöön. Heräsi vain kysymys että pitäisiköhän sitä ottaa vähän enemmän kun tuo 2 kapselia, joista tulee ainoastaan 318,6 mg Omega kolmosia. Esim. tuplamäärä.. ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *