Kookosvesi on luonnon paras urheilujuoma. Se ei ole ihmisen tekemä muutaman kemikaalin sekoitus, vaan lähes loputtoman hieno tuhansien aineiden kokonaisuus. Kaikista luonnon antimista juuri kookosveden koostumus on lähimpänä ihmisen solunestettä, ja siksi se nesteyttää niin hyvin haastavissakin oloissa.

Minulle kookosvesi on ennen kaikkea aivotoiminnan parantaja. Kun tahdon puhua pitkään tai tehdä koneella kovaa ajatustyötä, sujuu homma parhaiten jos käden ulottuvilla on mahdollisimman monta litraa tätä herkkua.

Tahdoin vihdoin ottaa entistä syvällisemmin selvää kookosvedestä – ja asiaa tutkaillessa löytyi kiehtovia uusia oivalluksia. Jaan tässä artikkelissa niistä parhaat palat. Mikä tekee kookosvedestä niin hyvin imeytyvää? Mihin kookosveden raikastava vaikutus perustuu? Käyn tässä ensin läpi, mitä kookoksesta ymmärretään yleisesti. Herkullisimmat oivallukset on säästetty artikkelin loppupuolelle!

Kookosveden käyttötarkoitus

Voimme saada nopeaa energiaa valkosokerista ja stimulanteista. Eräs kollega totesi kerran: ”länsimainen yhteiskunta pyörii kofeiinilla, nikotiinilla ja kahvikuppiin lisättävillä sokeripaloilla.” Sellainen energia on ikävä kyllä vain tilapäistä ja pidemmän päälle kehoa kuluttavaa. Sisäelimet eivät pääse palautumaan päivittäisessä piiskauksessa, eikä kolmaskaan karkkipussi täydennä kehon ravinnevarastoja.

Onneksi energiaa voi saada myös toisella tavalla. Parasta energiaa on se, jota vaan on ja riittää, kun soluissa ja solujen energiantuotantolaitoksissa homma toimii – jolloin stimulanttien tarve ja energiavajeesta johtuva karkkihimo vähenee. Kokeile ja ylläty! Kun seuraavan kerran etsit töissä seuraavaa kahvikuppia eikä silmät meinaa pysyä auki, kokeile juoda – sinulle sopivaan tahtiin – litra tai puolikas kookosvettä.  Saatat pian huomata pari asiaa:

– saat ihan oikeaa energiaa, ilman tilapäistä tärinästimulaatiota

– olo on luonnollisesti parempi. Ei vapinoita tai hetkellistä buustia joka kostautuu myöhemmin maksettavaksi, vaan rauhallinen olo jossa energiaa riittää tarvittaessa tekemiseenkin. Rento ja silti myös reipas.

– eikä tule yllättävää verensokerinromahdusta tunnin tai parin päästä, vaikka vesi maistuukin makealle.

Jos minun pitäisi nyt vierottua vaikkapa kahvista, karkista tai tupakasta, en edes miettisi niiden lopettamista. Miettisin sen sijaan, kuinka ravita kehon energiantuottojärjestelmiä niin hyvin, että piiskauksen tarve vähenee luonnostaan. Eli: kuinka saada kehon solut voimaan paremmin.

Hevosen hoivaaminen toimii pidemmän päälle paremmin kuin kuolleen hevosen piiskaaminen. Kookosvesi ei stimuloi, vaan ravitsee ja nesteyttää. Lisäksi se maistuu herkulliselle – kun sen makuun tottuu. Kookosvesien mauissa on eroja, joten kannattaa testata useampia kunnes löydät omat suosikkisi.

Kyselin terveysintoiluun keskittyvässä Facebook-ryhmässäni, mihin tarkoitukseen ihmiset käyttävät kookosvettä. Sain tällaisia vastauksia:

– Raikas tunne, verensokeri/energiataso pysyy tasapainossa pitkään!

Parempi vaihtoehto virvokkeille.

– Tuntuu nesteyttävän hyvin. Usein jos on pieni päänsärky niin kookosvesi saattaa tähän auttaa. Maku on 5/5 ja tietenkin paljon terveellisempää kuin limut. All in all helppo valinta, oma lemppari on Puhdistamon kookosvesi nams

Hyvänmakuinen janojuoma. Hyvä nesteyttäjä. Sisältää suoloja.

– Maku, hyvä janojuoma, kalium.

Ihanan makusta ja mun 2,5veen lempparii kans <3

– Kuumalla kelillä nesteyttää hyvin. Tulee juotua pääasiassa kesällä ainoastaan.

– Elektrolyytit! Läheisyys veren plasman kanssa.

Hyvä palautusjuoma töissä, mahtavan makuinen ja kroppa rakastaa!

– Tosi hyvä nesteyttäjä ja joskus kroppa huutaa niin että pakko lähtee hakee kaupasta =D

– Elektrolyytit, erityisesti kalium tuntuu imeytyvän paremmin kuin tableteista

– Hyvä nesteytys festareilla ym ku auringossa oleilee  <3

– Nesteyttää hyvin, viilentää!

– Palautusjuomana urheilun jälkeen.

– En aluksi kyennyt juomaan kookosvettä. Aloitin sitten uudelleen lantraamalla hieman vissyyn, sitruunaa tai limeä ja vaikka minttuakin sekaan. Sitten nostin kookosveden määrää suhteessa vissyyn. Muutaman tölkin jälkeen kokeilin janoisena siltään ja ohoh, enää ei ollut pahaa. Nyt oonkin koukussa. 🙂

Vastauksissa toistuu urheilijuoma, raikastavuus, elektrolyytit, hyvä nesteytys. Helppo keino päivittää virvoitusjuoma tai urheilujuoma parempaan versioon.

Mitä internet sanoo kookoksesta?

Fanitin kookosvettä jo viime vuosikymmenellä opiskellessani ravinto- ja terveysasioita kuumeisesti, ja minusta tuli kookosveden suurkuluttaja heti ensimmäisten kookosvesimerkkien rantauduttua Suomeen keväällä 2010. Tätä artikkelia valmistellessa kävin jälleen läpi kaiken mahdollisen kookosvesiasian mitä löysin internetistä suomen tai englannin kielillä. Kookosvettä koskevissa artikkeleissa toistuvat tällä hetkellä mm. seuraavat pointit:

 • Makeanhimoon
 • Virvoitusjuomien päivittämiseen
 • Muista myös koivunmahla
 • Kalium, elektrolyytit
 • Vatsan hyvinvointi
 • Verenpaineen helpottaminen
 • Verenkiertoelimistön hyvinvointi
 • Suonikohjut loitolla
 • Hollywood ja huippu-urheilijat
 • Kesä, urheilu, hikoilu, viilennys
 • Keskittymiskyky, aivotyö; loistava eväs datailuun, keskusteluun, luennoille
 • Proteiinijauheen maun parantamiseen palautusjuomassa
 • Päänsärkyjen parantaminen nopeasti
 • Darranpoisto

Kaikkia maku ei ensin miellytä – ja sitten keho alkaakin kaipaamaan:

– Kriittinen sisäinen kuluttajani heräsi oitis: miksi maksaa puolesta litrasta vettä yli neljä euroa, kun lähdevedenkin voi rikastaa laadukkaalla merisuolalla? Maistettuani kookosvettä tajusin, että siinä on joku kummallinen taika. Keho huusi lisää ja lisää vaikka itse maku ei varsinaisesti räjäyttänyt yhtäkään makunystyrää. Hyvää se toki oli, mutta ei mitään ilotulitusta.

https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/lempea-elama-kookosvesi-on-kehon-paras-nesteyttaja

Yhä useampi urheilija on päivittänyt keinotekoisista sporttijuomista aitoon kookosveteen:

– According to John Isner who successfully played the longest match ever in the history of professional tennis, it is coconut water that kept him going and prevented muscle cramps all through the three days that saw him play a total of 11 hours of intense tennis.

https://tt.tennis-warehouse.com/index.php?threads/john-isner-likes-his-coconut-water.337586/

Mikä ihmeen kalium, mitä tarkoittaa ”elektrolyytti”?

Kalium ja muutkin elektrolyytit ovat ne, joiden puutoksen saatat huomata suonenvetoina tai kramppeina kesähelteessä. Aikoihin en enää uskaltanut mennä uimaan kauas rannasta, kun pelkäsin saavani suonenvedon keskellä järveä, mikä voisi johtaa jopa vaaralliseen tilanteeseen. Korjasin magnesiumvajeen, koska magnesiumin puutos lienee yleisin syy suonenvetoihin. Ongelma kuitenkin poistui vasta, kun aloin lisäksi tankata myös kaliumia oikein kunnolla. Nykyään voin uida huoletta vaikka kuinka kauas, ja se tuntuu mahtavalle!

Kalium, magnesium, natrium ja muut kehon nesteisiin liuenneet sähkövaraukselliset ionit ovat tarpeellisia muutenkin ihan kaikessa mitä kehossa tapahtuu. Siinä vaiheessa kun iskee suonenveto tai kramppi, näiden ”suolojen” tasot ovat jo hälyttävän alhaalla. Parempi on pitää kropan elektrolyytit niin hyvillä tasoilla, että kramppien poissapysymisen lisäksi koko keho ja jokainen solu voi toimia mahdollisimman optimaalisella tasolla.

Sain paljon apua omaan terveyteeni sen jälkeen kun hivenaineterapeutti Kirsi Sarimaa opetti minulle näiden aineiden merkityksen. Keho antaa paljon anteeksi, kunhan elektrolyyttitasot ovat todella kunnossa. Harvalla on. Kun Kirsi itse juo vettä, hän usein lisää siihen tietoisesti mahdollisimman monia näistä elektrolyyteista, joita kehon nesteissä tarvitaan. Onneksi luonto on tehnyt saman meille valmiiksi, erityisesti kookosveden muodossa.

Mitä kirjat sanovat kookosvedestä?

Rickey Williams – Coconut Water Secrets toteaa mm. seuraavaa:

 – Kookosveden nauttijat saattavat kokea painon ja verenpaineen alenemista, sydän- ja verenkiertoelimistön parantumista, ihon kaunistumista, munuais- ja sappikivien helpottamista, parempaa ruoansulatusta, krapulan kevennystä, ikääntymisen hidastumista. Kookosveden koostumus on hämmästyttävän samankaltainen ihmisen veren plasman kanssa. Monille näistä väitteistä on vahvojen perinteiden ja kokemusten lisäksi myös yhä enemmän tieteellisiä perusteita.

Kuitenkin pitävä tieteellinen todiste on eri asia kuin kokoelma aihetodisteita. Osa kookosveden uskotuista hyödyistä saattaa osoittautua hypeksi vailla sisältöä. Osa väitteistä voi jäädä vielä vuosikausiksi osoittamatta suuntaan tai toiseen. Lisäksi saatamme löytää kookosvedestä täysin uusia hyötyjä, joita ei olla vielä osattu ennakoida.

Yhä useampi nauttii nykyään kookosvettä limpparin tai sporttijuoman sijaan. Olivat kaikki kookokseen liittyvistä väitteistä totta tai ei, sen ei pitäisi ratkaista kenenkään juomispäätöstä. Totta kai isot kansainväliset kookosfirmat haluavat lisätä myyntiään, joten ylilyöntejä on tapahtunut markkinoinnissa. Kuitenkin vaikka vain osa kookosveden hyödyistä osoittautuisi tarkastelun kestäviksi, voittaa se silti tavalliset virvoitusjuomat mennen tullen. Harvinaista kookosallergiaa lukuun ottamatta kookosveden riskit ovat minimaaliset tai olemattomat.

Parhaat kookokset kasvavat lähellä meren rantaa: niiden kookosvesi tarjoaa rikkaimmat hivenaineet. Kookoksen sisältö riippuu kasvupaikasta ja vaihtelee kaudesta toiseen.

Kookos on varsin eettinen hyötykasvi

Osa jopa isoista kansainvälisistä kookosvesifirmoista ostaa edelleen kookoksiaan pieniltä perhefarmeilta, joissa käytetään perinteisiä kasvatusmenetelmiä [kuten monikerroksisuus ja monien lajikkeiden suosiminen samalla maa-alalla, jolloin myrkkyjä ei tarvita, perhe saa itselleenkin monipuolista ravintoa, luonto voi hyvin ja miljöö säilyy mielenkiintoisena]

Kookospalmut eivät jättiviljelyssäkään tarvitse paljoa väkilannoitusta tai muita kemikaaleja. Kookospähkinän kuori pitää tuholaiset loitolla, joten yleensä kookokset kasvatetaan ilman torjunta-aineita.

Filippiineillä munuaiskiviä jopa parannetaan kookosvedellä, mm. Dr. Eufemio Macalag.

Kookoksen sisältämät sokerit nostavat verensokeria vähemmän kuin tavallinen sokeri vailla ravinteita.

Bruce Fife kirjoittaa loistokirjassaan Coconut Water for Health and Healing

– Kookosvesi sisältää samat kivennäis-elektrolyytit kuin ihmiskehon solunsisäinen ja solun ulkopuolinen neste. Kuitenkin kookosvedessä näiden määrät poikkeavat hieman molemmista ihmiskehon perusnesteistä. Kookosveden elektrolyyttikoostumus näyttää olevan kuin yhdistelmä ihmiskehon kahdesta perusnesteestä. Koska nestevajaus koskee sekä solun sisäisiä että ulkoisia nesteitä, kookosvesi täydentää nestevajeen harvinaisen hyvin.

– Tsunamista selvinnyt kaveri nimeltä Mangal selvisi 25 päivää pelkillä kookoksilla. Hänen ainoa nesteytyksensä – haastavissa trooppisissa oloissa – tuli kookospähkinästä. Kun hänet viimein pelastettiin, hän oli varsin hyvässä terveyden tilassa. Samalla tavoin kookokset pelastivat tuhansia henkiä.

Tyynenmeren saarilla äitejä kehotetaan juomaan runsaasti kookosvettä, jotta rintamaitoa tulee reippaasti ja lapsesta kasvaa vahva ja terve. Usein pienille lapsille annetaan rintamaidon lisäksi kookosvettä. Jos äidiltä ei tule rintamaitoa tai lapsella on ruoansulatusvaikeuksia, lapselle annetaan kookosvettä. Lapsen ensimmäisenä ruokana rintamaidon jälkeen toimii kookosvesi sekä nuorten kookospähkinöiden pehmeä liha.

Intiassa kookoksia on käytetty tuhansia vuosia. Nuorten kookosten vettä pidetään luonnon ravitsevimpana ja terveellisimpänä juomana ihmisille. Kookosvettä pidetään myös afrodisiakkina, nesteenpoistajana, kehon puhdistajana, maksan apuna ja yleisterveyden parantajana.

Tutkimukset osoittavat, että tuore kookosvesi soveltuu sairaaloihin tiputusnesteeksi. Kookosvesi on luonnostaan steriili ja sen kemiallinen profiili lähes identtinen veriplasman kanssa. Kaliumin ja natriumin poikkeava suhde voidaan korjata veriplasman kanssa yhteensopivaksi – muttei tämä ole edes välttämätöntä.

Lääkäri Harry Goldsmith, vuonna 1962, totesi: ”Kookosveden käytössä tiputusnesteenä ei ole koskaan havaittu yhtään vakavaa reaktiota”. Lääkäri Darilyn Campbell-Falck kollegoineen vuonna 2000 toistaa saman havainnon. Kattavassa tutkimusanalyysissä ei löytynyt edelleenkään yhtään kookosveden aiheuttamaa haittatapausta suonensisäisesti annettuna.

Kun verrataan kookosvettä ja veriplasmaa, niiden pH eroaa toisistaan merkittävästi. Kuitenkin tutkimukset osoittavat, ettei veren pH häiriinny kookosveden injektoimisesta. Kirpeähkön kookosveden kokonaisvaikutus näyttäisi olevan pikemminkin emäksisöivä, koska potilaan virtsan pH muuttuu huomattavasti alkalisemmaksi. Jos kookosveden pH-arvoa yritetään väkisin muuttaa veriplasman kanssa samalle tasolle, kookosvesi ei enää toimi niin hyvin, ja haittareaktioiden mahdollisuus kasvaa.

Vaikka kookosvesi sisältää enemmän kaliumia (ja magnesiumia) kuin veriplasma, tämä ei näy potilaissa liian korkeina kaliumtasoina. Toisin kuin voisi kuvitella, jopa natriumvajeesta kärsivien tiputuspotilaiden natriumarvot nousevat kookosvedellä. Toisin kuin keinotekoisilla kivennäissekoituksilla, elävällä kookosvedellä näyttää olevan kyky normalisoida ja tasapainottaa kehon elektrolyyttitasoja.

Verrattuna kaupallisiin IV-nesteisiin, kookosvesi kivennäisaineineen, hivenaineineen, aminohappoineen, vitamiineineen, antioksidantteineen, hormoneineen, entsyymeineen ja muine ainesosineen on lähempänä ihmisen eläviä nesteitä – kuin pelkkä (sokeroitu) suolavesi, korkeintaan muutamalla synteettisellä elektrolyytilla rikastettuna.

Nestehukassa ihminen yleensä kärsii myös elektrolyyttien puutteesta (kuten natrium, kalium ja magnesium). Niiden vaje on vähintään yhtä huono juttu kuin vesivaje. Siksi veteen kannattaa varsinkin vaativassa tilanteessa lisätä näitä kehon tarvitsemia elektrolyyttejä.

Vuonna 1986 tutkijat Intiassa havaitsivat, että glukoosin ja suolan lisääminen veteen tekee vedestä paremmin imeytyvää ihmiselle.

[nykyäänkin monet terveysintoilijat lisäävät välillä veteensä esimerkiksi raffinoimatonta merisuolaa sekä hunajaa tai intiaanisokeria, nesteyttävyyden ja elektrolyyttitasapainon parantamiseksi]

Kehosta noin 60 prosenttia on vettä/nestettä. Tästä 20 prosenttiyksikköä on solujen ulkopuolista nestettä, mukaan lukien veriplasma (noin 4 prosenttiyksikköä) sekä soluja ympäröivä lymfaneste (16 prosenttiyksikköä). Loppu 40 prosenttiyksikköä on solujen sisäistä nestettä. Solujen sisäistä nestettä on siis kaksinkertaisesti verrattuna solujen ulkopuoliseen nesteeseen.

Solujen ulkopuolinen neste – jota ihmisessä on siis vähemmän – sisältää paljon natriumia ja vähän kaliumia. Solujen sisäinen neste taas päinvastoin sisältää runsaasti kaliumia ja vain vähän natriumia. Kookosveden elektrolyyttikoostumus muistuttaa enemmän ihmisen solunestettä kuin verta tai lymfaa. Käytännössä kookos pystyy erinomaisesti täydentämään ihmiskehon kaikkia nesteitä.

Kun hikoilemme, veriplasma vähenee ensin. Lopulta nestevajaus ottaa osansa myös solunsisäisistä nesteistä. Nestevajetta korjatessa keho mieluiten korjaa ensin solujen sisäiset nestevajeet. Tällöin kookosveden runsas kaliumpitoisuus on erittäin hyvä asia esimerkiksi urheilujuomana pitkässä suorituksessa.

Ensimmäisissä urheilujuomissa oli vahva suolainen maku, eikä kovin paljoa sokeria. Isompaa yleisöä varten reseptistä tehtiin laimeampi ja makeampi: enemmän sokeria, vähemmän elektrolyyttejä. Urheilujuomaan lisättiin myös keinotekoisia maku- ja väriaineita kuluttajien miellyttämiseksi. Urheilujuomasta tuli lopulta lähinnä hiilihapoton limppari.

Sen sijaan kookosvedessä ainekset ovat edelleen 100% aitoa.

1800-luvulla tieteilijät olivat vaikuttuneita meren ja ihmiskehon sisäisten nesteiden samankaltaisuudesta. Esitettiin teoria, jonka mukaan elämä alkoi yksisoluisista eliöistä meressä. Merivesi tarjosi ensimmäisille elämänmuodoille tarvittavan ympäristön. Elämän levittäydyttyä maalle tuli ”sisäisen meren” ylläpitämisestä elinehtomme. Nykyään valtameri on suolaisempi ja viileämpi, mutta kehomme sisäisten nesteiden uskotaan edelleen heijastelevan alkumeren olosuhteita ja lämpötilaa. Oli tämä teoria totta tai ei, se kuvaa, kuinka kehomme nesteet sisältävät valtavan valikoiman kivennäis- ja hivenaineita, joista kaikki ovat tärkeitä elämälle. Tärkeimpiä ovat tietenkin kivennäisaineet kuten kalium, natrium ja magnesium, koska niiden määrä on suurin. Myös hivenaineet kuten sinkki, jodi tai molybdeeni ovat tärkeitä, mutteivät ihan niin ehdottomia.

