Teiltä tulee toisinaan kysymyksiä ravintolisistä, ja ehkä yleisin kysymys on ”mitä ravintolisiä siis kannattaa oikeesti käyttää?”

Tähän ei ole täydellistä vastausta. Virallinen vastausta on suurin piirtein ”ei kannata käyttää mitään ravintolisiä”. Ravintolisäkauppiaan vastaus voi olla että ”käytä meidän koko valikoimaa, niin meidän liikevaihto kasvaa”.

Minun vastaukseni perustuu yli kuudentoista vuoden kokemukseen itseni parantamisesta luomuterveyden laajaa keinovalikoimaa tutkien, mukaanlukien ravintolisät. Pitkään tilasin lisäni ulkomailta, koska Suomesta ei saanut lisä- ja täyteaineettomia lisiä juuri ollenkaan. Puhdas+ aloitti viime vuosikymmenen alkupuolella puhtaiden ravintolisien vallankumouksen Suomessa, ja sitten Puhdistamo toi vielä vähän niitäkin paremmat tuotteet peräti markettien hyllyille saakka. Puhdistamon ravintolisiä olin itsekin mukana suunnittelemassa keväästä 2018 syksyyn 2020, mm. Joni Laihon ja Markus Lundströmin kanssa. Lopulta jouduin lähtemään Puhdistamolta, koska firman uusi johto ei sallinut kantaaottavaa nettikirjoittelua, josta olen tullut kuuluisaksi. Lisäksi minua harmitti, kun Puhdistamon kanssa ei ollut lupaa parantaa tuotteiden laatua sen jälkeen kun ne on kerran julkaistu. Toimitusjohtaja sanoi minulle, että ”emme voi antaa markkinoille sellaista kuvaa, että tuotteissamme olisi missään vaiheessa ollut parantamisen varaa.” Vastasin tähän ”Miksi sitten Mersu tuo vähän väliä uuden entistä paremman automallin markkinoille?” Tähän en koskaan saanut vastausta. Puhdistamokin haluaa nykyään hyvesignaloida eli rakentaa osittain valheellista imagoa, sen sijaan että pyrkisi tekemään brändilupauksen mukaista ”parasta mahdollista” laatua. Harmittaa linkata Puhdistamon sivuille tai muille sivuille jotka myyvät sitä, koska heti osuu silmään törkeitä valheita. Puhdistamo ei todellakaan pyri olemaan ”paras mahdollinen versio” läheskään kaikista tuotteista mitä se myy. Osassa tuotteista brändilupaus pätee, mutta esimerkiksi patukoissa ja kombuchoissa ei sinne päinkään.

Kaikesta tuosta huolimatta itsekin ostan kaupoista edelleen kaikkein eniten juurikin Puhdistamon ravintolisiä. Mikään brändi tai firma ei ole täydellinen, mutta parhaista voi olla sinulle ja minulle suorastaan valtavaa hyötyä.

Hyvän ravintolisän etsiminen on ennen ollut lähes mahdotonta, ja nykyäänkin se on vähän niinkuin neulan etsimistä heinäsuovasta. On hyvin vähän puolueettomia ja luotettavia tahoja tai tietolähteitä, joilla olisi sekä sananvapaus että kunnolla sisäpiiritietoa tuotteista ja alasta. Auktoriteettiasemaa käytetään usein aika rajustikin väärin. Itsekin olen siihen syyllistynyt: vuosina 2010-2012 suurin osa tuloistani tuli ravintolisien, superfoodien ja muutenkin terveystuotteiden affi-markkinoinnista: sain tyypillisesti neljästä kahteenkymmeneen prosenttia provisiota tuotteista, joita sinä blogini lukijana mahdollisesti tilasit linkkieni tai alennuskoodien kautta. Tilastojen mukaan olin usean vuoden ajan iHerb.com -verkkokaupassa koko Suomen #1 affiliaatti eli tuotesuosittelija, ja lisäksi oli monenlaista yhteistyötä suomalaisten superfood-brändien kanssa. Muutamassa vuodessa minulle kävi kuin Sanna Marinille, joka vielä 11-12 vuotta sitten arvosteli Pfizeria korruptiosta ja nyt lobbaa härskisti saman firman etua koko kansan kustannuksella. No ehkei minusta ihan Sannaa tullut, mutta kyllä se luonnollisen hyvinvoinnin ja kokonaisvaltaisen voimaantumisen sanoma jäi jopa vuosiksi aggressiivisen tuotetyrkytyksen alle. Toki suosittelin vain parhaita tuotteita ja diilejä mitä löysin, ja kaikkea mitä suosittelin, käytin itse ja suosittelin kavereillekin – mutta silti eräänlaisena ravintolisäkauppiaana toimiminen vääristi myös minun ajatteluani ja opetuksiani.

Kaikesta tuosta johtuen en ole tehnyt affi-markkinointia enää yli seitsemään vuoteen, muuten kuin ihan muutamassa erikoistapauksessa, jos vaikka kaveri on pyytänyt mainostamaan hänen kurssiaan, jota muutenkin haluaisin suositella, ja tahtoo ehdottomasti tarjota juurikin alennuskoodin siihen. Tällekään sivulle en laita affi-linkkejä. Tämän sivun tarkoitus on vähentää omaa työmäärääni. Sen sijaan, että vastailisin aina kaikille erikseen, vastaan yhdellä opassivulla tarpeeksi kattavasti. Jos kaipaat tarkempaa lisätietoa, voi tämänkin postauksen perään laittaa kommenttikenttään kysymyksiä.

j

Miksi käyttää ravintolisiä?

… tai miksi ylipäänsä kiinnostua terveydestä? Siis jos on jo perusterve.

Mitä tarkoittaa nykyään ”perusterve”? Tarkemmin kysellessä se tarkoittaa useimpien kohdalla yhtä tai useampaa todella vakavaa terveysongelmaa. Tai sitä ettei 40-vuotiaana enää pysty ajamaan sähköpotkulaudalla, koska se tuntuu liian vaaralliselle. Tai että on kerran tai useamman vuodessa niin kipeänä, ettei pystyisi menemään töihin vaikka haluaisi.

Ei sellaisessa ole mitään perustervettä. Olemme tottuneet elämään kipujen, kolotusten ja vuosi vuodelta pahenevien vanhenemisen merkkien kanssa. Ravintolisät eivät tietenkään ole kokonainen vastaus kaikkeen, mutta ehdottomasti tärkeä osa kokonaisuutta, jos mielii elää nuorena vanhaksi saakka.

Kun vertaa nykyolosuhteita niihin oloihin, mihin ihminen on suunniteltu, olemme enemmän sisällä, huonossa ilmassa, stressissä, ja saamme kehoomme enemmän teollisuuden keksimiä myrkkyjä ruoasta, juomasta, ilmasta ja materiaaleista. Kaikki tämä kuluttaa kehomme suojaravinnevarastoja. Suojaravinteiden tarve on nykyään luonnollista tasoa korkeampi – ja kuitenkin saamme näitä suojaravinteita ruoasta, juomasta ja ilmasta luonnollista tasoa vähemmän. Aika huono yhtälö!

Yhtälön korjaamisessa on apua ravintolisistä, jos tietää mitä tekee. Jos ei tiedä, on ravintolisistä usein enemmän haittaa kuin hyötyä, koska ”tavalliset” eli huonot tuotteet kuormittavat kehoa, varsinkin pidemmän päälle, sen lisäksi että ne kuormittavat lompakkoa, ja vaativat jonkin verran vaivaa ja huomiota. Eihän kukaan haluaisi joutua syömään lääkkeitäkään joka päivä. Elämä on rennompaa ja tuottavampaa vapaana – eli mitä vähemmän tarvitsee muistaa suorittaa tylsiä toistuvia asioita, sen paremmat eväät hyvään elämään. Kaikella tekemisellä on hintansa, joka on hyvä tiedostaa. Paras rutiini on ei rutiinia, paras terveysteko on sellainen jota ei tarvitse tehdä. Kuitenkin kaikkein parhaat ja tärkeimmät ravintolisät voivat olla hintansa arvoisia.

Seurustelen nykyään Sofia Keitaanrannan kanssa. Sofialla kirjaimellisesti ei ole mitään terveysongelmia. Kysyin Sofialta, milloin hän on viimeksi ollut vuoteen omana niin, ettei voisi osallistua johonkin kivaan juttuun? Sofia ei edes muistanut, mutta ainakin siitä on vuosia. Sofialla ei ole yhtään kipua, kolotusta, päänsärkyä, näköhäiriötä, hammashaastetta tai muutakaan normaalina pidettyä kremppaa. Sofian terveys ei perustu ravintolisiin, vaan päivittäiseen liikkeeseen tai venyttelyyn kehon tarpaita kuunnellen, ulkoiluun, iloon, onnellisuuteen, rentouteen, kivoihin kavereihin, merkitykselliseen tekemiseen, yksinkertaiseen onnellisuuteen ja muihin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin peruspilareihin, joista hyvä elämä koostuu.

Minä olen tarvinnut enemmän ravintolisiä ja muutakin biohakkerointia, koska olen saanut tielleni sitäkin suuremmat terveyshaasteet. Jos kehossa on jotain haastetta, se tarvitsee enemmän apuja. Nykyään pyrin pärjäämään vähemmällä säätämisellä, koska rentous, onnellisuus ja yksinkertaisuus ovat niin tärkeitä terveyden kulmakiviä, ja vähentävät myös tarvetta kaikenlaiselle kapselien ja terveystuotteiden kanssa säätämiselle… mikä taas parantaa terveyttä. Suosittelen sinullekin vapautta, yksinkertaisuutta ja onnellisuutta ennen kaikkea. Lisäksi haluan esitellä sinulle ”minun valtakunnasta” eli ravintolisien ja terveystuotteiden maailmasta kaikkein huikeimmat helmet, joista kaikkien olisi hyvä tietää.

.

j

Mitä ravintolisiä sinun kannattaa käyttää?

Kannattaa panostaa perustavanlaatuisiin juttuihin, joista ei taatusti ole haittaa. Mieluummin vähemmän ja laadukkaampia lisiä. Ei kannata uskoa Antioksidanttiklinikan lääkäreitä, joista osalla näyttää edelleen olevan tapana määrätä hirmuinen kasa kuormittavia täyteainepillereitä potilaiden kehoa rasittamaan. Arvostan Antioksidanttiklinikan osaamista, pioneerityötä ja jopa ystävyyttä, mutta jonkun on se sanottava ääneen.

Vaikkei sinulla olisi varaa kalliisiin ja kattaviin testeihin, voin silti lähes luvata että juuri sinullekin on tuntuvaa hyötyä ja iloa seuraavista:j

.

j

Magnesium

Ilman magnesiumia ei yksikään solu pysty edes tuottamaan energiaa. Ilman magnesiumia ei kehossa tapahtuisi yhtään mitään, ja kaikki menisi pieleen. Nykyään emme juurikaan saa magnesiumia juomavedestä, ja tuhoviljely on köyhdyttänyt maaperän. Perus Puhti-tyyppisissä tai arvauskeskuksen verikokeissa ei saa kovin merkityksellistä käsitystä kehon magnesiumtilanteesta, koska veren seerumissa on joka tapauksessa hyvin vähän magnesiumia. Solujen ulkopuolinen neste on aina magnesiumköyhää. Magnesium kuuluisi mitata siis solun sisältä, eikä yhden solutyypinkään tilanne vielä kerro kaikkea. Sen voin silti luvata, ettei nykypäivänä kellään ole magnesiumtaso ihan optimaalinen, ilman hyvää magnesium lisää.

Magnesium auttaa kestämään stressiä, nukkumaan paremmin, vähentämään tulehdusta ja kaikkea mitä siitä seuraa, helpottamaan verenpainetta, rentoutumaan, mutta myös ajattelemaan ja tuottamaan energiaa. Magnesiumia tarvitaan D-vitamiinin oikeaan toimintaan, jotta D-vitamiini voi ylipäänsä edes muuttua sen aktiiviseen muotoon, joka sitten auttaa mm. immuunisysteemiä kukistamaan k*ronat ja kumppanit. Magnesiumin puute on yksi merkittävimmistä k*ronan riskitekijöistä, joista ei puhuta (lue lisää Mineral Fix ja Corona Guide -kirjoista).

Entä suklaa? Eikö se ole hyvä magnesiumin lähde? Ei ole, ainakaan riittävä. Suklaata ei voi syödä niin isoja määriä, ja lisäksi siinä on paljon antiravinteita (fytaatteja ja oksalaatteja), jotka heikentävät magnesiumin imeytymistä ja saattavat jopa poistaa sitä kehosta (tämä ongelma on pahempi raakasuklaassa). Sama pätee useimpiin runsaasti magnesiumia sisältäviin kasvikunnan lähteisiin. Viljoissa magnesium on pitkälti niissä jyvän kuoriosissa, jotka sisältävät eniten magnesiumia poistavia antiravinteita. Sama ongelma siemenissä ja pähkinöissä. Toki jos liottaisimme ja käsittelisimme oikeaoppisesti pitkän kaavan mukaan kaikki jyvät, viljat, siemenet ja pähkinät, ja joisimme mineraalirikasta vettä ja kohtelisimme hyvin maaperää… no, ja sitten heräsit päiväunilta. Nykypäivän todellisuudessa tarvitset magnesiumlisää, ja vielä enemmän jos urheilet.

Päivittäinen magnesiumin virallinen saantisuositus on 350 milligrammaa. Se on liian vähän, vaikka olisit pienikokoisempikin aikuinen. Suosittelen viittä sataa milligrammaa, ja isokokoiselle urheilijalle voi maistua jopa tuhat milligrammaa päivässä. Esimerkiksi Puhdistamon Tripla Magnesium kapseleita minulla menee niitä käyttäessäni kuudesta kahdeksaan kappaletta päivässä, vaikka purkissa lukee maksimiannoksena neljä kapselia.

Milloin?

Käytä sekä aamupäivällä että illalla. Esimerkiksi Puhdistamon magnesiumeja käyttäessä voisi olla fiksua ottaa kolme kapselia Tripla Magnesiumia aamulla tai aamupäivällä (aterian kanssa tai tyhjään mahaan, ihan miten tykkäät), ja lisäksi illalla 2-3 Ilta Magnesiumia, jos pidät siitä tuotteesta.

Tuotesuositus

Puhdistamo tuli jo mainittua. Kapselit ovat käteviä, ja niitä saa helposti lisää lähimmästä ruokakaupasta, kiitos pitkälti Inkisen tekemän (ja sittemmin johtaman) legendaarisen myyntiurakan.

Parhaan hinta-tehosuhteen tarjoaa Plantforce Magnesium (pidän eniten tästä maustetusta versiosta). Plantforce magnesiumin idea on ylivertainen imeytyvyys – mikä on kaikkien magnesium-tuotteiden suurin haaste. Keho ei ota helposti vastaan kovinkaan paljoa magnesiumia, ainakaan ruoansulatuskanavan kautta. Aiemmin Suomesta sai lähinnä halpoja magnesium oksidi -tuotteita, eli ruostunutta magnesiumia. Sitten tuli sitraatit, jotka imeytyivät useimmilla jo paljon paremmin. Glysinaattia, tauraattia ja muita aminohappoihin sitoutuneita muotoja magnesiumin muotoja pystyy monien maha ottamaan vastaan vielä enemmän kerralla ilman että menisi löysälle… mutta Plantforcen tyyli tuntuu ainakin oman testaukseni perusteella olevan tehokkainta tähän asti. Sitä laitetaan teelusikallinen tai jopa ruokalusikallinen lasin pohjalle, ja päälle kuumaa tai lämmintä vettä, mikä saa aikaan poreilureaktion. Sekoita neste kirkkaaksi, ja nauti elämäsi parhaiten imeytyvä magnesiumannos.

Käytän kotona Plantforcea, ja mukana kuljetan Puhdistamon Triplaa. Minulle ei Puhdistamon Ilta Magnesium toimi kovin hyvin, koska sen sisältämä 5-htp on minulle jotenkin vähän raju, mutta joskus otan sitäkin illalla kapselin tai pari. Ja jos ihan rehellisiä ollaan, aika usein käytän kotonakin Puhdistamon Triplaa, jos ei huvita säätää edes vedenkeittimen kanssa.

Kaikkein parhaana magnesiumtuotteena pidän BiOptimizers-merkkistä magnesiumia, mutta sitä joutuu tilaamaan Hollannista saakka, joten elämää helpottaakseni olen palannut taas Suomesta saataviin vaihtoehtoihin.

Jos haluat huvikseen testata eri vaihtoehtoja, terveyskaupoista saa nykyään monenmoista hyvää, kuten Vida Kuulas ja Puhdas+ Quattro Magnesium.

Jos saisin päättää, Puhdistamon Triplaan lisättäisiin Hymato Huminicum humic-fulvic acid complexia, joka nostaisi magnesiumin imeytymistä kaikissa ruonsulatuksen osissa, ja lisäksi täydentäisi sitä luonnollisemmaksi tarjoamalla kokonaisen kirjon ikivanhasta multakerroksesta saatavia hivenaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä. Ehkä joku tarttuu vielä ideaan?

j

.

Ellu-jauheet

Ketoruokailusta tutuksi tulleet Fredu ja Anni Sirviö halusivat saada valmennettavilleen elektrolyyttituotteen helpottamaan ketoilun alussa syntyvää ”ketoflunssaa”. Ketoflunssa on paljastunut pitkälti nesteytyksen ja elektrolyyttien eli suolojen vajeeksi. Sitä voi helpottaa juomalla suolavettä, mutta vielä parempi on saada kokonainen paketti kaikkia tärkeimpiä suoloja, eli natriumkloridin lisäksi ennen kaikkea kaliumia ja magnesiumia, jollain lailla optimaalisissa suhteissa keskenään.

Markus Lundström rupesi Puhdistamon puolesta kehittämään tällaista ellujauhetta, alkuvuonna 2019 (tai ehkä jo loppuvuonna 2018). Puhdistamo ei uskonut tuotteeseen, mutta siitä tehtiin kuitenkin pieni erä, koska oli jo luvattu Fredulle ja Annille. Erä vietiin käsistä, ja koko sen kesän tuote oli loppu suunnilleen koko ajan kaikkialta. Kävi ilmi, että ketoilijoiden lisäksi aikalailla kaikkien nykyihmisten keho kaipaa parempaa nesteytystä, ja suunnilleen kaikilla on vajetta tärkeimpien suolojen kokonaisuudesta. Elektrolyyttijuomajauheesta tuli Puhdistamon kaikkien aikojen merkittävin yllätyshitti. Kokonaan uusi kategoria, sana jota kukaan ei ole edes kuullut ennen – ja silti siitä tuli hurjan iso hitti. Kaverit, joille jakelin tuotetta testiin, tulivat hädissään kyselemään lisää, kun tuotetta ei saanut lisää mistään. ”Tämä tuntuu juuri se, mitä kehoni on aina kaivannut!”

Elektrolyyttijuomajauhe kuvaa varsin täydellisesti sitä, mitä ajattelen nykyään ravintolistä: tankkaa niitä perustavanlaatuisia juttuja, joista saat parhaassa tapauksessa jopa monta osa-aluetta kuntoon yhdellä tuotteella. Lisäksi voit sitten harrastaa vaikka mitä yrttejä ja ihmevitamiineja jos haluat, mutta kun perusasiat ovat kunnossa, et ehkä edes tarvitse sen kummempia erikoispäräyttelyitä. Keho pystyy itse vaikka mihin, kun sillä on tärkeimmät rakennuspalikat saatavilla. Tärkeintä on tietenkin hyvä elämä, onnellisuus, ulkoilma, hauska seura ja sen sellaiset ikiaikaiset asiat, mutta monen elämä muuttuu myös sillä, kun oivaltaa nesteytyksen ja suolojen merkityksen, ja löytää tuotteen tai tuotesarjan, jonka avulla koko nesteytys-suolakokonaisuuden saa kätevästi kuntoon.

Markus Lundström ei koskaan saanut Puhdistamossa ansaitsemaansa arvostusta, mutta ainakin ehti oppia arvokkaita taitoja. Hän vaihtoi Ketokamuun, ja on kehittänyt siellä uuden version Elektrolyyttijuomajauheesta. Samaan aikaan Puhdistamo on parantanut omien ellu-jauheidensa makua. Itse käytän sekä Ketokamun Ellu-jauheita että Puhdistamon maustamatonta versiota. Nykyään pidän myös Puhdistamon maustetuista, ainakin mango-maku toimi minulle viime maistamalla.

Ihmiset luulevat, että nesteytys on yhtä kuin hanaveden juominen. Totuus on ihan jotain muuta. Kokeile, ja ylläty. Huomaa, miten paljon pystyt juomaan ilman että tulisi huono olo, ja vieläkin tekee mieli vaan juoda lisää. Ihminenhän ei koostu vedestä, vaan erilaisista suolapitoisista nesteistä. Välillä kannattaa toki juoda myös ihan vaan vettä, tai vaikka jotain luonnollista mineraalivettä kuten Borjomi. Usein kannattaa tuunata vettä lähemmäs sitä, mistä keho käytännössä koostuu.

Näissä videoissa Markus Lundström kertoo näiden uusimpien Ellu-jauheiden salaisuuksista:
https://youtu.be/HGwss_JFChY?t=22
https://youtu.be/-FXUUvV5P4s
https://youtu.be/3d0qfMHCWYo?t=189

Joka tapauksessa nesteytys, ja sen ”tuunaaminen”, on tärkeämpää kuin kaikki muu ravintolisien kanssa leikkiminen yhteensä. Supermarket survival -kirjassa ja youtube-kanavalla lisää asiaa aiheesta.

j

.

Sisäelinkapselit

Suomessa saat nykyään helposti ruotsalaista Nordic Kings -merkkiä.

Jos kiinnostaa maksaa enemmän ja nähdä vaivaa tilaushommissa, loistavia ovat Ancestral Supplements ja Paul Saladinon tuotteet (näitä jälkimmäisiä ei ehkä saa edes Suomeen).

Valitse tämä:

Nordic Kings yhdistelmäkapseli, jossa on samassa maksa, sydän ja munuainen. Linkkasin Ancestral Living Finland -verkkokauppaan, koska he ovat innokkaimmin jakaneet sisäelinten ilosanomaa Suomessa. Jos heiltä on tuotteet loppu, samoja tuotteita voi saada myös ihanasta Twistbe-verkkokaupasta sekä Hyvinvoinnin tavaratalosta. Viime aikoina paras saatavuus on ollut Hyvinvoinnin tavaratalossa, joten tässä linkki myös sinne.

Miksi?

Koska tämä on se isoin osa-alue, mikä nykyruokavaliosta puuttuu. Emme enää juurikaan syö hyvin ruokittuja eläimiä, ja vielä vähemmän niiden ravinnerikkaita sisäelimiä. Markettien liha on ruokittu ainakin osittain ultraprosessoidulla viljarehulla, ja tämä pätee nykyään ikävä kyllä jopa Lapin poroihin. Liha on terveellistä silloin kun eläin on syönyt vihreää ja värikästä tuoreruokaa, mitä se luonnosta löytää, ja talvella heinää (tai jotain aitoa ruokaa). Laiduneläinten ei kuulu syödä viljaa, ja vielä vähemmän ultraprosessoitua tehotuotettua tuhorehua.

Mitä hyötyä?

Laadukas maksa on paras rautalisä. Rauta-aineenvaihdunta ei korjaannu pelkästään lisäämällä synteettistä rautaeristettä. Päänsärky ei johdu kipulääkkeiden puutteesta, eikä rauta-aineenvaihdunnan ongelmat myöskään johdu rautapillereiden puutteesta. Niin päänsärky kuin etenkin rautaongelmat johtuvat pitkälti puutteellisesta nykyruokavaliosta. Laadukas maksa, parhaassa tapauksessa yhdistettynä muihinkin sisäelimiin, auttaa korjaamaan ongelmavyyhtiä sen alkujuurilla, täydentäen luonnollisella tavalla niitä vitamiineja, hivenaineita ja muita bioaktiivisia yhdisteitä, joiden puutoksesta ongelma on alun perin aiheutunut. Sisäelimet ovat tärkeä lähde rasvaliukoisille vitamiineille, joita Weston Price Foundationin mukaan nykyihminen saa ruokavaliostaan ehkä vain kymmenesosan verrattuna alkuasukkaisiin. Luonnonkansoilla oli vahvat leuat, luonnostaan hyvät hampaat ja leveä leukaperä, jotka nykyväestössä loistavat lähinnä poissaolollaan, ja ongelma näyttäisi pahenevan sukupolvi sukupolvelta.

Maksa on tärkeä A-vitamiinin lähde. Meitä on peloteltu A-vitamiinin vaaroilla, mutta ne tutkimukset on tehty keinotekoisella A-vitamiinilla, johon en koskisi pitkällä tikullakaan. Grönlannissa on kyllä kuollut joku hiihtäjä joskus syötyään jääkarhun maksaa, mutta sen sisältämiin satakertaisiin A-vitamiinimääriin ei mitenkään voi yltää Suomesta saatavien maksojen tarjonnalla. Maksa on erityisen tärkeää immuunisysteemille, ja perinteisesti maksa on ollut tärkeässä osassa naisten hedelmällisyydessä ja terveessä sikiön kasvussa.

Maksa on tärkeä kuparin lähde. Kupari on erityisen olennaista, jos käytät vahvaa sinkkilisää, kuten Puhdistamon Tripla sinkkiä. Kupari kannattaa saada luonnosta kokonaisena, kuten rauta ja kalsium.

Koulutettu hivenaineterapeutti Kirsi Sarimaa kuvaa kuparin merkitystä näin: ”sinkki kasvattaa, kupari pitää koossa”. Kirsi on nähnyt potilaita, jotka ovat vuosikausia käyttäneet sinkkilisää ilman tasapainottavaa kuparia, ja kärsineet muun muassa epämukavissa kehon osissa puhkeilevista verisuonista. Kupari on tärkeää, jotta kudoksista kehittyy vahvoja ja kestäviä. Voit syödä maksaa (ja muita sisäelimiä) ilman erillistä sinkkilisää, sisältäähän liha ja sisäelimet ihan mukavasti sinkkiä sinkkiä. Itse käytän lisäksi lähes päivittäin Puhdistamon sinkkilisää yhden kapselin verran, koska minulla se vaikuttaa jaksamiseen ja ehkä ulkonäköönkin. Sinkki on tärkeää jos ejakuloi paljon, ja haluaa haastaa immuunisysteemiään vaikkapa k*ronaviruksilla. Tai nyt kun tarkemmin ajattelen, syön kyllä lihaa nykyään niin paljon, että voisin jättää sinkkilisän pois.

Luonnon logiikka

Nykyruoka on ravinneköyhää, haaleaa vehnähöttöä. Olemme tottuneet laimeaan makeaan. Nykyään on paljon kroonisia sairauksia ja puutostiloja. Mille maksa maistuu? Voimakkaalle. Mitä paremmin eläin on syönyt, sitä voimakkaampi väri ja maku sen lihassa on, eli sitä ravinnetiheämpää, ravitsevampaa se on. Mikä maistuu vielä vahvintakin lihaa voimakkaammalle? Sisäelimet. Syömmekö niitä nykyään? Emme juurikaan. Söimmekö niitä ennen? Kyllä. Onko aika tuoda niitä takaisin? On. Onnistuuko se helposti kiireisessä kaupunkielämässä? Ei aina, ei ainakaan päivittäin. Onko tällaiselle lisälle siis käyttöä? Ainakin minua nämä hyödyttävät huomattavasti, aina hampaiden kunnosta alkaen. Onko näistä haittaa? Ei, paitsi rahanmenoa reilu euro päivässä. Kannattaako kokeilla? Kannattaa, jos olet yksi heistä jotka ovat esittäneet kysymyksen ”mitä ravintolisiä kannattaa kokeilla?”.

Miten käytän, minkä verran?

Ohjeen mukaan, 6 kapselia päivässä. Suosittelen pureksimaan kapselit, niin keho saa niistä konkreettisen makuinformaation ja osaa sulattaa ne oikein. Samalla keho pystyy säätelemään määriä luontaisen mielihalumekanismin kautta. Minä söin näitä yhdistelmäkapseleita ekana päivänä varmaan 30 kappaletta, koska suun saaman makuinformaation perusteella kehossani oli vähän isompaakin tarvetta näiden sisältämille ainesosille. Sittemmin käyttöni on tasaantunut lähemmäs ohjeen mukaista annostusta.

j

.

Mitä muuta?

Jos mielit kokeilla jotain magnesiumin, nesteytystä parantavien ellujauheiden ja superravitsevien sisäelinkapselien lisäksi, testaa savea (tai Schindelen mineraalijauhetta). Kokeile B-Complexia (Puhdistamo tai Vida Kuulas). Maista EAA-tuotteita (oma suosikkini on Puhdistamo). EAA-tuotteet ovat pahanmakuisia, mutta 5-10 grammaa näitä aminohappoja päivässä voi tehdä ihmeitä mielialalle. Treenin aikana niitä voi käyttää enemmänkin.

Elektrolyyttijuomajauheista saat MSM-jauhetta ja hieman C-vitamiiniakin. Suosittelen silti uteliaita kokeilemaan lisäksi ihan erillistäkin MSM- tai jopa MSM + C tuotetta. Minun kaapistani löytyy Foodin ja Puhdistamo. (eniten tulee nykyään käytettyä Foodinia).


Zinzino Balance, Balanstri tai muu tosi hyvä omegalisä, jossa mukana EPA & DHA ja erinomainen antioksidanttisuojaus, ja freshi fiilis. Terveyskaupoista saatava Eskimo voi olla tarpeeksi hyvä.

Nykyään markkinoilla on ihan kelpo monivitamiineja, kuten Terra Nova ja Wild Nutrition. Niistäkin voi olla iloa. Helppo perus setti voi olla laadukas monivitamiini + magnesium ja lisäksi ehkä omega 3, ja D-vitamiinia auringosta. Ja mieluusti toki myös Ellu-jauhetta tai muuta nesteytyksen tukemiseen ja sisäelinkapseleita ja/tai luuliemiasioiden haltuunottoa.

.

.

j

Muiden suosituksia

j

Siim Land -nimisen Biohakkerin top-3 ravintolisät:

Magnesium, glysiini ja K(2)-vitamiini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *