Starbucks julkaisi oman kombuchasarjansa tällä viikolla. Saman artikkelin mukaan perinteisten hapanjuomien myynti on kasvanut Amerikassa 36 prosenttia vuonna 2017 – mikä on hurja kasvu! Suomessa isot toimijat ovat nukkuneet olennaisimpien aitojuomabuumien ohitse viime vuosina. Onneksi pari vuotta sitten Puhdistamo – riittävän iso toimija – toi kookosvedet kaikkien saataville maakuntia myöten. Nyt sama firma tekee saman kombuchalle – joka on vielä kookosvettäkin kovemmassa nousussa kansainvälisesti.
Saapuessani maaliskuussa Balille, majapaikassa odotti kolme ihanaa asiaa: rakas ystävä, hänen valmistelema kylpy eteerisillä öljyillä – ja paikallinen huippuherkullinen kombuchajuoma. Toissa vuonna Fuengirolassa etsin ensi töikseni paikalliset kombuchat: eipä tarvinnut ottaa probiootteja mukaan, ja samalla hoitui nesteytykset. Palauduin nopeasti lentomatkasta ja jaksoin tehdä pitkiä vaelluksia vuoristoon. Viime syksynä Madeiralla löysin nopeasti paikalliset kombuchat, terveyskaupan kookosvesien lisäksi, ja sen jälkeen oli hyvä keskittyä kirjoittamiseen vailla huolia vatsavaivoista.
Mikä tekee kombuchasta yhtäkkiä niin coolia?
Kombucha, eli hapattamalla elävöitetty vihreä tee, on helppo parannus teollisempiin seurustelujuomiin: vähemmän alkoholia, vähemmän sokeria, vahvemmin aitoa makua, runsaammin parantavia probiootteja ja enemmän energisoivia entsyymeitä kehon käyttöön. Toisin kuin teolliset kaljat ja nykysiiderit, kombucha on pastöroimaton, eli samalla tavoin ”elävä” kuin aito hapankaali tai venäläinen hapankurkku. Tästä seuraa hyvää vatsalle ja ruuansulatukselle sekä muutenkin koko päivän energiatasoille. Tukemalla kehon omaa energisyyttä, pärjää vähemmällä kahvilla, eikä valkosokerikaan enää koukuta tai houkuta entiseen malliin. Elottomaksi pastöroitu perusruoka ehti laittaa niin monien suomalaisten vatsat niin heikkoon kuntoon, että oli jo aikakin elävien versioiden esiinmarssille.
Olen nähnyt ympäri maailmaa, kuinka tuoreisiin ja elävämpiin raaka-aineisiin perustuva lähiruoka on väistynyt McDonaldsien ja Carrefourien tieltä. Thaimaassa tulkin välityksellä selvisi, kuinka monet nykyäänkin suositut ruokalajit on ennen tehty fermentoimalla eli hapattamalla, elävöittämällä aineksia ja helpottamalla niiden sulamista, samalla lisäten makua huikeasti… Viisitoista vuotta sitten vierailin paikallisten kodeissa, joissa oli ihan normaalia hapattaa jopa seitsemän vuoden ajan jotain todella voimakkaan tuoksuisia liemiä ja käyttää niitä arkiruuan maustamiseen. Nykyään thairuoan maku saadaan enimmäkseen esansseista, ja ainahan voi lisätä valkosokeria ja arominvahvennetta entisestään ”edistyksen” nimissä. On masentavaa seurata sellaista ”kehitystä”, ja tunnen oloni toivottoman avuttomaksi jos en voi tehdä asialle mitään. Tuntuu kauhealle nähdä kuinka paikalliset kulkevat ruokamainonnan ja teollisuuskoneiston lobbaamien tehoruokasuositusten perässä terveelliseksi väitetyn mutta sisältä kuolleen ruuan pariin, joka stimuloi ja kuluttaa muttei juurikaan ravitse tai edes maistu. Onneksi rikkaimmissa maissa ja hipstereimmissä kaupungeissa meillä alkaa olla jälleen sekä varaa että ymmärrystä aidon arvostamiseen. Se, mikä menetettiin teollistumisessa, voidaan tuoda entistä ehompana takaisin jälkiteollisessa ajassa.
Kombuchan esiinmarssi Suomessa
Maistoin Suomessa ensimmäiset kaupalliset kombuchat vuonna 2013. GO! oli ensimmäinen merkki Ruohonjuuressa, ja maistui ylikäyneelle etikalle. Sitten tuli paremmat brändit kuten Equinox, eikä pahanmakuisille ollut enää juurikaan sijaa markkinoilla. Viime vuosina joitakin merkkejä kuten Captain Kombuchaa ja etenkin Kellaripanimoa on ilahduttavasti alkanut näkyä K-kaupoissa ja jopa ravintoloissa. Kuitenkin kyse on ollut hyvin pienen piirin hifistelystä. Veikkaan, että alle kymmenesosa suomalaisista on toistaiseksi edes kuullut koko sanaa saati maistanut tätä ikiaikaista ihmejuomaa. Vuoden päästä, kesällä 2019, tilanne on taatusti toinen.
(Lisäys keväällä 2020: niin siinä kävi, ja kesällä 2019 lähes jokainen suomalainen oli jo kuullut kombuchasta)
Median suhtautuminen kombuchaan Suomessa
Suomessa massamedia on kohdellut kombuchaa hyvin. ”Trendijuomaa” ei ole tyrmätty (kuten ravinnetiheän ruuan kohdalla on liian usein ollut tapana), vaan suhtautuminen on ollut asiallisen positiivinen.
Tässä Ylen artikkelissa kombucha on virallisesti hyvää ja terveellistä:
”– Hyvät maitohappobakteerit vahvistavat immuunipuolustusta. Lisäksi ne luovat suolistoon hyvän pH-tasapainon ja sitä kautta pitävät huonot, patogeeniset ba
kteerit kurissa, laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo.”
– Yle: Näin valmistat terveellistä trendijuomaa kotona
”Tutkimustenkin mukaan ruualla on suuri vaikutus terveyteen. Uuden trendin superfoodit ovat edullisia ja ikivanhoja ruokia.
Fermentoitu tee eli kombucha on ajanlaskun alussa Kiinassa kehitelty terveysjuoma, jota kehuttiin peräti kuolemattomuuden teeksi.
Nykytiede antaa valoa siihen, mikä kombuchassa voisi tehdä meille niin hyvää. Kombuchassa on probiootteja, jotka toden totta ovat hyväksi suolistollemme. Suoliston kautta juoman vaikutus ulottuu koko kehoon.
Kaupassa myytävien kombucha-juomien kanssa kannattaa olla tarkkana: jotkut ovat niin sokerisia, että niiden terveysvaikutus onkin lopulta lähes yhtä tyhjän kanssa.”
– Iltalehti: Uusvanhat superfoodit: hapankaali ja ”kuolemattomuuden tee”
”Mitä tutkimukset sanovat hapatettujen ruokien ja juomien terveysvaikutuksista?
– Kaikissa hapatetuissa ruoissa on maitohappobakteereja, mutta näistä ei ole tutkittua terveyshyötyä, mikrobiologian professori Per Saris toteaa.
– Vahva tieteellinen näyttö on todennäköisesti vasta tulossa, FLT ravintovalmentaja Annika Havaste arvioi.
Probioottien vaikutusta mielialaan, aivotoimintaan ja masennukseen tutkitaan kaiken aikaa.
– Todennäköisesti probiootit ovat tulevaisuudessa yksi osa masennuksenkin hoidossa, Saris sanoo.
– Tähänastiset tutkimukset osoittavat jo suoliston hyvinvoinnin yhteyden mielialaan ja tunnetiloihin, Havaste toteaa.”
– Hämeen Sanomat: Ikivanha kombuchajuoma tukee vatsan hyvinvointia
Kombuchan hyödyt
- Parempi vaihtoehto limpparille. Tai oluelle ja siiderille. Energiajuomalle sekä vitamiinivedelle.
- Probiootit, entsyymit, vitamiinit (etenkin B-vitamiinit), fytoravinteet, nesteyttävyys ja kehoon happea lisäävä vaikutus, jonka elävä juoma tarjoaa mutta suurin osa teollisuusjuomista huomattavasti huonommin jos ollenkaan. Kaikki tämä tarkoittaa paremmin energiaa ja vähemmän epäterveitä mielihaluja, jotka viime kädessä johtuvat solutason energiavajeesta. Kombucha tarjoaa mm. uniikkeja antioksidantteja joita hapatusprosessissa syntyy, kuten DSL (D-saccharic acid-1,4-lactone), joka auttaa erityisesti solujen detoksifikaatiossa.
- Tasaisempi verensokeri, kuin elottomaksi pastöroidussa juomassa joka tarvitsee tuplamäärän sokeria maistuakseen hyvälle.
- Vatsan hyvinvointi, ja sen myötä myös iho.
- Jaksaminen, etenkin tietotyössä. Minulle Kombucha on myös erinomainen urheilujuoma (testattu tenniskisoissa hyvällä menestyksellä).
- Aidosti raikas maku, jota ei ole saatu aikaan keinotekoisilla buustauksilla, vaan joka todella kertoo hyvästä nesteyttävyydestä ja ravinnerikkaudesta.
Lisäksi käyttäjät kautta maailman kertovat saavansa apua mm. näihin:
- nivelet
- päänsäryt, kk-kivut
- makeanhimon helpottaminen
- immuniteetti
En kuitenkaan tiedä, sopiiko kombucha juuri sinun vatsalle. Kaikille se ei sovi, ainakaan heti. Suosittelen siinäkin tapauksessa testaamaan eri hapanjuomia, kuten vesikefiiri, Borisjuoma tai Fermix-juoma, jottei tarvitse tyytyä pelkästään pastöroituihin juomiin, vaan voi nauttia selkeitä terveyshyötyjä aidommista ja perinteisemmistä ruoka- ja seurustelujuomista. Elävämpi juoma heittää verensokeria huomattavasti vähemmän kuin juoman sokeripitoisuus antaisi ymmärtää – sen lisäksi että näissä superjuomissa sokeria on selvästi teollisempia sisariaan vähemmän. Kun juoma tai ruoka on menettänyt aitoa raikkauttaan, siihen täytyy lisätä enemmän sokeria ja muuta stimuloivaa jotta se maistuu, tuntuu ja houkuttelee. Ravitsevampi ravinto taas johtaa lähes automaattisesti sokeri- ja stimulanttihimon vähenemiseen – koska se tuntuu ja maistuu jo ihan itsessään.
Kombuchamerkeissä on merkittäviä eroja: osa on väkevämpiä, osa iisimpiä, ja ne saattavat sisältää toisiinsa verrattuna hyvinkin eri määriä ja erilaisia probiootteja. Jos tuntuu, ettei jokin kombucha toimi omalle keholle toivotusti, kannattaa kokeilla muutamaa muutakin merkkiä ennen pyyhkeen heittämistä kehään.
Mitä käyttäjät sanovat kombuchasta?
Kyselin ruokahifistelyryhmässäni kombuchan käyttökokemuksia ja -tarkoitusta, ja sain mm. tällaisia kommentteja:
– Siitä tulee nesteytetty, ihana pössis. Ja maku tiätty vie mennessään. ?
– Hyvää kesäjuotavaa erityisesti!
– Se on hyvää, joten saatan iltasella juoda yhden kombun, niiku joku joisi ehkä oluen. Lisäksi , jos vähän tuntuu, että olis tulossa sairaaksi juon sitä ja kas, olo tuleekin paremmaksi ja se flunssa tai mahapöpö ei iskekään. Sairauksien ennaltaehkäisyyn.
– Se on niin hyvää ? Ja nesteyttää kyl kivasti & tuntuu masussa ihkulta ?
– Probiootti!
– Skumpan korvikkeena nautiskelen
– Piristää – energiajuoma ja hyvä vatsalle ?
– hellin suolistoani sillä ja annan sille aitoja rakennusaineita sekä tilkitsen ’jonkun’ kuplivan juoman nautiskeluhimojani sillä myös <3 😀
– Vatsan hyvinvoinnille ja mieltä piristämään 🙂
– Virkistykseen. Ihana kylmä & kupliva kesäjuoma ^_^
– Rakkaudella katselen kun oma pikku viljelmä elelee, nautin terveys vaikutteiden vuoksi. Ja pidän kombun mausta ? Mulla on kombutsa bileet melkein joka päivä ????
– Sillonku tekee mieli jotain muuta kuin kahvia ja vettä niin sillon napaan sen ananas-persikka captain kombutsan^_^ Aivan ihanaa janojuomaa!
– Juon baarissa, niin ei tartte muiden pällistellä miksi juon aina vain teetä. Bar Ö Turussa. Kandee pyytää että hommaavat omaan baarin. Kehut että myy hyvin ja on lähes alkoholitonta, saa uusia asiakkaista kun sana leviää. Raha on aina hyvä motivaattori. Vie omistajalle vaikka 1 pullo maistiaisiksi.
Mikä kombucha on ja mistä se tulee?
Parhaiten tähän vastaavat kombuchan valmistajat, joten suosittelen lukemaan suoraan alkulähteiltä:
The Good Guys: Usein kysytyt kysymykset
Mihin kannattaa kiinnittää huomiota ruokakaupan kombuchahyllyllä?
Katso, että kyseessä on todella kombucha, eikä sokeroitu hiilihappovesi lisäaineilla. Nyt kun kombucha tulee isosti Suomeen, pidetään yhdessä huoli, että markkinasta kehittyy laatutietoinen ja aitoa arvostava. Tässä yksi esimerkki feikkikombuchasta, jota ei kannata ostaa:
Ainesosat:
lähdevesi, fermentoitu yrttiteetiiviste, hedelmäuute, musta porkkanamehu, saflori tiiviste, omenaviinietikka, hiilidioksidi, luonnolliset aromit, sokerikulööri, stabiliointiaine: puuhartsi glysiroliesteri.
Hapot: maitohappo, omenahappo.
Vitamiinit: B3, B6, B7 ja B12.
Miksei? Koska aidossa kombuchanvalmistusprosessissa hapot ja aromit syntyvät sisäsyntyisesti, joten niitä ei tarvitse lisätä ulkoapäin. Eikä liioin stabilointiaineita, sokerikulooriä, glysiroliesteriä ja mitä lie.
Jotkut isot valmistajat lisäävät jonkin verran hiilidioksidia lopputuotteeseen, saadakseen maun tasaiseksi. Kombuchan valmistus on niin herkkää puuhaa, että tarkinkaan tuotantoprosessi ei saa jokaisesta erästä samanlaista. Siksi erien hiilihappopitoisuutta saatetaan tasata jälkeenpäin.
Moni kombuchamerkki tarjoaa makuversioita, joihin on lisätty kasviuutteita. Harmiksemme EU-lainsäädäntö pakottaa kutsumaan aitojakin uutteita nimellä ”luontainen aromi”, eikä tuotetiedoissa mielellään saisi edes eritellä millaisesta aromista on tarkemmin kyse. Toisessa tuotteessa sama sana ”luontainen aromi” saattaa tarkoittaa jotain huomattavasti keinotekoisempaa, kun taas hyvät firmat käyttävät laadukkaita eteerisiä öljyjä tai tarkoin valittuja kasviuutteita aromikatalogin aidommasta päästä. Onneksi useimmat kombuchamerkit tekevät kauttaaltaan niin kunnianhimoista työtä, että myös aromit on valittu laadun eikä hinnan mukaan.
Näistä linkeistä voit lukea ”luontaisiin aromeihin” liittyvän regulaation omituisuudesta, joka koskee myös Eurooppaa:
The Ugly Truth About Natural Flavoring
Your ”Natural” Herbal Tea May Not Be So Natural
Suunnilleen tältä tulisi aidon kombuchan ainesosaluettelon näyttää:
Ainesosat:
Vesi, elävä kombucha bakteeri- ja hiivasieniviljelmä, vihreätee*, ruokosokeri*, kookosuute*
Jos sanan ”kookosuute” tilalla lukisi ”luontainen aromi”, tällä hetkellä vika olisi todennäköisemmin lainsäätäjässä ja lobbarissa kuin kombuchan valmistajassa tai ”aromin” laadussa. Tilanne voi muuttua: markkinoille voi tulla huijausmerkkejä, jotka hyödyntävät halvimpia aromeita ja teollisuusmyönteisen lainsäädännön porsaanreikiä. Jatkamme siis tilanteen seuraamista. Onneksi sosiaalinen media ja sen mahdollistama avoin keskustelu palauttaa vallan asiakkaille, koska kaiken olennaisen voi nostaa päivänvaloon.
Mitä kombuchamerkkejä suosittelen?
Vähähiilihydraattinen ketoosimeininki
- The Good Guys – uusi kotimainen toimija, tekee sydämellä; minun keholle tulee näistä kombuchoista hyvä olo. (päivitys keväällä 2020: nykyään Good Guys on aika normimakeaa; ensimmäiset erät kesällä 2018 olivat voimakkaampia, käyneempiä, vaahtoavampia ja vähemmän makeita)
- Karma kombucha (sekä Karma KFR -vesikefiiri). Tykkään erityisesti Karman vesikefiiristä, silloin kun ei esimerkiksi aamulla tee sokeria yhtään mieli. Karman kombucha näyttää paperilla kaikin puolin erinomaiselle, mutta jostain syystä se ei ole minun keholle toiminut ihan niin hyvin. Karman kombuchalle plussat mahdollisuudesta ostaa myös litran pulloissa nykyään.
- Lisäys keväällä 2020: uusi tulokas Arctic Kombucha. Lisäksi on monenlaista pienpanimotarjontaa, kuten ihana Kombucha Company. Terveyskaupoissa saa vähäsokerista Lo Bros -merkkiä.
Herkkuosasto
- Monille tuttu ja monien tykkäämä Captain Kombucha. Hiljattaisessa Freetoxaajat-ryhmän makugallupissa Captain vei voiton varsin selkeästi.
- Kellaripanimo tuli samassa kyselyssä toiseksi.
- Uusin tulokas Puhdistamo, jonka makuun jo lyhyessä ajassa moni on ihastunut.
- Tykkäsin kovasti Equinox-kombuchasta, joka harmillisesti poistui markkinoilta.
EN SUOSITTELE
- Lidlin Vigo – koska se ei ole kombuchaa. Maku ja ainesosaluettelo paljastaa asian.
- Muut mahdollisesti markkinoille ilmaantuvat feikkikombuchat, joiden ainesosaluettelo on ihan liian pitkä ja vaikeaselkoinen aidon ravinnon ajatukselle. Kombucha on fermentoitua eli hapatettua vihreää teetä – ei laimennettua viinietikkaa lisäainekoktaililla.
Mitä itse juon?
Tänä aamuna join Kangasalan erinomaisen hanaveden lisäksi Karma-merkkistä vesiefiiriä sekä The Good Guys -kombuchaa – koska molemmat ovat hyvin vähäsokerisia, ja useimpina aamuina vähäsokerisuus on se mitä kehoni kaipaa. Automatkalle otan mukaan Puhdistamon kombuchaa sekä kookosvettä. Juuri minun keholle tämän hetken kombuchavalikoimasta mukavimmin ovat toimineet The Good Guys, Captain, uutena nyt myös Puhdistamo, sekä kestosuosiki Kellaripanimo. Sinun suosikkivalikoimasi voi olla eri – samoin kuin eri ihmisille toimii eri probioottimerkit. Mistä tietää, mikä toimii? Siitä, kun tulee hyvä ja tasainen olo. Ja, kun seuraavan kerran käy mielessään läpi, mitä merkkiä tekisi nyt mieli, keho pyytää uudestaan sitä hyväksi havaittua. Aidon, laadukkaan ja ravinnetiheän ruuan maailmassa mielihalu ei olekaan vältettävä vihollinen, vaan ystävä ja kompassi. Totta kai keinovärjätyn limpparin tilalle kannattaa valita parempaa, vaikka limu olisikin aluksi vielä se ensimmäinen juttu mitä tekee mieli. Kun keho tottuu parempaan ja ravitsevammat vaihdoehdot tulevat tutuiksi, voi ja kannattaa antautua mielihalun vietäväksi. Kuulostaa uskomattomalta – kunnes sen kokee. Sitten kaikki se kapasiteetti – tai ainakin suuri osa siitä – mikä ennen meni syömisten rajoittamiseen, vapautuu esimerkiksi harrastuksiin, opiskeluun, työhön, itsensä kehittämiseen, uusiin aluevaltauksiin tai jopa maailman muuttamiseen. Kombucha voi toimia yhtenä ”porttihuumeena” tähän vapaampaan ja aikaansaavempaan maailmaan, jossa mielen ja kehon toiveet ovat paremmin linjassa eivätkä liikaa riitele keskenään.
Mistä hapanjuoman korkeahko hinta muodostuu?
– Hyödyistä, joita keinotekoinen juoma ei tarjoa. Kombuchalla on monituhatvuotiset perinteet. Toisin kuin useimpia muita perinnejuomia, kombuchaa saa edelleen aidossa muodossa, nyt myös kaupoista. Aidon ruoan tai juoman tuottaminen teollisesti on kuitenkin aina monin verroin hankalampaa kuin valkosokerin, synteettisten happojen ja keinoaromien pullottaminen. Totta kai kehoa kuluttavaa ja ennenaikaisesti vanhentavaa valkosokerijuomaa saa edullisemmin, mutta kun alkaa tyhjien kalorien sijaan sijoittaa hyvinvointiin ja ravinteisiin, tulee aito juoma edullisemmaksi.
Aidon ravinnon valmistaminen vie valtavasti aikaa – ja maailmassa jossa työ tai tehdastila ei ole ilmaista, aika on rahaa. Aidon leivän nostatus voi viedä kolmen minuutin sijaan kolme päivää. Kombuchaerän valmistukseen voi kulua kokonainen kuukausi (!!), siinä missä limpparin tai keinovitamiiniveden valmistamiseen riittää pelkkä helposti saatavien ja halpojen standardiainesten sekoittaminen. Elävän juoman tuottamisessa myös mahdollisuus erän epäonnistumiselle on suurempi.
Vaikeamman valmistuksen lisäksi kombuchan hintaa nostaa haastavampi logistiikka. Elävän juoman liikuttelu on hankalampaa ja saattaa vaatia jopa katkeamatonta kylmäketjua. Kiittäkäämme luojaa, että teollisuuden näköiseksi rakennettu nykyruokasysteemi sentään sallii pastöroimattomien juomien myymisen – valmistuksen ja jakelun huomattavista haasteista huolimatta. Käytännössä saamme kiittää tästä eliitin juomatapoja: pastöroimatonta shampanjaa ja muita eläviä juhlajuomia ei tulla kieltämään, joten kombuchakin saa olla jatkossakin rauhassa (toisin kuin esimerkiksi raakamaito, jonka takana ei vielä ole riittävän isoa ja vaikutusvaltaista kansanliikettä).
Aidon ravinnon toimitusvarmuus on normia heikompi. Raaka-aineita ei ehkä saakaan samanlaisena samasta paikasta ympäri vuoden. Valmistuserä ei ehkä täytäkään standardeja tai laitteisto voi mennä lakkoon – ja silloin koko kuukauden urakka alkaa alusta. Ravinnon jakelua hallitseville keskusjohdetuille kauppaketjuille voi olla vaikeaa selittää yllättävää kuukauden myöhästymistä sovitutusta toimitustahdista. Sekin nostaa lopulta tuotteen hintaa, verrattuna ravinnetyhjään valkosokeriversioon jonka toimitusvarmuus on 100% ja siten asiointi valmistajan kanssa kauppaketjulle miellyttävämpää.
Kuinka voin saada omat kombuchani super edullisesti?
Kombucha, jos mikä, kannattaa tehdä itse. Marketissa elävä ravinto maksaa paljon, johtuen muun muassa yllä luetelluista syistä. Onneksi elinvoimaistakin safkaa sentään saa nykyään kaupoista! Vihdoin voit ostaa lähikaupastasi oraita, ituja, jopa parsakaalin versoja – tai tehdä ne kotona kymmenen kertaa edullisemmin. Sama pätee kombuchaan.
Olin itsekin luomassa Suomeen superfood-boomia. Miksi? Jotta saataisiin kansa löytämään lähiluonnon aarteet ja oivaltamaan niiden (rahallinenkin) arvo. Samalla tavoin kaupallisen kombuchan suosio tulee kasvattamaan kotikombuchan suosiota. Mitä tyylikkäämmin aito ruoka brändätään kaupallisessa maailmassa, sitä suositummaksi kasvaa kokkaaminen, kerääminen, kasvattaminen, säilöminen ja perinteisempi prosessointi myös kotioloissa.
Moni on kehunut koko perheen kaikkien vatsa- ja jopa ilmavaivojen kadonneen kokonaan sen jälkeen kun keittiöön ilmestyi omatekoinen kombucha- tai vesikefiirivati, josta voi koska vaan kauhoa herkkujuomaa mukaansa, lisäillen ohimennen myös teetä tai (ruoko)sokeria sienen ruuaksi. Niin helposti se ei aina onnistu, mutta homma on opeteltavissa, mm. näistä lähteistä:
Tästä Facebook-ryhmästä voit saada ohjeiden lisäksi oman kombuchavauvan.
Mikä on sopiva määrä kombuchaa päivässä?
Kokeile juoda yksi pullo (puoli litraa tai kolme desiä), ja fiilistele miltä se tuntuu. Kokeneempi voi juoda kombuchaa jopa litrankin päivässä, jos hyvälle tuntuu. Ulkomailla olen saattanut löytää isoja pulloja ja juoda niitä parhaimmillaan jopa pari litraa päivässä, kun keho on sitä selkeästi kaivannut.
Joitakin vuosia sitten minulla oli peräti parveke täynnä kombuchaa, kun tilasin sitä isoissa erissä edullisesti Kellaripanimolta. Join pulloja noin litran verran päivässä, koska se antoi minulle energiaa jaksaa isossa kaupungissa ja tavallista kovemmassa tahdissa. Joskus olen isoon kaupunkiin muuttaessani yrittänyt jaksaa kahvin tai muiden stimulanttien voimalla, ja se tie kuljettiin aina nopeasti loppuun (ja loppuunpalamiseen). Kombuchassa on jonkin verran vihreän teen stimuloivia ainesosia, mutta suurin osa piristävästä vaikutuksesta tulee muuta kautta, kuten nesteyttävyys, probiootit, entsyymit, happi, ravinteet. Kombuchaa voi juoda myös illalla.
Kombuchaa kannattaa kokeilla erityisesti ruokajuomana: saatat huomata saman kuin ruokalusikallisesta hapankaalia: ateria sulaa paremmin, olotila jää energisemmäksi, eikä vatsaan jää ilmaa tai muita väänteitä. Jos kombucha tuntuu liian tujulta tyhjään mahaan, aterian kanssa se saattaa tuntua juuri sopivalle.
Janojuomana kombucha on erinomainen – jos sinun vatsa kestää sitä myös tyhjänä. Joidenkin maha ainakin aluksi vierastaa kombuchaa, koska se on niin erilainen verrattuna vain muutamasta ainesosasta koostuviin keinojuomiin. Vaikka kombuchan valmistuasineluettelo on lyhyt, se sisältää tuhansia eri aineita, joita luonnolliset prosessit synnyttävät.
Mitä, jos kombuchassa on sakkaa tai jopa itse kombuchasientä mukana?
– Voit juoda ne kaikki täysin turvallisesti. Niin minäkin aina teen. Kombuchakirjoista ja -sivustoista löytyy jopa reseptejä juurikin sen itse kombuchasienen syömiseen tai kokkailemiseen.
Lasipullo vai muovipullo?
Molemmissa on puolensa, ja esimerkiksi eilen Ruohonjuuresta ostin kombuchaa sekä lasissa että muovissa. Eräs muovia käyttävä kombuchamerkki sanoo valinnastaan näin:
”Muovipullo logistisesti ylivoimainen; pieni hiilijalanjälki, ei suurta vaaraa rikkoutua, pullot ei räjähtele jne. Tehdas vaihtoi itsekin lasista muoviin kun tuote ei pysynyt hyvänä lasipullossa. Tai siis pysyi, mutta häviikkiä tuli ihan liikaa ja ei siten ollut asiakkaillekaan turvallista. Tästä juteltiin heidän CEO:n kanssa ihan pari päivää sitten.
Lasi olis tietty ihanteellisin, mutta todella painava formaatti, häviikki suurta jos puhutaan todella isosta tuotannosta ja laajasta jakelusta. Muovipullot ovat nykyään turvallisia, kun ne käytetään vain kerran, palautuksen jälkeen sulatetaan ja sitten taas tehdään uudeksi pulloaihioksi. Ennen kun muovipulloja (kovempi PET) käytettiin monta kertaa, oli ongelmia mikromuovien kanssa.”
Kombuchakirjallisuutta
Alex Lewin: Kombucha, Kefir and Beyond
(nämä kaikki kolme ovat todella hyviä kirjoja! Niistä löytyy myös tiedettä ja jopa kombuchatutkimuksen historiaa enemmän kuin suurin osa jaksaisi lukea – ja koneelta luettavat Kindle-versiot pääsee avaamaan saman tien)
Mielenkiintoista täytyypä hankkia ”kotsaan”, jos löytää näiltä kulmilta. Mutta kauppiaalle aion lähettää vinkkiä että hankkisi sitä myyntiin. saattaa olla hyvä terveyden tukija ja samalla plussaa kauppiaallekin Kiitos vinkistä..
Kiitos lukemisesta ja avusta <3
Eilen ostin Ruohonjuuresta matkajuomia: monta kombuchaa eri merkeiltä, ja lisäksi Karma-merkkisen vesikefiirin <3
Kiitokset Olli mahtavasta infopläjäyksestä! Pitääkin kokeilla Puhdistamon tuotetta ? Oman Kombuchan tekoa myös mietitty, ehkä nyt olisi sen aika ? Leppoisaa syksyn odottelua!
Kiitos! Nyt sain automatkalla vielä kirjotusvirheetkin korjattua… Kerro, jos näet vielä mitään pientäkään korjattavaa artikkelissa, niin korjaan heti!
Puhdistamo on makeimmasta päästä, toimii minulle sitä paremmin mitä lähemmäs iltaa mennään. Aamulla vesikefiiri tai joku kombuchamerkki ärhäköimmästä päästä toimii meitsille. Omatekoiset on melkein aina mahtavimpia!
Terve Olli ja kiitos infopläjäyksestä! ☺️
Kysymys alkoholiin ja illanviettoon liittyen herkkämahaiselle!
Olisiko järkeä sekoittaa laatuvodkaa kombuchaan, jos nyt kerran haluaa alkoholia nauttia? Ns. kossuvissy paremmista aineksista?
Kombuchakirjallisuus pursuaa juuri tuon kaltaisia reseptejä <3 Taitaa olla maailmalla voimakkaasti yleistyvä koktailien ainesosa.
Hieno kirjoitus Olli. Mahtavaa infoa. Aikamontamerkkiä kokeillut. Täytyy seuraavaks kokeilla vielä Puhdistamon.
Kiitos, ihana kuulla <3 Tähänkin artikkeliin meni vähän enemmän työtä ja energiaa kuin olin suunnitellut 🙂 Ja vähemmän unta… ja superisti intoa.
Kiitos kattavasta tekstistä! Täytyy kokeilla piristäisikö vatsaa ja mieltä.
Kerro sitten, mihin merkkiin tykästyit eniten! Useimmat tuntuvat löytävän suosikkinsa Kellaripanimon, The Good Guysin ja Puhdistamon keskuudesta.
Jos mietitään tätä laatujuomien kontekstia, pääsiskö tällainen rönsy mukaan? Nimittäin vesi: joudun nojaamaan Olliin informaatiokentän liikennepolisiina 🙂
Kaikkialta Euroopasta saa helposti hyvää vettä, yleensä lasipullossa. Tokihan meillä alkaa olla Borjomia, Magnesiaa (muovipullosta iso miinus) ja vaikkapa Badoittia, mutta nuo ei oikein osu vielä lähelle (muu vesivalikoima koostuu happamasta muoviteestä). Nuo kuuluu brändeihin, jotka mm. vakauttavat happotasoa lähteen omalla hiilidioksidilla… luonnollista, mutta epäluonnollista – yhtä lailla keinohaponkin kanssa, liika on liikaa. Kunnon tavara täyttää kolme kriteeriä: luonnollinen hiilihappo (Euroopan alueella on useita tuhansia tällaista vettä antavia lähteitä) joka takaa mineraalien imeytyvyyden ja veden luontaisen säilyvyyden, korkea kivennäistaso ja lasipullo. Paras löytämäni esimerkki on Vincentka-vesi Tsekistä. Siinä on 10g/l kivennäistaso, joka ylittää yli kolminkertaisesti kuuluisimmat kuten Ranskan ja Espanjan Vichyt. Ihana jodin maku (pullollisessa yli 2500%/pv saantisuositus), luontaisen hapokkuutensa takia helposti juotava. Esimerkiksi Slovakiasta sai kaikkialta muutama päivä sitten pullotettua, luontaisesti poreilevaa vettä – useimmat brändit siellä olivat luonnon hiilihapottamia!
Minusta käänteisosmoosi / tislausvesi (myös restrukturoituna) ja muut suodatinvedet eivät ole vettä ollenkaan. Veden terveellisyys perustuu melkeinpä enemmän muihin tekijöihin kuin puhtauteen. Ja mielestäni kyseessä on myös eräs tärkeimmistä hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä.
Mietin lähinnä, olisikohan missään kiinnostuneita maahantuojia, jotka pyyhkäisisivät pöydältä nämä nykyiset rämpijät Suomessa. Kuinka lienee taloudellisesti/logistisesti mahdollista jne. No, joka tapauksessa. Viskaan toivomuskaivoon tällaisen lantin, että Vincentka on vesien Rolls-Royce, mutta vaihtoehtojen listakin on pitkä, kunhan yllämainitut vaatimukset täyttyisivät: naturally sparkling, korkea kivennäistaso (+3g/l), lasipullo.
What, ihan järettömälle kuulostaa tuo Vincentka-vesi Tsekistä 😮 😮 Voiko olla kivennäisiä noin paljon 😮
Hei, olisiko sinun mahdollista laittaa näistä huippuvesistä infor Hifiryhmään? Sieltä saattaisi joku napatakin kiinni:
https://www.facebook.com/groups/HifiEdition
Äh sori, lähdin joku aika sitten facesta… mutta jos seuraava jotakuta täällä hyödyttää tai haluat vaikka uudelleenohjata tämän ko. ryhmään, niin hyvä – ja kiitos 🙂
Tässä muuten kuvatodiste vielä Vincentkasta: http://tinypic.com/r/34gx14w/9
Paras ja kuvaavin kokemus tuosta vedestä on juurikin kun saavut pitkän, viivästyneen bussimatkan päätteeksi vieraaseen kaupunkiin ilman eväitä ja lähellä ihmisruokakauppojen sulkeutumisaikaa… hirveällä kiireellä painatusta ja alla muutenkin kohtalainen ylirasitus, mutta sitten viime hetkellä löytyykin DM joka myy Vincentkaa… kämpille kun viimein alkuyöstä pääsee, rupeaa juodessa naurattamaan, sen verran hyvä olo ja nesteytyminen tuosta seuraa 🙂
Mutta joo, niistä vaihtoehdoista… esim. Saksassa, mistä voisi olettaa jotenkin olevan helpointa tuoda, olisi tarjolla Seltser (eräs kuuluisimmista), Apollinaris ja Gerolsteiner. Läntinen naapurinsa tarjoaa niin ikään hyviä vesiä: Vichy Celestins, Vals, Rozana ja Chateldon. Tsekistä jo mainittu Vincentka tai esim. Bilinska Kyselka. Muut maat alkavat ehkä mennä enemmänkin hifi-matkaaja-osastoon kuin potentiaalisiksi maahantuontiehdotuksiksi. Muistaessani mainitsen laivamatkaajille vinkiksi että Italian edustuksena, Tallinnan Stockmann myy Ferrarellea, tietooni ei Italiassa sitten kummemmin ole (ainakaan luontaisia) kuplavesiä. Toki voin olla väärässäkin.
Vaan eipä unohdeta ”Baltian Vincentkaa”, nimittäin liettualaista Vytautas-vettä! Badass-mineralisaatio 7,2g/l ja ainakin tietooni luontainen hiilidioksidi. Voisi muuten onnistuakin! 🙂
Pakko mainita tuosta hiilidioksidista, että sitä saa injektioina useissa noissa Keski-Euroopan parantoloissa… tosi oleellista (ja vähän esim. Pohjoismaissa vähän tunnustettua) roolia se näyttelee terveydessä. Entisaikaanhan mitä todennäköisimmin koko maailma on ollut ”kaasuinen”. Suosittelen kyllä aivan todella lämpimästi tutustumaan myös kuumiin lähteisiin, niissä on todella paljon variaatiota mitä tulee veden parantaviin ominaisuuksiin, historiaan ja maisemiin. Esim. Itävallan paikathan on suoraan kuin sadusta. Eksotiikkaa ei puutu, etenkin jos skaalailee koko maailman tasolla. Olen itse niin vesifriikki, että voisin ammatikseni kiertää kuumalta lähteeltä toiselle jos joku siitä maksaisi – eikä ne varmaan loppuisi koskaan. 🙂 Keski-Euroopan pikkukylät ovat usein juurikin näiden historiallisten vesien pittoreskejä tyyssijoja: kannattaa tutustua, mihin esim. pääkaupungeista kannattaa aina junalla pistäytyä. Tunnelma niissä on ihan omanlaisensa ja huokuu menneisyyden kertomuksia. Bulgaria on myös tervehdyttävän veden mekka (tietooni Mihalkovo poreilevista): aivan keskustassa pääsee täyttämään pullot kuumalla ja kivennäispitoisella vedellä. Etelänaapurista kannattaa metsästää Xino Neroa, Etelä-Kreikan mereen pulppuavat kuumat lähteet on aika uniikkeja Euroopassa ainakin omaan tietoon. Toki olen vielä oppipoikatasolla näissä. Tässä nyt muutama esimerkki, kannattaa tutustua aiheeseen!
Vielä mainitsemisen arvoisena: surullista, kuinka Suomen parantavat ja historialliset lähteet on pitkälti tuhottu (sattumaa?). Tietääkseni ainoastaan Runni on jäljellä. Se sisältää Suomen tasolla harvinaisia kivennäisiä: seleeniä, piitä yms.. harjaantunut suu maistaa siinä raudan seasta myös jodin. Kannattaa käydä ja testailla, ainakin vaikutus tuli itselle täytenä yllätyksenä.
Toivottavasti tästä oli nyt jollekin apua ja inspiraatiota! Porevesien rantautumista odotellessa! 🙂
Kiitos infosta Olli, hyvin kirjoitettu! Kuitenkin join tämän vuoden alussa Thaimaassa Kombuchaa ensinmäistä kertaa, ei maistunut niin hyvältä, maistui hapealta / sitruunalta – mutta luonnolliselta.
Tänään sitten join Puhdistamon versioota (inkävääri / sitruunamaku) joka maistui melkein liian hyvältä ollakseen terveellistä. Maistui Simalta / Pomacilta. Siinähän on ruokosokeria, hilppoa inkivääri / sitruuna aroomi (eli ei ”aivan aitoa sitruunaa / inkivääriä”), onko näistä mitään ”huonoja puolia”? Onko tämä oikeesti terveellinen tuote?
Puhdistamo on kotimaan kombuchatarjonnan makeimmasta ja laimeimmasta päästä. Se maistuu lapsille, teineille, limpparinjuojille, kaikille. Siinä on labratestien mukaan eläviä probiootteja noin puolesta miljardista miljardiin pulloa kohden. Uskon että esimerkiksi The Good Guys on huomattavasti voimakkaampaa – missä on taas hyvät ja huonot puolensa. Minulle maistuu kyllä melkeinpä sitä paremmin, mitä tujumpaa kunhan laatu on kunnossa. Ja mistä kaikesta se laatu koostuu? Monimutkainen kysymys, johon joku kokenut kombuchan valmistaja osaa vastata minua tarkemmin. Käytännössä etsin ne kombuchat joista minulle tulee paras olo sekä välittömästi että pidemmällä aikavälillä.
Puhdistamo palvelee tällä hetkellä ennen kaikkea porttikombuchana: se on limppariin tottuneelle helpostilähestyttävin.
Kiitos Olli ?
Sun kirjoitukset on kyllä aina niin hyviä ja kattavia. Huomaa miten olet itse innostunut asiasta ja jaat omia kokemuksia avoimesti ?
Nyt jääkaapissa Puhdistamon juomaa, mitä yllättäen löysin meidän lähimarketista ?
Täydentävää infoa , kiitos Olli ja onnellista syksyä ?
Oi kiitos <3 <3
Tätä oli kiva kirjoittaa, ja sitten vielä heräsin klo 2 kaverin mökiltä ja kirjoitin aamukymmeneen asti jotta sain tekstin täydennettyä kunnolliseksi. Yhteensä tuli valvottua sitten kokonainen vuorokausi… Inspiraaiota oli mukana, ja on edelleen. Oletko tsekannut uusia Supermarket Survival- tai Stansvik Series -videoita? Niitä löytyy ainakin minun Facebook-seinältä: https://www.facebook.com/olli.posti
Sekä Youtube-kanavilta:
https://www.youtube.com/user/oda83/videos
https://www.youtube.com/channel/UCkMxusI_V3Dq-c05H5ArQ9Q/videos
Tästä pääsee myös:
https://www.youtube.com/c/SupermarketSurvival