Kivennäis- ja hivenaineet esiintyvät meressä ja kehon nesteissä elektrolyytteinä, eli ioneina – eli atomeina tai molekyyleinä, joilla on sähkövaraus. Tämän sähkövarauksen takia kehon nesteet johtavat sähköä – mikä on elämän edellytys.

Peräti 98 prosenttia kehomme kaliumista sijaitsee solujen sisällä. Tärkeydestään huolimatta kalium jää liian usein vaille huomiota. Kaliumia tarvitaan päivittäin paljon enemmän kuin kalsiumia tai vaikkapa magnesiumia, joista puhutaan useammin. Kaliumpuutos ei tule tutkimuksissa kovinkaan helposti esille, koska solujen sisäisten arvojen tutkiminen on hintavampaa ja harvinaisempaa.

Kaliumvajauksen yhteys korkeaan verenpaineeseen on tiedetty jo 1920-luvulta saakka. Nykypäivänä lähes kaikki ultraprosessoitu ruoka on kaliumköyhää, sisältäen runsaasti natriumia suhteessa kaliumiin.

[epätieteellinen välihuomautus: natriumin ja kaliumin voi ajatella vastaparina, joista natriumia voidaan pitää ”maskuliinisena”, aggressiivisena elementtinä, ja kaliumia feminiinisenä, pehmeänä, joustavana. Luonto tarjoaa paljon kaliumia, sivilisaation teollisuusruoka puolestaan on natriumrikasta ja kaliumköyhää. Ihmisen solukalvon jännite syntyy ”maskuliinisen” natriumrikkaan nesteen ja kaliumrikkaan ”feminiinisen” solun välisestä jännitteestä. Liika natrium ja liian vähäinen kalium kuvaa osuvasti sitä tilaa, jossa nykyinen stressiyhteiskunta elää: verenpaine, kiukku, kiire ja aggressio on teollistuneessa yhteiskunnassa huomattavasti yleisempää kuin avarassa luonnossa.]

Myös sydämeen, luustoon, niveliin ja esimerkiksi munuaiskiviin liittyvissä haasteissa voi kaliumista (ja nesteytyksestä) olla huomattavaa hyötyä. Kirjassa tarkemmat selitykset. Traditionaalisesti kookosveden on tiedetty tukevan kaikkea mikä liittyy nesteytykseen ja nesteenpoistoon (myös virtsateiden hyvinvointi).

Munuaiset on suunniteltu säästämään natriumia ja erittämään kaliumia. Esihistoriallisena aikana ihmisten ruokavalio on todennäköisesti ollut enimmäkseen natriumköyhää ja tarjonnut runsaasti kaliumia. Nykyajan ultraprosessoitu ruoka on kääntänyt natriumin ja kaliumin suhteet päälaelleen, mikä on laittanut monien munuaiset ja mm. verenpaineet koville.

”Oikean” suolan määrän sijaan olisi parempi puhua natriumin ja kaliumin välisestä tasapainosta. Jopa natriumille yliherkät yksilöt, joita lienee muutama prosentti väestöstä, hyötyvät huomattavasti kaliumin lisäämisestä (natriumin tasapainottamiseksi).

Onko kookosvesi oikeasti hyvä kaliumin lähde?

Yleensä sanotaan, että banaani on hyvä kaliumin lähde. Yhdessä keskikokoisessa banaanissa on noin 422 milligrammaa kaliumia. Yksi rikkaimmista kaliumin lähteistä on kookosvesi. Yksi lasillinen tarjoaa noin 600 milligrammaa kaliumia – enemmän kuin banaani, vähemmillä kaloreilla. Tyypillinen puolen litran kookosvesipurkki voi tarjota jopa kokonaisen gramman kaliumia – paljon enemmän kuin banaani.

Samoin kun vertaa kookosvettä muihin hyvinä pidettyihin kaliumin lähteisiin, huomaa, että kookosvedestä saa gramman tai jopa pari kaliumia huomattavasti helpommin kuin juuri mistään muusta yksittäisestä lähteestä sellaisenaan.

Homeostaasi eli dynaaminen tasapaino

Kehomme pyrkii pitämään yllä hyvin monimutkaista ja hienovaraista tasapainoa, homeostaasia. Oletko nähnyt ihmispyramidin tai korttitalon? Jos yksikin pyramidin jäsen menettää balanssinsa, voi koko rakennelma sortua. Kehon homeostaasi on dynaaminen, eli se elää olosuhteiden mukaan hakien aina optimaalisimman mahdollisen tasapainon ympäristön kanssa, tilanteen mukaan.

Jos jokin homeostaasin osista, kuten kehon lämpötila, nestepitoisuus tai vaikka pH-arvo on poissa optimaalisesta tasostaan, keho pyrkii välittömästi korjaamaan tilanteen. Jos haaste jatkuu pitkään, voi seurauksena olla oireita ja lopulta kroonisia vaivoja. Kookosvedellä – kuten monilla muillakin luonnon antimilla – näyttää olevan kyky auttaa kehoa sen homeostaasipyrkimyksissä, etenkin mitä tulee neste- ja elektrolyyttitasapainon ylläpitämiseen. Kuten monet luonnonyrtit, kookosvesi toimii molempiin suuntiin: se auttaa nesteytyksessä, mutta tarvittaessa auttaa myös poistamaan ylimääräistä nestepöhötystä. Se voi korjata kaliumvajetta tai jopa natriumvajetta.

Kookosvesi eroaa diureeteista eli nesteenpoistolääkkeistä juuri tämän kaksisuuntaisuuden takia. Diureettilääke vain poistaa nestettä vaikka väkisin. Kookosvesi, kuten myös monet nesteitä poistavat luonnonyrtit, lasketaan ”akvareetiksi” (”aquaretics”). Akvareetit ovat munuaisille ystävällisiä luonnon aineita, eivätkä esimerkiksi poista kaliumia kehosta kuten diureettilääkkeillä on tapana.

Kookosvesi lienee koostumukseltaan lähellä kookospuun mahlaa. Tästä mahlasta [tai sen synnyttämästä kukintonektarista] tehdään kookossokeria – jonka glykeeminen indeksi on niinkin alhainen kuin 35 (verrattuna glukoosiin jonka GI on 100). Urheilujuomien ja jopa banaanin GI eli verensokeria kohottava vaikutus on huomattavasti kookosta korkeampi. Kookosvesi vaikuttaa verensokeriin vähemmän kuin sen makeudesta voisi päätellä. Vaikka kookosvedessä on jonkin verran sokeria, moni diabeetikko on kertonut parantuneista verensokeriarvoista alettuaan juoda kookosvettä.

Miten kookosvesi eroaa kasvi- tai hedelmämehuista?

Kun puristat mehua omenasta tai appelsiinista, joudut murskaamaan solut. Niistä puristettu neste ei toimi enää osana elävää organismia. Kookosvesi sen sijaan on elävää kudosta sellaisenaan. Kookosvedessä on mukana soluelimiä, jopa tumia. Kookosvedessä ne kaikki ovat osa yhtä suurta solua, jonka kuorena toimii kookospähkinän kuori. Kookoksen vanhetessa kookossolun tumat kiinnittyvät soluseinämään, jossa jokaiselle tumalle kehittyy oma solukalvo. Näin kookosvedestä tulee kookoksen ”lihaa”.

Kookosvesi ON solunsisäistä nestettä – joten ei ihme, että sen koostumus on niin samankaltainen ihmisen solunsisäisen nesteen kanssa. Kumpikin on osa elävää solukudosta.

Yksi syy, miksi kookosvesi toimii IV-nesteenä, voi liittyä siihen, että se on elävä kudos, toisin kuin kaupalliset suolanesteet. Ehkei kaikkia kookosveden terveyshyötyjä voikaan selittää pelkästään sen kemiallisilla ja ravitsemuksellisilla ainesosilla. Kookosvesi näyttäisi parantavan kehon omia parantavia voimia. Oli kyseessä sitten elämänvoima, ravitsemuksellinen profiili, kookosveden sisältämät hormonit, tai jokin vielä tuntematon tekijä ja näiden kaikkien yhdistelmä… Kookosvesi näyttää parantavan terveyttä.

HORMONIT

Yleensä kasveissa on varsin vähän hormoneita. Kasvutekijät ovat ehkä voimakkaimpia kasvien hormoneita. Näitä tunnetaan kolme luokkaa: auksiini, gibberelliinit ja sytokiniinit. Yleensä auksiinit ja gibberelliinit auttavat soluja kasvamaan, ja sytokiniinit tukevat solujen jakautumista. Kasveissa näitä kasvuhormoneita esiintyy aktiivisesti kasvavissa kudoksissa kuten juurissa, varren huipulla, nuorissa lehdissä ja siemenissä. Kasvuhormonit ovat erityisen olennaisia siemenissä.

Kookos on maailman suurin siemen – ja sisältää eniten nopeaan kasvuun tarvittavia sytokiniineja. Kookosvesi on erittäin runsas lähde kasvien kasvuhormoneille. Kosmetiikkafirmat ovat alkaneet lisätä samoja kasvihormoneita tuotteisiinsa niiden moninaisten anti-aging-vaikutusten takia.

Reseptejä

Yleensä juon tölkin tai kookoksen sellaisenaan. Joskus käytän sitä lantrinkina vaikka viherjauheelle, Ambronitelle tai smoothieaineksille. Tässä kookoskavereiden keinoja:

Merja-Liisan hellejuomaHelteellä olen tehnyt virkistysjuomaa blendaamalla tölkin kookosvettä ja noin 100g pakastemustikoita (eikä mitään muuta) – ihanan raikasta, eikä liian makeaa, tekee tosi hyvän olon ?

 – Herkkusmoothie: Blendaa avokado, puoli litraa kookosvettä ja sata grammaa mustikoita, ja vaikkapa hieman kookosmaitoa.

 – Pian sporttijuoma: termarissa että pysyy kylmänä: kookosvesi + Pellegrino-vesi + ripaus Atlantinsuolaa + luomuomenamehu. Tosi hyvää, raikasta, sisältää elektrolyyttejä ja pikkuisen hiilareitakin omppumehusta silloin kun tuommoiselle on tarvetta. 🙂

– Wellberries-festarivinkki: “Kookosvesi sopii myös hyvin festarikesään: paranna seuraavan päivän oloasi juomalla ensin pieni vihershotti (esim. 1 tl chlorellajauhetta sekoitettuna pieneen määrään kookosvettä) ja sen päälle lisää kookosvettä. Odottele hetki ja harkitse sen jälkeen vasta buranan ottamista. Toimii erityisen hyvin, jos olet ottanyt yhden vihershotin jo ennen nukkumaan menoa. Eipä aikaakaan, kun olet valmis seuraavaan festaripäivään!“

Samoissa sekoituksissa tai smoothieissa kookosveden kanssa toimii ainakin:

 • Marjat, lime, sitruuna
 • Ananasmurska, kookosmaito (”Pina Colada”)
 • Hedelmät ja hedelmämehut kuten mango
 • Lukuisat superfoodit, kaakao
 • Laadukas Suola, msm-jauhe, c-vitamiinijauhe
 • Laimentaakin voi vedellä, vichyllä, soodavedellä tai jääpaloilla

Lähteet:

Rickey Williams – Coconut Water Secrets

Dr. Bruce Fife – Coconut Water For Health And Healing

Bloomberg – Emails Show How Industry Uses ”Science” To Push Soda

ScienceDirect – The intravenous use of coconut water

Molecules, 2009 The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water

Michael Eufemio L. Macalalag, MD Urologist, esitelmä

25 Kommenttia

 1. Niinkuin Koivu on annettu Suomelle, on Aasian maat saaneet jaossa Kookoksen, oikein namuja molemmat??????????????
  Vaikka koivunmahla ei maistukkaan millekkään eikä koivuntuhkauutekkaa, niin sillä saa emäksisyytemme kehossa nousuun ja nopeasti. Tulehdustilat , haavaumat poistuu ohjuksen nopeudella. Energiatasot nousuun!
  Tilaan itse suoraan tuottajalta Kuhmosta// Ari Pulkkinen//P. 0400669543// KOIVUNMAHLAA& KOIVUNTUHKAUUTETTA// myös postitettuna verkkokaupasta???

  1. Joo veikkaan että emäksisöivien elementtien kuten kaliumin ja jopa rubidiumin pitoisuus voi koivussa olla aikamoinen. Ainakin Chagassa käsittääkseni on.

  2. Koivuntuhka taitaa olla yksi luonnon tehokkaimmista alkalisoijista <3

  3. Hei 🙂 Tapasin Pulkkisen täällä Vihdissä Wuosisatamarkkinoilla viime viikonloppuna. Lähestyi mua ja kysyi olenko Olli Posti. Vastasin että en mutta pitkälti samoista aiheista kiinnostunut ja tietoa kerännyt. Hän sitten vei kojulleen ja piti esitelmää koivuntuhkajuomastaan sun muusta. Pätevän oloinen mies ja tuotekin (koivuntuhkavesi) vaikuttaa hyvältä. Suosittelen.

   1. On erinomainen koivuntuhka! Hienoa että Dj Soma on perehtynyt asioihin – veikkaan että minua huomattavasti enemmänkin.

 2. Kiitos Olli kun kirjoitit, tässä on juuri sitä mitä olen kookoksen terveysvaikutuksista halunnut kuulla! Oivalluksia heräsi sisällä ja pakkohan tästä oli kookosveden kanssa nauttia yhdessä, kun tänään saapui 24tlk puhdistamolta! ? ? Luonto on viisas ja luonut trooppisille kuumille alueille oikeat luonnonmukaiset virvoikkeet ihmisten hyvinvoinnille, heillä varmasti useammin päivän mittaan podetaan nestehukkaa kun on niin kuumaa! ☀️ Aurinkoa päivään sulle!

 3. Onko kokemuksia toimiiko ketogeenisellä ruokavaliolla?
  Sokereita liki 15g per tölkki…

  1. Riippuu, mutten lupaa. Omallakin kohdalla huomaan, että joskus oikein kunnon aamuketoosissa ei tee mieli – paitsi vedellä tai Hartwall Vichylla laimentaen ja viherjauhetta, MSM-jauhetta tai muuta ärtsyä lisäten.

 4. Loistava postaus kookosvedestä!

  Pitkään olen kaivannut Suomessa aidon, tuoreen kookoksen makua enkä välttämättä ole pakattuihin versioihin hurjasti lämmennyt. Viime syksynä makunystyrät heräsivät maailmalla siinä määrin, että nyt tuo silloin iloa aiheuttanut kookosvesi on juuri saapunut myös Suomeen!

  Suosittelen lämpimästi maistamaan ja tutustumaan maailman herkullisimpaan kookosveteen heti sen ihka alkuperäisen ’pakkauksen’ jälkeen: Tiana.
  On ensimmäinen 100% RAAKA kookosvesi, pastöroimaton, luomulaatuinen ja reilunkaupan tuote, joka ei sisällä valkaisu-, lisä-, väri- tai säilöntäaineita ja se purkitetaan 3h kuluessa kookoksen avaamisesta. Nyt siis saatavissa myös Suomessa.

  Ihanaa kesää & aurinkoa!

   1. Kyllä, juurikin tuo 🙂
    Ja instassa löytyy tianafinland, niin sitä kautta saa myös tietoa suomeksi.

    Saan menetelmästä tarvittaessa vielä tarkempaakin tietoa, mutta säilyvyyden takaa kookosveden mikrosuodatusprosessi sekä pakkauksen tiivis sinetti. Pakkauksen avaamisen jälkeen vesi tulee käyttää 24h kuluessa.

   1. Tuote on saapunut maahan perjantaina, eli tähän mennessä löytyy vasta pääkaupunkiseudulta Nokkalan Majakasta, Töölö Gymiltä sekä Luontaistuntija Mankkaalta.

    Jos vastaat mulle yv sähköpostiosoitteeseeni yhteystiedoillasi, niin mielelläni lähetän herkutteluveden testiin! <3

    1. Vau. Olen kiinnostunut myös kokeilemaan tätä Tiana kookosvettä. Olen viettänyt pidempiä aikoja mun sukulaisten kookosfarmilla Karibialla. Join siellä kookosvettä suoraan pähkinästä runsaasti. Sillä oli monia huippuhyviä vaikutuksia koko kehoon ja mieleen. Voisiko tuota kookosvettä tilata jostain postitse? Kiitos sulle Olli tästä upeesta artikkelista! ?

     1. Kiitos lukemisesta, ihana kuulla <3

      Nyt näyttäisi tällä artikkelilla olevan lukijoita noin kaksi ja puoli tuhatta, ja he ovat lukeneet juttua keskimäärin noin kuusi ja puoli minuuttia. Jos saadaan tämä leviämään yli kymmenelle tuhannelle lukijalle, sitten uskon että tästä lähtee liikkeelle jo merkittävää vaikutusta. Lopullisena tavoitteena on tietenkin, että työpaikoille alkaa ilmaantua kahviautomaattien viereen kookosautomaatteja <3 Vähemmän kuluttavaa, aidompaa energiaa. Uskon, että koko maailma kaipaa enemmän niitä ideoita ja luomuksia, joita syntyy hellävaraisemmassa ja aidommassa energiassa, ja vähemmän väkisinbuustattua kiirekulutusta.

    2. Karoliina ihana tietää, että on uusi laadukas kookosvesi tullut juuri Suomeen. Täytyypä ite käydä hakee ?

 5. Kiitos Olli taas kerran mielenkiintoisesta artikkelista. Paljon tuli taas uutta tietoa ja hyviä vinkkejä joista löytyy kokeilemisen arvoisia juttuja!

  1. Oi mahtavaa <3 Tänä vuonna on tarkoitus kirjoittaa jopa lähes kymmenen yhtä syvällistä katsausta mielenkiintoisiin aiheisiin. Ne tulevat tähän samaan blogiin. Jotta oma aikani ja osaamiseni vapautuu tutkimiseen ja kirjoittamiseen, sain tänään mukaan tiimiin ihanan ihmisen, joka jatkossa vastaa tekstien asettelusta, kuvien valinnasta ja visuaalisesta ilmeestä muutenkin. Tekee varmasti parempaa työtä kuin minä sillä puolella, ja tekstien luettavuus paranee tai selkeytyy entisestään. Odotan innolla, miltä tämä "artikkelisarja" näyttää ja tuntuu puolen vuoden päästä <3

 6. Loistavaa tietoa!
  Miten toimisi paastojuomana?
  Mitä mieltä olet yleensäkin paastosta?

  1. Paastotessa laimentaisin vedellä ja lisäisin sekaan jotain ärtsyä kuten MSM+C. Paastotessa kehoni tykkää olla aika ketoosisessa tilassa, ja siksi tekisin paastotessa kookoksestani laimeamman, vähemmän makean – ja lisäisin siihen jotain makean vastaparia kuten MSM-jauhetta tai viherjauhetta.

   Totta kai on mahdollista myös paastota pelkällä kookosvedelläkin. Voihan mehuillakin paastota. Uskon että paastotilanteessa tuntuisi kuitenkin paremmalle myös juoda vettä tai lantrata sitä kookosveteen.

   Minusta paastoilu on hyvä asia. Esimerkiksi Tomi Kokko tyypillisesti paastoaa yhden kokonaisen vuorokauden viikosta. Sisäelimet ynnä muut saavat ansaittua lepoa ja aikaa puhdistaa ja korjata itseään. Mieli kirkastuu.

 7. Mistä saisi hyvänmakuista kookosvettä? Tilasin netistä kokeeksi puhdistamon kookosvettä. Mitään niin pahanmakuista juomaa en ole juonut aikoihin. Yritin totutella makuun mutta en pitänyt siitä ollenkaan ja loput piti kaataa viemäriin. Veikkaan että pitäisi tiputtaa kookospähkinä itse puusta ja tislata se kookosvesi siitä niin olisi hyvää.

  1. Oletko testannut Cocowell-merkkiä? Tai Taste Nirvanaa. Sinisen Cocowellin saa Ruohonjuuresta, Taste Nirvana löytyy Ekolosta nykyään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *