Teiltä tulee toisinaan kysymyksiä ravintolisistä, ja ehkä yleisin kysymys on ”mitä ravintolisiä siis kannattaa oikeesti käyttää?”

Tähän ei ole täydellistä vastausta. Virallinen vastausta on suurin piirtein ”ei kannata käyttää mitään ravintolisiä”. Ravintolisäkauppiaan vastaus voi olla että ”käytä meidän koko valikoimaa, niin meidän liikevaihto kasvaa”.

Minun vastaukseni perustuu melkein parin vuosikymmenen kokemukseen itseni parantelusta luomuterveyden laajaa keinovalikoimaa tutkaillen, mukaanlukien ravintolisät. Pitkään tilasin lisäni ulkomailta, koska Suomesta ei saanut lisä- ja täyteaineettomia lisiä juuri ollenkaan. Puhdas+ aloitti viime vuosikymmenen alkupuolella puhtaiden ravintolisien vallankumouksen Suomessa, ja sitten Puhdistamo toi lisäaineettomat lisät peräti markettien hyllyille saakka. Puhdistamon ravintolisiä olin itsekin mukana suunnittelemassa keväästä 2018 syksyyn 2020, mm. Joni Laihon, Joni Inkisen ja Markus Lundströmin kanssa. Lopulta jouduin lähtemään Puhdistamolta, koska firman uusi johto ei sallinut kantaaottavaa nettikirjoittelua, josta olen tullut tunnetuksi. Lisäksi minua harmitti, kun Puhdistamon kanssa ei ollut lupaa parantaa tuotteiden laatua sen jälkeen kun ne oli kerran julkaistu. Toimitusjohtaja sanoi minulle, että ”emme voi antaa markkinoille sellaista kuvaa, että tuotteissamme olisi missään vaiheessa ollut parantamisen varaa.” Vastasin tähän ”Miksi sitten Mersu tuo vähän väliä uuden entistä paremman automallin markkinoille?” Tähän en koskaan saanut vastausta. Puhdistamokin haluaa nykyään hyvesignaloida eli rakentaa osittain valheellista imagoa, sen sijaan että pyrkisi tekemään brändilupauksen mukaista ”parasta mahdollista” laatua. Harmittaa linkata Puhdistamon sivuille tai muille sivuille jotka myyvät sitä, koska heti osuu silmään törkeitä valheita. Puhdistamo ei todellakaan pyri olemaan ”paras mahdollinen versio” läheskään kaikista tuotteista mitä se myy. Osassa tuotteista brändilupaus pätee, mutta esimerkiksi patukoissa ja kombuchoissa ei sinne päinkään.

Kaikesta tuosta huolimatta itsekin ostan kaupoista edelleen ehkä eniten juurikin Puhdistamon lisiä. Mikään brändi tai firma ei ole täydellinen, mutta parhaista voi olla sinulle ja minulle joskus jopa valtavaa hyötyä.

Hyvän ravintolisän etsiminen on ennen ollut lähes mahdotonta, ja nykyäänkin se on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta. On hyvin vähän puolueettomia ja luotettavia tahoja tai tietolähteitä, joilla olisi sekä sananvapaus että sisäpiiritietoa alasta ja tuotteista. Auktoriteettiasemaa käytetään rajustikin väärin. Itsekin olen siihen syyllistynyt: vuosina 2010-2012 suurin osa tuloistani tuli ravintolisien, superfoodien ja muiden terveystuotteiden affi-markkinoinnista: sain tyypillisesti neljästä kahteenkymmeneen prosenttia provisiota tuotteista, joita sinä silloisen blogini lukijana mahdollisesti tilasit linkkieni tai alennuskoodien kautta. Tilastojen mukaan olin usean vuoden ajan iHerb-verkkokaupassa Suomen #1 affiliaatti eli tuotesuosittelija, ja lisäksi oli monenlaista yhteistyötä suomalaisten superfood-brändien kanssa. Muutamassa vuodessa minulle kävi kuin Sanna Marinille, joka vielä vuosina 2009-10 kritisoi Pfizeria korruptiosta, ja reilua vuosikymmentä myöhemmin siirtyi lobbaamaan härskisti saman firman tuotetta koko kansan harmiksi. No ehkei minusta ihan pääministeriä tullut, mutta kyllä se luonnollisen hyvinvoinnin ja kokonaisvaltaisen voimaantumisen sanoma, josta lähdin liikkeelle, jäi jopa vuosiksi jossain määrin aggressiivisen tuotetyrkytyksen alle. Toki suosittelin vain parhaita tuotteita ja diilejä mitä tiesin, ja kaikkea mitä suosittelin, käytin itse ja suosittelin kavereillekin – mutta silti ravintolisätyrkkynä toimiminen vääristi lopulta minunkin ajatteluani ja opetuksiani.

Kaikesta tuosta johtuen en ole tehnyt juuri yhtään affi-markkinointia enää yli vuosikymmeneen, muuten kuin ihan muutamassa erikoistapauksessa, jos vaikka kaveri on pyytänyt mainostamaan hänen kurssiaan, jota muutenkin haluaisin suositella, ja tahtoo ehdottomasti tarjota alennuskoodia siihen. Tällekään sivulle en laita affi-linkkejä. Tämän sivun tarkoitus on vähentää omaa työmäärääni: sen sijaan, että vastailisin aina kaikille erikseen, vastaan yhdellä opassivulla mahdollisimman kattavasti. Jos kaipaat tarkempaa lisätietoa, voi tämänkin postauksen perään laittaa kommenttikenttään kysymyksiä.

Miksi käyttää ravintolisiä?

… tai miksi kiinnostua terveydestä? Siis jos on jo perusterve.

Mitä tarkoittaa nykyään ”perusterve”? Tarkemmin kysellessä se tarkoittaa useimpien kohdalla yhtä tai useampaa vakavaa terveysongelmaa. Tai sitä, ettei 40-vuotiaana enää pysty ajamaan sähköpotkulaudalla, koska se tuntuu liian vaaralliselle. Tai että on kerran tai useamman vuodessa niin kipeänä, ettei pystyisi menemään töihin vaikka haluaisi.

Ei sellaisessa ole mitään perustervettä. Olemme tottuneet elämään kipujen, kolotusten ja vuosi vuodelta pahenevien vanhenemisoireiden kanssa. Ravintolisät eivät tietenkään ole kokonainen vastaus kaikkeen, mutta olennainen osa kokonaisuutta, jos mielii elää nuorena vanhaksi saakka.

Kun vertaa nykyolosuhteita niihin oloihin, mihin ihminen on suunniteltu, olemme enemmän sisällä, huonomma ilmassa, kroonisessa stressissä, ja saamme kehoomme runsaasti teollisuuden keksimiä myrkkyjä ruoasta, juomasta, ilmasta ja ihoa koskettavista materiaaleista. Kaikki tämä kuluttaa kehomme suojaravinnevarastoja. Suojaravinteiden tarve on nykyään luonnollista tasoa korkeampi – ja kuitenkin saamme näitä suojaravinteita ruoasta, juomasta ja ilmasta luonnollista tasoa vähemmän. Hankala yhtälö!

Tilanteen korjaamisessa on apua ravintolisistä, jos tietää mitä tekee. Jos ei tiedä, on ravintolisistä usein enemmän haittaa kuin hyötyä, koska ”tavalliset” eli huonot tuotteet kuormittavat kehoa, varsinkin pidemmän päälle, sen lisäksi että ne kuormittavat lompakkoa, ja vaativat jonkin verran vaivaa ja huomiota. Eihän kukaan haluaisi joutua syömään lääkkeitäkään joka päivä. Elämä on rennompaa ja tuottavampaa vapaana – eli mitä vähemmän tarvitsee muistaa suorittaa tylsiä toistuvia asioita, sen paremmat eväät hyvään elämään. Kaikella tekemisellä on hintansa, joka on hyvä tiedostaa. Paras rutiini on ei rutiinia, ja paras terveysteko on sellainen, jota ei tarvitse tehdä. Kuitenkin kaikkein parhaat ja tärkeimmät ravintolisät voivat olla kaiken hintansa arvoisia.

Parhaassa tapauksessa terveys perustuu nautinnolliseen liikkeeseen tai venyttelyyn kehon tunteita kuunnellen, ulkoiluun, iloon, rentouteen, kivoihin kavereihin, merkitykselliseen tekemiseen, yksinkertaiseen onnellisuuteen ja muihin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin peruspilareihin, joista hyvä elämä koostuu.
Minä olen tarvinnut ravintolisiä ja muutakin modernia biohakkerointia, koska olen luonut itselleni tavallista hankalammat terveyshaasteet. Jos kehossa on jotain kremppaa, se tarvitsee enemmän apuja.
Suosittelen sinullekin vapautta, yksinkertaisuutta ja onnellisuutta ennen kaikkea. Lisäksi haluan esitellä sinulle ”minun valtakunnasta” eli ravintolisien ja terveystuotteiden maailmasta kaikkein huikeimmat helmet, joista kaikkien olisi hyvä tietää.

