Suomen tunnetuin somelääkäri sanoo vahvan mielipiteen:

.

Lääkärilehti julistaa:

Keisarilla on maski mutta ei vaatteita

Oma aiempi kokemukseni maskeista ja niiden yhteyteen kuuluvasta käsien desinfektiosta liittyy sairaala- ja erityisesti leikkaussalimaailmaan. Tältä pohjalta mieleen hiipii kysymyksiä: miten tämä kankaan/paperin pala kasvojen edessä, joka pakottaa hengittämään suun kautta ja korjaamaan sen asentoa vähän väliä, voisi estää minua saamasta tai levittämästä k-tartuntaa vaikkapa junassa? Junaolosuhteissa on niin monia arvaamattomia tekijöitä verrattuna minulle tuttuun maskin käyttöön sairaalassa, että olen hyvin epäileväinen. En ole myöskään kuullut vakuuttavasta tieteellisestä näytöstä, joka puoltaisi väestön laajaa maskien käyttöä Suomen olosuhteissa. Miten tällainen näyttö olisikaan voitu polkaista esille näin nopeasti, kun asia on monipolvinen ja sitä voidaan tieteen keinoin lähestyä vain enemmän tai vähemmän epäsuorasti?

Valitettavasti THL:n kasvomaskien käyttöohjeet ovat sellaiset, että kriittisen kansalaisen epäusko syvenee niitä lukiessa. Yhteenvetona voisi todeta, että jotta maskia voisi käyttää suositusten mukaisesti, niitä pitäisi olla mukana aina yli 10 kappaletta. Lisäksi tarvitaan muovipusseja, pullo desinfiointiainetta ja kertakäyttöhanskoja, jotta vaikka kaupungilla liikkuessa pystyisi reagoimaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin sillä tavalla, että maskin käyttö pysyisi suositusten raameissa. Näin siis niiden kohdalla, joilla ei ole silmälaseja. Silmälaseja käyttävien on turha yrittääkään. Ohjeet ovat kaiken lisäksi sisäisesti ristiriitaiset: jos joutuu poistamaan maskin vaikkapa joukkoliikennevälineessä henkilöllisyyden tarkistamisen vuoksi, ohjeessa sanotaan että maski pitää riisua ja laittaa takaisin ”varoen koskettamasta kasvojasi”. No, tämähän edellyttää sellaista näppäryyttä, että vain harva siihen kykenee.

Itse olen koro-aikana ollut terveydenhuollon toimintayksiköissä sekä omaisena että lääkärinä, ja tietysti olen ollut myös kansalaisena monenlaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Huvittavaa on ollut nähdä, miten hurskailta kuulostavia suosituksia sovelletaan. Monet kyllä liikkuvat yleisillä paikoilla vakuuttavan näköisinä maskit kasvoillaan, mutta jos jää sivusta seuraamaan tietyn henkilön edesottamuksia, huomaa saman ilmiön kuin keon yksittäistä muurahaista tarkkaillessaan. Yksilö haahuilee edestakaisin päämäärättömän oloisesti: käsidesiä laitetaan liian vähän ja se levitetään puutteellisesti tai samaa taskunpohjalle rutattua maskia käytetään yhä uudelleen. Kävin tässä eräänä päivänä taidemuseossa, ja huomioni kiinnitti rouva, jonka kasvoilla oli helmin koristeltu, tyylikäs maski. Satanen vetoa: hän ei varmasti vaihda sitä toiseen jos joutuu poistamaan sen tai se kostuu. Peseeköhän hän sen vähintään 60 asteessa käyttökertojen välillä?

Ehdotus: eikö voitaisi jo myöntää, että keisari on alasti ja lakata hellimästä ajatusta, että pitämällä maskia kasvoilla ikään kuin kunnon kansalaisen merkkinä, on tehnyt osansa ja kaikki kääntyy hyväksi. Miksi ei otettaisi käyttöön kylmää kansalaislogiikkaa: vältetään lähikontakteja kun mahdollista, ei mennä ahtaisiin paikkoihin sairaana, noudatetaan hyvää yskimishygieniaa ja tietysti harvinaisissa, harkituissa tilanteissa voi sitten käyttää sitä maskiakin. Kansalaisille voisi monipolvisen maskitrokeen sijaan antaa helposti toteutettavat, tarpeeksi vähän itsenäisyyttä rajoittavat toimintaohjeet tälle ajalle, jona odotamme piikkiä pelastajaksemme. Säästyisi turhiin ja, kukapa tietää, haitallisiin maskeihin menevät rahat vaikkapa uuden leikkausrobotin ostoon tai jopa johonkin kansanterveydellisesti kannattavaan, kuten ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön.

Kirjoittaja on gastroenterologisen kirurgian ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri sekä sivutoiminen kuvataiteilija.

.

.

.

Otsikoita maailmalta (linkit otsikoissa)

.

Physicians: ‘Masks don’t control viruses, they control you,’ ‘pandemic is over’

.

Dr. Malone: CDC’s Own Data Shows Masks & Va*cines Don’t Stop C0V1D; Junk Science Is Driving Authoritarianism

.

Doctor Gives A Solid Reason Why Masks Won’t Protect You From Coronavirus

.

Expert Virologist: C0V1D Pandemic Is ‘The Greatest Hoax Ever Perpretrated’ And Face Masks, Social Distancing And Lockdowns ‘Should All Stop Tomorrow’

.

WHY FACE MASKS DON’T WORK, ACCORDING TO SCIENCE

.

Experts Say Masks Are Useless Against Covid:

.

Russell Brand – Masks: Necessary Protection OR Political Symbol?.

.

Sakari Peltola – Maskikansa:

.

.

Lue tästä kattava tietopaketti maskien teho(ttomuude)sta virusten torjunnassa.

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *