Starbucks julkaisi oman kombuchasarjansa tällä viikolla. Saman artikkelin mukaan perinteisten hapanjuomien myynti on kasvanut Amerikassa 36 prosenttia vuonna 2017 – mikä on hurja kasvu! Suomessa isot toimijat ovat nukkuneet olennaisimpien aitojuomabuumien ohitse viime vuosina. Onneksi pari vuotta sitten Puhdistamo – riittävän iso toimija – toi kookosvedet kaikkien saataville maakuntia myöten. Nyt sama firma tekee saman kombuchalle – joka on vielä kookosvettäkin kovemmassa nousussa kansainvälisesti.

Saapuessani maaliskuussa Balille, majapaikassa odotti kolme ihanaa asiaa: rakas ystävä, hänen valmistelema kylpy eteerisillä öljyillä – ja paikallinen huippuherkullinen kombuchajuoma. Toissa vuonna Fuengirolassa etsin ensi töikseni paikalliset kombuchat: eipä tarvinnut ottaa probiootteja mukaan, ja samalla hoitui nesteytykset. Palauduin nopeasti lentomatkasta ja jaksoin tehdä pitkiä vaelluksia vuoristoon. Viime syksynä Madeiralla löysin nopeasti paikalliset kombuchat – terveyskaupan kookosvesien lisäksi – ja sen jälkeen oli hyvä keskittyä kirjoittamiseen vailla huolia vatsavaivoista.

 

 

Mikä tekee kombuchasta yhtäkkiä niin coolia?

Kombucha, eli hapattamalla elävöitetty vihreä tee, on helppo parannusaskel teollisempiin seurustelujuomiin: vähemmän alkoholia, vähemmän sokeria, vahvemmin aitoa makua, runsaammin parantavia probiootteja ja enemmän energisoivia entsyymeitä kehon käyttöön. Toisin kuin teolliset kaljat ja nykysiiderit, kombucha on pastöroimaton, eli samalla tavoin ”elävä” kuin aito hapankaali tai venäläinen hapankurkku. Tästä seuraa hyvää vatsalle ja ruuansulatukselle sekä muutenkin koko päivän energiatasoille. Tukemalla kehon omaa energisyyttä, pärjää vähemmällä kahvilla, eikä valkosokerikaan enää koukuta tai houkuta entiseen malliin. Elottomaksi pastöroitu perusruoka ehti laittaa niin monien suomalaisten vatsat niin heikkoon kuntoon, että oli jo aikakin elävien versioiden esiinmarssille.

Olen nähnyt ympäri maailmaa, kuinka tuoreisiin ja elävämpiin raaka-aineisiin perustuva lähiruokasysteemi on väistynyt McDonaldsien ja Carrefourien tieltä. Thaimaassa tulkin välityksellä selvisi, kuinka monet nykyäänkin suositut ruokalajit on ennen tehty fermentoimalla eli hapattamalla, elävöittämällä aineksia ja helpottamalla niiden sulamista, samalla lisäten makua huikeasti… Viisitoista vuotta sitten vierailin paikallisten kodeissa, joissa oli ihan normaalia hapattaa seitsemän vuoden ajan jotain todella voimakkaan tuoksuisia liemiä ja käyttää niitä arkiruuan maustamiseen. Nykyään thairuoan maku saadaan enimmäkseen esansseista, ja ainahan voi lisätä valkosokeria ja arominvahvennetta entisestään ”edistyksen” nimissä. On masentavaa seurata sellaista ”kehitystä”, ja tunnen oloni toivottoman avuttomaksi jos en voi tehdä asialle mitään. Tuntuu kauhealle nähdä kuinka paikalliset kulkevat ruokamainonnan ja teollisuuskoneiston lobbaamien tehoruokasuositusten perässä terveelliseksi väitetyn mutta sisältä kuolleen ruuan pariin, joka stimuloi ja kuluttaa muttei juurikaan ravitse tai edes maistu. Onneksi rikkaimmissa maissa ja hipstereimmissä kaupungeissa meillä alkaa olla jälleen sekä varaa että ymmärrystä aidon arvostamiseen. Se, mikä menetettiin teollistumisessa, voidaan tuoda entistä ehompana takaisin jälkiteollisessa ajassa.

 

 

 

Kombuchan esiinmarssi Suomessa

Maistoin Suomessa ensimmäiset kaupalliset kombuchat vuonna 2013. GO! oli ensimmäinen merkki Ruohonjuuressa, ja maistui ylikäyneelle etikalle. Sitten tuli paremmat brändit kuten Equinox, eikä pahanmakuisille ollut enää juurikaan sijaa markkinoilla. Viime vuosina joitakin merkkejä kuten Captain Kombuchaa ja etenkin Kellaripanimoa on ilahduttavasti alkanut näkyä K-kaupoissa ja jopa ravintoloissa. Kuitenkin kyse on ollut hyvin pienen piirin hifistelystä. Veikkaan, että alle kymmenesosa suomalaisista on toistaiseksi edes kuullut koko sanaa saati maistanut tätä ikiaikaista ihmejuomaa. Vuoden päästä, kesällä 2019, tilanne on taatusti toinen.

Tässä kuussa Helsinkiin aukeni uudenlainen OlutHuone, jonka tarjonnassa kombucha on keskeisessä osassa, edustaen ravintola-alan tulevaisuutta jo nyt:

Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun risteyksessä sijaitseva ravintola tuo kattavan olutvalikoiman rinnalle muun muassa erikoiskahvit ja terveyspainotteiset juomat.

Konepaja on avaus uudenlaiselle urbaanimmalle ja trendikkäämmälle oluthuonekulttuurille, kertoo ravintolapäällikkö Matti Ollikainen HOK-Elannosta.

Halusimme yhdistää uudella tavalla trendikahvilan ja laadukkaan olutravintolan. Vallilan ja ajan hengessä luomu ja vastuullisuus ovat avainsanojamme. Asiakas löytää meiltä edelleen erittäin laajan valikoiman oluita ja siidereitä – hanoissakin on saatavilla 24 tarkkaan harkittua olutmerkkiä. Niiden lisäksi tarjoilemme uutuuksia erikoiskahveista trendijuomiin, paikallisten panimoiden uutuusmakuja, kauden hedelmillä maustettua hopinaattoriolutta, luomuviiniä, kauralattea tai kombuchaa.”

– Kombuchaa ja kauralattea – uudenlainen OlutHuone Konepaja avattiin

 

 

Median suhtautuminen kombuchaan Suomessa

Suomessa massamedia on kohdellut kombuchaa hyvin. ”Trendijuomaa” ei ole tyrmätty (kuten ravinnetiheän ruuan kohdalla on liian usein ollut tapana), vaan suhtautuminen on ollut asiallisen positiivinen.

 

Tässä Ylen artikkelissa kombucha on virallisesti hyvää ja terveellistä:

”– Hyvät maitohappobakteerit vahvistavat immuunipuolustusta. Lisäksi ne luovat suolistoon hyvän pH-tasapainon ja sitä kautta pitävät huonot, patogeeniset ba
kteerit kurissa, laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo.”

Yle: Näin valmistat terveellistä trendijuomaa kotona

 

Iltalehti hypettää:

”Tutkimustenkin mukaan ruualla on suuri vaikutus terveyteen. Uuden trendin superfoodit ovat edullisia ja ikivanhoja ruokia.

Fermentoitu tee eli kombucha on ajanlaskun alussa Kiinassa kehitelty terveysjuoma, jota kehuttiin peräti kuolemattomuuden teeksi.

Nykytiede antaa valoa siihen, mikä kombuchassa voisi tehdä meille niin hyvää. Kombuchassa on probiootteja, jotka toden totta ovat hyväksi suolistollemme. Suoliston kautta juoman vaikutus ulottuu koko kehoon.

Kaupassa myytävien kombucha-juomien kanssa kannattaa olla tarkkana: jotkut ovat niin sokerisia, että niiden terveysvaikutus onkin lopulta lähes yhtä tyhjän kanssa.”

Iltalehti: Uusvanhat superfoodit: hapankaali ja ”kuolemattomuuden tee”

 

 

Hämeen sanomat:

”Mitä tutkimukset sanovat hapatettujen ruokien ja juomien terveysvaikutuksista?
– Kaikissa hapatetuissa ruoissa on maitohappobakteereja, mutta näistä ei ole tutkittua terveyshyötyä, mikrobiologian professori Per Saris toteaa.
– Vahva tieteellinen näyttö on todennäköisesti vasta tulossa, FLT ravintovalmentaja Annika Havaste arvioi.

Probioottien vaikutusta mielialaan, aivotoimintaan ja masennukseen tutkitaan kaiken aikaa.

– Todennäköisesti probiootit ovat tulevaisuudessa yksi osa masennuksenkin hoidossa, Saris sanoo.

– Tähänastiset tutkimukset osoittavat jo suoliston hyvinvoinnin yhteyden mielialaan ja tunnetiloihin, Havaste toteaa.”

Hämeen Sanomat: Ikivanha kombuchajuoma tukee vatsan hyvinvointia

 

 

 

Kombuchan hyödyt juuri sinulle

 1. Parempi vaihtoehto limpparille. Tai oluelle ja siiderille. Energiajuomalle sekä vitamiinivedelle.
 2. Probiootit, entsyymit, vitamiinit (etenkin B-vitamiinit), fytoravinteet, nesteyttävyys ja kehoon happea lisäävä vaikutus, jonka elävä juoma tarjoaa mutta suurin osa teollisuusjuomista huomattavasti huonommin jos ollenkaan. Kaikki tämä tarkoittaa paremmin energiaa ja vähemmän epäterveitä mielihaluja, jotka viime kädessä johtuvat solutason energiavajeesta. Kombucha tarjoaa mm. uniikkeja antioksidantteja joita hapatusprosessissa syntyy, kuten DSL (D-saccharic acid-1,4-lactone), joka auttaa erityisesti solujen detoksifikaatiossa.
 3. Tasaisempi verensokeri, kuin elottomaksi pastöroidussa juomassa joka tarvitsee tuplamäärän sokeria maistuakseen hyvälle.
 4. Vatsan hyvinvointi, ja sen myötä myös iho.
 5. Jaksaminen, etenkin tietotyössä. Minulle Kombucha on myös erinomainen urheilujuoma (testattu tenniskisoissa hyvällä menestyksellä).
 6. Aidosti raikas maku, jota ei ole saatu aikaan keinotekoisilla buustauksilla, vaan joka todella kertoo hyvästä nesteyttävyydestä ja ravinnerikkaudesta.

 

Lisäksi käyttäjät kautta maailman kertovat saavansa apua mm. näihin:

 • nivelet
 • päänsäryt, kk-kivut
 • makeanhimon helpottaminen
 • immuniteetti

 

En kuitenkaan tiedä, sopiiko kombucha juuri sinun vatsalle. Ihan kaikille se ei sovi, ainakaan heti. Suosittelen siinäkin tapauksessa testaamaan eri hapanjuomia, kuten vesikefiiri, Borisjuoma tai Fermix-juoma, jottei tarvitse tyytyä pelkästään pastöroituihin juomiin, vaan voi nauttia selkeitä terveyshyötyjä aidommista ja perinteisemmistä ruoka- ja seurustelujuomista. Elävämpi juoma heittää verensokeria huomattavasti vähemmän kuin juoman sokeripitoisuus antaisi ymmärtää – sen lisäksi että näissä superjuomissa sokeria on selvästi teollisempia sisariaan vähemmän. Kun juoma tai ruoka on menettänyt aitoa raikkauttaan, siihen täytyy lisätä enemmän sokeria ja muuta stimuloivaa jotta se maistuu, tuntuu ja houkuttelee. Ravitsevampi ravinto taas johtaa lähes automaattisesti sokeri- ja stimulanttihimon vähenemiseen – koska se tuntuu ja maistuu jo ihan itsessään.

Kombuchamerkeissä on merkittäviä eroja: osa on väkevämpiä, osa iisimpiä, ja ne saattavat sisältää toisiinsa verrattuna hyvinkin eri määriä ja erilaisia probiootteja. Jos tuntuu, ettei jokin kombucha toimi omalle keholle toivotusti, kannattaa kokeilla muutamaa muutakin merkkiä ennen pyyhkeen heittämistä kehään.

 

 

Mitä käyttäjät sanovat kombuchasta?

 

Kyselin ruokahifistelyryhmässäni kombuchan käyttökokemuksia ja -tarkoitusta, ja sain mm. tällaisia kommentteja:

– Siitä tulee nesteytetty, ihana pössis. Ja maku tiätty vie mennessään. 😍

– Hyvää kesäjuotavaa erityisesti!

– Se on hyvää, joten saatan iltasella juoda yhden kombun, niiku joku joisi ehkä oluen. Lisäksi , jos vähän tuntuu, että olis tulossa sairaaksi juon sitä ja kas, olo tuleekin paremmaksi ja se flunssa tai mahapöpö ei iskekään. Sairauksien ennaltaehkäisyyn.

– Se on niin hyvää 😍 Ja nesteyttää kyl kivasti & tuntuu masussa ihkulta 🤩

– Probiootti!

– Skumpan korvikkeena nautiskelen 

– Piristää – energiajuoma ja hyvä vatsalle 😊

– hellin suolistoani sillä ja annan sille aitoja rakennusaineita sekä tilkitsen ’jonkun’ kuplivan juoman nautiskeluhimojani sillä myös <3 😀

– Vatsan hyvinvoinnille ja mieltä piristämään 🙂

– Virkistykseen. Ihana kylmä & kupliva kesäjuoma ^_^

– Rakkaudella katselen kun oma pikku viljelmä elelee, nautin terveys vaikutteiden vuoksi. Ja pidän kombun mausta 😍 Mulla on kombutsa bileet melkein joka päivä 💃🤩🤣🙌

– Sillonku tekee mieli jotain muuta kuin kahvia ja vettä niin sillon napaan sen ananas-persikka captain kombutsan^_^ Aivan ihanaa janojuomaa!

– Juon baarissa, niin ei tartte muiden pällistellä miksi juon aina vain teetä. Bar Ö Turussa. Kandee pyytää että hommaavat omaan baarin. Kehut että myy hyvin ja on lähes alkoholitonta, saa uusia asiakkaista kun sana leviää. Raha on aina hyvä motivaattori. Vie omistajalle vaikka 1 pullo maistiaisiksi.

 

 

 

Mikä se kombucha on ja mistä se tulee?

 

Parhaiten tähän vastaavat kombuchan valmistajat, joten suosittelen lukemaan suoraan alkulähteiltä:

The Good Guys: Usein kysytyt kysymykset

Kellaripanimo: Kombucha

 

 

 

 

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota ruokakaupan kombuchahyllyllä?

Katso, että kyseessä on todella kombucha, eikä sokeroitu hiilihappovesi lisäaineilla. Nyt kun kombucha tulee isosti Suomeen, pidetään yhdessä huoli, että markkinasta kehittyy laatutietoinen ja aitoa arvostava. Tässä yksi esimerkki feikkikombuchasta, jota ei kannata ostaa:

Ainesosat:
lähdevesi, fermentoitu yrttiteetiiviste, hedelmäuute, musta porkkanamehu, saflori tiiviste, omenaviinietikka, hiilidioksidi, luonnolliset aromit, sokerikulööri, stabiliointiaine: puuhartsi glysiroliesteri.
Hapot: maitohappo, omenahappo.
Vitamiinit: B3,B6, B7 ja B12.

Miksei? Koska aidossa kombuchanvalmistusprosessissa hapot ja aromit syntyvät sisäsyntyisesti, joten niitä ei tarvitse lisätä ulkoapäin. Eikä liioin stabilointiaineita, sokerikulooriä, glysiroliesteriä ja mitä lie.

Jotkut isot valmistajat lisäävät jonkin verran hiilidioksidia lopputuotteeseen, saadakseen maun tasaiseksi. Kombuchan valmistus on niin herkkää puuhaa, että tarkinkaan tuotantoprosessi ei saa jokaisesta erästä samanlaista. Siksi erien hiilihappopitoisuutta saatetaan tasata jälkeenpäin.

Moni kombuchamerkki tarjoaa makuversioita, joihin on lisätty kasviuutteita. Harmiksemme EU-lainsäädäntö pakottaa kutsumaan aitojakin uutteita nimellä ”luontainen aromi”, eikä tuotetiedoissa mielellään saisi edes eritellä millaisesta aromista on tarkemmin kyse. Toisessa tuotteessa sama sana ”luontainen aromi” saattaa tarkoittaa jotain huomattavasti keinotekoisempaa, kun taas hyvät firmat käyttävät laadukkaita eteerisiä öljyjä tai tarkoin valittuja kasviuutteita aromikatalogin aidommasta päästä. Onneksi useimmat kombuchamerkit tekevät kauttaaltaan niin kunnianhimoista työtä, että myös aromit on valittu laadun eikä hinnan mukaan.

Näistä linkeistä voit lukea ”luontaisiin aromeihin” liittyvän regulaation omituisuudesta, joka koskee myös Eurooppaa:

The Ugly Truth About Natural Flavoring

What Are Natural Flavors?

Your ”Natural” Herbal Tea May Not Be So Natural

 

Suunnilleen tältä tulisi aidon kombuchan ainesosaluettelon näyttää:

Ainesosat:
Vesi, elävä kombucha bakteeri- ja hiivasieniviljelmä, vihreätee*, ruokosokeri*, kookosuute*

Jos sanan ”kookosuute” tilalla lukisi ”luontainen aromi”, tällä hetkellä vika olisi todennäköisemmin lainsäätäjässä ja lobbarissa kuin kombuchan valmistajassa tai ”aromin” laadussa. Tilanne voi muuttua: markkinoille voi tulla huijausmerkkejä, jotka hyödyntävät halvimpia aromeita ja teollisuusmyönteisen lainsäädännön porsaanreikiä. Jatkamme siis tilanteen seuraamista. Onneksi sosiaalinen media ja sen mahdollistama avoin keskustelu palauttaa vallan asiakkaille, koska kaiken olennaisen voi nostaa päivänvaloon.

 

 

 

Mitä kombuchamerkkejä suosittelen?

 

Vähähiilihydraattinen ketoosimeininki

 

 1. The Good Guys – uusi kotimainen toimija, tekee sydämellä; minun keholle tulee näistä kombuchoista hyvä olo.
 2. Karma kombucha (sekä Karma KFR -vesikefiiri). Tykkään erityisesti Karman vesikefiiristä, silloin kun ei esimerkiksi aamulla tee sokeria yhtään mieli. Karman kombucha näyttää paperilla kaikin puolin erinomaiselle, mutta jostain syystä se ei ole minun keholle toiminut ihan niin hyvin. Karman kombuchalle plussat mahdollisuudesta ostaa myös litran pulloissa nykyään.

 

Herkkuosasto

 

 1. Monille tuttu ja monien tykkäämä Captain Kombucha. Hiljattaisessa Freetoxaajat-ryhmän makugallupissa Captain vei voiton varsin selkeästi.
 2. Kellaripanimo tuli samassa kyselyssä toiseksi.
 3. Uusin tulokas Puhdistamo, jonka makuun jo lyhyessä ajassa moni on ihastunut (ja Puhdistamolla on tapana tehdä asiat viimesen päälle).
 4. Tykkäsin kovasti Equinox-kombuchasta, joka harmillisesti poistui markkinoilta.

 

EN SUOSITTELE

 

 1. Vigo – koska se ei ole kombuchaa (vaikka väittää olevansa). Maku ja ainesosaluettelo paljastaa asian.
 2. Muut mahdollisesti markkinoille ilmaantuvat feikkikombuchat, joiden ainesosaluettelo on ihan liian pitkä ja vaikeaselkoinen aidon ravinnon ajatukselle. Kombucha on fermentoitua eli hapatettua vihreää teetä – ei mitään laimennettua viinietikkaa lisäainekoktaililla.

 

Mitä itse juon?

Tänä aamuna join Kangasalan erinomaisen hanaveden lisäksi Karma-merkkistä vesiefiiriä sekä The Good Guys -kombuchaa – koska molemmat ovat hyvin vähäsokerisia, ja useimpina aamuina vähäsokerisuus on se mitä kehoni kaipaa. Automatkalle otan mukaan Puhdistamon kombuchaa sekä kookosvettä. Juuri minun keholle tämän hetken kombuchavalikoimasta mukavimmin ovat toimineet The Good Guys, Captain, uutena nyt myös Puhdistamo, sekä kestosuosiki Kellaripanimo. Sinun suosikkivalikoimasi voi olla eri – samoin kuin eri ihmisille toimii eri probioottimerkit. Mistä tietää, mikä toimii? Siitä, kun tulee hyvä ja tasainen olo. Ja, kun seuraavan kerran käy mielessään läpi, mitä merkkiä tekisi nyt mieli, keho pyytää uudestaan sitä hyväksi havaittua. Aidon, laadukkaan ja ravinnetiheän ruuan maailmassa mielihalu ei olekaan vältettävä vihollinen, vaan ystävä ja kompassi. Totta kai keinovärjätyn limpparin tilalle kannattaa valita parempaa, vaikka limu olisikin aluksi vielä se ensimmäinen juttu mitä tekee mieli. Kun keho tottuu parempaan ja ravitsevammat vaihdoehdot tulevat tutuiksi, voi ja kannattaa antautua mielihalun vietäväksi. Kuulostaa uskomattomalta – kunnes sen kokee. Sitten kaikki se kapasiteetti – tai ainakin suuri osa siitä – mikä ennen meni syömisten rajoittamiseen, vapautuu esimerkiksi harrastuksiin, opiskeluun, työhön, itsensä kehittämiseen, uusiin aluevaltauksiin tai jopa maailman muuttamiseen. Kombucha voi toimia yhtenä ”porttihuumeena” tähän vapaampaan ja aikaansaavempaan maailmaan, jossa mielen ja kehon toiveet ovat paremmin linjassa eivätkä liikaa riitele keskenään.

 

 

 

Mistä hapanjuoman korkeahko hinta muodostuu?

 

– Hyödyistä, joita keinotekoinen juoma ei tarjoa. Kombuchalla on monituhatvuotiset perinteet. Toisin kuin useimpia muita perinnejuomia, kombuchaa saa edelleen aidossa muodossa, nyt myös kaupoista. Aidon ruoan tai juoman tuottaminen teollisesti on kuitenkin aina monin verroin hankalampaa kuin valkosokerin, synteettisten happojen ja keinoaromien pullottaminen. Totta kai kehoa kuluttavaa ja ennenaikaisesti vanhentavaa valkosokerijuomaa saa edullisemmin, mutta kun alkaa tyhjien kalorien sijaan sijoittaa hyvinvointiin ja ravinteisiin, tulee aito juoma edullisemmaksi.

Aidon ravinnon valmistaminen vie valtavasti aikaa – ja maailmassa jossa työ tai tehdastila ei ole ilmaista, aika on rahaa. Aidon leivän nostatus voi viedä kolmen minuutin sijaan kolme päivää. Kombuchaerän valmistukseen voi kulua kokonainen kuukausi (!!), siinä missä limpparin tai keinovitamiiniveden valmistamiseen riittää pelkkä helposti saatavien ja halpojen standardiainesten sekoittaminen. Elävän juoman tuottamisessa myös mahdollisuus erän epäonnistumiselle on suurempi.

Vaikeamman valmistuksen lisäksi kombuchan hintaa nostaa haastavampi logistiikka. Elävän juoman liikuttelu on hankalampaa ja saattaa vaatia jopa katkeamatonta kylmäketjua. Kiittäkäämme luojaa, että teollisuuden näköiseksi rakennettu nykyruokasysteemi sentään sallii pastöroimattomien juomien myymisen – valmistuksen ja jakelun huomattavista haasteista huolimatta. Käytännössä saamme kiittää tästä eliitin juomatapoja: pastöroimatonta shampanjaa ja muita eläviä juhlajuomia ei tulla kieltämään, joten kombuchakin saa olla jatkossakin rauhassa (toisin kuin esimerkiksi raakamaito, jonka takana ei vielä ole riittävän isoa ja vaikutusvaltaista kansanliikettä).

Aidon ravinnon toimitusvarmuus on normia heikompi. Raaka-aineita ei ehkä saakaan samanlaisena samasta paikasta ympäri vuoden. Valmistuserä ei ehkä täytäkään standardeja tai laitteisto voi mennä lakkoon – ja silloin koko kuukauden urakka alkaa alusta. Ravinnon jakelua hallitseville keskusjohdetuille kauppaketjuille voi olla vaikeaa selittää yllättävää kuukauden myöhästymistä sovitutusta toimitustahdista. Sekin nostaa lopulta tuotteen hintaa, verrattuna ravinnetyhjään valkosokeriversioon jonka toimitusvarmuus on 100% ja siten asiointi valmistajan kanssa kauppaketjulle miellyttävämpää.

 

 

Kuinka voin saada omat kombuchani super edullisesti?

Kombucha, jos mikä, kannattaa tehdä itse. Marketissa elävä ravinto maksaa paljon, johtuen muun muassa yllä luetelluista syistä. Onneksi elinvoimaistakin safkaa sentään saa nykyään kaupoista! Vihdoin voit ostaa lähikaupastasi oraita, ituja, jopa parsakaalin versoja – tai tehdä ne kotona kymmenen kertaa edullisemmin. Sama pätee kombuchaan.

Olin itsekin luomassa Suomeen superfood-boomia. Miksi? Jotta saataisiin kansa löytämään lähiluonnon aarteet ja oivaltamaan niiden (rahallinenkin) arvo. Samalla tavoin kaupallisen kombuchan suosio tulee kasvattamaan kotikombuchan suosiota. Mitä tyylikkäämmin aito ruoka brändätään kaupallisessa maailmassa, sitä suositummaksi kasvaa kokkaaminen, kerääminen, kasvattaminen, säilöminen ja perinteisempi prosessointi myös kotioloissa.

Moni on kehunut koko perheen kaikkien vatsa- ja jopa ilmavaivojen kadonneen kokonaan sen jälkeen kun keittiöön ilmestyi omatekoinen kombucha- tai vesikefiirivati, josta voi koska vaan kauhoa herkkujuomaa mukaansa, lisäillen ohimennen myös teetä tai (ruoko)sokeria sienen ruuaksi. Niin helposti se ei aina onnistu, mutta homma on opeteltavissa, mm. näistä lähteistä:

Volgansienitee-ohje

Tästä Facebook-ryhmästä voit saada ohjeiden lisäksi oman kombuchavauvan.

 

 

 

Mikä on sopiva määrä kombuchaa päivässä?

 

Kokeile juoda yksi pullo (puoli litraa tai kolme desiä), ja fiilistele miltä se tuntuu. Kokeneempi voi juoda kombuchaa jopa litrankin päivässä, jos hyvälle tuntuu. Ulkomailla olen saattanut löytää isoja pulloja ja juoda niitä parhaimmillaan jopa pari litraa päivässä, kun keho on sitä selkeästi kaivannut.

Joitakin vuosia sitten minulla oli peräti parveke täynnä kombuchaa, kun tilasin sitä isoissa erissä edullisesti Kellaripanimolta. Join pulloja noin litran verran päivässä, koska se antoi minulle energiaa jaksaa isossa kaupungissa ja tavallista kovemmassa tahdissa. Joskus olen isoon kaupunkiin muuttaessani yrittänyt jaksaa kahvin tai muiden stimulanttien voimalla, ja se tie kuljettiin aina nopeasti loppuun (ja loppuunpalamiseen). Kombuchassa on jonkin verran vihreän teen stimuloivia ainesosia, mutta suurin osa piristävästä vaikutuksesta tulee muuta kautta, kuten nesteyttävyys, probiootit, entsyymit, happi, ravinteet. Kombuchaa voi juoda myös illalla.

Kombuchaa kannattaa kokeilla erityisesti ruokajuomana: saatat huomata saman kuin ruokalusikallisesta hapankaalia: ateria sulaa paremmin, olotila jää energisemmäksi, eikä vatsaan jää ilmaa tai muita väänteitä. Jos kombucha tuntuu liian tujulta tyhjään mahaan, aterian kanssa se saattaa tuntua juuri sopivalle.

Janojuomana kombucha on erinomainen – jos sinun vatsa kestää sitä myös tyhjänä. Joidenkin maha ainakin aluksi vierastaa kombuchaa, koska se on niin erilainen verrattuna vain muutamasta ainesosasta koostuviin keinojuomiin. Vaikka kombuchan valmistuasineluettelo on lyhyt, se sisältää tuhansia eri aineita, joita luonnolliset prosessit synnyttävät.

 

 

Mitä, jos kombuchassa on sakkaa tai jopa itse kombuchasientä mukana?

 

– Voit juoda ne kaikki täysin turvallisesti. Niin minäkin aina teen. Kombuchakirjoista ja -sivustoista löytyy jopa reseptejä juurikin sen itse kombuchasienen syömiseen tai kokkailemiseen.

 

 

Lasipullo vai muovipullo?

Molemmissa on puolensa, ja esimerkiksi eilen Ruohonjuuresta ostin kombuchaa sekä lasissa että muovissa. Eräs muovia käyttävä kombuchamerkki sanoo valinnastaan näin:

”Muovipullo logistisesti ylivoimainen; pieni hiilijalanjälki, ei suurta vaaraa rikkoutua, pullot ei räjähtele jne. Tehdas vaihtoi itsekin lasista muoviin kun tuote ei pysynyt hyvänä lasipullossa. Tai siis pysyi, mutta häviikkiä tuli ihan liikaa ja ei siten ollut asiakkaillekaan turvallista. Tästä juteltiin heidän CEO:n kanssa ihan pari päivää sitten.

Lasi olis tietty ihanteellisin, mutta todella painava formaatti, häviikki suurta jos puhutaan todella isosta tuotannosta ja laajasta jakelusta. Muovipullot ovat nykyään turvallisia, kun ne käytetään vain kerran, palautuksen jälkeen sulatetaan ja sitten taas tehdään uudeksi pulloaihioksi. Ennen kun muovipulloja (kovempi PET) käytettiin monta kertaa, oli ongelmia mikromuovien kanssa.”

 

 

 

Kombuchakirjallisuutta

Eric & Jessica Childs: Kombucha! The Amazing Probiotic Tea that Cleanses, Heals, Energizes and Detoxifies

Alex Lewin: Kombucha, Kefir and Beyond

Hannah Crum: The Big Book of Kombucha: Brewing, Flavoring, and Enjoying the Health Benefits of Fermented Tea

(nämä kaikki kolme ovat todella hyviä kirjoja! Niistä löytyy myös tiedettä ja jopa kombuchatutkimuksen historiaa enemmän kuin suurin osa jaksaisi lukea – ja koneelta luettavat Kindle-versiot pääsee avaamaan saman tien)

 

 

Pin It on Pinterest