Olin hiljattain terveystietoisten reissulla, eikä yhdelläkään ollut mitään omegaa mukana. Ei minullakaan, ja teki kovasti mieli joten kyselin jos jollakulla olisi edes joku Mölleri matkassa.

Harvinaisen hifisti safkailevalla kollegalla oli testien mukaan omegat aikamoisessa epäbalanssissa, vaikka on syönyt laadukkaana pidettyä omega-lisää ”aina kun muistaa”, eli ehkä parina tai muutamana päivänä viikossa. Alettuaan ottaa säännöllisesti, parempaa, paljon isompaa satsia ja vieläpä hyvällä antioksidanttisuojalla varustettuna, hän oli omien sanojensa mukaan ”kuin uusi ihminen” parissa viikossa, ja näyttääkin nyt energisemmälle kuin koskaan, ja haaveilee vain että ”saisi tehdä koko viikon pelkästään töitä” 🙂

Ainoastaan täysin paleograssfed tyyliin syövillä kavereilla näyttää omega-tasot olevan kondiksessa. Siis niillä, jotka ovat järjestäneet elämänsä laadukkaan syömisen ympärille, ja omistavat runsaasti pakkastilaa niittylihan suoratilauksiin. Ja hekin syövät lisäksi omega-lisää, päästäkseen tämän päivän maailmassa parhaaseen omegabalanssiin.

 

Mikä omegabalanssi?

Ennen ihminen sai ravinnostaan suunnilleen saman verran omega kolmosia ja kutosia. Kolmosilla on taipumuksena vaikuttaa kehossa tulehduksia rauhoittavasti, ja kutoset taas tukevat tulehdusreaktioita. Molempia tarvitaan, ihan kuin muussakin elämässä tarvitaan sekä työtä että lepoa, ja ne on hyvä olla tasapainossa. Jos tekee yhtäkkiä kymmenen kertaa enemmän työtä kuin lepoa, ja tätä jatkuu vuosia, tulee varmasti ongelmia. Jos työn ja latailun suhde menee jonnekin 20:1-tasolle tai vielä huonommaksi, ei mikään voi toimia enää kovin hyvin.

Safkoissa tulehdustyötä tekevää omega-kutosta saa nykyään paljon enemmän, ja kolmosta ei juuri yhtään, ja vielä vähemmän käyttökelpoisessa muodossa. Luonnossa omega kolmonen saa alkunsa mikrolevistä ja niittyjen vihreydestä. Kasvien ”munasolut” eli siemenet, pähkinät ja viljanjyvät edustavat lähes täysin omega-kutosta. Nykyään syödään hyvin paljon viljaa ja hyvin vähän tuoretta vihreää tai villieläimiä. Markettiin päätyvät eläimet ruokitaan lähes yksinomaan omega-6-viljalla, ja vihreillä laitumilla vain Valion mielikuvamainoksissa. Tehotuotanto ja maatalous on tuhonnut sekä meidän että eläintemme omegatasot, ja siksi maailma on niin täynnä hiljaista tulehdusta ja sen aiheuttamia oireita kuten kaikki krooniset taudit. Toki samalla on moni muukin balanssi mennyt pieleen, ravinnepuutoksista puhumattakaan, mutta omegabalanssi on se, mikä melkein aina tulee vastaan ensimmäisten joukossa, kun alat tutkimaan mitä tahansa terveyssuuntausta joka perustuu johonkin säteilyttämistä, leikkelemistä ja kehon toimintoja tuhoavia myrkkykemikaaleja hienovaraisempaan. Aina kun puhutaan kehon tukemisesta, osuu omega-aihe silmään hyvin pian. Minunkin tarinassani, toistakymmentä vuotta sitten epävirallisempaa linjaa edustaville ”huuhaa-sivustoille” eksyttyäni ihmeparantumisen toivossa, oli omega-3 yksi isoimpia ilmestyksiä D-vitamiinin ja tuoresafkan ohella.

Mutta saahan sitä omega kolmosta kuitenkin kalasta? Kalakin ruokitaan nykyään omega-6-viljoilla, gmo-soijalla, gmo-maissilla ja muilla aika karseilla jutuilla. Kotimainen kasvatettu lohi sisältää lisäksi älyttömät määrät antibiootteja ja tuhoaa ympäristöä suunnilleen enemmän kuin mikään. Kotimainen kirjolohi maistuukin aika pahalle, eikä se omegoita korjaa. Villikalassa on kyllä omegat kohdillaan, kunhan et käristä kalanrasvaa pilalle, eli pidät sen juoksevassa muodossa, ja nautit saaliin mahdollisimman tuoreena; hapettuneista eli pilaantuneista omegakolmosista ei hyötyä ole, vaan haittaa enemmän. Suomessa paraskin kala lähes aina poltetaan karrelle, niin ettei rasva ole enää piristävän juoksevaa, vaan väsyttävän eltaantunutta. Omegat ovat kaikkein herkimpiä rasvoja hapettumaan, niin valon, lämmön, metallien kuin hapenkin vaikutuksesta. Ruoanlaitossa kala kohtaa ne kaikki neljä yhtäaikaa, ellei käytä runsaasti hapelta suojaavaa vettä kuten keitoissa, mahdollisimman maltillista lämpötilaa, ja muitakin avuja kypsennykseen kuten marinointi ja runsas sitruuna, ettei kaikki jäisi pelkän kuumentamisen varaan. Kalan kanssa suosittelen aina ottamaan klorellaa välttääksesi elohopean haittavaikutukset. Kala ei ole tänä päivänä se helpoin tapa saada omegoita laadukkaasti ja turvallisesti.

Nyt kaikki sitten ottavat sitä Mölleriä. Mutta maistuuko se tuoreelle? Kalaöljyn kuuluu maistua niin hyvälle, maustamattomanakin, että sitä todella tekee mieli. Muuten se on pilalla. Ja vaikkei olisikaan, onko siinä riittävä antioksidanttisuoja kestämään ruoansulatuksen hapot ja muut reaktiiviset ionit? Ainoastaan ehjistä omegoista on hyötyä, eltaantuneista enemmän haittaa.

Möllerissä kuten melkein kaikissa muissakin kalaöljyissä on poistettu kaikki ravinteet, myös luontaiset vitamiinikompleksit, ja lisätty tilalle synteettiset. D-vitamiinin kohdalla en pidä tätä kovin suurena ongelmana, mutta synteettinen A-vitamiini on todistetusti toksista enkä sitä suosittelisi kellekään. Aina, kun uutisissa uutisoidaan A-vitamiinin tai myös E-vitamiinin haitallisuudesta, kyseessä on luonnottomat, luonnosta löytymättömät, insinöörin kehittelemät isomeerit. Sama pätee Möllerin edelleen käyttämään dl-tokoferoliin eli kaikkein huonoimpaan synteettiseen e-vitamiiniin. Ainoa ”hyvä” puoli Möllerin vitamiineissa on, että niitä on niin vähän ettei niistä kovin helposti koidu merkittävää haittaakaan.

Jos ostat omegaa kapseleissa, kuten minä usein, pure aina puhki niin saat maistaa onko se hyvää. Jos ei ole, älä syö sitä eltaantunutta roskaa. Kannattaa valita maustamatonta, jolloin maku kertoo totuuden eikä härskiintyneisyyttä päästä maskeeraamaan sitruunalla tai muilla freeseillä aromeilla. Hyvää omegaa alkaa pian tehdä päivittäin mieli, vaikka ajatus kalaöljyhimosta voisi kuulostaa naurettavalle jos on kokemusta vain hapettuneista rahastusöljyistä.

 

Mitä muuta omega kolmonen tekee?

  • ennen kaikkea jokaisesta solukalvosta joustavamman, niin että solut ottavat vihdoin vastaan ravinteita, ja säilyvät herkkinä hormoneille kuten insuliinille. Siksi omegoilla sanotaan voitavan ennaltaehkäistä niin monia kansantauteja. Terveempi solukalvo päästää paremmin ravinteet sisälle, aineenvaihduntajätteet ulos, ja kommunikoi ympäristönsä kanssa.
  • DHA-niminen omega kolmonen, jota saat laadukkaista ravintolisistä ja myös markettitasoa pari askelta laadukkaammasta ravinnosta, on silmille erittäin tärkeä, ja yhdessä karotenoidien (marjat, luomuporkkanan juissaaminen) ja rasvaliukoisten vitamiinien kanssa parantaa näkökykyä ihan silmissä. Tässä ei siis kyse ole siitä, että tämä olisi jokin ihmeaine, kyse on vain siitä, että se on koko keholle hirmu tärkeä aine jota ollaan aina saatu ravinnosta mutta markettiravinnosta sitä ei oikein enää saa, ja käristetystä ravinnosta ei senkään vertaa. Ravinnon tulisi olla tuoretta, hyvin kasvatettua ja hellävaraisesti valmistettua – Suomen syödessä moneen kertaan lämmitettyä laitosruokaa, ja shoppaillessa marketeista lähinnä viljaa ja viljaruokittua.
  • Ihon kosteus ja kimmoisuus talvella – etenkin rasvaliukoisten vitamiinien kera, kuten kokonainen E-vitamiinikompleksi. Moni ei enää valita talvi-ihoa kun on omegat kunnossa.
  • Mielen toiminnalle, ajatuksenjuoksulle, muistille ja älylle ihan ehdoton juttu; olennainen myös Alzheimerin ehkäisyyn.
  • Laadukkaat omega-kolmoset vähentävät ja parantavat allergioita hyvin merkittävästi ja ihmeellisen nopeasti useimmilla. Kunhan annoskin on riittävä, ja laatu & antioksidanttisuoja kohdillaan.
  • Syysmielialaan yksi parhaista jutuista, etenkin yhdessä rasvaliukoisten vitamiinien kanssa. EPA enemmän mielialaan, DHA enemmän hermojen rakennukseen. Hyvälaatuisista lisistä saat molempia, ja lisäksi antioksidanttisuojaa joka jo itsessään parantaa myös mielialaa. Ainakin kun annos on riittävä.
  • Nivelille ihan huikean tärkeä juttu.
  • Keskittymishäiriöt, ADHD – näiden yhteydessä Omega Kolmonen tulee jatkuvasti vastaan, ja vaikutus on nähty lähelläkin erittäin selvästi. Kuten hiljattain juteltiin kaverin kanssa, äidit ovat parhaita tuntemaan ravinnon vaikutukset, koska lapsesta näkee heti miten mikäkin vaikuttaa. Tämä on suoraa tekstiä jota kuulin Nannaa haastatellessani: ”ero on niin selkee, joka hetkessä, miten paljon rauhallisempi se on, nukkuu paremmin, vähemmän levoton, ei oo niin kiukkunen; aistiyliherkkyyskin helpottaa. Eilen pysty oleen seminaarissakin kun syönyt kaksi viikkoa omegaa. Keskittymiskyky ’noin sata kertaa’ parempi kun se syö tota. Tasapainosempi ja onnellisempi.” Omega kolmonen on täällä sekä äidille että lapselle se ensimmäinen, tärkein ja selkein juttu; maggu eli magnesium tulee kakkosena. D-vitamiinikin on tärkeä, mutta omegan ja hyvin imeytyvän magnesiumin vaikutukset huomaa jo samantien tai viimeistään päivissä ja viikoissa.

Guru Kirsi Sarimaa opettaa omegasta, miten se erityisesti hoitaa ruoansulatusta. Kresser toteaa samaa:

https://www.facebook.com/chriskresserlac/posts/711507015568231

Tyttökaverillakin oli jotain stressiperäistä suolistossa; Omega oli siihen ensimmäinen ja paras lääke. Näissä piireissä tulee paljon vastaan haavaisen paksusuolen paranemisia erityisesti omegoilla, ja siis runsaalla annoksella – etenkin jos saa samassa tai ottaa samalla myös kunnon satsit Deetä.

Käytännössä huomaat enemmän energiaa, jo parissa päivässä tai viimeistään parissa viikossa, koska hermosto toimii paremmin ja jokainen solukalvokin toimii paremmin ja vatsakin hoitaa hommansa. Se on aitoa energiaa, joka ei johda ylivilkkauteen vaan auttaa myös keskittymään ja saamaan asioita aikaan.

Naisille huomiona, ettei kuukautisten aikana ehkä tee mieli omegoita samalla tavalla kuin muuten. Keho tietää, kuinka omegat lisäävät veren juoksevuutta ja heikentävät hyytymistä, joten jos kuukautisvuoto on muutenkin runsasta, saattaisi kalaöljy tehdä siitä vielä runsaampaa.

 

Kuinka saisin lapsetkin syömään kalaöljyä?

NordicNaturals Childrens DHASillä, että se on laadukasta. Lapsen keho on sen verran fiksu, ettei se syö roskaa ainakin jos parempaa on tarjolla. Nämä kaksi ovat olleet lapsen kanssa varmoja hittejä:

Nordic Naturals, Children’s DHA

Nordic Naturals, Complete Omega Junior

 

Super-Emilin kautta sain mahdollisuuden puhua pari tuntia Tanskan kovimman superfood-pioneerin kanssa ja kysellä kaikki mikä on mieltä askarruttanut, kaverilta joka on pistänyt älyttömästi rahaa ja aikaa kaiken mahdollisen testaamiseen tieteellisesti. Hänen ehdoton ykkössuosituksensa yleisistä kalaöljybrändeistä oli Nordic Naturals; firman integriteetti, kuinka öljy prosessoidaan, hapettuneisuusarvot, puhtaus jne. Ei täydellinen, mutta ”vähiten huono vaihtoehto”. Itsekin olen havainnut Nordic Naturalsin iHerb-brändeistä parhaaksi omegoissa. Pullossa tuotteet eivät yleensä ole maistuneet niin tuoreelle, koska kuljetusmatkalla tapahtuu kaikenlaista kaikenlaisissa lämpötiloissa ja tullisäteilytyksissä, pakettien varomattomissa heittelyissä jne, mutta kapselimuodossa ovat olleet täyttä kultaa, etenkin lapselle. Niiden kanssa kannattaa ottaa myös rasvaliukoisista vitamiineista tärkeimmät, joihin laadukas ja silti edullisin on Thorne:

Thorne Research, Vitamin D/K2

Thorne-lisä maistuu myös lapselle. Me aikuiset otetaan lisäksi samalla vielä extra antioksidanttisuojaa astaxantiinista, joka on pitkälti se sama punainen väripigmentti, joka pitää omegat ehjinä myös villilohessa ja vaikkapa katkaravussa:

Nutrex Hawaii, BioAstin, Hawaiian Astaxanthin, 4 mg

Nutrex Hawaii, BioAstin, Hawaiian Astaxanthin, 12 mg

Meidän iäkkäiden kehossa hapetusstressi ja muu hiljainen tulehdus on jo ehtinyt pidemmälle, joten otetaan kaikki keinot käyttöön niin kestetään mukana lasten leikeissä.

Tässä alkaa olla jo, niin lapselle kuin aikuisellekin, sellaista comboa jolla saa kalaöljyn mainostetut hyödyt joita suurin osa tuotteista ei tarjoa (marketti- ja apteekkituotteet kaikkein vähiten), saamatta niitä haittoja joita kalaöljyjen kasvattamaan hapetusstressiin useissa tutkimuksissa liitetään. Jos oikein innostuu, voisi samassa setissä ottaa, kalaöljyn, antioksidantin ja D-, E- ja K2-vitamiinien lisäksi vielä Q-kympin (tai mahdollisesti vielä päräyttävämpi PQQ tai jopa Q-kympin Idebenone-muoto) sekä mahdollisimman aito A-vitamiini, kuten tuo karitsan maksa jota lämmittelen hellalla tätä tekstiä kirjoittaessa, päivän omegat juuri nautittuani. Ei näitä tarvi miettiä, jos on kaikki hyvin; he voivat hyötyä sitäkin enemmän joilla stressi, akuutti onnettomuus, pitkäaikaissairaus tai ylipitkä tehtävälista kuluttaa ravinteita jopa satakertaisesti. Kun puhutaan oikeasti hyvistä superfuudeista tai lisäravinteista, vaikutus on tosi päräyttävä, tuntuva ja nopeastikin parantava. Ei stimuloiva, vaan nousut ilman laskuja. Omega on useimmille se olennaisin – mutta samassa paketissa menee mitä parhaiten pari muutakin juttua.

Thorne

kalaöljyn kanssa

 

Parasta ratkaisua etsimässä

Tänä päivänä on vaikea saada omegat balanssiin. Safkamme on pääasiassa omega-6 kasveja, ja niillä ruokittuja eläimiä.

Rypsissä on omega-kolmosta, mutta se kasvikunnan omega3 eli ALA muuttuu kehossa heikosti ”oikeiksi” eli pitkäketjuisemmiksi omegoiksi (EPA ja DHA) joita tarvitaan silmiin, aivoihin, hormoneihin ja solukalvoille. Kasvikunnasta ei niitä ”varsinaisia” omegoita saa ollenkaan, paitsi muutamista levistä, valkosipulista ja purasruohosta, ja siksi ainoa keino saada ruokavaliostaan läheskään riittävä annos hyviä omega kolmosia, on tilata valtavasti marketti-leveliä laadukkaampia munia, lihaa ym. eläintuotteita, ja valtavasti markettitasoa tuoreempaa villikalaa ja valmistaa se oikein. Kasvatettu kala on ruokittu lähes yhtälailla omega-kutosilla kuin tehokasvatettu eläinkin.

Ja sitten on tietenkin ne omega-lisät. Mutta nekin on raffinoitu; niistä puuttuu se antioksidanttisuoja, jonka saisit syömällä punaista villilohta tai katkarapua. Useat omega-lisät maistuvat ja tuntuvat eltaantuneelle jo suussa, ja loputkin hapettuvat vatsassa tai suolistossa ellet ota samalla runsasta annosta esim. astaxantiinia tai muita voimakkaita rasvaliukoisia antioksidantteja, kombona laadukkaan kalaöljyn kanssa (eikä sekään taida riittää niin hyvin kuin kuvittelin).

Mikä olisi ultimaattisesti hifein (ja myös hintavin) setti? Kysyin kaverilta, jonka harrastuksena on pitää oma terveys ja veriarvot parhaassa terässä erittäin suorituspitoista elämäntapaa varten. Hän ottaa Blue Ice Fermented Cod Liver Oilia, jossa on ihan kaikki tallella toisin kuin yhdessäkään muussa omega-lisässä tänä päivänä, ja lisäksi se on kalan ravinteikkaimmasta osasta eli maksasta. Kaveri ottaa tämän hifiöljy-ruokalusikallisen kanssa myös astaxantiinia (käsittääkseni 4 milligrammaa), ja ottaa tämän kalaöljycombonsa aamun aikana kuten itsekin olen kokenut parhaaksi, sen verran piristävä setti kyseessä.

Minulle henkilökohtaisesti ja useimmille muillekin iso ongelma on, ettei ole valmista rutiinia omega-öljyjen ostamiseen, ja siksi se usein unohtuu hifistelijöilläkin. Ja marketista vaikka muistaisi poimia omegaa matkaan kuukauden-parin välein, ei sieltä saa mitään kunnollista, jota kannattaisi ottaa ainakaan ilman antioksidanttisuojaa kuten astaxantiini, jota ei saa marketista ja joka tarvitsisi sitten jokatapauksessa tilata hankalasti vaikkapa iHerbista.

Minulle yksikään omega ei ole ollut niin seksikäs että innostuisin pitämään sitä koko ajan jopa varastossakin – paitsi Blue Ice -omegat. Mutta niihin minulla menee helposti viitisenkymppiä kuukaudessa, ja lisäksi joutuu hommaamaan antioksidanttilisän siihen kylkeen – ja osa eristä maistuu freshille, osa hieman pilaantuneelle. Blue Ice -omegoista kyllä minulle on tullut kaikkein paras olo, ja plussana saa samalla myös kaikkein aidointa D-, A- ja jopa K2-vitamiinia. Ja maustakin tykkään kaikkein eniten. Näitä suosittelen, jos hinta ei ole tärkein ostokriteeri, ja markettia haastavampi saatavuus ei haittaa, eli on okei vaikka joudut muistamaan tilata aina erikseen nettikaupasta. Ne, kellä rahaa eniten on, mutta eivät harrasta rakkaudella biohakkerointia, tykkäävät yleensä yksinkertaistaa asioita, ulkoistaa päänvaivoja ja maksaa helpottavasta palvelusta. Blue Ice-tuotteista sanoisin, että jos olet innokas biohakkeri, osta koko sarja, ja hämmästy miten hyvälle tuntuu ja maistuu – kunhan juuri kyseinen erä sattuu olemaan kunnossa eikä maistu eltaantuneelle, kuten ehkä takavuosina itselleni kävi pari kertaa. Reilusti yli puolet maistamistani eristä ovat olleet aivan loistavia ja kaikin puolin markkinoiden inspiroivinta, holistisinta ja houkuttelevinta laatua.

Chris Kresserin postaus vahvistaakin tuntemukseni: osa Blue Ice -eristä on testienkin mukaan ”rancid” eli eltaantunutta laatua. Postauksen perusteella parempi vaihtoehto voisi olla uusi Corganic:

Corganic hieno

Artesaani-tason tuote; muista kuitenkin tämänkin kanssa se antioksidanttisuoja.

 

Tutkimuksissa on tyypillisesti saatu dataa, että omega-lisän ottaminen vähentää tulehdusta kehossa ja parantaa terveyttä – kunnes pidemmällä aikavälillä omegoiden ottaminen kasvattaakin hapetusstressiä ja sitä kautta kehon tulehduksellisuutta, koska hapettumiselle herkistä omegoista puuttuu kunnollinen antioksidanttisuoja. Melkein kaikki markkinoiden omegatuotteet ovat raffinoituja, ja jotain ihan muuta kuin perinteisillä tavoilla valmistettuja – paitsi se Blue Ice ja Corganic. Ei se oikein riitä, että lopuksi lisätään hieman synteettistä E-vitamiinia, kun ensin on kaikki suojaravinteet poistettu ultraherkän omegarasvan ympäriltä.

Aidoimpien ja perinteisimpien omega-tuotteiden saatavuuteen ja antioksidanttisuojaukseen (ja hintatasoonkin) liittyvien haasteiden myötä olen kuitenkin alkanut päätyä takaisin perus raffinoituihin omegoihin, joihin asennetaan sitten erityisen hyvä antioksidanttisuoja. Uusin tilaukseni oli Life Extensionin Super Omega, jonka suojana on mm. ”olive oil bioflavonoids”. Vaikea sanoa mitään absoluuttista laadusta, minusta on tuntunut hyvälle; herkkäkehoinen tyttöystävä ei tykännyt.

Sitten vastaan tuli jälleen kerran Zinzinon öljy, jossa idea on viety vielä pidemmälle; kalaöljy on suojattu ei pelkästään oliiviöljyn ainesosilla vaan erittäin voimakkaalla kokonaisella oliiviöljyllä. Eilen pääsin maistattamaan tätä öljyä kumppanille, ja kommentti oli ”ainoo kalaöljy josta ei tuu paha olo, Nordic Naturalsin ohella.” Hänen ystävättärensä oli todennut samaa. Zinzinolle iso plussa siitä, että ovat ottaneet asiakseen todella korjata ihmisten omega-balanssin, siinä missä muut vain myyvät kalaöljyä ja parhaassa tapauksessa kertovat siitä jotain. Zinzino auttaa kädestä pitäen ottamaan oikean annoksen painokilojen mukaan, ja on tuonut paljon ihmisiä mukaan keskusteluun, opiskelemaan ja jakamaan aihetta, eikä ainoastaan käyttämään tuotteita asiakkaana. Miinukset ehkä alan monimutkaisimmasta palkkiosysteemistä jonka koukeroiden opettelu vie jälleenmyyjien huomiota pois olennaisesta eli asiakaspalvelusta, asiakassuhteista ja itse omega-asiasta. Toisaalta suuri plussa automaattisesta jatkotilauksesta, ja siitä ettei enää tarvitse kuin yhden purkin, koska tämän viitsii ottaa ilman astaxantiiniakin. Ettei se aivotoiminnalle niin tärkeä DHA enää unohdu. Vain ne omegat auttavat jotka tulee otettua.

 

Lopullinen tuomio ja suositukset

  • Tämänhetkisten tietojeni perusteella sanoisin, että jos haluat absoluuttisesti hifeimmän setin, kokeile jos saat tilattua Corganicia Suomeen jotenkin. Ja ota astaxantiini sen kanssa; kaikki muu siinä jo onkin ja mitä parhaassa muodossa; antioksidanttisuojaa voisi varmaan vielä vahvistaa. Corganicia pitäisi pystyä tilaamaan täältä, postikuluineen vajaalla viidelläkympillä kuukauden annoksen; en voi vielä kokemuksesta luvata että tilaus onnistuisi. Toivottavasti joku ryhtyy pian maahantuojaksi, ja kohtelee öljyä hellävaroin kaikissa logistiikan vaiheissa. Ja suosittelee asiakkaille sopivaa antioksidanttilisää samoihin ostoksiin, tehden parhaassa tapauksessa jopa tutkimusta aiheesta. Vitamiinit tuotteessa on jo valmiiksi, juuri oikeissa muodoissa. Corganic näyttää myös ihan överihyvää esimerkkiä viestinnän avoimuudessa, hyödyllisyydessä ja valaisevuudessa:

http://evclo.com/trip-to-norway-2

https://www.facebook.com/EVCLO

https://www.facebook.com/corganic

http://evclo.com/norway-feb-6-2013-2

http://evclo.com/evclo-natural-antioxidants

http://www.corganic.com/blog/rosita-cod-liver-oil-production

http://www.corganic.com/blog/industrial-production-of-cod-liver-oil

 

  • Halutessasi helpoimman palvelukokonaisuuden, tsekkaa Zinzino, ja ota sen kanssa D-vitamiinia ja mahdollisesti muitakin rasvaliukoisia vitamiineja. Siinä missä muut firmat vain lähinnä myyvät kalaöljyä, Zinzino varmistaa että todella saat omegatasosi kohdilleen ja opit aiheesta olennaisen. Jos Zinzinon öljyssä olisi riittävä annos D-vitamiiniakin mukana, ja mahdollisesti jopa myös K2-vitamiinia, ehkä luonnollista E-vitamiiniakin, se voisi olla ylivoimaisin vaihtoehto melkein jokaiselle joka haluaa jo lopettaa omegoiden kanssa säätämisen ja löytää pysyvän ratkaisun koko asiaan.

 

  • Jos haluat riittävän hyvää omegaa kaikkein edullisimmin ihan vaan puhtaasti rahallisen hinnan osalta, iHerbissa kannattaa tsekata Solgarin villilohiöljy, jota saa myös Ruohonjuurista ja Life-myymälöistäkin. Lapsille herkullisin Nordic Naturals on toistaiseksi saatavilla vain ulkomaisesta nettikaupasta. Jälkimmäisen kanssa ottaisin, jos mahdollista, extra suojaa antioksidanttien osalta; Solgar todennäköisesti pärjää kehossa ihan ookoosti ilmankin, melkein siinä missä tuore villikala (saatan olla mielikuvamainonnan uhri tässä, oikeasti tarvitaan lisää tutkimusta jotta voidaan sanoa kuinka hyvin öljy kestää kehossa). Nordic Naturals -tuotteet kannattaa tilata kapseleissa, koska pullot eivät ainakaan kesällä kovin hyvin kestä kuljetusrekkojen sauna-olosuhteissa.

 


Erikoismaininnan ansaitsee edelleen myös Blue Ice -brändi päräyttävällä Skate Liver -öljyllään ja kanelinmakuisella Cod Liver – tai Royal Oililla. Niiden kanssa suosittelen antioksidanttilisää kuten astaxantiini.

Pin It on Pinterest