Mitä ravintolisiä kannattaa käyttää?

Kannattaa panostaa perustavanlaatuisiin juttuihin, joista ei taatusti ole haittaa. Mieluummin vähemmän ja laadukkaampia lisiä. Ei kannata uskoa Antioksidanttiklinikan lääkäreitä, joista osalla näyttää edelleen olevan tapana määrätä hirmuinen kasa kuormittavia täyteainepillereitä potilaiden kehoa rasittamaan. Arvostan Antioksidanttiklinikan osaamista, pioneerityötä ja jopa ystävyyttä, mutta jonkun on se sanottava ääneen.

Vaikkei sinulla olisi varaa kalliisiin ja kattaviin testeihin, voin silti lähes luvata, että juuri sinullekin on tuntuvaa hyötyä ja iloa seuraavista:j

Magnesium

Ilman magnesiumia ei yksikään solu pysty edes tuottamaan energiaa. Ilman magnesiumia ei kehossa tapahtuisi yhtään mitään, ja kaikki menisi pieleen. Nykyään emme juurikaan saa magnesiumia juomavedestä, ja tuhoviljely on köyhdyttänyt maaperän. Perus Puhti-tyyppisissä tai arvauskeskuksen verikokeissa ei saa kovin merkityksellistä käsitystä kehon magnesiumtilanteesta, koska veren seerumissa on joka tapauksessa niukasti magnesiumia. Solujen ulkopuolinen neste on aina magnesiumköyhää. Magnesium kuuluisi mitata siis solun sisältä, eikä yhden solutyypinkään tilanne vielä kerro kaikkea. Sen voin lähes luvata, ettei nykypäivänä kellään ole magnesiumtaso ihan optimaalinen, ilman toimivaa magnesium lisää.

Magnesium auttaa kestämään stressiä, nukkumaan paremmin, vähentämään tulehdusta ja kaikkea mitä siitä seuraa, helpottamaan verenpainetta, rentoutumaan, mutta myös ajattelemaan ja tuottamaan energiaa. Magnesiumia tarvitaan D-vitamiinin oikeaan toimintaan, jotta D-vitamiini voi ylipäänsä edes muuttua sen aktiivisimpaan muotoon, joka sitten auttaa mm. immuunisysteemiä kukistamaan k*ronat ja kumppanit. Magnesiumin puute on yksi merkittävimmistä k*ronan riskitekijöistä, joista ei puhuta (lue lisää Mineral Fix ja Corona Guide -kirjoista).

Entä suklaa? Eikö se ole hyvä magnesiumin lähde? Ei ole, ainakaan riittävä. Suklaata ei voi syödä niin isoja määriä, ja lisäksi siinä on reippaasti antiravinteita (ainakin fytaatteja ja oksalaatteja), jotka heikentävät magnesiumin imeytymistä ja saattavat jopa poistaa sitä kehosta (tämä ongelma on pahempi raakasuklaassa). Sama pätee useimpiin runsaasti magnesiumia sisältäviin kasvikunnan lähteisiin. Viljoissa magnesium on pitkälti niissä jyvän kuoriosissa, jotka sisältävät eniten magnesiumia poistavia antiravinteita. Sama ongelma siemenissä ja pähkinöissä. Toki jos liottaisimme ja käsittelisimme oikeaoppisesti pitkän kaavan mukaan kaikki jyvät, viljat, siemenet ja pähkinät, ja joisimme mineraalirikasta vettä ja kohtelisimme hyvin maaperää… no, ja sitten heräisit päiväunilta. Nykypäivän todellisuudessa tarvitset magnesiumlisää, ja vielä enemmän jos urheilet.

Päivittäinen magnesiumin virallinen saantisuositus on 350 milligrammaa. Se on liian vähän, vaikka olisit pienikokoisempikin aikuinen. Suosittelen viittä sataa milligrammaa, ja isokokoiselle urheilijalle voi maistua jopa tuhat milligrammaa päivässä. Esimerkiksi Puhdistamon Tripla Magnesium kapseleita minulla menee niitä käyttäessäni kuudesta kahdeksaan kappaletta päivässä, vaikka purkissa lukee maksimiannoksena neljä kapselia. Nykyään käytän eniten magnesiumöljyä iholle, ja lisäksi suun kautta menee vaihtelevasti mm. Together Health, BiOptimizers tai Kiki Health

Milloin?

Käytä sekä aamupäivällä että illalla. Esimerkiksi Puhdistamon magnesiumeja käyttäessä voisi olla fiksua ottaa kolme kapselia Tripla Magnesiumia aamulla tai aamupäivällä (aterian kanssa tai tyhjään mahaan, ihan miten tykkäät), ja lisäksi illalla 2-3 Ilta Magnesiumia, jos pidät siitä tuotteesta.

Tuotesuositus

Puhdistamo tuli jo mainittua. Kapselit ovat käteviä, ja niitä saa helposti lisää lähimmästä ruokakaupasta, kiitos pitkälti Inkisen tekemän (ja sittemmin johtaman) legendaarisen myyntiurakan.

Parhaan hinta-tehosuhteen tarjoaa ehkä Plantforce Magnesium (pidän eniten tästä maustetusta versiosta). Plantforce magnesiumin idea on ylivertainen imeytyvyys – mikä on kaikkien magnesium-tuotteiden suurin haaste. Keho ei ota helposti vastaan kovinkaan paljoa magnesiumia, ainakaan ruoansulatuskanavan kautta. Aiemmin Suomesta sai lähinnä halpoja magnesium oksidi -tuotteita, eli ruostunutta magnesiumia. Sitten tuli sitraatit, jotka imeytyivät useimmilla jo paljon paremmin. Glysinaattia, tauraattia ja muita aminohappoihin sitoutuneita muotoja magnesiumin muotoja pystyy monien maha ottamaan vastaan vielä enemmän kerralla ilman että menisi löysälle… mutta Plantforcen tyyli tuntuu ainakin oman testaukseni perusteella olevan tehokkainta tähän asti. Sitä laitetaan teelusikallinen tai jopa ruokalusikallinen lasin pohjalle, ja päälle kuumaa tai lämmintä vettä, mikä saa aikaan poreilureaktion. Sekoita neste kirkkaaksi, ja nauti elämäsi parhaiten imeytyvä magnesiumannos. Tosin Plantforcen ongelmana on sitruunahappo, joka tehdään tavallista sitruunahappoa puhtaammista lähtöaineista, mutta silti sen fermentoimiseen käytetään samoja myrkkyhomeita kuin muidenkin halpis-E-koodien valmistuksessa tyypillisesti.

Kaikkein parhaana magnesiumtuotteena pidän BiOptimizers-merkkistä magnesiumia, mutta sitä saattaa joutua tilaamaan Hollannista saakka, joten elämää helpottaakseni suosin Suomea ja ehkä pääosin Pur-kauppaa.

Jos saisin päättää, Puhdistamon Triplaan lisättäisiin Hymato Huminicum humic-fulvic acid complexia, joka nostaisi magnesiumin imeytymistä kaikissa ruonsulatuksen osissa, ja lisäksi täydentäisi sitä luonnollisemmaksi tarjoamalla kokonaisen kirjon ikivanhasta multakerroksesta saatavia hivenaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä. Ehkä joku tarttuu vielä ideaan?

Elektrolyyttijuomajauheet

Ketoruokailusta tutuksi tulleet Fredu ja Anni Sirviö halusivat saada valmennettavilleen elektrolyyttituotteen helpottamaan ketoilun alussa syntyvää ”ketoflunssaa”. Ketoflunssa on paljastunut pitkälti nesteytyksen ja elektrolyyttien eli suolojen vajeeksi. Sitä voi helpottaa juomalla suolavettä, mutta vielä parempi olisi saada kokonainen paketti kaikkia tärkeimpiä suoloja, eli natriumkloridin lisäksi ennen kaikkea kaliumia ja magnesiumia, jollain lailla optimaalisissa suhteissa keskenään.

Markus Lundström rupesi Puhdistamon puolesta kehittämään tällaista ellujauhetta, alkuvuonna 2019 (tai ehkä jo loppuvuonna 2018). Puhdistamo ei uskonut tuotteeseen, mutta siitä tehtiin kuitenkin pieni erä, koska oli jo luvattu Fredulle ja Annille. Erä vietiin käsistä, ja koko sen kesän tuote oli loppu suunnilleen koko ajan kaikkialta. Kävi ilmi, että ketoilijoiden lisäksi aikalailla kaikkien nykyihmisten keho kaipaa parempaa nesteytystä, ja suunnilleen kaikilla on vajetta tärkeimpien suolojen kokonaisuudesta. Elektrolyyttijuomajauheesta tuli Puhdistamon kaikkien aikojen merkittävin yllätyshitti. Kokonaan uusi kategoria; sana, jota juuri kukaan ei ollut edes kuullut ennen – ja silti siitä tuli hurja menestys. Kaverit, joille jakelin tuotetta testiin, tulivat hädissään kyselemään lisää, kun tuotetta ei saanut lisää mistään. ”Tämä tuntuu olevan juuri se, mitä kehoni on aina kaivannut!”

Elektrolyyttijuomajauhe kuvaa varsin täydellisesti sitä, mitä ajattelen nykyään ravintolistä: tankkaa niitä perustavanlaatuisia rakennuspalikoita, joista saat parhaassa tapauksessa jopa monta osa-aluetta kuntoon yhdellä tuotteella. Lisäksi voit sitten harrastaa vaikka mitä yrttejä ja ihmevitamiineja jos haluat, mutta kun perusasiat ovat kunnossa alkuaineista alkaen, et ehkä edes tarvitse sen kummempia erikoispäräyttelyitä. Keho pystyy itse vaikka mihin, kun sillä on, mistä rakentaa. Tärkeintä on tietenkin hyvä elämä, onnellisuus, ulkoilma, hauska seura ja sen sellaiset ikiaikaiset asiat, mutta monen laiffi muuttuu myös sillä, kun oivaltaa nesteytyksen ja suolojen merkityksen, ja löytää tuotteen tai tuotesarjan, jonka avulla koko nesteytys-suolauskokonaisuuden saa kätevästi kuntoon.

Markus Lundström ei koskaan saanut Puhdistamossa ansaitsemaansa arvostusta, mutta ainakin ehti oppia arvokkaita taitoja. Hän vaihtoi Ketokamuun, ja on kehittänyt siellä uuden version Elektrolyyttijuomajauheesta. Samaan aikaan Puhdistamo on parantanut omien ellu-jauheidensa makua. Itse käytän sekä Ketokamun Ellu-jauheita (etenkin Maustamaton maku) että Puhdistamon maustamatonta versiota. Nykyään pidän myös Puhdistamon maustetuista, ainakin mango-maku toimi minulle viime maistamalla.

Ihmiset luulevat, että nesteytys on yhtä kuin hanaveden juominen. Totuus on jotain ihan muuta. Kokeile, ja ylläty. Huomaa, miten paljon pystyt juomaan ilman, että tulisi huono olo, ja yhä vaan tekee mieli juoda lisää. Ihminenhän ei koostu vedestä, vaan erilaisista suolapitoisista nesteistä. Välillä kannattaa toki juoda myös ihan vaan vettä, tai vaikka jotain luonnon mineraalivettä. Toisinaan kannattaa täydentää ”puhdasta” vettä vähän lähemmäs sitä, mistä keho käytännössä koostuu.

Näissä videoissa Markus Lundström kertoo näiden uusimpien Ellu-jauheiden salaisuuksista:
https://youtu.be/HGwss_JFChY?t=22
https://youtu.be/-FXUUvV5P4s
https://youtu.be/3d0qfMHCWYo?t=189

Joka tapauksessa nesteytys, ja sen ”tuunaaminen”, lienee tärkeämpää kuin kaikki muu ravintolisien kanssa leikkiminen yhteensä. Supermarket survival -kirjassa ja youtube-kanavalla lisää asiaa aiheesta.

j

Asia ei tietenkään ole yksselitteinen: kaikki eivät pidä ainakaan kaikista ”ellujauheista”, ja terveyspiireissä moni vannoo enemmän savi-suolaveden nimeen, johon joillain on tapana lisätä myös viherjauhetta ja jopa emäsjauhetta. Onhan sekin tavallaan ”ellujauhe”, mutta emäksisempi ja ehkä luonnollisempi tai kokonaisvaltaisempi versio. Markkinoilla olevat varsinaiset elektrolyyttijuomajauheet tuppaavat olemaan huomattavan happamia; niiden hapokkuus tulee yleensä synteettisestä omenahaposta (malic acid).

.

Sisäelinkapselit

Suomessa saat nykyään helposti ruotsalaista Nordic Kings -merkkiä. Virosta saa tilattua Nutriest-merkkisiä kapseleita, joissa on mukana myös Suomessa kiellettyjä sisäelimiä, kuten haimaa.

Valitse tämä:

Nordic Kings yhdistelmäkapseli, jossa on samassa maksa, sydän ja munuainen. Linkkaan tässä Paleokauppaan, koska he ovat innokkaimmin jakaneet sisäelinten ilosanomaa Suomessa. Jos on tuotteet loppu, samoja tuotteita voi saada myös ihanasta Twistbe-verkkokaupasta sekä Hyvinvoinnin tavaratalosta. Viime aikoina paras saatavuus on ollut Hyvinvoinnin tavaratalossa, joten tässä linkki myös sinne.

Miksi?

Koska tämä on se isoin osa-alue, mikä nykyruokavaliosta puuttuu. Emme enää juurikaan syö hyvin ruokittuja eläimiä, ja vielä vähemmän niiden ravinnerikkaita sisäelimiä.

Mitä hyötyä?

Laadukas maksa lienee luonnon paras rautalisä. Rauta-aineenvaihdunta ei korjaannu pelkästään lisäämällä synteettistä rautaeristettä. Päänsärky ei johdu kipulääkkeiden puutteesta, eikä rauta-aineenvaihdunnan ongelmat myöskään saa alkuaan rautapillereiden puutteesta. Niin päänsärky kuin etenkin rautaongelmat johtuvat pitkälti puutteellisesta nykyruokavaliosta. Laadukas maksa, parhaassa tapauksessa yhdistettynä muihinkin sisäelimiin, auttaa korjaamaan ongelmavyyhtiä sen alkujuurilla, täydentäen luonnollisella tavalla niitä vitamiineja, hivenaineita ja muita bioaktiivisia ainesosia, joiden puutoksesta ongelma on alun perin aiheutunut. Sisäelimet ovat tärkeä lähde rasvaliukoisille vitamiineille, joita Weston Price Foundationin mukaan nykyihminen saa ruokavaliostaan ehkä vain kymmenesosan verrattuna alkuasukkaisiin. Luonnonkansoilla oli vahvat leuat, luonnostaan hyvät hampaat ja leveä leukaperä, jotka nykyväestössä loistavat lähinnä poissaolollaan, ja ongelma näyttäisi pahenevan sukupolvi sukupolvelta.

Maksa on tärkeä A-vitamiinin lähde. Meitä on peloteltu A-vitamiinin vaaroilla, mutta ne tutkimukset on tehty keinotekoisella A-vitamiinilla, johon en koskisi pitkällä tikullakaan. Grönlannissa on kyllä kuollut joku hiihtäjä joskus syötyään jääkarhun maksaa, mutta sen sisältämiin satakertaisiin A-vitamiinimääriin ei mitenkään voi yltää Suomesta saatavien maksojen tarjonnalla. Maksa on erityisen tärkeää immuunisysteemille, ja perinteisesti maksa on nähty tärkeässä osassa naisten hedelmällisyydessä ja terveessä sikiön kasvussa.

Maksa on tärkeä kuparin lähde. Kupari on erityisen olennaista, jos käytät vahvaa sinkkilisää, kuten moni nykyään käyttää. Kupari kannattaa saada luonnosta kokonaisena, kuten myös rauta ja kalsium.

Koulutettu hivenaineterapeutti Kirsi Sarimaa kuvaa kuparin merkitystä näin: ”sinkki kasvattaa, kupari pitää koossa”. Kirsi on nähnyt potilaita, jotka ovat vuosikausia käyttäneet sinkkilisää ilman tasapainottavaa kuparia, ja kärsineet muun muassa epämukavissa kehon osissa puhkeilevista verisuonista. Kupari on tärkeää, jotta kudoksista kehittyy vahvoja ja kestäviä. Voit syödä maksaa (ja muita sisäelimiä) ilman erillistä sinkkilisää, sisältäväthän liha ja sisäelimet ihan mukavasti sinkkiä kuparin lisäksi.

Luonnon logiikka

Nykyruoka on ravinneköyhää, haaleaa vehnähöttöä. Olemme tottuneet laimeaan makeaan. Nykyään on paljon kroonisia sairauksia ja puutostiloja. Mille maksa maistuu? Voimakkaalle. Mitä paremmin eläin on syönyt, sitä vahvempi väri ja maku sen lihassa on, eli sitä ravinnetiheämpää, ravitsevampaa se on. Mikä maistuu vielä vahvintakin lihaa voimakkaammalle? Sisäelimet. Syömmekö niitä nykyään? Emme juurikaan. Söimmekö niitä ennen? Kyllä. Onko aika tuoda niitä takaisin? On. Onnistuuko se helposti kiireisessä kaupunkielämässä? Tuskin, ainakaan päivittäin. Onko tällaiselle lisälle siis käyttöä? Ainakin minua nämä hyödyttävät huomattavasti, aina hampaiden kunnosta alkaen. Onko näistä haittaa? Ei, paitsi rahanmenoa reilu euro päivässä. Kannattaako kokeilla? Kannattaa, jos olet yksi heistä, jotka ovat esittäneet kysymyksen ”mitä ravintolisiä kannattaa kokeilla?”.

Miten käytän, minkä verran?

Ohjeen mukaan, 6 kapselia päivässä. Suosittelen pureksimaan kapselit, niin keho saa niistä konkreettisen makuinformaation ja osaa sulattaa ne oikein. Samalla keho pystyy säätelemään määriä luontaisen mielihalumekanismin kautta. Minä söin näitä yhdistelmäkapseleita ekana päivänä varmaan 30 kappaletta, koska suun saaman makuinformaation perusteella kehossani oli isompaakin tarvetta näiden sisältämille ainesosille. Sittemmin käyttöni on tasaantunut lähemmäs ohjeen mukaista annostusta.

jJa vielä muistutuksena: tietenkin aidot sisäelimet hyvästä kaupasta tai jopa suoraan tilalta hankittuna ovat paljon terveellisempiä ja laadukkaampia kuin mikään kuivattu jauhe. Aidon ruoan täyteisessä unelmatilanteessa tällaisilla lisillä voisi heittää vesilintua.

.

Mitä muuta?

Jos mielit kokeilla jotain magnesiumin, nesteytystä parantavien ellujauheiden ja superravitsevien sisäelinkapselien lisäksi, testaa savea (tai Schindelen mineraalijauhetta) aamujuomaan. Kokeile B-vitamiineja. Maista EAA-aminohappoja. EAA-tuotteet ovat pahanmakuisia, mutta 5-10 grammaa näitä aminohappoja päivässä voi tehdä ihmeitä mielialalle. Treenin aikana niitä voi käyttää enemmänkin.

Elektrolyyttijuomajauheista saat MSM-jauhetta ja hieman C-vitamiiniakin. Suosittelen silti uteliaita kokeilemaan lisäksi ihan erillistäkin MSM- tai jopa MSM + C tuotetta. Minun kaapistani löytyy Foodin ja Puhdistamo. (eniten tulee nykyään käytettyä Foodinia).


Zinzino Balance, Balanstri tai muu tosi hyvä omegalisä, jossa mukana EPA & DHA sekä erinomainen antioksidanttisuojaus, ja freshi fiilis. Terveyskaupoista saatava Eskimo voi olla tarpeeksi hyvä. Tai jopa ihan tavallinen mölleri, ja sen kanssa vahvaa oliiviöljyä. Jossain kohtaa päivää, vaikkapa aamupalalla, voi ottaa kaikki ihanat öljyt, kuten kalaöljy, vahva oliiviöljy, A-vitamiinirikas kalanmaksaöljy, ja samalla muutkin rasvaliukoiset vitamiinit, kuten D-vitamiini ja K2. D-vitamiinia saa kesällä parhaiten auringosta, ja talvella D-vitamiinilampusta.

Nykyään markkinoilla on ihan kelpo monivitamiineja, kuten Terra Nova ja Wild Nutrition. Niistäkin voi olla iloa. Helppo perus setti voi olla laadukas monivitamiini + magnesium ja lisäksi ehkä omega 3, ja D-vitamiinia auringosta. Ja mieluusti toki myös Ellu-jauhetta tai muuta nesteytyksen tukemiseen ja sisäelinkapseleita ja/tai luuliemiasioiden haltuunottoa.

”Multivitamiini” tarkoittaa yleensä lähinnä glorifioitua B-Complexia, jossa on B-vitamiinien lisäksi näön vuoksi pikku ripaukset muutamaa muuta vitamiinia. Jos haluat ihan oikean monivitamiinin, varaudu nielemään jopa kymmenen isokokoista kapselia kerralla, ja maksamaan jopa sata euroa kuukauden annoksesta. Jos kaipaisin monivitamiinia, tilaisin itsensä Ben Greenfieldinkin suositteleman Thorne AM & PM -tuotteen, jossa päiväannokseen kuuluu kolme aamukapselia ja kolme iltakapselia. Erinomaisen Thorne-monivitamiinin lisäksi ottaisin edelleen extramagnesiumia aamuin illoin, sekä aiemmin mainitut rasvat ehkä aamupalalla, ja niiden kanssa lisää A-vitamiinirikasta kalanmaksaöljyä, mikäli kokisin, etten syö juurikaan maksaa, josta saisin reilusti A-vitamiinia. Myös Thornesta puuttuvan molybdeeni-hivenaineen haalisin jostain, vaikkapa Foodinin tai Puhdistamon MSM+C -jauheesta.

.

Muiden suosituksia

Siim Land -nimisen Biohakkerin top-3 ravintolisät:

Magnesium, glysiini ja K(2)-vitamiini

Erinomainen Kuulopuhetta-podcast suosittelee vahvasti mm. glysiinia, Lugolin jodia, piitä sekä tietynlaista booria.

Integrative Health Practitioner Anni Ursin suosittelee oppi-isukkinsa Stephen Cabralin ravintolisiä, jotka näyttävät kyllä minun silmiin enimmäkseen oikein hyville:
equi.life/collections/toxins-detox/products/daily-foundational-protocol
equi.life/collections/toxins-detox/products/daily-foundational-protocol-level-2
equi.life/collections/toxins-detox/products/daily-foundational-protocol-level-3
equi.life/products/universal-binder
…mutta niitä ei taida kovin helposti saada Suomeen.

4 Kommenttia

 1. Muuten ihan ok juttu mutta minne Voimapuoti ja Skip jäi. Ainakin jos haluaa oikeasti hyvin imeytyvää tuotetta ja hyvä hinta/laatu suhdetta niin se on ehdottomasti paras..ja toiminut vuodesta 1971 alkaen😊

  1. Skipit on testattu, ja erittäin hyvää siellä on raaka-aineiden farmaseuttinen laatu. Huonoa on täyteaineet, lisäaineet, ultraprosessoidut sokerit, sitruunahapot ja halvimmat vitamiinimuodot lähes kautta linjan, kuten syanokobalamiini, foolihappo ja yllättäen jopa super synteettinen DL-muoto e-vitamiinissa.

   Jos käytän vaikkapa tätä tuotetta aamuisin, saan päivän tai muutaman ajan ensin selkeästi energiaa siitä – kunnes herkkis-keho sanoo että ei enää:

   ”Maltodekstriini, happamuudensäätöaineet: (omenahappo, sitruunahappo), magnesiumsitraatti, dikalsiumfosfaatti, l-askorbiinihappo, aromi:( sitruunamakuaine), dl-alfa-tokoferyyliasetaatti, ruusunmarjauute, tiamiini hcl, kalsiumpantotenaatti, riboflaviini-5-natriumfosfaatti, nikotiiniamidi, pyridoksiini hcl, makeutusaine: (sukraloosi, asesulfaami-k), rautasulfaatti, sinkkisitraatti, retinyyliasetaatti, mangaanisulfaatti, kolekalsiferoli, metyylikobalamiini, seleenimetioniini, kromipikolinaatti, pteroyyli-l-glutamiinihappo, d-biotiini.”

   https://skip.fi/collections/vitamiinit-ja-mineraalit/products/megaforce#ainesosat

 2. Biomedin tuotteita ei eksynyt tälle listalle – onko jokin syy ? Siellä ainutlaatuisia sisäelin/aivo valmisteita kotimaassa tehtynä.
  Puhumattakaan super hyvästä b-complexista sekä nattokinaasista.

  1. Biomed on parantanut tasoaan pikkuhiljaa 10 vuoden aikana, ja viime vuosina nopeammin, ensin Joni Laihon ja nyt myös Markus Lundströmin toimesta. Valikoimassa on kuitenkin myös edelleen ”vanhaa Biomedia”, eli perus täyte- ja lisäaineellisiä tuotteita, jotka eivät ainakaan minun keholleni toimi kummoisesti.

   Biomedin sisäelintuotteet ovat hurjan hintavia: puhtaampia saa jopa kymmenen kertaa halvemmalla. Grass-fed liha ja etenkin sisäelimet ovat villieläimiä puhtaampia nykymaailmassa.

   Neurolipideistä uskon olevan hyötyä – mutta en söisi perus ei-luomun tehotuotantosian aivoja tai mielellään muitakaan osia. Uskon saavani paremmat neurolipidit erityisen laadukkaista munista ja perinteisistä kalanpääkeitoista.

   Veikkaan, että jo loppuvuodesta tai viimeistään ensi vuonna Biomedin valikoima alkaa olla kauttaaltaan yli sen laaturajan, missä kokonaisuus alkaa innostaa minuakin – mikäli yhteistyö Markus Lundströmin kanssa jatkuu tuotekehityksessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *