Nyt saa hyvää kookosvettä, melkein joka marketista.

2010 kookosvedet tulivat Suomen markkinoille. Cocowell aloitti keväällä ja oli ihan hyvää. Toukokuussa tuli Dr. Martins ja oli ihan mega herkkua – kunnes syksyllä se alkoi maistua ”tuoremehulle” eikä enää tuoreelle. Varmaan laatu jäi jälkeen kysynnän kasvaessa, kuten usein käy (muttei onneksi aina).

2010 kesällä laitoin noin 500€ kuussa kookosvesiin 🙂 Eli ”pikkusen” hullaannuin; pari litraa meni helposti päivässä. Parasta kaliumia, magnesiumia ja elektrolyyttejä kesähelteisiin & sporttijuomaksi – kunhan laatu on kunnossa.

Joskus 2012 kirjoitin jopa blogauksen uhoten miten laitan kaiken peliin jotta laadukas kookosvesi tulisi kaikkien saataville. Ei tapahtunut. Nyt osaavammat ovat tehneet unelmasta totta:

siellä sitä nyt on
siellä sitä nyt on

Kyselin Puhdistamon Markukselta kulissientakaista kookosdataa:

”Toi on ihan käsittämättömän hyvänmakunen, mehän testattiin läpi reippaasti toistakymmentä kookosvettä ja tää oli aivan selkeä ykkönen, millä tahansa mittarilla.

Monet kilpailijat väittää olevansa 100% kookosvettä, mutta sitten sieltä saattaa löytyä säilöntäaineita (synteettinen c-vitamiini tai sitruunahappo usein) ja / tai aromeita (mm. vanilliini, eli ”luontainen aromi” majavan anaalirauhasesta).

Meidän vesi on 100% nuorta kookosvettä sellaisenaan, suoraan kookospähkinästä, ilman mitään lisättyä tai poistettua. Lisäaineettomuuden ja tuoreuden mahdollistaa patentoitu prosessi, jossa kookovesi pääsee käytännössä suoraan pähkinästä tölkkiin eikä altistu valolle tai hapelle matkalla.

Tölkki ei kuulu vielä panttijärjestelmään, mutta se on palautustölkki. Se on siis täysin kierrätettävä ja tulee tulevaisuudessa panttijärjestelmään.

 

Kookospähkinät poimitaan ihmisten ja koneiden yhteisvoimin, apinoita ei missään nimessä käytetä tässä, joka on iso ongelma kookostuotteiden kohdalla erityisesti kaakkois-aasiassa.”

Markuksen juttuja olen seuraillut jo vuosikymmenen vaihteesta saakka, ja tosi paljon tykännyt tyypin innosta ja ymmärryksestä sekä tavasta opettaa ja keskustella safkakysymyksissä. Lopulta tyyppi taisi päästä unelmahommiin alan johtavaan firmaan, juurikin puhumaan laadun puolesta, ja edistämään asiaa johon uskoo ja on uskonut jo kauan ennen. Työpaikka, jonka todella itse valitsee omien arvojen pohjalta eikä toisinpäin.

”Unelmat on se seikka, joka loppupeleissä pelastaa maailman.”

 – Puhdistamon Make, viisi vuotta sitten

Juttelin tänään puhelimessa yhden elämäntehtäväänsä tosi isosti toteuttavan kaverin kanssa. Puhuttiin siitä, että nyt ihan oikeasti muutetaan nää asiat, eikä yhtään enää ujostella. Tarjotaan vaan kaikille niin paljon parempaa. Puhelu päättyi sanoihin ”hyvä voittaa”.

Kookosvesissä tykkään nykyään tämän lisäksi Ruohonjuuren Taste Nirvana -kookosvedestä joka on peräti lasipullossa, ja Cocowell on edelleen freshiä.

Muista myös muut kesäjuomat, kuten Karma Kefiiri & Kombucha.

Hyvä myös huomata, että lähikasvikset ja luomuhedelmät ovat lähes 100% vettä, ja vieläpä erityisen erinomaisesti imeytyvää sellaista. Kurkulla ja tasku-Herbamarella pääsee jo pitkälle kuumanakin kesäpäivänä. Jos et pidä kurkusta, maista kerrankin laadukasta, niin taatusti tykkäät. Ainoastaan tehotuotettu ja myrkytetty maistuu mauttomalle ja myrkylliselle; hyvä maistuu tottakai hyvälle.

Ihan mahtavaa, että hengailupaikoistakin alkaa saada kaikkea laadukasta. Tulee hieno kesä; paras tähän asti.

kombucha kellaripanimo

3 Kommenttia

 1. Kiitos Olli, innolla odotan, että päästään maistelemaan, itsekin join aluksi Martinsia, mutta jotain tapahtu eikä se enää maistunut hyvältä.. Tästä kyllä ehdottomasti propsit Puhdistamolle.

  Yksi pisti silmään, että miksi Puhdistamon vanilja raakasuklaassa on tuota vanilja-aromia? Se lienee tuosta majavan anaalirauhasesta? En ole uskaltanut maistaa sitä, kun en tykkää aromeista..

 2. Moikka!

  Hyvä että heräsi kysymyksiä! 🙂

  Puhdistamon tyyliin meidän kaikki ”mausteetkin” tulee tietenkin luonnollisista lähteistä. Elikkäs Vaniljaraakasuklaan vaniljan maku tulee vaniljauutteesta (aidosta vaniljasta siis tietenkin uutos). Suklaa-riisiprodessa oleva maku on myös kaakaouutteesta sekä raakakaakaojauheesta, eikä tietenkään mistään synteettisestä.

  Nää on meille itsestäänselvyyksiä, joten mahtavaa että heräilee kyssäreitä. Aina ei tajua edes itse tarpeeksi nostaa näitä seikkoja esille 🙂

  Heli, nyt heti pitäisi löytyä kookosvettä Oulun suunnalta ainakin Life Valkeasta sekä Ruohonjuuresta. Viimeistään ensi keskiviikkona 22.6. alkaa löytymään myös ainakin näistä marketeista:

  Ksm Välivainio
  Ksm Joutsensilta
  Ksm Toppila
  Kcm Rusko Oulu
  Kcm Kaakkuri

  Jos lähelläsi on jokin paikka jossa kookosvettämme ei ole, kannattaa kysäistä kauppiaalta mikäli olisi mahdollista saada sitä sinnekin.

  Kiitokset vielä kyssäristä, mielelläni vastailen parhaani mukaan jatkossakin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *